Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

7 τρόποι ζωής που προκαλούν κατάθλιψη

7 τρόποι ζωής που προκαλούν κατάθλιψη

Βρείτε τι είναι αυτό που μπορεί να σας χαλάει τη διάθεση

Πολλές είναι οι νέες γυναίκες που επισκέπτονται ειδικούς της ψυχικής υγείας με το αίσθημα ότι «κάτι δεν πάει καλ�» με τον ψυχικό τους κόσμο. Πιστεύουν ότι έχουν αποτύχει πλήρως, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν την ζωή τους καλύτερη, νιώθοντας αποδυναμωμένες, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και έτοιμες να τα «τινάξουν» όλα στον αέρα! Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό το συναίσθημα είναι αποτέλεσμα ενός ή περισσοτέρων από τους ακόλουθους τρόπους ζωής:


1.      Απομόνωση
Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει ότι η κοινωνικότητα αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης και θεραπείας της κατάθλιψης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι η κατάθλιψη θα μας «πει» πολλές φορές ότι δεν είμαστε διασκεδαστικοί και κανείς δεν μας θέλει στην παρέα του, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε πίσω στην απομόνωση. Αναγνωρίστε ότι η συγκεκριμένη σκέψη δεν είναι αντικειμενική. Ενταχθείτε σε μια ομάδα, βγείτε με κάποιον παλιό φίλο και μην μένετε κλεισμένες στο σπίτι.

2.      Θλίψη
Σίγουρα στο παρελθόν έχετε χωρίσει, χάσει μια θέση εργασίας ή βιώσατε την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας. Όλες αυτές οι καταστάσεις συνοδεύονται από την θλίψη. Η θλίψη μιμείται την κατάθλιψη, έτσι αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κίνητρα, είστε άκεφες, οξύθυμες, ανικανοποίητες, βιώνετε διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή σας, τότε είναι πιθανόν να σχετίζονται με την προσαρμογή σας σε αυτήν την αλλαγή. Συμφιλιωθείτε μαζί της και αναζητείστε τα καλά της στοιχεία.

3.      Αϋπνία
Έχετε ποτέ παρατηρήσει πόσο πιο εύθραυστη και ληθαργική είστε μετά από ένα κακό ύπνο; Η εξάντληση επηρεάζει τη διάθεση μας, τα επίπεδα της ενέργειας μας και τη γνωστική λειτουργία μας. Το πρόβλημα είναι, ότι η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου. Μιλήστε με τον θεραπευτή σας σχετικά με τη διασφάλιση της σωστής υγιεινής του ύπνου, μαθαίνοντας στρατηγικές συμπεριφοράς για τη διαχείριση της αϋπνίας. Μερικές διαταραχές του ύπνου σχετίζονται ιδιαίτερα με την κατάθλιψη.

4.      Υπαρξιακές αναζητήσεις
Από "υπαρξιακής" πλευράς, όλοι μας ψάχνουμε το νόημα της ευτυχίας στην ζωή μας. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό μπορούμε να το βρούμε μέσω της εργασίας, των σχέσεων, βοηθώντας άλλους, μαθαίνοντας, δημιουργώντας  και πολλών άλλων. Αν "σιχαίνεστε" την δουλειά σας ή αισθάνεστε "χαμένη", η κατάθλιψη έρχεται να σας χτυπήσει την πόρτα και να σας πει ότι μάλλον κάτι κάνετε λάθος στην ζωή σας. Πάρτε το σαν ένα θετικό μήνυμα άμεσης αλλαγής και σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή σας αν βρίσκατε και πάλι το νόημα κάνοντας αυτά που αγαπάτε!

5.      Αυτοκριτική
Φανταστείτε πόσο ανίκανες θα νιώθατε αν σε κάθε σας βήμα είχατε ένα επικριτικό σύντροφο ή γονιό να σας λένε τι να κάνετε. Έτσι αισθάνονται οι άνθρωποι που κάνουν σκληρή κριτική στον εαυτό τους. Δώστε λίγη προσοχή στον εαυτό σας: μήπως σας μιλάει με τρόπο τον οποίο εσείς δεν θα χρησιμοποιούσατε ποτέ σε αγαπημένα σας άτομα; Τότε μάλλον πρέπει να αλλάξετε κάτι. Στοιχεία ερευνών έχουν δείξει ότι η αποδοχή του εαυτού μας χωρίς την σκληρή αυτοκριτική, μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της κατάθλιψης.

6.      Έλλειψη σωματικής άσκησης & διατροφικής ισορροπίας
Μαζί με την κοινωνικοποίηση, η άσκηση είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθάει στην διαχείριση της κατάθλιψης. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ενταχθείτε σε ένα CrossFit γκρουπ ή να εγγραφείτε για έναν μαραθώνιο, αλλά είναι πιθανό να παρατηρήσετε μια διαφορά στη διάθεσή σας με 20 λεπτά γιόγκα ή να κάνετε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μετά τη δουλειά. Συνδυάστε το με το #1 και ζητήστε από ένα φίλο να πάτε για έναν περίπατο στο κοντυνότερο πάρκο, στην θάλασσα ή στο βουνό. Η φύση έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί αισθήματα ευφορίας σε ανθρώπους που βιώνουν άσχημη διάθεση. Μαζί με τα παραπάνω φροντίστε τον εαυτό σας, διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή με την βοήθεια του διατροφολόγου σας. Άλλωστε γνωρίζετε ότι η διατροφή μας παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ψυχολογία μας.

7.      Στρες
Δυστυχώς το χρόνιο στρες, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη και είναι δύσκολο να το διαχειριστούμε κάτω από τις καθημερινές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε λοιπόν, στον εαυτό σας να μειώσει τις προσδοκίες του για την απόδοση στην δουλειά, κάντε λάθη, σταματήστε το κάπνισμα, και ζητήστε βοήθεια. Με άλλα λόγια, σταματήστε να ζήτε σαν ρομπότ και αφήστε τον εαυτό σας να είναι ένα ανθρώπινο ον.



της Σοφία Εφραιμίδου, Ψυχολόγου Υγείας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.