Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Το να ονειρεύεσαι ξύπνιος... είναι τέχνη!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ονειροπολώντας, βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματά μας.

Ήξερες πως ο εγκέφαλος δουλεύει περισσότερο όταν αφηνόμαστε στις σκέψεις μας, παρά όταν ακολουθούμε τη ρουτίνα;

Το μυστικό είναι να ονειροπολείς, αλλά όχι να χαζεύεις.

Αντίθετα με την αντίληψη ότι η ονειροπόληση είναι ...
τεμπελιά, πρόσφατη έρευνα στο παν/μιο British Columbia του Καναδά, έδειξε πως όταν αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανιέται ενεργοποιούνται τα μέρη του εγκεφάλου που βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα!
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η παρεξηγημένη ονειροπόληση είναι μια σημαντική νοητική κατάσταση, κατά την οποία ασυνείδητα στρέφουμε τη σκέψη μας από τα τετριμμένα της στιγμής σε σοβαρότερα θέματα της ζωής μας.
Μπορεί να μην καταφέρνουμε τον άμεσο στόχο - π.χ. να διαβάσουμε το βιβλίο ή να προσέξουμε μια διάλεξη - αλλά το μυαλό μπορεί να αξιοποιεί αυτό τον χρόνο για να ασχοληθεί με πιο σημαντικά πράγματα, όπως το πως θα αναβαθμιστούμε στη δουλειά ή πως θα καλυτερέψουμε τις προσωπικές μας σχέσεις.
Και αυτά είναι πολύ καλά νέα, αν σκεφτείς ότι μπορεί να περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας ονειροπολώντας (ξύπνιοι), σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Αληθινά όνειρα 
Εκτός του ότι αυξάνει τη δημιουργικότητα, αφού όσο αφήνουμε το μυαλό μας ελεύθερο, τόσες περισσότερες λύσεις βρίσκει, η ονειροπόληση μας βοηθάει να:

1. Σχεδιάσουμε το μέλλον. Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας πιθανές μελλοντικές καταστάσεις μπορούμε να σχεδιάσουμε τις αντιδράσεις μας κι έτσι βελτιώνεται η αποδοτικότητά μας. Έχοντας πάνω κάτω σκεφτεί τις εναλλακτικές ενώ ονειροπολούμε, μπορούμε να πάρουμε γρηγορότερα αποφάσεις στην πραγματική ζωή. Είναι σα να προβάρουμε το μέλλον.

2. Μάθουμε από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες μας. Όταν φανταζόμαστε τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει διαφορετικά σε μια περίπτωση που τα καταφέραμε ή που χάσαμε το παιχνίδι στην πραγματική ζωή, στην ουσία μαθαίνουμε να καταστρώνουμε στρατηγικές που θα μας χρησιμέψουν στο μέλλον σε παρόμοιες περιστάσεις. Επιπλέον, με την ονειροπόληση μπορούμε να ξαναπαίζουμε παρελθοντικές εμπειρίες στο μυαλό μας από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ιδίως σε περιπτώσεις που δεν είχαμε το χρόνο να επεξεργαστούμε ένα γεγονός την στιγμή που συνέβη.

3. Ισορροπήσουμε συναισθηματικά. Όταν π.χ. ξανασκεφτόμαστε μια εμπειρία μας, μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα ή και χειρότερα, αναλόγως με το πόσο λογικά θα καταφέρουμε να την ερμηνεύσουμε. Ακόμα και ο φόβος για κάτι που έπεται, μπορεί να μειωθεί αν κάποιος που ονειροπολεί βλέπει τον εαυτό του να τα καταφέρνει, ή να αυξηθεί αν οραματίζεται πως θα αποτύχει.

Υπάρχουν 2 είδη ονειροπόλησης και, όπως φαίνεται, το ένα είναι πολύ καλύτερο από το άλλο:

Ασυνείδητη: Το άτομο ονειροπολεί χωρίς να το συνειδητοποιεί κι έτσι χάνει όλες τις σκέψεις που θα τον βοηθούσαν στην πραγματική ζωή.

Συνειδητή: Το άτομο ξέρει ότι ονειροπολεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα μπορέσει να αναγνωρίσει το φλας που θα ανάψει ξαφνικά στο μυαλό του και να το αξιοποιήσει. Και τελικά, αυτή είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ κάποιου που ονειροπολεί και κάποιου που απλώς χαζεύει.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.