Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

H διατροφή στη ζωή μας και οι ομάδες αίματος



Πριν χρόνια....αφού έτρωγα.....πάντοτε ένιωθα ένα φούσκωμα....κι αυτό συνεχιζόταν για πολύ καιρό. Κάποια στιγμή....ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και πήγα σε μια διατροφολόγο....όπου έκανα το τεστ δυσανεξίας.....και διαπίστωσα ότι αποφεύγοντας αυτές τις τροφές.....που μου δημιουργούσαν αλλεργία και φουσκώματα ένιωθα καλύτερα στην υγεία μου. 

Ιδιαίτερα αποφεύγοντας τη γλουτένη....που διαπίστωσα ότι υπήρχε σε πάρα πολλά τρόφιμα...χωρίς να κάνω κάτι το ιδιαίτερο.....και τρώγοντας κανονικά....έχασα συνάμα και 5 κιλά.

 Η δεύτερη εξέταση μετά από το τρίμηνο...δεν έγινε ποτέ....αλλά άρχισα να δουλεύω πλέον με τον εαυτό μου....να προσέχω το τι τρώω...να πειραματίζομαι και να βγάζω διάφορα συμπεράσματα. 


Φυσικά τα προηγούμενα άρθρα που έχω δημοσιοποιήσει σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες έχουν να κάμουν με το μέσο όρο του κάθε ανθρώπου....αλλά αν μιλάμε για μια πιο σωστή διατροφή...οφείλουμε να γράψουμε ότι για τον καθένα μας...χρειάζεται ξεχωριστό φαγητό.....πόσο μάλιστα όταν σε μια οικογένεια...υπάρχουν διαφορετικά άτομα και διαφορετικές ανάγκες. 

Εκείνο που χρήζει σημασίας....μετά από έρευνες που έγιναν είναι παρατηρήθηκε ότι οι ομάδες αίματος (ΑΒ-Α-Β-Ο) χρειάζονται να τρέφονται κατά κάποιο τρόπο ξεχωριστά η καθεμιά. 

Φυσικά δεν παύει να μετράει στην διατροφή μας.....η ηλικία....το γύρω περιβάλλον....αν έχουμε σε ζεστό ή κρύο κλίμα....αν ζούμε κοντά σε θάλασσα ή βουνό...σε ποια χώρα ζούμε και τι προϊόντα παράγονται σε αυτή....και τι είδους αρρώστιες έχουμε τη δεδομένη στιγμή. Σίγουρα γνωρίζουμε ότι ορισμένες τροφές...μας βλάπτουν και μας προξενούν διάφορες τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες. 

Μπορεί ακόμη να μας βλάψουν και εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε λεκτίνες....( ομάδα πρωτεϊνών, μη ανοσολογικής προέλευσης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν αντιστρεπτά και με μεγάλη εξειδίκευση τους υδατάνθρακες, χωρίς να επιφέρουν καμία αλλαγή στη δομή τους. ) 

Οι λεκτίνες λοιπόν προκαλούν συγκόλληση στα κύτταρα του αίματος....κινητοποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.....με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να κουράζεται άδικα. Αυτή η αντίδραση λοιπόν μπορεί να μας συμβεί όταν ακριβώς η τροφή που τρώμε δεν ταιριάζει στην ομάδα του αίματος μας. 

Έτσι το σωστό είναι μια ξεχωριστή διατροφή για τον καθένα από εμάς ....που σημαίνει και ανάλογη επιλογή των τροφών εκείνων που οι λεκτίνες τους δεν έρχονται σε αντίθεση με την ομάδα αίματος μας. Απλά μπορούμε σε γενικές γραμμές να φροντίζουμε ώστε να τηρήσουμε αυτούς  τους διατροφικούς κανόνες...που μπορεί να μας βελτιώσουν την σωματική και ενεργειακή μας κατάσταση. 

Το κλειδί της σημασίας για τις ομάδες αίματος στηρίζεται φυσικά και στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης μας....όπου η ομάδα Ο είναι η παλιότερη... η ομάδα Α εξελίχθηκε μαζί με τις αγροτικές κοινωνίες.....η ομάδα Β εμφανίστηκε όταν οι άνθρωποι μετανάστευσαν σε βορειότερες, πιο κρύες και πιο σκληρές περιοχές.... και η ομάδα ΑΒ είναι πολύ πιο πρόσφατη προσαρμογή, αποτέλεσμα της ανάμειξης των διαφορετικών ομάδων. 

