Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οργασμός: η βίβλος της απόλαυσης


Μεγέθη, ουσίες, αφροδισιακά, παράνομοι δεσμοί, γυναικεία εκσπερμάτωση... Τέσσερις ειδικοί βγάζουν τα ταμπού από την ντουλάπα και μας δείχνουν το δρόμο προς την ηδονή.

Πηγή ηδονής, αλλά και αντικείμενο προβληματισμού. Αυτονόητη απόλαυση για πολλές γυναίκες και ανεπίτευκτος στόχος για άλλες. Το θέμα οργασμός μοιάζει πολύ με ένα επεισόδιο του Lost. Εκεί που μια ερώτηση βρίσκει την απάντησή της, άλλα δέκα ερωτηματικά εμφανίζονται. Θυμίζει έναν αστικό μύθο τον οποίο φροντίζουν να συντηρούν ο θηλυκός πουριτανισμός, ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες, αλλά και διάφορες έρευνες που εμφανίζονται τη μια στιγμή για να «ακυρωθούν» την επόμενη. Με αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε και το συγγραφικό ταξίδι τεσσάρων επιστημόνων περίπου δύο χρόνια πριν. Ο καθηγητής ψυχολογίας Μπάρι Κομισαρούκ, οι σεξολόγοι Μπέβερλι Γουίπλ και Σάρα Νασερζάντε και ο νευροενδοκρινολόγος Κάρλος Μπέγιερ Φλόρες ένωσαν τις δυνάμεις τους με την κλινική και την εργαστηριακή εμπειρία τους και αποφάσισαν να δώσουν απαντήσεις στις πιο κοινές απορίες που έχουμε για τον οργασμό με το βιβλίο τους The Orgasm Answer Guide (Το λυσάρι του οργασμού, εκδ. Johns Hopkins). Άλλοτε επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο, άλλοτε αναπτύσσοντας νέες ενδιαφέρουσες θεωρίες, με επιστημονική όμως βάση, το έργο τους μπορεί να μη δώσει τέλος στις συζητήσεις, αλλά -τουλάχιστον- ίσως να σταματήσει την παραφιλολογία.

Το μέγεθος μετράει;
Είναι ένα θέμα που πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις, από τα κορίτσια του Sex & the City μέχρι τη δική μας «ταπεινή» γυναικοπαρέα. Ατελείωτες κουβέντες για το αν το αντικείμενο του πόθου μπορεί να μετρηθεί με τη... μεζούρα και ποιος είναι ο ιδανικός «αλγόριθμος» του πέους. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν και οι συγγραφείς, όλοι αυτοί οι διάλογοι ήταν μάλλον περιττοί. Παρόλο που πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι τόσο το μήκος όσο και η διάπλαση του οργάνου είναι σημαντικοί παράγοντες, όλες οι έρευνες δείχνουν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τους ίδιους, «οι πιθανότητες μια γυναίκα να βιώσει τον οργασμό είναι τελείως άσχετες με το μέγεθος του μορίου. Ο λόγος είναι απλός. Όσο διαφορετικές διαστάσεις μπορεί να έχει ένα πέος, τόσο διαφορετική μπορεί να είναι η μορφή του κόλπου. Έτσι, το θέμα του μεγέθους είναι καθαρά ζήτημα προτίμησης και ανατομίας και των δύο φύλων και δεν μπορεί να δεχτεί γενικεύσεις. Τυπικά αν το πέος είναι φυσιολογικό (περίπου 10-15 εκ.) και καθένας γνωρίζει καλά το σώμα του συντρόφου του, το μέγεθος έχει λιγότερη σημασία από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται».

