Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Αντίνοος και Κτήσιππος



σκιάΟ.Ε.Κτήσιππος
Ο ρόλος των ΜΜΕ μέσα από την ματιά των Ομηρικών Επών
Στο πολίτη Καίην τον μεγαλοεκδότη εφημερίδων όταν κάποιος τον ρωτά
«τι θα σκεφθεί ο κόσμος για την συμπεριφορά του» απαντά:
Ο κόσμος θα σκεφτεί ότι του πως εγώ να σκεφτεί.
Σαν ΑΝΤΙΝΟΟΣ
“Είδηση δεν είναι όταν ένας σκύλος δαγκώνει ένα άνθρωπο αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο”
Κτήσιππος, ο έχων στην κατοχή του, άλογα και έλλογα μέσα που τρέχουν συνεχώς εφημερίδες κανάλια πρακτορεία υποτελείς  ουραγοί μιας διεφθαρμένης αντινοϊκής εξουσίας

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κτήσιππος είναι γνωστός ένας από τους μνηστήρες της Πηνελόπης. Ο πατέρας του λεγόταν Πολυθέρσης. Ο Κτήσιππος αναφέρεται σε δύο διαφορετικές ραψωδίες στην Οδύσσεια του Ομήρου. Στη ραψωδία υ, στίχοι 287 κ.ε., χαρακτηρίζεται ως «ανήρ αθεμίστια ειδώς» («πιο διαστρεμμένος» κατά τη μετάφραση του Ζ. Σίδερη), με πολλά πλούτη, καταγόμενος από τη Σάμη. Λέει στους άλλους μνηστήρες ότι θα χαρίσει κι αυτός κάτι στον μεταμφιεσμένο σε ζητιάνο Οδυσσέα «γιατί είναι κρίμα κι άδικο του Τηλεμάχου οι ξένοι / όσοι έρχονται στο σπίτι του να μείνουν στερημένοι», και ευθύς πετάει ένα πόδι βοδιού για να χτυπήσει τον Οδυσσέα: «… μα χτύπησε το στερεωμένο τοίχο, / γιατί ο Δυσσέας έγειρε την κεφαλή του λίγο / να το ξεφύγει και πικρά χαμογελούσε εντός του.» Ο Τηλέμαχος, που είναι παρών, κατακρίνει τον Κτήσιππο: «Αυτό όπως ήρθε, Κτήσιππε, καλό δικό σου βγήκε. / Τον ξένο δεν τον πέτυχες, γιατί έσκυψε μονάχος, / ειδέ με λάζο μυτερό θα σου άνοιγα τα σπλάχνα. / Τότε ο πατέρας σου ταφή θα ετοίμαζε αντί γάμο / εδώ. Γι’ αυτό μην κάνετε στο σπίτι μου αηδίες.» (υ 300-308).
Στη ραψωδία χ (στίχοι 279 κ.ε.) ο Κτήσιππος εμφανίζεται να μάχεται κατά τη μνηστηροφονία: «Και του Ευμαίου ο Κτήσιππος πιο πάνω απ’ την ασπίδα / του χάραξε τον ώμο του με το μακρύ κοντάρι, / κι έτσι όπως πέρασε ψηλά, έπεσε πίσω κάτω». Στη συνέχεια ωστόσο ο βουκόλος χτύπησε το Κτήσιππο στο στήθος και του είπε: «Να, Κτήσιππε, περίγελο, άλλη φορά να μάθεις / να μην παινιέσαι αστόχαστα, μον τους θεούς ν’ αφήνεις, / πούναι από σένα ανώτεροι, αυτοί ν’ αποφασίζουν. / Σε πλέρωσα για την κλωτσιά που του θεϊκού Δυσσέα / τούδωσες μεσ’ στο σπίτι του σαν ήρθε σα ζητιάνος» (χ 287-291) ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Αντίνοος ή Αντίνους αναφέρεται στην Οδύσσεια του Ομήρου ως ένας από τους δύο – ο άλλος ήταν ο Ευρύμαχος – αρχηγούς των μνηστήρων της Πηνελόπης. Ήταν γιος του Ευπείθη.