Αυτή η εξελικτική ιστορία.....έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές ανάγκες κάθε ομάδας αίματος έως σήμερα. Σήμερα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα αίματος....είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της ταυτότητας μας από τη φυλή, την κουλτούρα ή τη γεωγραφική θέση που βρισκόμαστε. Είναι ένα γενετικό πρότυπο που μας δείχνει ποιοι είμαστε, ένας πλήρης οδηγός για να  μπορούμε  να ζήσουμε καλύτερα και  πληρέστερα τη ζωή μας. 

Η ομάδα αίματος ( Ο, Α, Β ή ΑΒ ) είναι ένα ισχυρό γενετικό χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει τόσο μοναδικά όσο και το DNA μας. Έτσι όταν χρησιμοποιήσουμε τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά της ομάδας αίματος μας.....σαν οδηγό....στο τι να τρώμε και πώς να ζούμε, θα είμαστε ασφαλώς πιο υγιείς και θα φτάσουμε πιο εύκολα στο ιδανικό μας βάρος....καθώς θα επιβραδύνουμε και τη διαδικασία της γήρανσης.


Ας δούμε όμως αναλυτικά τις ομάδες αίματος και τι τροφές οφείλουμε να παίρνουμε για μια πιο σωστή υγεία. 

Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Ο

Οι τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία είναι : το σιτάρι, το καλαμπόκι, το λάχανο, το κουνουπίδι και οι φακές. 
Οι τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμά είναι : τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, το μπρόκολο και το σπανάκι.
Στα κρέατα και τα πουλερικά είναι : το βοδινό, το αρνί και το κοτόπουλο. Αποφεύγουμε το χοιρινό και τη χήνα.
Στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι : την πέρκα, τον σολομό και την σαρδέλα. Αποφεύγουμε το χταπόδι και την παστή ρέγγα.
Στα γαλακτοκομικά είναι : το γάλα και το τυρί σόγιας. Αποφεύγουμε το ροκφόρ, το γκούντα και τα παγωτά.
Στα λάδια είναι : το ελαιόλαδο και το λινέλαιο. Αποφεύγουμε  το καλαμποκέλαιο και το φυστικέλαιο.
Στους ξηρούς καρπούς είναι : τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι ηλιόσποροι. Αποφεύγουμε  τα φιστίκια Αιγίνης και τα κάσιους .
Στα όσπρια είναι : η φάβα, ο αρακάς και τα κουκιά. Αποφεύγουμε τις φακές.
Στα δημητριακά είναι: η σίκαλη, το κριθάρι και το ρύζι. Αποφεύγουμε το στάρι το καλαμπόκι και τη βρώμη
Στα λαχανικά είναι : το μαρούλι, το σπανάκι, το μπρόκολο και η αγκινάρα. Αποφεύγουμε το αβοκάντο, το λάχανο και το κουνουπίδι.
Στα φρούτα είναι : τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα και τα αχλάδια. Αποφεύγουμε τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις καρύδες.

 

Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Α
Οι τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία είναι : το στάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φασόλια.
Οι τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα είναι : η σόγια, τα φυτικά έλαια, τα λαχανικά και ο ανανάς.
Στα κρέατα και τα πουλερικά είναι : το κοτόπουλο και η γαλοπούλα. Αποφεύγουμε το χοιρινό και το βοδινό κρέας.
Στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι : η σαρδέλα, η πέρκα και ο κολιός. Αποφεύγουμε το καβούρι, τις καραβίδες και τις γαρίδες.
Στα γαλακτοκομικά είναι : το γάλα και τυρί σόγιας. Αποφεύγουμε το ροκφόρ και το ένταμ.
Στα λάδια είναι : το ελαιόλαδο και το λινέλαιο. Αποφεύγουμε το καλαμποκέλαιο και το σουσαμέλαιο.
Στους ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι : οι κολοκυθόσποροι, τα αμύγδαλα, οι ηλιόσποροι. Αποφεύγουμε τα φιστίκια Αιγίνης και τα κάσιους .
Στα όσπρια είναι : οι φακές, τα  κουκιά και ο αρακάς. Αποφεύγουμε τα ρεβίθια και τα φασόλια .
Στα δημητριακά είναι : η βρώμη και η σίκαλη. Αποφεύγουμε το σιτάρι.
Στα λαχανικά είναι : τα καρότα, οι αγκινάρες, το μαρούλι και το μπρόκολο. Αποφεύγουμε τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και το λάχανο.
Στα φρούτα είναι : ο ανανάς, τα ακτινίδια, τα αχλάδια και τα ροδάκινα. Αποφεύγουμε τα πορτοκάλια και τις μπανάνες.

