Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

4 κόλπα για να αλλάξεις την εργασιομανία… σε δύναμη!



 Η θέληση και η αντοχή για εργασία είναι σπουδαίες δυνατότητες! Δυνατός όμως είναι εκείνος που ελέγχει τη δύναμή του. Εσύ, λοιπόν, ελέγχεις την ενασχόλησή σου με την εργασία;

Στους εργασιομανείς κυριαρχούν οι ακόλουθες πεποιθήσεις. Ας τις καταρρίψουμε!


  • Πεποίθηση νούμερο 1: Μόνο με την πολλή δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε αποτελεσματικά και ποιοτικά αποτελέσματα.

Η ποιότητα απαιτεί διαλείμματα και επανεκκινήσεις του μυαλού. Το μυαλό μας αποτελείται από νευρώνες. Όταν σκεφτόμαστε ένα συγκεκριμένο θέμα, κάποιοι νευρώνες υπερλειτουργούν και οι υπόλοιποι δουλεύουν στο ρελαντί. Όσο συνεχίζουμε να εργαζόμαστε χωρίς restart, οι νευρώνες που υπερλειτουργούν κολλάνε στα ίδια αποτελέσματα. Επειδή συνηθίζουμε σ’ αυτήν την κατάσταση, αρνιόμαστε να σηκωθούμε από την καρέκλα και συνεχίζουμε στο ίδιο mode.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις δικαιολογίες ότι δήθεν εργαζόμαστε, και ας κάνουμε διάλειμμα! 




Το μυαλό χρειάζεται να κάνει συχνά restart και να αλλάζει εικόνες
(στη φωτό: διάλειμμα για φαγητό στο Όσλο)
  • Πεποίθηση νούμερο 2: Είμαστε πετυχημένοι ως άνθρωποι όταν η εργασία μας είναι αποτελεσματική, όταν καταφέρνουμε να γίνουμε γνωστοί, όταν μας επιλέγουν, κλπ.

Άμα στοχεύουμε και πετυχαίνουμε, είμαστε πετυχημένοι. Για να ισχυριστούμε, όμως, ότι πετυχαίνουμε ως άνθρωποι, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε αν οι στόχοι που διεκπεραιώνουμε καθημερινά είναι δικοί μας, ή τίθενται από άλλους… έξω από εμάς. Εμείς, απλά, οφείλουμε να τους πετύχουμε, γιατί επιλέγουμε να εργαζόμαστε έτσι.

Ας βάλουμε, λοιπόν, ΚΑΙ τους απλούς δικούς μας στόχους μέσα στη μέρα. Εκείνοι, μαζί με τους στόχους στη δουλειά, θα μας κάνουν πραγματικά πετυχημένους!
 


Κάνουμε χώρο στους δικούς μας στόχους να μπουν κι αυτοί στο λιμάνι της μέρας μας
(στη φωτό: σε μια μαρίνα στα φιόρδ).
  • Πεποίθηση νούμερο 3: Η εργασία είναι ο βασικός λόγος της ύπαρξής μας κι ότι μέσα από αυτόν αποκτούμε ταυτότητα και σημαντικότητα.

Είμαστε από τη φύση μας δημιουργοί. Μάλλον, αυτός είναι ένας από τους λόγους ύπαρξής μας. Μέσα από την εργασία μπορούμε όντως να δημιουργήσουμε – είναι ένας τρόπος. Αλλά, επειδή οι εργασίες κινούνται με τις δυνάμεις που ωθούν την αγορά, ο καλύτερος τρόπος για να καινοτομήσουμε είναι να σκεφτούμε έξω από όλο αυτό το κουτί, δηλαδή έξω από το πλαίσιο της εργασίας.

Ας εμπνευστούμε νέες ιδέες, έξω από τα συνηθισμένα πλαίσια της αγοράς… κι ας βρούμε τρόπους ώστε αυτές να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας, ακόμα και μέσα στην εργασία μας. 

Ας δώσουμε, λοιπόν, στις εμπνεύσεις μας το δικό μας χρώμα, που δεν έχει καμιά ταμπέλα! Έτσι, πραγματικά καινοτομούμε και, ουσιαστικά, ωθούμε την ανάπτυξη του πολιτισμού. Αειφόρος πολιτισμός δεν προέκυψε με το πιστόλι στον κρόταφο.



Βάζουμε στις εμπνεύσεις μας το δικό μας χρώμα, έξω από τα τετριμμένα πλαίσια
(στη φωτό: σε μια μικρή μαρίνα έξω από το Όσλο)

  • Πεποίθηση νούμερο 4: Η εργασία είναι ο καλύτερος τρόπος να περνούμε το χρόνο μας.

Όλα είναι θέμα συνήθειας. Ό,τι εκπαιδεύσουμε τους νευρώνες μας, αυτό κάνουν. Αν τους εκπαιδεύσουμε να δουλεύουν, θα βολεύονται με τη χαρά της εργασίας. Αν τους εκπαιδεύσουμε να περνούν τη μέρα τους αραχτοί, δεν θα θέλουν να κουνηθούν από τη θέση τους.

Γι’ αυτό, ας δώσουμε στους νευρώνες μας τη δυνατότητα να έχουν ποικιλία εμπειριών, ώστε να έχουν διευρυμένη ικανότητα αντίληψης. Εμπειρίες νοητικές, συναισθηματικές και υλικές, μέσα και έξω από το εργασιακό περιβάλλον. Ας εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας ώστε να σκέφτεται πέρα από τα κλασσικά θεωρήματα και τις τετριμμένες συνταγές! 

Για να ρθουν οι νέες ιδέες, θέλουν νέες εμπειρίες
(στη φωτό: Πηγαίνοντας στη μαρίνα).

Γράφω τις σκέψεις αυτές, καθώς βρίσκομαι στο Όσλο, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας που εργάζομαι. Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι συνάδελφοι μου πρότειναν να πάμε για μεσημεριανό φαγητό στις όχθες του φιόρδ, μόλις 3 λεπτά με τα πόδια από το κτίριο όπου δουλεύουμε.

Να ‘μαστε λοιπόν, κάτω από τον νορβηγικό ήλιο, δίπλα στην ήρεμη θάλασσα, να αγναντεύουμε τα καταπράσινα βουνά. Τελικά, σκέφτηκα, πού και πού, ο ήλιος μπορεί να κάνει καινοτομικά θαύματα με το κεφάλι μας!

Χαρίκλεια Γεωργοπούλου


AΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.