Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Υπατία.Η μεγάλη Ελληνίδα.




 Η Υπατία,η μεγάλη αυτή γυναίκα,της αστρονομίας,των μαθηματικών και της φιλοσοφίας έζησε στην Αλεξάνδρεια μέχρι και το θάνατο της το 415 μ.Χ από έναν φανατισμένο χριστιανικό όχλο,η χρονολογία γέννησης της πιστεύετε ότι ήταν γύρω στο 370 μ.Χ. Η Υπατία ήταν άξια σεβασμού καθηγήτρια μαθηματικών καθώς και της νεοπλατωνικής φιλοσοφίας,μάλιστα κατείχε και την προεδρία της νεοπλατωνικής σχολής στην Αλεξάνδρεια. Δίδασκε δημόσια σε κοινό χωρίς να ξεχωρίζει τους χριστιανούς από τους λεγόμενους ειδωλολάτρες και περισσότερες αποδείξεις για τη ζωή της και τα έργα της βρίσκουμε στα έργα του Σωκράτη του Σχολαστικού. Ασκούσε επιρροή σε όλους τους σημαντικούς άρχοντες της Αλεξάνδρειας αλλά και της ευρύτερης ζώνης της μεσογείου όπως τον Ορέστη, τον Ρωμαίο έπαρχο,ο οποίος την συμβουλευόταν για θέματα πολιτικής. Η Υπατία είναι σημαντική για την ρητορική της και αποδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι οι γυναίκες στον αρχαίο κόσμο συμμετείχαν στις κοινωνικές και στις πνευματικές δραστηριότητες σε αντίθεση με την θέση της γυναίκας στο χριστιανικό κόσμο, που ακόμα και στις μέρες μας φαίνεται να την θέλει υποταγμένη,μια ματιά στο τρόπο αντιμετώπισης της γυναίκας από την εκκλησία πείθει και τον πλέον δύσπιστο.

Ο θάνατος της Υπατίας όμως είναι και ο λόγος που έγινε γνωστή με το πέρασμα των αιώνων. εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ μίσος μεταξύ χριστιανών και εβραίων και ο έπαρχος Ορέστης, αν και βαφτισμένος χριστιανός, βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον αρχιεπίσκοπο Κύριλλο, ο Κύριλλος κατηγορούσε τον Ορέστη ότι ασπαζόταν την ελληνική φιλοσοφία και ιδεολογία, 500 μοναχοί φτάνουν στην Αλεξάνδρεια για να βοηθήσουν το Κύριλλο και να τον υποστηρίξουν με θέρμη ενάντια στον Ορέστη. Όταν ένας μοναχός εν ονόματι Αμμώνιος πεθαίνει επειδή πέταξε πέτρα στον έπαρχο Ορέστη   ο αρχιεπίσκοπος Κύριλλος και οι υπόλοιποι μοναχοί στρέφονται εναντίον της Υπατίας, που όπως είπαμε, εκείνη την εποχή ήταν σύμβουλος του Ορέστη σε θέματα πολιτικής. Την αποκάλεσαν μάγισσα και ιέρεια και την έσυραν γυμνή μέσα στον καθεδρικό ναό όπου την σκότωσαν με φρικιαστικό τρόπο,την έγδαραν ζωντανή, την διαμέλισαν και την έκαψαν.

Ερωτήματα γεννούνται για τον θάνατο της Υπατίας, την δολοφόνησαν μόνο γιατί την θεωρούσαν υπαίτια για την αντιπαράθεση μεταξύ του Κύριλλου και του Ορέστη, η μήπως την δολοφόνησαν για άλλους λόγους ,μην ξεχνάμε ότι η Υπατία δίδασκε σε επιστημονικό επίπεδο υψηλής θετικής διανόησης και συμβόλιζε την ελευθερία της σκέψης και του λόγου, στοιχεία που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διδαχές του χριστιανισμού, μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και το ότι ήταν γυναίκα και κάπως έτσι συνθέτουμε το παζλ του θανάτου της Υπατίας.


ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.