Sex, drugs & rock ?n? roll;
Η φράση που έγινε δόγμα μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά και λάβαρο της σεξουαλικής απελευθέρωσης δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μελέτη των ειδικών. Και μπορεί το ροκ εν ρολ να μην τους έδωσε το απαραίτητο ερέθισμα για την επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά οι ναρκωτικές ουσίες -νόμιμες ή μη- αποτελούν ένα πεδίο ανεξάντλητο. Ποιες από αυτές προσφέρουν έναν πιο απολαυστικό οργασμό; Ποιες μπορούν να τον «καταστρέψουν»; Ποιες έχουν τη δυνατότητα να μας προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις; Αν και τα στοιχεία που μας παραθέτει το βιβλίο δεν είναι εκτενή, είναι όμως ενδεικτικά για κάποιες βασικές κατηγορίες ναρκωτικών ουσιών. Αρχικά είναι εκείνα τα οποία ενεργοποιούν τους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη. Αυτά είναι οι αμφεταμίνες και η κοκαΐνη. Οι πρώτες διεγείρουν την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στον οργανισμό και προκαλούν ή και παρατείνουν τον οργασμό, ενώ οι δεύτερες δρουν με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο μπλοκάροντας την ντοπαμίνη τη στιγμή της έκκρισής της και διοχετεύοντάς τη σε νευρώνες που βοηθούν στη διέγερση. Όπως, όμως, εξηγούν οι συγγραφείς, «και οι δύο αυτές ουσίες δεν μπορούν να έχουν θεραπευτική χρήση. Οι αμφεταμίνες έχουν σοβαρές παρενέργειες, ακόμα και συμπτώματα σχιζοφρένιας, ενώ η κοκαΐνη είναι εξαιρετικά εθιστική». Εντελώς διαφορετικά δρουν στον οργασμό τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία αυξάνουν τη σεροτονίνη και έχουν αρνητική επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία προκαλώντας πολλές φορές και μερική ανικανότητα. «Η κατάθλιψη εδώ και αρκετές δεκαετίες συνδέεται με τα σεξουαλικά προβλήματα. Το παράδοξο είναι ότι όλα τα αντικαταθλιπτικά σκευάσματα δεν βοηθούν καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδουν μόνο στη γιοχιμπίνη, μια ουσία που προέρχεται από το φλοιό του δέντρου γιοχίμπι. Η συγκεκριμένη λειτουργεί διεγείροντας τα νευρικά κέντρα της σπονδυλικής στήλης και βελτιώνει τη στυτική ικανότητα. Σύμφωνα πάντα με τους συγγραφείς, «βασικό μειονέκτημα της παραπάνω ουσίας είναι ότι αφορά αποκλειστικά τους άντρες και σε καμία περίπτωση δεν αυξάνει την απόλαυση». Όμως και αυτή η ουσία έχει αρκετές παρενέργειες, μεταξύ των οποίων ανησυχία, αδυναμία, υπερδιέγερση, παράλυση, καθώς και παραισθήσεις.

