Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

«Πάγωσε» η Κίνα... Σεισμός 7.7 Στην Αλάσκα Με Τσουνάμι...Κρύο σκοτώνει στην Ινδία και 48°C στην Αυστραλία...Βραζιλία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο – Σενάρια για το Κλίμα και κόστος “διάσωσης”


Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών καταγράφουν τα θερμόμετρα στην Κίνα καθώς έχουν παγώσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για το ψυχρότερο κύμα κακοκαιρίας με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ακόμα και τα νερά της θάλασσας σε παράκτιες περιοχές έχουν παγώσει παγιδεύοντας περισσότερα από 1000 πλοία ενώ οι σφοδρές χιονοπτώσεις στις κεντρικές επαρχίες έχουν παραλύσει τα αεροδρόμια και τις οδικές αρτηρίες.
Οι κάτοικοι παλεύουν με θερμοκρασίες μείον 15 βαθμών Κελσίου ενώ σε πολλές ορεινές περιοχές έχουν διακοπεί οι μεταφορές καυσίμων και τροφίμων με την κατάσταση να κρίνεται ως απελπιστική.
Οι πολικές θερμοκρασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας με τις αρχές να συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους για να προστατευτούν από την κακοκαιρία.

Τσουνάμι στην Αλάσκα!..


Τσουνάμι προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση 100 χλμ νοτιοδυτικά του Πορτ Αλεξάντερ στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές προσθέτοντας ότι το τσουνάμι είναι περιορισμένο στις ακτές της Αλάσκας αλλά μπορεί να είναι καταστροφικό.
 
Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στις 11:58 (ώρα Ελλάδος) εντοπίστηκε σε απόσταση 102 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης Κρεγκ.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος εννέα χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Γεωφυσικής (USGS).
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι από τον σεισμό δεν προκλήθηκαν θύματα, ούτε ζημιές.


