Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Πρακτικά εργαλεία για σκεπτικιστές στο Ίντερνετ



Τελευταία, μέσω της ενασχόλησής μου με την Αθεΐα+, έπεσα τυχαία στο ιστολόγιο “Skeptical Software Tools” του Tim Farley. Το ιστολόγιο επικεντρώνεται σε ψηφιακές εφαρμογές και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από σκεπτικιστές προς όφελός τους. Αν και ο ιστολόγος έχει πολλές αναρτήσεις, εγώ θα ήθελα να σας τραβήξω την προσοχή σε δύο συγκεκριμένες:
Επιπλέον πρόσθεσα και μερικά στοιχεία για μερικά εργαλεία επεξεργασίας και εντοπισμού πειραγμένων φωτογραφιών.

rel=”nofollow” και DoNotLink

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πως δουλεύει ακριβώς η Google για να παράξει λίστα αποτελεσμάτων όταν κάνουμε ένα search. Βασική πηγή αξιολόγησης είναι ο αριθμός συνδέσμων προς μια σελίδα. Οπότε τι μπορείτε να κάνετε όταν θέλετε να σχολιάσετε μια σελίδα ή ένα κείμενο ή μια φωτογραφία χωρίς να ενισχύσετε την αναζητησιμότητά της; Να σχολιάσετε μια μπούρδα χωρίς να την ενισχύσετε; Τρόποι υπάρχουν αρκετοί, αλλά ο πλέον εύκολος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε μπορείτε να γράψετε απ’ευθείας σε κώδικα HTML, είναι το “nofollow”.
Το “nofollow” είναι παλιό όσο και οι λάσπες, αλλά παρά την ενασχόλησή μου με το Ίντερνετ εδώ και χρόνια, δεν το ήξερα, για να είμαι ειλικρινής. Η χρήση του είναι η εξής:

Ένα τυπικό λινκ σε κώδικα HTML γράφεται με τον ακόλουθο τρόπο, με τη διεύθυνση σημειωμένη με έντονο χρώμα.
<a href="http://www.domain.com">Κείμενο Συνδέσμου</a>
Αν θέλουμε τώρα το Google να αγνοήσει το σύνδεσμό μας, προσθέτουμε στον παραπάνω κώδικα το rel=”nofollow”. Προσοχή, να αφήσετε κενό ανάμεσα στα εισαγωγικά της διεύθυνσης και το rel. Για παράδειγμα:
<a href="http://www.domain.comrel="nofollow" >Κείμενο Συνδέσμου</a>
Αν γράφετε τις αναρτήσεις σας με βοηθό-τυφλοσούρτη (π.χ. visual editor στην WordPress) θα πρέπει να ανοίξετε την HTML μορφή του κειμένου σας και να το προσθέσετε εκεί. Το rel=”nofollow” μπορείτε να το προσθέτετε και σε σχόλια σε άλλα ιστολόγια, αν και διαβάζω ότι κάποια εφαρμόζουν τη μέθοδο αυτή σε όλα τα λινκ που υπάρχουν σε σχόλια για την αποφυγή των spammer.
Αν χρησιμοποιείτε WordPress, υπάρχει και ένα plugin για να βάζετε εύκολα το nofollow με ένα απλό κλικ.
Εννοείται πως η μέθοδος αυτή έχει και κάποιες ηθικές προεκτάσεις, οπότε εγώ θα συμβούλευα να μην κόβετε τους συνδέσμους σας προς άλλες σελίδες χωρίς πολύ καλό λόγο. Π.χ. αν και δεν τρέφω συμπάθεια για τον ΟΟΔΕ, δεν θα μπλόκαρα σύνδεσμο προς αυτή, αλλά θα το σκεφτόμουν σοβαρά να το κάνω για μια σελίδα που σπέρνει προπαγάνδα κατά των εμβολίων.
Μια και μιλάμε για tags, να θυμίσω και το χρήσιμο target=”blank”.
<a href="http://www.domain.comtarget="blank" >Κείμενο Συνδέσμου</a>
Αυτό ανοίγει το σύνδεσμο σε νέο παράθυρο ή σε νέο tab, αφήνοντας την σελίδα όπου κλικάρατε ανοιχτή (προφανής η χρησιμότητα, ειδικά για χρήστες με μικρό attention span). Αν γράψετε “blank” όλοι οι σύνδεσμοι με παρόμοιο κώδικα θα ανοίξουν στο ίδιο παράθυρο, ενώ με “_blank” κάθε σύνδεσμος θα ανοίξει σε χωριστικό παράθυρο.
Σημειωτέον, λόγω της σημασίας που έχει λάβει το Twitter και το Facebook, έχει γίνει γνωστό πως κάποιες υπηρεσίες αγνοούν το “nofollow” και συχνά ένας σύνδεσμος προς ένα tweet ή μια ανάρτηση στο Facebook μετράει σαν “like”. Αν θέλετε να το αποφύγετε αυτό, μπορείτε να κάνετε τη σύνδεση προς το περιεχόμενο με την υπηρεσία “DoNotLink”. Είτε πάτε στην υπηρεσία αυτή για να πάρετε ένα κατάλληλο shortlink προς τη διεύθυνση που σας ενδιαφέρει, είτε απλά γράφετε:
<a href="http://donotlink.com/www.domain.com">Κείμενο Συνδέσμου</a>
Απλά να έχετε το νου σας ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να σας αφήσει νεκρά λινκ στην περίπτωση που η υπηρεσία αυτή κλείσει στο μέλλον. Οπότε φειδώς και σύνεση.