Το σημείο G υπάρχει;
Η έρευνα για το σημείο G θυμίζει κάτι από το ταξίδι του Κολόμβου προς αναζήτηση της Νέας Γης. Οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για το κατά πόσο αυτό υπάρχει, πώς μπορούμε να το βρούμε και για το αν μπορεί να αλλάξει την ερωτική μας ζωή για πάντα. Για τους δημιουργούς του βιβλίου τα πράγματα είναι απλά. Το σημείο G, το οποίο δανείστηκε το αρχικό του ονόματος Ερνστ Γκράφενμπεργκ, του ανθρώπου που το ανακάλυψε, πράγματι υπάρχει. Όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, «βρίσκεται στο εσωτερικό τοίχωμα του κόλπου και είναι εύκολο να το νιώσει μια γυναίκα όταν είναι ξαπλωμένη. Αρκεί να βάλει ένα ή δύο δάχτυλα στον κόλπο της με την παλάμη να κοιτάζει προς τα πάνω, τραβώντας τα προς τα πάνω και αγγίζοντας τον ιστό που περιβάλλει την ουρήθρα. Ακόμα και αν η ίδια δεν τα καταφέρει, ο σύντροφός της μπορεί να της δείξει το δρόμο». Σήμερα πολλές γυναίκες κάνουν ενέσεις κολλαγόνου στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου, για να προκαλέσουν διόγκωση της περιοχής του σημείου G. Οι ίδιοι οι ερευνητές, όμως, δεν πιστεύουν στη συγκεκριμένη τεχνική και γενικότερα είναι αρνητικοί σε ό,τι αφορά την επιμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Αν κάποια έχει βρει το σημείο G και το απολαμβάνει, έχει καλώς. Αν πάλι όχι, δεν θα πρέπει να της γίνει έμμονη ιδέα. Είναι προτιμότερο να το βλέπουμε σαν ένα συστατικό και όχι σαν προϋπόθεση της ηδονής», τονίζουν. Στο παιχνίδι της διέγερσης οι ειδικοί βάζουν και το σημείο U, ένα λεπτό, ευερέθιστο ιστό ο οποίος βρίσκεται ακριβώς αντίθετα στο κάτω μέρος της ουρήθρας, αλλά και το σημείο Α στον ιστό του πρόσθιου τοιχώματος του κόλπου, ακριβώς πίσω από το G. Και τα δύο μπορούν να προσφέρουν έναν πιο απολαυστικό οργασμό όταν διεγείρονται την ώρα της συνεύρεσης.

Εκσπερματώνουν οι γυναίκες;
Ο περίπλοκος και μη ορατός σεξουαλικός μηχανισμός της γυναίκας σε σχέση με το πιο απλό «σύστημα» των αντρών είναι η αφορμή για δεκάδες παρανοήσεις. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι πιο συχνές ερωτήσεις αφορούν την ύπαρξη της γυναικείας εκσπερμάτωσης. «Για αρκετές δεκαετίες πολλές γυναίκες αναγκάζονταν να κάνουν μικροχειρουργεία για να ?διορθώσουν? το πρόβλημα των ανεπιθύμητων υγρών. Τα πράγματα, όμως, είναι απλά. Μια γυναίκα μπορεί να εκσπερματώνει τακτικά, κάποιες φορές ή και καθόλου. Η γυναικεία εκσπερμάτωση είναι ένας μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο τη στιγμή του οργασμού απελευθερώνονται υγρά από την ουρήθρα. Όσο για το γιατί σε άλλες περιπτώσεις αυτό είναι ορατό και σε άλλες όχι, έρευνες δείχνουν ότι πιθανότατα όλες οι γυναίκες διαθέτουν αυτόν το μηχανισμό και πως κάποιες δεν το αντιλαμβάνονται επειδή η ποσότητα των υγρών είναι μικρή». Ακόμα και στην περίπτωση των αντρών, όμως, το θέμα του οργασμού δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο. Είναι συνώνυμο της εκσπερμάτωσης ή προϋπόθεσή της; Μπορεί ένας άντρας να νιώσει μόνο το ένα από τα δύο; «Οι άντρες μπορούν να βιώσουν και τη διέγερση, και τον οργασμό, αλλά και την εκσπερμάτωση. Ένας άντρας μπορεί επίσης να φτάσει σε οργασμό χωρίς να εκσπερματώσει. Αυτό όμως είναι συνήθως απόρροια κάποιου χειρουργείου, συναισθηματικής πίεσης ή λήψης αντικαταθλιπτικών», επισημαίνουν οι ειδικοί. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις στις οποίες οι άντρες μπορούν και διαχωρίζουν τον οργασμό από την εκσπερμάτωση. Αυτή η συνήθεια βασίζεται σε τεχνική του Ταντρικού σεξ στο οποίο «προπονούνται» πολλοί άντρες.

