Σάββατο 25 Μαΐου 2013

3 Ψυχολογικές Τεχνικές Για Να Ενισχύσεις Την Δημιουργικότητα Σου



Στο άκουσμα της λέξης «δημιουργικότητα» ,το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας ίσως είναι η καλλιτεχνική δημιουργικότητα: ένας ζωγράφος,ένας  συνθέτης μουσικής, ένας συγγραφέας. Η δημιουργικότητα όμως αγγίζει και πολλά άλλα επαγγέλματα όπως για παράδειγμα επαγγελματίες υγείας,επιχειρηματίες ή στελέχη. Και φυσικά, πέρα από τον επαγγελματικό τομέα της ζωής, η δημιουργικότητα επεκτείνεται και στην προσωπική μας ζωή. Το κοινό στοιχείο ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ή εκπληρώνουν διαφορετικές μορφές δημιουργικότητας είναι ότι όλοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν όσα γνωρίζουν ήδη για να δώσουν μορφή σε καινούριες, δημιουργικές λύσεις.

Ο,τι κι αν έχουμε μάθει μέχρι τώρα, ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι με έφεση στη δημιουργικότητα και άλλοι που δεν  την έχουν καθόλου, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η πεποίθηση είναι εν μέρει μύθος, κι ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει δημιουργικοί.
Συγκεκριμένα, η δημιουργικότητα σου μπορεί να βρίσκεται κρυμμένη κάτω απο πεποιθήσεις που την σαμποτάρουν και σε περιορίζουν να εκφραστείς. Για παράδειγμα, ίσως να λές στον εαυτό σου ότι «δεν είσαι δημιουργικός» ή  ότι «είσαι μέτρια δημιουργικός».
Η αλήθεια είναι ότι ίσως να μην έχεις την έφεση  να ζωγραφίσεις ένα πίνακα, ίσως όμως  να είσαι δημιουργικός στις σχέσεις σου με τους άλλους, στην επιστήμη σου ή μαγειρεύοντας. Εάν έχεις την επιθυμία , τη επιμονή και το θάρρος να καλλιεργήσεις την πλευρά σου αυτή, σίγουρα θ’αλλάξεις γνώμη και θα καταλάβεις ότι δημιουργικότητα υπάρχει παντού, ακόμα και σε μια συζήτηση όπου προτείνεις στο συνομιλητή σου κάτι που εκείνος προηγουμένως δεν είχε σκεφτεί.
Εάν πάλι σκέφτεσαι ότι η δημιουργικότητα σου χαρακτηρίζεται από μετριότητα επειδή για παράδειγμα δε ζωγραφίζεις όπως ο Σαλβαντόρ Νταλί, ίσως απλά να περιορίζεις την δημιουργική σου έκφραση  επικρίνοντας την και ακυρώνοντας την, πριν εκείνη έχει την ευκαιρία να σου αποκαλυφθεί. Η δημιουργικότητα ίσως να βρίσκεται μέσα σου και να περιμένει να την αφήσεις ελεύθερη να υλοποιηθεί χωρίς « να φοβάται» την κριτική.
Αφού λοιπόν πιστέψεις ότι έχεις τη δυνατότητα να είσαι δημιουργικός, δοκίμασε τις παρακάτω τεχνικές για να καλλιεργήσεις τη δημιουργική σου σκέψη:
1. Καιταιγισμός ιδεών και αντίστροφος καταιγισμός (Brainstorming& Reverse Brainstorming).
Για να εφαρμόσεις την τεχνική του Brainstorming : Σημείωσε κάθε ιδέα που σου έρχεται στο μυαλό χωρίς καμμιά  κριτική και λογοκρισία, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και ιδέες που φαντάζουν άσχετες ή παράξενες. Ο στόχος εδώ είναι η ποσότητα και όχι η ποιότητα των ιδεών που παράγονται. Στο τέλος συνδύασε τις ιδέες μεταξύ τους και δούλεψε στο να τις βελτιώσεις.
Για να εφαρμόσεις Αντίστροφο Καταιγισμό: Αντί να ρωτήσεις «ποιά θα μπορούσε να είναι η λύση;», όπως κάνουμε στο brainstorming, άλλαξε  την ερώτηση σε «Πώς θα μπορούσα να προκαλέσω το πρόβλημα;» ή «πώς θα μπορούσα να προκαλέσω το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλω;». Και πάλι άσε τη ροή των ιδεών να κυλήσει ανεμπόδιστα, χωρίς να απορρίπτεις τίποτα. Εφόσον έχεις μαζέψει όλες τις ιδέες για να λύσεις αυτό το αντίστροφο πρόβλημα, δοκίμασε να αντιστρέψεις τις σε ιδέες- λύσεις για το αρχικό πρόβλημα.
2.Η Ψυχολογική απόσταση . Για ο,τιδήποτε δεν βιώνουμε να συμβαίνει στο εδώ, το τώρα και στους εαυτούς μας ,θεωρείται ότι υπάρχει «ψυχολογική απόσταση». Είναι επίσης εφικτό να προκαλέσουμε μια κατάσταση ψυχολογικής ααπόστασης αλλάζοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, για παράδειγμα σκεπτόμενοι ποιά θα ήταν η γνώμη κάποιου άλλου ατόμου  ή ότι η ερώτηση είναι αναληθής.  Σύμφωνα με νέες έρευνες στον τομέα, η ψυχολογική απόσταση φαίνεται να ενισχύει την δημιουργική σκέψη. Προσπάθησε λοιπόν ν’απομακρυνθείς από το πρόβλημα ψυχολογικά, για παράδειγμα, σκέψου πως θα έλυνες το πρόβλημα ένα χρόνο από σήμερα εάν υποθέσουμε ότι κάνεις αυτό το νοερό ταξίδι στο χρόνο ή προσπάθησε να λύσεις  το πρόβλημα αυτό σα να προέκυψε από μια μακρινή τοποθεσία κι όχι από την τωρινή του πηγή.
3. Συνδυασμός αντίθετων ιδεών. Σύμφωνα με τον Albert Rothenberg, ερευνητή στον τομέα της δημιουργικής σκέψης, η ικανότητα να φαντάζεται κανείς δύο αντίθετες ή συγκρουόμενες ιδέες, εικόνες ή έννοιες ταυτόχρονα, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά εξαιρετικής δημιουργικότητας( Janusian Thinking/Process). Για να ενισχύσεις τη δημιουργικότητα σου, συνδύασε αντικρουόμενες ιδέες και δημιούργησε αντιθέσεις που μοιάζουν απίστευτες: είναι πιθανό ότι θα αναδυθούν καινοτόμες ιδέες μέσα από τις αντιπαραθέσεις και τον ταυτόχρονο αυτό συνδυασμό των αντιθέτων.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.