Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Αναξιόπιστη η Ε.Ε. στην Ουκρανία – Αναφορά στην ελληνική κρίση

Αναξιόπιστη η Ε.Ε. στην Ουκρανία – Αναφορά στην ελληνική κρίση

Η αναξιοπιστία που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης το 2011, αφήνει λίγα περιθώρια αισιοδοξίας όταν μιλάει σήμερα «για πλήρη στήριξη με σκοπό τη μετάβαση σε μια νέα εταιρική σχέση» η οποία θα παρέχει «καλύτερες ευκαιρίες για οικονομική ευημερία» και «ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας».
Αυτό αναφέρει ο James G. Neuger σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «EU’s Unfulfilled Arab Spring Pledges Cast Doubt on Ukraine Help».
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους περιόρισε τα διαθέσιμα χρήματα και έθεσε εμπόδια στην παροχή οικονομικής βοήθειας, επισημαίνει η ανταπόκριση, ενώ σύμφωνα με τον Andrew Weiss, αναλυτή στο Carnegie Endowment for International Peace της Ουάσιγκτον, «η αποτυχία της ΕΕ να στηρίξει την Αίγυπτο και τις μεταβατικές κυβερνήσεις στον αραβικό κόσμο δημιουργεί επιφυλάξεις για τις δυνατότητές της».

Η ΕΕ μοιάζει να αδυνατεί να εκπληρώσει δύο από τις βασικές επιδιώξεις της Ουκρανίας, όπως την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 35 δις ευρώ και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η ΕΕ εξαρτά την όποια οικονομική της βοήθεια από αυστηρούς όρους προς την νέα κυβέρνηση, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία δήλωσε χθες ότι απευθύνθηκε στις ΗΠΑ και στην Πολωνία για την παροχή έκτακτου δανείου εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Οι προσδοκίες της Ουκρανίας είχαν αναπτερωθεί όταν ο Elmar Brok, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προέβλεψε ότι η πρώτη δόση των 20 δις δολαρίων θα μπορούσε να δοθεί την επόμενη εβδομάδα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει ωστόσο λίγα περιθώρια ελέγχου στον τρόπο διανομής της βοήθειας από ηγέτες όπως την Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία είχε εμφανιστεί διστακτική έναντι της Ελλάδας όταν ξέσπασε η κρίση το 2010 και έφθασε να απειλήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Nomura, Dmitri Petrov και Peter Attard Montalto, σε σημείωμά τους, «τα γεγονότα στην Ουκρανία δεν βρήκαν κοινή στήριξη από σημαντικές χώρες-δωρητές, όπως τη Γερμανία. Φαίνεται ότι είναι πολιτικά δύσκολο για την Καγκελάριο Μέρκελ να εξηγήσει άλλη μία χρηματική δαπάνη».
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΝΥΤ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΕ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Mε αφορμή την επίσκεψη στην Ουκρανία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματαΕξωτερικής Πολιτικής, Catherine Ashton, η σύνταξη της εφημερίδας NEW YORK TIMES, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Ukraine’Uncertain Future», (σελ. Α24) επισημαίνει ότι η βαθιά διχασμένη χώρα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία ενδέχεται να εξαπλωθούν πέραν των συνόρων της.
Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της ΝΥΤ τονίζουν ότι η σωστή κίνηση για ΗΠΑ και ΕΕ θα ήταν να διευκρινίσουν στους Ουκρανούς ότι θα παρασχεθεί σημαντική οικονομική βοήθεια μόνο εφόσον η Ουκρανία σχηματίσει αξιόπιστη κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συμφωνήσει για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων. Σε συνέχεια της επίσκεψης της κας Ashton στο Κίεβο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Obama, το ΔΝΤ και η ΕΕ μπορούν να προχωρήσουν στη δεδομένη κρίσιμη στιγμή με μια σταθερή υπόσχεση οικονομικής βοήθειας, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Και οι δυτικές δυνάμεις, συνεχίζει η ΝΥΤ, πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να συμπεριλάβουν τη Ρωσία στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης της Ουκρανίας, τόσο για να αποτρέψουν το Κρεμλίνο από την υπονόμευση ενός σχεδίου διάσωσης, όσο και για να καθησυχάσουν τους ρωσόφωνους Ουκρανούς ότι η Δύση δεν προωθεί μια κυβέρνηση που κυριαρχείται από εθνικιστές. Η πρόκληση για ΗΠΑ και ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας είναι να διασφαλιστεί ότι η πολιτική μεταρρύθμιση της χώρας δεν θα παρεμποδιστεί από εθνικές αντιπαραθέσεις ή από ένα εκδικητικό Κρεμλίνο, καταλήγει η ΝΥΤ.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.