Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι ψυχολογικές αιτίες της σεξουαλικής «νέκρωσης»

Είμαι 26 ετών και σε σχέση εδώ και λίγους μήνες. Ενώ στο παρελθόν λειτουργούσα φυσιολογικά, πρόσφατα παρουσίασα παντελή έλλειψη σεξουαλικής διέγερσης. Έχω την επιθυμία να πλησιάσω το σύντροφό μου, αλλά δεν διεγείρομαι και καμία σεξουαλική φαντασίωση δε με βοηθά. Έχω «νεκρωθεί» σωματικά.
Η ερωτική διέγερση έπεται της επιθυμίας, με αποτέλεσμα ένα άτομο να μπορεί να επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή, αλλά να δυσκολεύεται να βιώσει ικανοποιητική διέγερση.


Στην υποτονική σεξουαλική επιθυμία που παρουσιάζετε, κυριαρχεί η επιθυμία για σεξουαλική δραστηριότητα ενώ οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είτε απουσιάζουν πλήρως είτε είναι ανεπαρκείς ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Δεδομένης της πρόσφατης έναρξης του προβλήματος είναι σημαντικό αφού αποκλείσετε τα παθολογικά αίτια (γυναικολογικά, ορμονικά κλπ) να αναρωτηθείτε αν κάτι συνέβη πρόσφατα στην ζωή σας το οποίο σας επηρέασε αρνητικά.

Η επίκτητή υποτονική επιθυμία οφείλεται σε γενικές γραμμές σε στρεσογόνες καταστάσεις που τραυματίζουν ψυχολογικά το άτομο, π.χ. καβγάδες με τον σύντροφο, αίσθημα απόρριψης από τον άλλον, φόβος εγκατάλειψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση μέσα στην σχέση κλπ.

Αναρωτηθείτε αν αντιμετωπίζετε εμπόδια στην συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφό σας και φοβάστε την δέσμευση. Τέτοιου είδους φόβοι συχνά εκλύονται όταν μία σχέση αρχίζει και «δένει» μέσα στον χρόνο και δύναται να μεταμφιεστούν σε ψυχοσεξουαλικά συμπτώματα.

Μία περίοδος χαμηλής συναισθηματικής διάθεσης λόγω μίας πρόσφατης απώλειας επίσης μπορεί να προηγείται των συμπτωμάτων σας. Από την στιγμή που κυριαρχεί η σεξουαλική «νέκρωση» όπως περιγράφετε μπορεί να επιτείνεται στην πορεία του χρόνου από το έντονο άγχος για την σεξουαλική πράξη και τις καθημερινές αρνητικές σκέψεις γύρω από το πρόβλημα (π.χ. είμαι ψυχρή, είμαι ανεπαρκής) που σας πλήττουν την αυτοεκτίμηση και λανθασμένα σας κάνουν να αμφισβητείτε τα συναισθήματά σας για τον σύντροφό σας.

Η ποιότητα της σχέσης σας παίζει καθοριστικό ρόλο όπως και η κατανόηση του συντρόφου σας. Αναζητήσετε την βοήθεια ψυχολόγου που να έχει εμπειρία με ψυχοσεξουαλικές διαταραχές προκειμένου να νικήσετε προληπτικά το σύμπτωμα προτού εξελιχθεί.
Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια

healthierworld

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.