Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Στέμμα 6.000 ετών βρέθηκε σε απομακρυσμένη σπηλιά στη Νεκρά Θάλασσα και εκτίθεται για πρώτη φορά

The world's oldest crown: This headpiece dating back to the Copper Age between 4000-3300 B.C. was found in a remote cave in the Judaean Desert in Israel in 1961 

Στην ίδια σπηλιά, ανακαλύφτηκαν κατά την αρχαιολογική έρευνα, περισσότερα από 400 αντικείμενα που χρονολογούνται ανάμεσα στο 4.000 και 3.300 π.Χ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταφικές τελετές σημαντικών ανθρώπων της εποχής. Από αυτά, τα 150 περίπου, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο στέμμα στον κόσμο, ηλικίας άνω των 6.000 ετών - εκτίθενται στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το πανάρχαιο εύρημα της Εποχής του Χαλκού, έχει σχήμα δακτυλίου και το κοσμούν γύπες και μεγαλοπρεπείς πύλες που προεξέχουν από την κορυφή του. 

Moment of discovery: Pessah Bar-Adon from the Israel Department of Antiquities pictured in the so-called Cave of the Treasure in the Judaean Desert in Israel shortly after discovering the hoard of items from the Copper Age in 1961 
Η "σπηλιά των θησαυρών" ανακαλύφτηκε από την ομάδα του Ισραηλινού αρχαιολόγου Pessah Bar-Adon. Τα ευρήματά της θεωρούνται εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο πήλινα αγάλματα θεών - η Κυρία και το Κριάρι του Γκιλάτ - και πληθώρα ειδωλίων της Εποχής του Χαλκού από χαλκό, πέτρα, ελεφαντόδοντο και πηλό. Βρέθηκε ακόμα ένα σκήπτρο διακοσμημένο με κέρατα ζώων, πήλινα κύπελα και δοχεία. 
Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για το θησαυροφυλάκιο ενός ιερού στο Ein Gedi που βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα πιο μακριά. Μυστήριο παραμένει για ποιο σκοπό χρειαζόταν το θησαυροφυλάκιο, αν και η άποψη που επικρατεί είναι η ασφαλής φύλαξη των πολύτιμων αντικειμένων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παρ' όλ 'αυτά, πιστεύεται ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες τελετές. 

Huge hoard: Archaeologists discovered more than 400 items hidden within the cave 
Ο Daniel M. Master, καθηγητής αρχαιολογίας στο Wheaton College και μέλος της ομάδας επιμελητών της έκθεσης δήλωσε: "Το σπουδαίο με αυτή την περίοδο, είναι ότι μια επανάσταση καινοτομίας, προσδιόρισε την τεχνολογία του αρχαίου κόσμου για χιλιάδες χρόνια. Οι άνθρωποι πειραματίστηκαν με νέους τρόπους χρήσης, όχι μόνο του χαλκού, αλλά και του δέρματος, των κεραμικών και των υφασμάτων, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι και τόσο." 

Η Jennifer Y. Chi, διευθύντρια των εκθέσεων του ΙΜΑΚ και αρχηγός των επιμελητών πρόσθεσε: "Είναι εκπληκτικό για το σύγχρονο μάτι πώς αυτές οι ομάδες ανθρώπων που κατέκτησαν τόσα νέα κοινωνικά συστήματα και τεχνολογικές καινοτομίες είχαν και την επιπλέον ικανότητα να δημιουργούν αντικείμενα διαχρονικού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος." 

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αντικείμενα από το σπήλαιο Peqi’in Cave, άλλη μια σημαντική αρχαιολογική τοποθεσία. Τα σημαντικότερα ευρήματα αποτελούν οκτώ οστεοφυλάκια για ανθρώπινα λείψανα. Κάποια από αυτά, έχουν σχήματα ανθρώπινων σωμάτων ή προσώπων και όλα τους είναι διακοσμημένα με κόκκινες ρίγες ή τεθλασμένες γραμμές. 
Σε κάθε ένα από αυτά τα οστεοφυλάκια φυλάσσονταν οστά περισσοτέρων του ενός ανθρώπων, κυρίως αντρών και σημαντικών μελών της κοινωνίας. 

Unusual: A libation vessel in the shape of a Ram carrying cornets 

Άλλες ανακαλύψεις: Ανάμεσα στα υπόλοιπα αντικείμενα είναι και ένα δοχείο για σπονδές σε σχήμα γυναικείας φιγούρας που κρατάει στο κεφάλι της μια στάμνα (αριστερή εικόνα) και μια βάση με οπή και τρία κύπελλα, με ανάγλυφα μοτίβα (δεξιά εικόνα) 

Ταφικά αντικείμενα: Ένα οστεοφυλάκιο με ζωγραφισμένα και ανάγλυφα χαρακτηριστικά προσώπου (αριστερά) και ένα δεύτερο ανθρωπόμορφο με ανάγλυφη μύτη, σκαλιστά μάτια και ανοιχτό σόμα (δεξιά) 
Ασυνήθιστο δοχείο για σπονδές σε σχήμα κριού που μεταφέρει δοχεία.

hellas-now

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.