Η  ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Β

Οι τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία είναι : το καλαμπόκι, το στάρι, οι φακές, το σουσάμι και τα φιστίκια.
Οι τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα είναι : το κρέας και τα πράσινα λαχανικά.
Στα κρέατα και τα πουλερικά είναι : το αρνί, η γαλοπούλα και το βοδινό. Αποφεύγουμε το χοιρινό και το κοτόπουλο.
Στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι : η σαρδέλα, ο κολιός και πέρκα.  Αποφεύγουμε τις γαρίδες, τις καραβίδες και τον αστακό.
Στα γαλακτοκομικά είναι : το τυρί και το γάλα σόγιας, το ένταμ, το έμενταλ και το γκούντα. Αποφεύγουμε τα παγωτά και το ροκφόρ.
Στα λάδια είναι : το ελαιόλαδο και το λινέλαιο. Αποφεύγουμε το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο.
Στους ξηρούς καρπούς είναι : τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Αποφεύγουμε τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης.
Στα όσπρια είναι : η σόγια, τα κουκιά, ο αρακάς.  Αποφεύγουμε τις φακές.
Στα δημητριακά είναι : η βρώμη και το ρύζι. Αποφεύγουμε το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι.
Στα λαχανικά είναι : το λάχανο, το μπρόκολο, το σέλινο και το μαρούλι.  Αποφεύγουμε τη τομάτα και το αβοκάντο.
Στα φρούτα είναι : ο ανανάς, τα μήλα και τα γκρέιπφρουτ.  Αποφεύγουμε τα ρόδια και τις καρύδες.


Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΒ
Οι τροφές που συμβάλλουν στην παχυσαρκία είναι : το κόκκινο κρέας, το καλαμπόκι και το σιτάρι.
Οι τροφές που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα είναι : τα ψάρια, ο ανανάς και τα πράσινα λαχανικά.
Στα κρέατα και τα πουλερικά είναι : η γαλοπούλα. Αποφεύγουμε το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο.
Στα ψάρια και τα θαλασσινά είναι : η σαρδέλα, η πέρκα, και η πέστροφα. Αποφεύγουμε το χέλι, το καβούρι, τον αστακό και τις γαρίδες.
Στα γαλακτοκομικά είναι : το τυρί και το γάλα της κατσίκας, το γάλα σόγιας. Αποφεύγουμε το ροκφόρ και την παρμεζάνα.
Στα λάδια είναι: το ελαιόλαδο και το λινέλαιο. Αποφεύγουμε το καλαμποκέλαιο, το σουσαμέλαιο και το ηλιέλαιο.
Στους ξηρούς καρπούς είναι : τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Αποφεύγουμε τα φουντούκια, το σουσάμι και τους ηλιόσπορους.
Στα όσπρια είναι : οι φακές, ο αρακάς και τα κουκιά. Αποφεύγουμε την φάβα.
Στα δημητριακά είναι : το ρύζι, η βρώμη και το κεχρί. Αποφεύγουμε το καλαμπόκι..
Στα λαχανικά είναι : το κουνουπίδι, ο μαϊντανός, το μπρόκολο και τα σπαράγγια. Αποφεύγουμε την αγκινάρα, το αβοκάντο και τις πιπεριές.
Στα φρούτα είναι : τα κεράσια, τα ακτινίδια και ο ανανάς. Αποφεύγουμε τα πορτοκάλια και τις μπανάνες.

( Είναι σημαντικό να τονίσω ότι για τον καθένα ξεχωριστά ως προς τους συνδυασμούς......οφείλει να
αποφασίζει ο γιατρός που θα σας εξετάσει, με βάση τη μοναδικότητα της κάθε περίπτωσης και τις ιδιαίτερες εξετάσεις αίματος που θα κάμει για τα τροφικά αλλεργιογόνα. )

Κλείνοντας...διαπιστώνουμε ότι η κάθε ομάδα αίματος είναι και μια συνεχής χορδή....που μας συνδέει....με τη ζωή. Οι ομάδες αίματος έχουν την δυνατότητα να αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη ικανότητα μας να εγκλιματιζόμαστε στις διαφορετικές φυσικές περιβαλλοντικές προκλήσεις....τόσων αιώνων. Έτσι κι αλλιώς οι ομάδες αίματος....στο μεγαλύτερο τους μέρος.....επέδρασαν στο πεπτικό μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα....στην ιστορία της επιβίωσης μας....εδώ στον πλανήτη  Γη.

Ioannis Stogiannos

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

1 σχόλιο:

  1. ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΝΤΟΠΙΣΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΠΗΓΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.