Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η αρχαιότερη ακέραια πανοπλία στην Ελλάδα


Η σφυρήλατη πανοπλία, βάρους 15 κιλών, είναι κατασκευασμένη από κράμα χαλκού με κασσίτερο. Βρέθηκε το 1960 μέσα σ' έναν από τους 16 θαλαμωτούς τάφους της μυκηναϊκής ακρόπολης των Δενδρών, του νεκροταφείου που συνδέεται με τη Μιδέα, την τρίτη σε σημασία οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη μετά τις Μυκήνες και την Τίρυνθα και θα πρέπει να ανήκε σε υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο ή αρχηγό.
Για τη σωματική διάπλαση του ιδιοκτήτη δεν υπάρχουν ακριβή συμπεράσματα, καθώς πρόκειται για αρθρωτή πανοπλία και οι διαστάσεις της μπορούν να μεταβληθούν.

Η ηλικία της έχει προσδιοριστεί περίπου 3400 ετών και είναι η αρχαιότερη ακέραια πανοπλία που έχει βρεθεί στην Ελλάδα.
Η πανοπλία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.




Η Πανοπλία των Δενδρών



Ιδιαίτερης αξίας εύρημα είναι η Πανοπλία των Δενδρών, που ανακαλύφθηκε το 1960 σε θαλαμοειδή τάφο του νεκροταφείου των Δενδρών που ερευνήθηκε την άνοιξη του 1960 από Ελληνες και Σουηδούς αρχαιολόγους (Ν. Βερδελής και Paul Astrom). Τα ευρήματα του τάφου αυτού ήταν πολλά και εντυπωσιακά, με τη χάλκινη πανοπλία να ξεχωρίζει γιατί είναι μέχρι σήμερα η μόνη γνωστή ακέραια του είδους από την περιοχή του Αιγαίου πριν από τη Γεωμετρική Εποχή.
Στο κάτω μέρος της προσαρμόζονταν έξι ζωστήρες, τρεις εμπρός και τρεις πίσω. Είχε, επίσης, δύο καμπύλα προστατευτικά ελάσματα για τους ώμους (επώμια), δύο καμπύλα περιβραχιόνια συνδεδεμένα στο κάτω τμήμα των επωμίων, δύο τριγωνικά ελάσματα συνδεδεμένα με τα δύο επώμια στο ύψος του στήθους (επιστήθια) και το κολάρο (περιλαίμιο). Την εξάρτυση του πολεμιστή πιθανόν να συμπλήρωνε ένα οδοντόφρακτο κράνος δεδομένου ότι στον ίδιο χώρο, μέσα σε ένα χάλκινο λέβητα, είχαν βρεθεί μερικά δόντια κάπρου και δύο χάλκινες παραγναθίδες, που εικάζεται ότι αποτελούσαν την επένδυση του κράνους.
Αποτελείται από κράμα χαλκού - κασσίτερου και η προσεγμένη κατασκευή της μαρτυρά πολύ καλή γνώση των ιδιοτήτων των μετάλλων από τον συγκεκριμένο τεχνίτη.
Η χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, αποτελεί το κορυφαίο, εμβληματικού χαρακτήρα έκθεμα του Αρχαιολογικού μουσείου Ναυπλίου, μετά τη νέα του συντήρηση εκτίθεται σε ξεχωριστή περίοπτη προθήκη μαζί με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά κτερίσματα του τάφου στον οποίο βρέθηκε, εξαρτήματα του οπλισμού του πολεμιστή, χάλκινα σκεύη, πήλινα αγγεία.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.