Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Σκεπτικισμός στη διεθνή κοινότητα για τη «συμφωνία» Δαμασκού-Μόσχας


Ντέιβιντ Κάμερον: Να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται για τακτική αποπροσανατολισμούΟι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την πρόταση ως «τακτική καθυστέρησης»Γαλλία: Αποδεκτή υπό τρεις όρους η πρόταση της Ρωσίας


Με σκεπτικισμό αντιμετώπισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την άμεση θετική απάντηση της Συρίας στην πρόταση της Μόσχας αναφορικά με τα χημικά όπλα. Από την πλευρά του ο ΟΗΕ ζητά τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας σε ασφαλείς τοποθεσίες με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να προτείνει τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους μιλούν για «τακτική καθυστέρησης».Την ίδια ώρα η Σούζαν Ράις- σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας σε συνέντευξη που παραχώρησε επιμένει ότι η επίθεση με χημικά που έγινε στις 21 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.



Κέρι και Λαβρόφ συζήτησαν την πρόταση για παράδοση των χημικών όπλων της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συνομίλησαν σήμερα τηλεφωνικά για το θέμα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ. Οι δύο υπουργοί είχαν αυτήν την τηλεφωνική επαφή μετά την πρόταση της Μόσχας να τεθούν τα χημικά που διαθέτει το συριακό καθεστώς υπό διεθνή έλεγχο για να αποφευχθεί ένα πιθανό στρατιωτικό πλήγμα στη Δαμασκό. Η Χαρφ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει τη ρωσική πρόταση με "σκεπτικισμό" θεωρώντας την ως μια πιθανή "τακτική καθυστέρησης". Όπως είπε, "δεν αποτελεί σύμπτωση" ότι αυτή η ρωσική πρόταση και η υιοθέτησή της από τη Συρία σημειώνονται "υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ".

Χ. Κλίντον: Σημαντικό βήμα εάν η Συρία εγκαταλείψει το χημικό οπλοστάσιό της

Μια ενδεχόμενη απόφαση της Συρίας να εγκαταλείψει το χημικό οπλοστάσιό της θα συνιστούσε ένα "σημαντικό" βήμα, δήλωσε απόψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

"Εάν το καθεστώς (της Δαμασκού) έθετε αμέσως τα αποθέματά του υπό διεθνή έλεγχο, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και από τους Ρώσους, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να είναι μια καινούρια δικαιολογία για καθυστερήσεις ή για κωλυσιεργία", προειδοποίησε η Κλίντον.

"Η απάνθρωπη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών παραβιάζει τους οικουμενικούς κανόνες" τόνισε η Κλίντον.



Ντέιβιντ Κάμερον: Να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται για τακτική αποπροσανατολισμού

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέβιντι Κάμερον, μετά το «ναι» της Συρίας, δήλωσε πως αν πράγματι η Συρία θέσει το οπλοστάσιό της υπό διεθνή έλεγχο τότε πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα.«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για τακτική αποπροσανατολισμού» συμπλήρωσε.

Γαλλία: Αποδεκτή υπό τρεις όρους η πρόταση της Ρωσίας για τη Συρία

Αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.

Η πρόταση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ "αξίζει να μελετηθεί", σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας "συγκεκριμένες, γρήγορες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις" εκ μέρους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο Άσαντ θα πρέπει να δεσμευτεί "χωρίς καθυστερήσεις" ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως.

Ο Φαμπιούς ζήτησε επίσης να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι υπεύθυνοι για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.

Σούζαν Ράις: Ο Ασαντ είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις με χημικά

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις λίγη ώρα με το «ναι» της Συρίας για απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου της και την καταστροφή των χημικών όπλων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη η κ Ράις δεν σχολιάσει τις εξελίξεις στο συριακό και αναφέρθηκε μόνο στη χρήση χημικών όπλων που έγινε – όπως είπε- από το καθεστώς Άσαντ.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε η κ Ράις«Η χρήση χημικών απειλεί την εθνική ασφάλεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία του τι έγινε στις 21 Αυγούστου, όταν το πρωί οι πολίτες της Δαμασκού, οι στρατιώτες του Ασαντ έριξαν χημικά όπλα σε ανθρώπους που είναι κατά του καθεστώτος. Αθώοι πολίτες ξύπνησαν πνιγμένοι στα χημικά, κάποιοι δε ξύπνησαν ποτέ. Πάνω από 1.000 παιδιά πέθαναν».

Η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα στα οποία παρουσιάζονται τα θύματα των χημικών επιθέσεων.