Όπως και οι υπόλοιποι μνηστήρες, εκμεταλλεύεται τη φιλοξενία της Πηνελόπης και κατασπαταλά το βιος του Οδυσσέα. Ενόσω ο Τηλέμαχος ταξιδεύει στην Πύλο και τη Σπάρτη για να πληροφορηθεί σχετικά με την τύχη του πατέρα του, ο Αντίνοος μαζεύει είκοσι άνδρες και του στήνει ενέδρα σε μια νησίδα που βρίσκεται στον πορθμό ανάμεσα στην Ομηρική Ιθάκη και τη Σάμη, που ονομάζεται “Ἀστερίς”. Η ενέδρα όμως με την επέμβαση της Αθηνάς αποτυγχάνει. Όταν ο Μελάνθιος φέρνει τον Οδυσσέα (μεταμφιεσμένο σε ζητιάνο) στο παλάτι, ο Αντίνοος επιπλήττει τον αιγοβοσκό που έφερε άλλον έναν επαίτη και δε διστάζει να ρίξει ένα κάθισμα στον δεξί ώμο του Οδυσσέα.
Στη Μνηστηροφονία, ο Οδυσσέας σκοτώνει πρώτο τον Αντίνοο, ρίχνοντάς του ένα βέλος στο λαιμό, που του διαπέρασε τον αυχένα. Ο Ευπείθης αποφασίζει να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του γιου του, αλλά σκοτώνεται από το Λαέρτη.
Ο Ομηρικός Λόγος διδάσκει πως ο ΑΝΤΙΝΟΟΣ υπερφίαλος είναι πάντα παρών όταν φθάνει ο ΝΟΥΣ στην Ιθάκη. 
Είναι ο Αντίνοος τα ΜΜΕ και οι επίσημοι φορείς του;
Εμμέσως μόνο, ως εντολοδόχοι του.
Οι μικροί Αντίνοοι, οι Μελάνθες  και οι Μελάνθιοι  “φίλοι” των Ομηρικών Επών για  διαφόρους λόγους έκαστος διέδοσαν ένα απόσμασμα  από μια ομιλία μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τα Ομηρικά Έπη και τα  ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ  ονόματα τους  , στέλνοντας  ένα  κείμενο  παντού με υπερβάλοντα ζήλο , χωρίς καμία αναφορά στην  πρωταρχική πηγή  ως   όφειλαν και για χάρη της φιλίας και της ενότητος και της  ευφυούς νοήμονος  συνεργασίας και,  “διαμαρτυρόμενοι”  για  για την μη αναφορά του ονόματος του  αντιγράφοντος  κειμενογράφου. Τόσο ΑΝΤΙΝΟΙ και κακοί χαρακτήρες υπάρχουν πάντοτε στην πορεία της ανθρώπινης  ζωής  και της ιστορίας  σε  όποιο  χώρο και να ανήκουν και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για ένα ” Οδυσσειακό Ελληνισμό”.
  Ο ΑΝΤΙΝΟΣ δεν είναι τα ΜΜΕ γιατί είναι αρχηγικός μνηστήρας   μαζί με τον ΕΥΡΥΜΑΧΟ. Είναι η διεφθαρμένη  εξουσία του παράλογου και των πολλών μετώπων “μαχών των παραθύρων” που ανοίγει κάθε φορά που θέλει να περάσει ή να αποσιωπήσει ένα θέμα.
Αυτός δίνει τις εντολές και ο ΚΤΗΣΙΠΠΟΣ  υπακούει.
Ο μικρός Αντίνοος είχε μια διαφωνία και παρερμηνεία…..
αλλά ο λαιμός δεν είναι μόνο η ομιλία
είναι και το κέντρο των αποφάσεωνη πρωταρχική  σκέψη της κάθε ΑΝΤΙΝΟΗΣΗΣ
στην μεγάλη ερμηνευτική των ΟΝΟΜΑΤΩΝ ομηρολογία.
Αυτό που παίρνει ο Οδυσσέας στα  χέρια του είναι η ικανότητα να αποφασίζει και να σκέπτεται καθαρά
Σύγχρονα Ομηρικά Έπη
Ερμηνεία
Αστραία
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.