Υπάρχουν τα αφροδισιακά;
Όπως όλα δείχνουν, μάλλον μάταια τόσα χρόνια καταναλώναμε θαλασσινά, γιαούρτι με μέλι και καρύδια, καθώς και άλλες τροφές που υποτίθεται ότι θα ανέβαζαν τη λίμπιντό μας στα ύψη προσφέροντάς μας απολαυστικούς οργασμούς. «Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία τα οποία να συνδέουν τις επιδόσεις μας στο σεξ με τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς», δηλώνουν αποκαρδιωτικά οι συγγραφείς αφήνοντας ωστόσο ένα παραθυράκι ανοιχτό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, στους άντρες, μια δίαιτα πλούσια σε ω-3 λιπαρά επιμήκυνε τη διάρκεια της εκσπερμάτωσής τους έως και ένα ολόκληρο λεπτό. Παράλληλα φυτικά εκχυλίσματα, όπως τζίνκο μπιλόμπα και τζίνσενγκ, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ερωτική μας ζωή. Το πρώτο περιέχει πολλούς ενεργούς παράγοντες, όπως φλαβονοειδή, γλυκοσίδια και λακτόνες τερπενίων, που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου οι οποίοι συμμετέχουν στη σεξουαλική αντίδραση. Το τζίνσενγκ περιέχει πολλές βιοχημικές ουσίες, ανάμεσά τους στεροειδή και σαπονίνες, που διαφοροποιούν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών οι οποίοι συμμετέχουν στην ερωτική διέγερση.

Συνδέεται η υπογονιμότητα με την έλλειψη οργασμού;
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που αρκετοί επιστήμονες προσπάθησαν να συνδέσουν την υπογονιμότητα κάποιων γυναικών με την αδυναμία τους να βιώσουν την ερωτική κορύφωση. Άλλοτε έχοντας μια βάση και άλλοτε απλώς σαν μια προσπάθεια να δώσουν στον οργασμό μια εξελικτική χρησιμότητα, η πεποίθηση αυτή έχει διχάσει πολλούς ειδικούς που προσπαθούν μέχρι σήμερα να δώσουν μια οριστική απάντηση στο γρίφο. Οι συγγραφείς του βιβλίου από την άλλη κρατούν μια πιο διαλλακτική στάση. «Μία από τις επιδράσεις του οργασμού είναι οι κυματοειδείς συσπάσεις της μήτρας οι οποίες αποδεδειγμένα βοηθούν στη μεταφορά του σπέρματος από τον τράχηλο προς αυτή», αναφέρουν. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση πυροδοτεί η οξυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, που διεγείρει τους μυς της μήτρας και αυξάνει τις συσπάσεις της. Όμως, η θεωρία δεν σταματάει εδώ. Και εκεί που περιμέναμε ότι έχουμε βρει την απάντηση, οι επιστήμονες κρατούν πάλι μικρό καλάθι... μπορεί οι παραπάνω κινήσεις να βοηθούν στην αναρρόφηση του σπέρματος, όμως αυτό προϋποθέτει το σωστό timing, αφού η εκσπερμάτωση θα πρέπει ήδη να έχει προηγηθεί.

Καληνύχτα, αγάπη μου
Την επόμενη φορά που μετά την ερωτική συνεύρεση εκείνος θα γυρίσει πλευρό και θα κοιμηθεί σε χρόνο dt, θα έχουμε κάθε λόγο να μην τον συγχωρήσουμε. Σύμφωνα με το βιβλίο, καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό. Το έντονο σεξ για μισή ώρα βοηθάει στην καύση μόλις 63 θερμίδων, ενώ αν την ίδια ώρα κάναμε τζόγκινγκ θα καίγαμε τουλάχιστον 288 θερμίδες. Σίγουρα, λοιπόν, δεν πρόκειται για σωματική εξάντληση και οι κλινικές μελέτες δεν τους δίνουν καμία δικαιολογία.

Η νέα θεωρία
Μια ανεξάρτητη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biology Letters βάζει και τη γενετική στο παιχνίδι. Σύμφωνα με αυτή, σχεδόν στο 45% των περιπτώσεων η ικανότητα μιας γυναίκας να φτάσει σε οργασμό βασίζεται στα γονίδιά της, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο κατά την άποψη των ειδικών.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.