Google Images και TinEye

Όπως λέει και η εικόνα, τα θαύματα εξαφανίστηκαν με την εφεύρεση της κάμερας και επανεμφανίστηκαν με την εφεύρεση του photoshop. Αν και το κάνω συχνά για μπουρδοεικόνες στο Facebook, αναγκάστικα να αναζητήσω εικόνες στο Ίντερνετ για το ιστολόγιό μου μόλις φέτος το Καλοκαίρι, για το άρθρο με τη μαθήτρια που έκανε τουρνέ στην Κόλαση.
Το να βρεις μια φωτογραφία όταν έχεις περιγραφή είναι εύκολο. Το να βρεις παρόμοιες φωτογραφίες όταν έχει την πρωτότυπη είναι πιο δύσκολο. Όταν έχει εμπλακεί και photoshop στη μέση είναι ακόμα δυσκολότερο, αλλά όχι ακατόρθωτο.
Εργαλεία υπάρχουν τουλάχιστον δύο. Το TinEye και το Google Images.
Και στις δύο περιπτώσεις, εισάγεις τη διεύθυνση μιας εικόνας ή την ανεβάζεις από τον υπολογιστή σου και το πρόγραμμα σου βρίσκει ίδιες ή παρόμοιες στο Ίντερνετ. Μάλιστα το TinEye διαθέτει και plugin για διάφορους browser.

