Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

“Η έννοια του Τολτέκου πολεμιστή”

                    

“Η έννοια του Τολτέκου πολεμιστή είναι μια βαθιά όσο και ριζοσπαστική έννοια. 
Στο άρθρο μου θα ασχοληθώ με την έννοια του πολεμιστή μέσα απο την αντίληψη των αρχαίων τολτέκων και με οδηγό τον αινιγματικό Κάρλος καστανέντα και τον ναγκουάλ Δον χουάν θα εξερευνήσουμε τον μαγικό κόσμο των τολτέκων πολεμιστών και τα μυστήρια τους. 
Στο παρόν άρθρο θα εξετάσω επιγραμματικά μερικά λεπτά σημεία της έννοιας του τολτέκου πολεμιστή και κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και γενικότερη ανάλυση του θέματος… Τα πάντα είναι ενέργεια 


-Η αντίληψη των αρχαίων τολτέκων πρέπει πράγματι να ήταν ξεχωριστή, αφενός γιατί όλα όσα μας περιγράφει ο Καστανέντα μας φανερώνουν ότι μπορούσαν να οραματιστούν τον εαυτό τους σε ένα επίπεδο πολύπλοκο για την εποχή τους, αφετέρου γιατί κατα κάποιο τρόπο τον ξεγελούσαν με τις διάφορες τεχνικές που είχαν ανακαλύψει και έτσι μπορούσαν να αντιλαμβάνονται έναν καινούριο κόσμο, έναν κόσμο που όλα μέσα του ήταν καθαρή ενέργεια.Θυμίζω βέβαια εδώ ότι «όλα» είναι μόνο ενέργεια. Σύμφωνα με τον Καστανέντα ολόκληρη η ξεχωριστή πραγματικότητα που αυτός έζησε με την μαθητεία του στον Δον χουάν δεν ήταν παρά μόνο ένας τρόπος ώστε αυτός να μάθει να συσσωρεύει την ενέργεια του έτσι ούτως ώστε να μπορεί να αντιληφθεί τα πράγματα που μέχρι πρότεινος δεν μπορούσε.

Όλη η βασική διδασκαλία του Δον χουάν δεν είναι τίποτε άλλο απο «ονειρικές» ασκήσεις για την συγκέντρωση της απαιτούμενης ενέργειας που χρειάζετε για να μπορέσει κανείς να κάνει πράξη τα τεχνάσματα των μάγων σε συνδιασμό και με την τέχνη της παραφύλαξης. Μερικές απο αυτές τις ασκήσεις ήταν : Η καταγραφή και το σβήσιμο της προσωπικής ιστορίας, το βήμα της δύναμης με το εύρος ενός πεδίου, η εγκατάλειψη του εγωισμού, η δουλειά δίχως ανταμειβή και ο τερματισμός του εσωτερικού διαλόγου που είναι και απο τις πιο καθοριστικές ασκήσεις. 

Πολλές απο τις παραπάνω τεχνικές είναι μέρος αρκετών φιλοσοφικών-θρησκευτικών ρευμάτων (βλέπε Βουδισμό-Γκουρτζίεφ) κάτι που μας μαρτυρά ότι ο Καστανέντα τα υιοθέτησε κάποια στιγμή μέσα στο έργο του σαφώς επηρεασμένος. Το ονείρεμα και η παραφύλαξη. Τα δύο τελευταία είναι απο μόνα τους ένα ξεχωριστό μάθημα που το καθένα μέσα του περικλείει άλλες ασκήσεις.Όλα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς σε όλα τα βιβλία του Κάρλος καστανέντα με σημαντικότερα το «Η τέχνη του ονειρέματος» το «Δώρο του αετού» και την «δύναμη της σιωπής» . 

