Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Τυφώνας Χαϊγιάν: Οι πλούσιοι αγνοούν την κλιματική αλλαγή, οι φτωχοί την πληρώνουν


11.11.13
Ενώ ο Χαϊγιάν χτυπούσε τις Φιλιππίνες, οι πολιτικές ελίτ στις συνομιλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή αφήνουν τις φτωχές χώρες να προχωρήσουν και πάλι μόνες τους, σχολιάζει ο John Vidalστον Guardian.

Γνώρισα τον Naderev Sano πέρυσι στην Ντόχα, όταν οι κυβερνήσεις του κόσμου είχαν συνάντηση για τις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της αντιπροσωπείας των Φιλιππίνων ήταν ταραγμένος.

Ο τυφώνας Μπόφα, «υπερ-τυφώνας» κατηγορίας πέντε, με 282 χλμ/ώρα, μόλις είχε περάσει από την νήσο Μιντανάο. Ήταν η 16η μεγάλη καταιγίδα της χρονιάς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν χάσει τα σπίτια τους και περισσότερα από 1.000 είχαν πεθάνει. 


Ο Sano και η ομάδα του γνώριζαν καλά τα μέρη που είχε πλήξει περισσότερο. 

«Κάθε καταστροφική εποχή τυφώνα μας κοστίζει 2% του ΑΕΠ μας και η ανοικοδόμηση κοστίζει ένα επιπλέον 2% , το οποίο σημαίνει ότι χάνουμε περίπου 5% της οικονομίας μας κάθε χρόνο από καταιγίδες. 


Δεν έχουμε λάβει καμία χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να προσαρμοστούμε ή να προετοιμαστούμε για τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζούμε σήμερα. Δεν έχουμε δει καθόλου χρήματα από τις πλούσιες χώρες ώστε να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε… δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. 

Δεν μπορεί να είναι τρόπος ζωής το να λειτουργούμε πάντα βάσει των καταιγίδων», είπε. Αργότερα δήλωσε στην επιτροπή: «οι διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του κλίματος δεν μπορεί να γίνονται με βάση τον τρόπο που μετράμε σήμερα την πρόοδο. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη δυσλειτουργίας του πλανήτη, της οικονομίας και του περιβάλλοντος… 

Όλος ο κόσμος, ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την επίτευξη της κοινωνικής και την ανθρώπινης ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν τις ίδιες πραγματικότητες.

«Μιλώ εξ ονόματος των 100 εκατ. Φιλιππινέζων, όχι ως αρχηγός της αντιπροσωπείας μου, αλλά ως Φιλιππινέζος…» Σε αυτό το σημείο «έσπασε». Ο Sano πήγαινε στη Βαρσοβία για τις συνομιλίες του ΟΗΕ, οι οποίες συνεχίζονται τη Δευτέρα. 


Αυτή τη φορά, σε μια παράξενη χρονική στιγμή, η χώρα του έχει πληγεί από τον μεγαλύτερο υπερ – τυφώνα Χαϊγιάν, έναν από τους πιο ισχυρούς που έχει καταγραφεί ποτέ –με 40 χλμ πλάτος και φτάνοντας στην εκπληκτική ταχύτητα των 322 χλμ/ώρα. 

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τον πλήρη αριθμό των νεκρών, αλλά ξέρουμε ότι η δύναμη των τροπικών καταιγίδων, όπως ο Χαϊγιάν ή ο Μπόφα συνδέονται με την θερμοκρασία της θάλασσας. 

Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται με την κλιματική αλλαγή, υπάρχει επιπλέον ενέργεια στο σύστημα. Οι καταιγίδες μπορεί να μην αυξάνονται σε συχνότητα, αλλά τα νερά του Ειρηνικού ωκεανού θερμαίνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και υπάρχει ευρεία επιστημονική συναίνεση στο ότι η ισχύς των τυφώνων πλέον αυξάνεται.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν όπως και ο Μπόφα θα φανούν ευρέως στις αναπτυσσόμενες χώρες ως μια γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, μαζί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και της λειψυδρίας. 


Αλλά αυτό που τρομάζει τις κυβερνήσεις των ευάλωτων χωρών πιο πολύ είναι ότι πιστεύουν πως οι πλούσιες χώρες έχουν χάσει την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την ταχύτητα που απαιτείται για να αποφευχθεί η καταστροφική αλλαγή στα χρόνια που έρχονται.

Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, η κλιματική αλλαγή ήταν στην κορυφή της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας, αλλά πλέον μόλις που αναφέρεται από τις πολιτικές ελίτ στο Λονδίνο ή την Ουάσιγκτον, το Τόκιο ή το Παρίσι. 


Η Αυστραλία δεν στέλνει καν υφυπουργό στη Βαρσοβία. Ο οικοδεσπότης, η Πολωνία, θα χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να δοξάσει τη βιομηχανία άνθρακα. 

Οι τρομερά μικρές υποσχέσεις για χρήματα που έγιναν από τις πλούσιες χώρες για να βοηθήσουν χώρες όπως οι Φιλιππίνες ή το Μπανγκλαντές να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος, υλοποιούνται με δυσκολία. 

Εν τω μεταξύ, οι επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων ξεπερνούν τα 500 δις δολάρια το χρόνο και τα κατεστημένα εμπορικά συμφέροντα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις συνομιλίες.

Καθώς το μέγεθος των δυσμενών επιπτώσεων της ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος γίνεται φανερή, οι πιο ευάλωτες χώρες λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προχωρήσουν μόνες τους. 


Τα καλά νέα είναι ότι μέρη όπως το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τα μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού και της Καραϊβικής, καθώς και πολλά αφρικανικά έθνη, αρχίζουν να προσαρμόζουν τη γεωργία τους, την αλιεία και τις πόλεις τους.

Όμως, η αντιμετώπιση των μεγάλων καταιγίδων, καθώς και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η έλλειψη νερού, αναμένεται να κοστίσουν τρισεκατομμύρια στις φτωχές χώρες, τα οποία δεν έχουν. 

«Ο χρόνος εξαντλείται» είπε ο Sano στον κόσμο πέρυσι. «Σας παρακαλώ, επιτρέψτε το τρέχον έτος να μείνει στην ιστορία ως το έτος που ο κόσμος βρήκε το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον που θέλουμε. Ρωτώ όλους τους παρόντες: αν όχι εμείς, τότε ποιος; Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εδώ, τότε πού;»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.