Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ο σκύλος βοήθησε τον Άνθρωπο να ξεπεράσει τον Νεάντερταλ



Ο Κέρβερος στην ελληνική μυθολογία

Φεβρουάριος 7, 2014.

Υπάρχει η πεποίθηση, από τα παλιά χρόνια, ότι : «Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου».

Στο θέμα αυτό υπάρχουν άπειρες ιστορίες πως τα σκυλιά έσωσαν τους ανθρώπους σε χιόνια, σε φωτιά, σε καταρρεύσεις οικιών αναζητώντας τους στα ερείπια κλπ.

Αλλά είναι πιθανό ο κύνας (σκύλος) να έχει κάνει πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους από ό, τι σήμερα φανταζόμαστε.


Μια σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Scientist, η οποία υποδεικνύει ότι  η εξημέρωση των σκύλων, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την πρώιμη ιστορία του ανθρώπου.


Οι Αμερικανοί ανθρωπολόγοι πιστεύουν ότι η φιλία αυτή επέτρεψε τους προγόνους του Homo Sapiens  να κατανοήσει ο ένας τον άλλον και να κερδίσουν στον ανταγωνισμό τους με τον Νεάντερταλ.

Η κατανόηση αυτή δεν ήρθε έτσι, απλά, από τους ερευνητές. Ψάχνοντας μια απάντηση σε ένα από τα κύρια θέματα της Παλαιοντολογίας : «Γιατί οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν και οι σύγχρονοι άνθρωποι επέζησαν, ζώντας  και οι δύο συγχρόνως,  κάτω από τις ίδιες συνθήκες;», δόθηκε και η παρούσα εξήγηση.

Οι πρόγονοί μας εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, που κατοικούνταν  από τους Νεάντερταλ, πριν από περίπου 35.000 χρόνια.

Αποτέλεσμα αυτής της συνύπαρξης που κράτησε πάνω από 10 χιλιάδες χρόνια, ήταν το ένα είδος να πέσει σε παρακμή και να εξαφανισθεί, ενώ το άλλο να ακμάσει.

Η ανθρωπολόγος Pat Shipman  από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) ανέλυσε απολιθωμένα οστά σκύλου  που έζησε κατά τη περίοδο της συνύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου με τους Νεάντερταλ.

 Διαπιστώθηκε ότι πολλοί κύνες είχαν ίχνη ταφικής λατρείας. Συχνά μεταξύ των σιαγώνων  τους τοποθετούσαν ένα κόκαλο (για την άλλη ζωή;)


  Σκύλοι στην αρχαία Αίγυπτο

Υπάρχουν και άλλα στοιχεία της ειδικής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων, λέει η ερευνήτρια.

Οι πρόγονοί μας είχαν για γητεία τα δόντια των σκύλων, αλλά σπάνια στολίζονταν με αυτά.

Τα ίδια τα σκυλιά απουσιάζουν, ωστόσο, από τις βραχογραφίες, όπου απεικονίζονται μόνο σε κυνήγι.

«Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι τα σκυλιά εξημερώθηκαν πριν από 17 χιλιάδες χρόνια, όταν οι Νεάντερταλ είχαν, ήδη, εξαφανισθεί.

Όμως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα. Πρόσφατα βρέθηκε στο Βέλγιο ένα κρανίο σκύλου που είναι 32.000 ετών. Και πρόκειται, σαφώς, για σκύλο, όχι για λύκο», είπε η ανθρωπολόγος.

Η Pat Shipman, πιστεύει ότι τα σκυλιά βοηθούσαν τους ανθρώπους, όχι μόνο να καταδιώκουν το θήραμα στο κυνήγι, αλλά υπηρετούσαν και ως υποζύγια.

Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις του μεγαλόσωμων ποιμενικών σκύλων της Αλσατίας που μπορούσαν να τραβήξουν ένα σφάγιο, παρέχοντας έτσι ελευθερία στα χέρια του ιδιοκτήτη του, στο ύπαιθρο.



Ψηφιδωτό με σκύλο στην Ηράκλεια Ληγκηστίδος -αρχαία Μακεδονία

Επιπλέον η εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι η επικοινωνία με τα σκυλιά δίδαξε στους ανθρώπους να καταλάβουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι σε όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά μόνο στους ανθρώπους υπάρχει ένα ευδιάκριτο λευκό του ματιού.

Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να διακρίνει σημεία σε απόσταση και να ανιχνεύει τις κινήσεις τους θηράματος.

Του έδωσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα όταν το κυνήγι γινόταν ομαδικό. Γιατί μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα μάτια χωρίς να προξενήσουν κάποιο θόρυβο.

Η κίνηση των ματιών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας συνεννόησης με τους σκύλους. Τα ζώα αυτά έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα να καθορίζουν από το βλέμμα του ανθρώπου τη διάθεσή του και αυτή είναι  ένα πλεονέκτημα για την επικοινωνία τους.

«Είναι άγνωστο εάν  το λευκό του ματιού, υπήρχε στους Νεάντερταλ. Αν αποδειχθεί ότι αυτό το χαρακτηριστικό ήταν μόνο πλεονέκτημα του Homo Sapiens, τότε θα θεωρηθεί ως μοναδικό πλεονέκτημα της επικοινωνίας του με το σκυλί. Είναι ασφαλές, ότι οι πρόγονοί μας, έμαθαν να χρησιμοποιούν καλύτερα αυτές τις ικανότητες», λέει η Shipman.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.