Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Αχιλλαία. Ένα βότανο που κλείνει πληγές.

Για να κλείσετε τις πληγές! Αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή, η αχιλλαία θεωρείται ένα από τα πιο δραστικά βότανα, αφού ρίχνει τον πυρετό, επουλώνει τις πληγές και καταπολεµά την τριχόπτωση! Που την βρίσκουμε Η αχιλλαία ή χιλιόφυλλο ανθίζει στα λιβάδια από το Μάιο µέχρι τον Οκτώβριο. Σε αυτό το διάστηµα µπορούµε να την µαζέψουµε, να την ξεράνουµε στη σκιά και να την φυλάξουµε σε γυάλινο βάζο, αν και µπορούµε εύκολα να την βρούµε και σε καταστήµατα µε βότανα.

Θεραπευτικές ιδιότητες Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά τονωτικά, ηρεµιστικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγµονώδη και απολυµαντικά βότανα. Γι’ αυτό και πιστεύεται ότι είναι ευεργετική σε περιπτώσεις κιρσών, φλεβίτιδας και αιµορροΐδων αλλά και σε αρθριτικά και ρευµατισµούς. Επιπλέον θεωρείται ιδανική  για επουλώσεις πληγών και τον έλεγχο της αιµορραγίας, για τη µείωση της υψηλής πίεσης, για την πέψη, για προβλήµατα της χολής, του εντέρου και του στοµάχου αλλά και για την αντιµετώπιση αποστηµάτων. Τέλος η αχιλλαία αναφέρεται και ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσµατικό βότανο σε περιπτώσεις διαταραχών της περιόδου και της εµµηνόπαυσης. Αφέψημα και έγχυμα αχιλλαίας Για να φτιάξετε αφέψηµα αχιλλαίας απλώς βράστε για δέκα λεπτά µια χούφτα από το βότανο σε ένα λίτρο νερό. Μπορείτε να πίνετε τρία φλιτζάνια την ηµέρα ή να το χρησιµοποιήσετε για πλύσεις του δέρµατος, αφού θεωρείται ότι περιορίζει την ακµή και το έκζεµα, ενώ καταπολεµά και την τριχόπτωση. Εναλλακτικά µπορείτε να µουλιάσετε δύο κουταλάκια αχιλλαίας σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά και να πιείτε το έγχυµα ή να το χρησιµοποιήσετε ως κατάπλασµα για την επούλωση πληγών. Θεραπευτικό ατμόλουτρο Το ατµόλουτρο µε αχιλλαία ανοίγει και καθαρίζει τους πόρους του δέρµατος, ενώ φαίνεται ότι ανακουφίζει και από φλεγµονές του αναπνευστικού συστήµατος. Στην τελευταία περίπτωση µπορείτε εναλλακτικά να βράσετε µια χούφτα από το βότανο σε δύο λίτρα νερό και να εισπνεύσετε τον ατµό για µερικά λεπτά. Σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, ρευµατικών και αιµορροΐδων συνιστάται ζεστό µπάνιο µε αχιλλαία. Στην κουζινα Η αχιλλαία δεν καταναλώνεται µόνο ως ρόφηµα αλλά και ωµή, αφού τα φρέσκα ψιλοκοµµένα βλαστάρια της, αρωµατικά και δυναµωτικά, δίνουν ιδιαίτερη γεύση σε διάφορες σαλάτες, αν και πικρίζουν λίγο.
Της Κατερίνας Παπαγεωργίου

myworld
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.