«Σοκαριστήκαμε από τα βίντεο από τις συνοικίες της Δαμασκού. Δε μπορώ να δω τις φωτογραφίες με τα μικρά παιδιά να είναι ξαπλωμένα στο έδαφος με τα παγωμένα μάτια και να μη σκεφτώ τα δικά μου παιδιά. Μπορώ μόνο να φανταστώ τον πόνο τον γονέων στη Δαμασκό. Το αέριο σαρίν είναι άοσμο και επομένως οι άνθρωποι δε καταλαβαίνουν ότι το αναπνέουν» είπε η κ Ράις. 

Τέλος η κ Ράις είπε ότι «Ο θάνατος αθώων στη Συρία και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μία τραγωδία είτε πρόκειται για σφαίρες είτε για κάτι άλλο. Τα χημικά όπλα όπως όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής σκοτώνουν με έναν σκοπό συγκεκριμένο και διαφορετικό από άλλα όπλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την επίθεση. Η συριακή κυβέρνηση διαθέτει χημικά όπλα. Ο Ασαντ προσπάθησε να πολεμήσει τους αντικαθεστωτικούς. Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς και έπεσαν σε εδάφη αντικαθεστωτικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά. Έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές από τον περασμένο Μάρτιο σε μικρότερη κλίμακα»

Μάλιστα η κ Ράις προέτρεψε κάθε μέλος του Κογκρέσου να δει τα βίντεο και να δει πόσο υποφέρει ο κόσμος. «Να δει τα μάτια των γονιών και να φανταστεί τα χρόνια που είναι μπροστά όπου ένας ενισχυμένος Ασαντ μπορεί να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις. Πιστεύω πως καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δε μπορούμε να το ανεχθούμε, ειδικά στον 21ο αιώνα. Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να δράσουν, υπεύθυνα και προσεκτικά ώστε να ελαττώσει τις πιθανότητες μία τέτοια τραγωδία να επαναληφθεί». Τέλος η κ Ράις προέτρεψε κάθε μέλος του Κογκρέσου να δει τα βίντεο και να δει πόσο υποφέρει ο κόσμος. «Να δει τα μάτια των γονιών και να φανταστεί τα χρόνια που είναι μπροστά όπου ένας ενισχυμένος Ασαντ μπορεί να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις. Πιστεύω πως καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα με τον Μπαράκ Ομπάμα, ότι δε μπορούμε να το ανεχθούμε, ειδικά στον 21ο αιώνα. Οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να δράσουν, υπεύθυνα και προσεκτικά ώστε να ελαττώσει τις πιθανότητες μία τέτοια τραγωδία να επαναληφθεί».

Μπεν Ρόουντς: Επιφυλακτική η Ουάσινγκτον στην ρωσική πρόταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν με τη Ρωσία για να προσδιορίσουν εάν είναι αξιόπιστη η πρόταση της Μόσχας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς.

Μιλώντας στο κανάλι MSNBC ο Ρόουντς προειδοποίησε πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις που ασκεί στη Δαμασκό, εκφράζοντας αμφιβολίες για μια τακτική που έχει ως στόχο να καθυστερήσει την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επαφή (με τη Ρωσία) και με άλλες χώρες για να εκτιμήσουμε τη σοβαρότητα αυτής της πρότασης", δήλωσε ο Ρόουντς, ο οποίος είναι αναπληρωτής σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

"Ταυτοχρόνως, είναι πολύ σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τις πιέσεις", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα λάβει υπόψη της τη ρωσική πρωτοβουλία "εφόσον πρόκειται για μια αξιόπιστη πρόταση" και όχι "μια νέα απόπειρα για την καθυστέρηση" μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι "όλα όσα έκανε ο (πρόεδρος της Συρίας) Άσαντ τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο" από το να θέσει υπό έλεγχο τα χημικά όπλα που διαθέτει. Εξέφρασε επίσης τον "σκεπτικισμό" της Ουάσινγκτον μολονότι εκτίμησε ότι θα ήταν "θετικό" οποιοδήποτε μέτρο είχε ως στόχο να ελεγχθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Ο ΟΗΕ ζητά τη μεταφορά των χημικών όπλων της Συρίας σε ασφαλείς τοποθεσίες

Από την πλευρά του ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι «είμαι σίγουρος ότι η διεθνής κοινότητα θα λάβει άμεσα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει ότι τα χημικά θα αποθηκευθούν σε ασφαλές σημείο ώστε στη συνέχεια να καταστραφούν»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο Μπαν είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος. Η πρόταση αυτή ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η "ενοχλητική παράλυση" του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.