Στα βιβλία αυτά ο Καστανέντα μας περιγράφει διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί ένας τολτέκος πολεμιστής προσπαθώντας να μετακινήσει το σημείο συναρμογής του. Το δυσκολότερο βέβαια σε όλα αυτά είναι το γεγονός να μπορέσει κάποιος να δεχτεί ότι κάνει κάτι που θα του αλλάξει την προοπτική που αυτός έχει για τον κόσμο όμως λόγω της δυτικής κυρίως διαπαιδαγώγησής μας αυτό είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί τρομερή προσπάθεια και υπομονή μέχρι να μπορέσει να έχει κάποιο αποτέλεσμα, άν θέλει να γίνει άνθρωπος της δύναμης και ένας τολτέκος πολεμιστής. Η «ελεγχόμενη τρέλα» είναι σύμφωνα με τον Καστανέντα μία μέθοδος της Παραφύλαξης πολύ σημαντική για την πρόοδο κάποιου που θέλει να γίνει Τολτέκος πολεμιστής.

 Ο πολεμιστής σύμφωνα με τους τολτέκους είναι μια αφηρημένη έννοια και την δύναμη του την καθορίζει το σύνολο της προσωπικής του ενέργειας. Ένας πολεμιστής χρειάζετε μόνο τα πιο βασικά του εφόδια για να επιβιώσει στο πεδίο της μάχης.Οι ικανότητές του είναι τρομερές καθώς ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ήδη νεκρό και έτσι δεν έχει τίποτα να χάσει.Σύμφωνα με τον δον χουάν ο πολεμιστής έχει τέσσερις φυσικούς εχθρούς : Ο μόνος που μπορεί να τον νικήσει είναι ο τέταρτος και τελευταίος εχθρός του, ο θάνατος που επέρχετε μέσα απο τα γηρατειά. 

Σύμφωνα με τον Nagal Theun Mares : Οι τέσσερις φυσικοί εχθροί, ο φόβος, η νηφαλιότητα, η δύναμη και το γήρας είναι στην πραγματικότητα οι αρνητικές όψεις ή τα αποτελέσματα των τεσσάρων χαραχτηριστικών της πολεμικότητας. Με άλλα λόγια, οι εχθροί και τα χαραχτηριστικά είναι μια και η αυτή δύναμη, η οποία εκδηλώνεται πρώτα σαν τους τέσσερις φυσικούς εχθρούς και, όταν αυτοί κατακτηθούν, σαν τα τέσσερα χαραχτηριστικά της πολεμικότητας. 

Επίσης ο ίδιος στο βιβλίο του Τολτέκοι η κραυγή του Αετού μας περιγράφει…Όλες οι δυνάμεις στη φύση είναι βασικά ουδέτερες.Εκδηλώνονται θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τον σκοπό του ατόμου.Η παρερμηνεία αυτού του γεγονότος έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη ιδέα της ελεύθερης βούλησης.Οι πολεμιστές δεν έχουν ελεύθερη βούληση,γι’αυτούς υπάρχει η επιλογή να ενεργούν άψογα ή μη-άψογα.Το να μην ενεργούν όμως άψογα δεν είναι για αυτούς μια επιλογή που αξίζει να εξεταστεί.Η ελεύθερη έτσι βούληση είναι για τους πολεμιστές μια αντίφαση όρων… 

Ο θάνατος είναι το Α και το Ω στην διδασκαλία των τολτέκων καθώς είναι αυτός που καθορίζει την ζωή του ίδιου του πολεμιστή.Για να γίνει κάποιος πολεμιστής θα πρέπει να ζεί σε ένα ξεχωριστό κόσμο όπου τίποτα δεν θα του επηρεάζει την κρίση του και την απόφαση του να γίνει ένας άνθρωπος της γνώσης. Όλα έχουν τον σκοπό τους 

Η ζωή του πολεμιστή βασίζετε στον άκαμπτο σκοπό και καθορίζεται απο την προσωπική του δύναμη που ο μέσος άνθρωπος συνήθως κατασπαταλά σε ανούσιες συνήθειες και στην σεξουαλικότητα του. Ο σκοπός αυτός είναι ένας ειδικός συμβολισμός που μας λέει ότι για να καταφέρει κάποιος να τον αποκρυπτογραφήσει θα πρέπει να ενώσει την ενέργεια του μαζί με όλη την σκοτεινή θάλλασα της αντίληψης δηλαδή με το άπειρο.