“ΣΟΚ! [Περιοχή]-[Φυλετική ή θρησκευτική ομάδα της αρεσκείας σας] βίασαν Χριστιανή, την μαχαίρωσαν και της “κάρφωσαν” σταυρό στο στόμα”
Naaah… απλά ο Rémy Couture θέλησε να τη βγει στους αδελφούς Αλαχούζους από τα δεξιά χωρίς φλας.
Στην περίπτωση που η φωτογραφία έχει απλά ψευδή ή παραπλανητική λεζάντα, μια απλή έρευνα θα σας βοηθήσει να το βρείτε εύκολα και γρήγορα (κοιτάζετε για τα πιο παλιά αποτελέσματα). Με αυτή τη μέθοδο έχω εντοπίσει προσωπικά δεκάδες φωτογραφίες από δυστυχήματα και πολέμους που ανακυκλώνονται ως μέθοδο συγκίνησης του κοινού, αλλά με νέα λεζάντα (π.χ. “σφαγή από τον εμφύλιο στη Συρία”, αλλά η εικόνα είναι από τον πόλεμο του Ιράκ ή η διάσημη φωτογραφία με μια γυναίκα δεμένη σε ένα κρεβάτι με ένα σταυρό μπηγμένο στο στόμα.) Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η φωτογραφία έχει επιπλέον πειραχθεί (και δεν εννοώ απλό ρετουσάρισμα).
Αν υποψιάζεστε πως η φωτογραφία έχει πειραχτεί και η αναζήτηση της ίδιας της φωτογραφίας δεν παράγει αποτελέσματα, μπορείτε να δοκιμάσετε να την κάνετε crop. Πολλά δωρεάν εργαλεία (ακόμα και το Paint) σας δίνει τη δυνατότητα να κόψετε ένα κομμάτι της φωτογραφίας που δεν θέλετε. το τι θα απομακρύνετε εξαρτάται από τη φωτογραφία, αλλά εκτός του ότι μπορείτε να σβήσετε το ύποπτο κομμάτι και να δείτε μήπως η φωτογραφία υπάρχει εδώ και καιρό στο Ίντερνετ και κάποιος την πήρε και την πείραξε, μπορείτε να σβήσετε γράμματα, σημάδια, βέλη κ.λπ. που δυσκολεύουν την αναζήτηση.
Επίσης η φωτογραφία μπορεί να έχει περιστραφεί ή και να έχει κατοπτριστεί και αυτό να ζορίζει τη μηχανή αναζήτησης, οπότε μπορεί να χρειαστεί να περιστρέψετε ή και να κατοπτρίσετε μια φωτογραφία δεξιά/αριστερά ή πάνω/κάτω πριν βρείτε κάποιο αποτέλεσμα. Απλά εργαλεία για αυτή τη δουλειά έχουν όλα τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας (περιστροφή κάνει και το image previewer των Windows) ενώ κατοπτρισμό κάνει και το Paint (Menu > Image > Flip/Rotate).

Εργαλεία ανίχνευσης παραποίησης εικόνων

Για περαιτέρω αποδείξεις ότι μια εικόνα έχει πειραχτεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εργαλεία όπως ένα Image Error Level Analyzer που αναλύει μια εικόνα JPG και αποκαλύπτει σημεία όπου μπορεί να έχει πειραχτεί βάσει των αλλοιώσεων κατά τη συμπίεση. Χρήσιμο εργαλείο, αλλά πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις τα αποτελέσματα, οπότε δεν είναι για όλους. Πάντως ο Jonas Wagner, δημιουργός του εργαλείου έχει συμπεριλάβει και μερικές οδηγίες χρήσης. Το χρησιμοποιείται υπ’ευθύνη σας.

Στην πρώτη φωτογραφία, αφού σώθηκε ήδη μια φορά ως JPEG, ένα βιβλίο αντιγράφηκε και προστέθηκε ένα δεινοσαυράκι. Τα αποτελέσματα φαίνονται ως φωτεινές περιοχές στην εικόνα με το error level analysis.
(Πηγή: κολάζ από εικόνες από το tutorial της εφαρμογής)
Επίσης ο Samuel Albrecht έχει γράψει και μερικά plugin για το δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων GIMP που μπορεί να ανιχνεύσει πειράγματα σε φωτογραφίες, όπως τη χρήση clone stamp, πείραγμα χρωμάτων και να κάνει και error level analysis. Όλα πολύ ενδιαφέροντα, αλλά για πολύ πιο αποφασισμένους debunkers.

Η πινακίδα της πρώτης φωτογραφίας σβήστηκε με clone stamp. Το 

προγραμματάκι εντοπίζει τις πανομοιότυπες περιοχές στα δεδομένα της εικόνας 

και τα σημαδεύει.

(Πηγή: κολάζ από εικόνες από την παρουσίαση της εφαρμογής)

Καλό κυνήγι!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.