Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μυθικά Και Μεγαλειώδη Δακτυλίδια




Τα παραμύθια και οι μύθοι μιλούν για τόσα δαχτυλίδια, περισσότερα κι από όσα συναντά κανείς σε κοσμηματοπωλεία. Όμως τα δαχτυλίδια ενός μύθου έχουν ''αξία'' πολύ μεγαλύτερη κι από το πιο ζηλευτό κόσμημα μιας Ινδής μαχαρανής ή μιας κυρίας πολυεκατομμυριούχου, καθώς είναι μαγικά και πραγματοποιούν όλες τις επιθυμίες! 

Μπορούν να κάνουν τον ήρωα αόρατο, να κατασκευάσουν αστραπιαία μια ολόκληρη πόλη, να χωρίσουν σωρούς από στάρι ή να εμφανίσουν ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά. Άλλα πάλι αλλάζουν χρώμα ειδοποιώντας τον κάτοχό τους για έναν κίνδυνο.

 Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνα που φέρνουν συμφορές, όπως εκείνο που δίνει μια κακή μάγισσα σε μια όμορφη κόρη κάνοντάς την να πέσει σε ύπνο βαθύ σαν θάνατο μόλις το φορέσει - για να ξυπνήσει όταν το γενναίο πριγκιπόπουλο της το τραβήξει από το δάχτυλο και λύσει τα μάγια Ακόμα πιο παλιά από τα δαχτυλίδια των παραμυθιών είναι τα δαχτυλίδια των μύθων. 




* O σοφός βασιλιάς Σολομών «διάβαζε» πάνω στο πετράδι του δαχτυλιδιού του ποια ήταν η σωστή απόφαση να πάρει κάθε φορά, σαν σε κρυστάλλινη σφαίρα.



* O τύραννος της Σάμου Πολυκράτης πέταξε το αγαπημένο του δαχτυλίδι στη θάλασσα, για να λυπηθεί με την απώλεια και να μην τραβά το φθόνο των θεών για τον πλούτο και τη δύναμή του. Ένα ψάρι κατάπιε το δαχτυλίδι, ένας ψαράς πούλησε το ψάρι στο παλάτι κι ο βασιλιάς βρήκε το δαχτυλίδι στο πιάτο του. Ήταν ο οιωνός για τις συμφορές που επρόκειτο να τον βρουν, με κατάληξη την αιχμαλωσία και το θάνατό του.



* O Προμηθέας φορούσε ένα δαχτυλίδι που ήταν φτιαγμένο από τα χέρια του ίδιου του Δία. O βασιλιάς των θεών τιμώρησε τον ημίθεο Προμηθέα, που έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την έδωσε στους ανθρώπους, αλυσοδένοντάς τον στον Καύκασο. Ένας αετός τού έτρωγε κάθε μέρα το συκώτι, το οποίο ξαναγινόταν τη νύχτα, για να διαιωνίζεται το μαρτύριο. O Ηρακλής τον απελευθέρωσε και ο Δίας τον εξανάγκασε να φορά ένα δαχτυλίδι φτιαγμένο από τις αλυσίδες του και με ένα κομμάτι από το βράχο αντί για πετράδι.



* O Γύγης, στο μύθο που αναφέρει ο Πλάτωνας στην «Πολιτεία» του, έγινε τύραννος της Λυδίας στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. χάρη σε ένα δαχτυλίδι που, όταν το έτριβε, του πραγματοποιούσε κάθε επιθυμία. O Γύγης δέχτηκε την πρόκληση του προηγούμενου ηγεμόνα να κρυφτεί και να δει γυμνή τη γυναίκα του δεύτερου, κι όταν εκείνη τον αντιλήφθηκε, αξίωσε να μονομαχήσει με τον άντρα της. O Γύγης σκότωσε τον άρχοντα και πήρε και τη θέση του και την πανέμορφη γυναίκα του.



* Μυθικό και μεγαλειώδες είναι το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν, που αποθεώθηκε με την ομώνυμη όπερα του Βάγκνερ. Σύμφωνα με το μύθο αυτό της βόρειας παράδοσης, το δαχτυλίδι το είχε πάρει ένας δαιμονικός νάνος από τα κύματα του Ρήνου και ήταν καταραμένο. O ήρωας Ζίγκφριντ προσπάθησε να το επιστρέψει στα πνεύματα του νερού, αλλά σκοτώθηκε. Στο τέλος, η Βαλκυρία Βρουνχίλδη ξανάριξε το δαχτυλίδι στο Ρήνο.



* Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το δάχτυλο που φορούσε μια γυναίκα το δαχτυλίδι, αποκάλυπτε σε ποιο θεό ή θεά του Ολύμπου πίστευε και την χαρακτήριζε:



Αντίχειρας: Ποσειδώνας (απελευθερωμένη, προοδευτική)

Δείκτης: Δίας (ανεξάρτητη, ηγετική, κυριαρχική)

Μέσος: Διόνυσος (παρορμητική, ενθουσιώδης)

Παράμεσος: Αφροδίτη (ρομαντική, πιστή)

Μικρό: Άρης (ετοιμοπόλεμη, ανά πάσα στιγμή)

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.