 Ο σκοπός ενός πολεμιστή δεν είναι άλλος απο το να ξεφύγει απο τον θάνατο του και έτσι να παρατείνει την συνείδηση του για όσο αυτός επιθυμεί.Η διατήρηση της επίγνωσης μετά τον θάνατο είναι κάτι κοινό ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς.Οι αρχαίοι έλληνες, οι αιγύπτιοι και οι κινέζοι πίστευαν ότι κάποιος μπορεί να ζεί και στον άλλο κόσμο μετά τον θανατό του και έτσι είχαν την παράδοση να θάβουν τους νεκρούς τους μαζί με τα ιδιαίτερα αντικείμενα του που αυτοί είχαν όσο ζούσαν. Πολλές φορές στα βιβλία του Καστανεντα θα συναντήσουμε ιστορίες για ιδιαίτερα αντικείμενα δύναμης όπου οι κάτοχοι τους εμπότισαν την προσωπική τους δύναμη. 

Οι τρόποι για να το καταφέρει κάποιος αυτό είναι διάφοροι και ποικίλουν ανάλογα με το είδος του πολεμιστή.Ένας απο αυτούς είναι ο χορός της δύναμης που κατα την εκτέλεση του κάποιος συσσωρεύει όλη του την ενέργεια σε ένα και μοναδικό σκοπό και το άλμα της δύναμης οπου κάποιος σύμφωνα πάντα με τον Κάρλος καστανέντα θα πρέπει στην κυριολεξία να δεί τον χάρο με τα μάτια του κάνοντας ένα (κβαντικό ?) άλμα στην επίγνωσή του και μετά να ξυπνήσει μέσα στον χαμένο του εαυτό ! Τα επίπεδα της προσοχής. Σύμφωνα με τον Δόv χουάν υπάρχουν τρία είδη προσοχής. 

Η πρώτη προσοχή που είναι ουσιαστικά η προσοχή που δίνουν όλοι άνθρωποι στα αντικείμενα όταν τα κοιτούν όπως και οτιδήποτε κοιτούν, η δεύτερη προσοχή, που επιτυγχάνεται μέσα απο την κατάλληλη εφαρμογή του σημείου συγκέντρωσης σε ένα καινούριο σημείο και έτσι έχουμε την ολοκληρωτική αλλαγή αυτού που την εφάρμοσε. Όσον αφορά τον τρόπο που κάποιος πλέον θα βλέπει τον κόσμο μέσα απο την δεύτερη προσοχή πολλές φορές ο Καστανέντα το ανέφερε και ώς κατάσταση αυξημένης συγκέντρωσης.

Η τρίτη προσοχή είναι όταν έχουμε την ολοκληρωτική μεταμόρφωση και ο άνθρωπος αποχτά την πραγματική του υπόσταση γίνεται δηλαδή καθαρή ενέργεια με επίγνωση. Ανακάλυψα τον μυστήριο κόσμο των τολτέλων πολεμιστών σε μια ηλικία όπου το ενδιαφέρον μου για τα περίεργα όσο και ανεξήγητα θέματα ήταν πολύ μεγάλο.Το πρώτο μου βιβλίο ήταν το Δώρο του αετού.Στο βιβλίο αυτό βλέπουμε τον κάρλος και την νέα του ομάδα μετά την φυγή του Δον χουάν και το άλμα του στην Ελευθερία. Η μεγαλύτερη μου έκπληξη ήταν όταν κατάλαβα πώς πολλά χρόνια πρίν σκεφτόμουν σαν τον κάρλος αλλά δεν έδινα το ίδιο νόημα στις σκέψεις μου. Οι τολτέκοι πολεμιστές είναι ένα ιδιαίτερο είδος πολεμιστών και αυτό γιατί θεωρούν τον εαυτό τους ήδη νεκρό. Ο πολεμιστής δεν έχει οικογένεια,δεν έχει ανάγκη τίποτα απολύτως.”
 

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.