ΠΗΓΗ



Τα ακραία κλιματικά φαινόμενασε όλο τον κόσμο γίνονται πλέον καθημερινότητα την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής.
—Δριμύ ψύχος στην Ινδία
Στον ψυχρότερο χειμώνα των τελευταίων 44 ετών δοκιμάζονται κάτοικοι της βόρειας Ινδίας, ενώ περισσότεροι από 100 άστεγοι επί το πλείστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί καταγράφηκαν θερμοκρασίες 9,8 βαθμοί Κελσίου την Πρωτοχρονιά, οι χαμηλότερες από το 1969 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ενώ αναμένονταν να φτάσουν τους 3-4 βαθμούς Κελσίου.
Η ActionAid κάνει λόγο για 107 θύματα από το κρύο, τα περισσότερα στο Ούταρ Πραντές, ενώ στο ψύχος εκτίθενται 100.000 άστεγοι στο Νέο Δελχί.
Ινδοί μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως οι χειμώνες έχουν γίνει ψυχρότεροι τα τελευταία χρόνια στην Ινδία και αποδίδουν τις νέες κλιματικές συνθήκες στη ρύπανση από τη βιομηχανοποίηση της χώρας και στις αλλαγές στις καλλιέργειες.
—Καύσωνας στην Αυστραλία
Από την άλλη πλευρά, η Αυστραλία αντιμετωπίζει ένα οξύ κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες στα νότια της χώρας, κοντά στην Αδελαΐδα να φτάνουν ακόμα και τους 48 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή (4/1), στην τέταρτη θερμότερη μέρα που έχει καταγραφεί.
Οι Αρχές προειδοποιούν για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών στις αχανείς θαμνώδεις εκτάσεις της Αυστραλίας και καλούν τους κατοίκους να καταναλώνουν πολύ νερό και να μένουν σπίτι.
—Ρεκόρ βροχοπτώσεων στη Μεγάλη Βρετανία το 2012
Το 2012 ήταν το δεύτερο πιο βροχερό έτος στη Βρετανία από το 1910 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Ειδικότερα, οι συνολικές βροχοπτώσεις στη Βρετανία έφτασαν τα 1.300,7 χιλιοστά το 2012, 6,6 χιλιοστά λιγότερα από το 2000 που ήταν το πιο “υγρό” έτος.
Παράλληλα, σημειώθηκαν πολλές πλημμύρες οι οποίες έπληξαν 7000 ιδιοκτησίες το 2012.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία αποδίδει τις αυξημένες βροχοπτώσεις στο λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Η θερμότερη ατμόσφαιρα (αύξηση 0,7 βαθμών Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή) αυξάνει με τη σειρά της την υγρασία κατά 4%, εξ ου και οι έντονες βροχοπτώσεις.
Μάλιστα, οι Βρετανοί μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι το 2013 θα μπορούσε να είναι ένα από τα θερμότερα έτη στην ιστορία με την παγκόσμια θερμοκρασία να καταγράφει αύξηση 0,57 βαθμών Κελσίου από τον μέσο όρο των 14 βαθμών.
—Σπιράλ θερμότητας
Νέα έρευνα που διενήργησε το γερμανικό Ινστιτούτο Alfred Wegener Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας έδειξε ότι η ηλιακή ακτινοβολία που απορροφήθηκε από τους νεοδιαμορφωμένους πάγους στην Αρκτική ήταν τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο όρο και επέτρεψε την απορρόφηση ενέργειας κατά 50% περισσότερης από αυτή που απορροφούν οι σταθεροί “ετήσιοι πάγοι”.
Δημιουργείται κατά αυτό τον τρόπο ένα σπιράλ θερμότητας, με τα λεπτότερα παγοκαλύμματα που αντικαθιστούν τους πολυετείς πάγους να απορροφούν περισσότερη θερμότητα και ενέργεια.
Το φαινόμενο επιταχύνεται καθώς το λιώσιμο δεν λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια αλλά και στο εσωτερικό του παγωμένου Αρκτικού ωκεανού.
Η παγωμένη επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού περιορίστηκε στο πρωτοφανές στα χρονικά 24% το 2012 λιγότερο από το 50% που είχε προβλέψει το Διακυβερνητικό Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Οι επιστήμονες του  Alfred Wegener Institute δεν κάνουν ακόμα λόγο για άνοδο της στάθμης των θαλασσών, καθώς το λιώσιμο των πάγων και η μετατροπή τους σε νερό δεν αυξάνει τη μάζα ή τον όγκο τους.
Ωστόσο, είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
—Ακριβότερη η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής
Μιλώντας για υπερθέρμανση του πλανήτη, η επίτευξη μιας συμφωνίας για το κλίμα το 2020 θα είναι πολύακριβότερη από μια άμεση λήψη μέτρων σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων της Αυστρίας.
Μια δεκαετής ή εικοσαετής καθυστέρηση θα περιορίσει τις πιθανότητες ανάσχεσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο όριο των 2 βαθμών Κελσίου που έχουν θεσπίσει τα Ηνωμένα Έθνη
Η άμεση διαμόρφωση της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα, του βασικού αερίου του θερμοκηπίου, στα 30 δολάρια ανά μετρικό τόνο μεταφράζεται σε πιθανότητα 60% για την επίτευξη του στόχου.
Εάν τα μέτρα ληφθούν το 2020, η διατήρηση της ίδιας πιθανότητας θα μεταφραστεί σε τιμή του διοξειδίου του άνθρακα στα 100 δολάρια ανά μετρικό τόνο.
ΠΗΓΗ


Βραζιλία: Πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Ρίο ντε Τζανέιρο


Αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται οι κάτοικοι περιοχών στην επαρχία του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία.

Εικόνες από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν αγροτικές περιοχές να έχουν καλυφθεί από τα νερά της βροχής και δρόμους χωριών και κωμοπόλεων να έχουν μετατραπεί σε… ποτάμια λάσπης. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για έναν νεκρό, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να παρουσιάζονται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας και κυρίως στην πόλη Χερέμ, όπου περισσότεροι από 200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.



Κορμοί δέντρων προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια, ενώ τα «φουσκωμένα» ποτάμια υπερχείλισαν με αποτέλεσμα ορμητικά νερά να παρασύρουν ό, τι βρήκαν μπροστά τους. Στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό, Άνγκρα ντος Ρέις και έδρα αρκετών εύπορων πολιτών, 72 άνθρωποι έμειναν άστεγοι όταν τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης της επαρχίας, Sergio Cabral, γνωστοποίησε την απόφασή του για τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας δράσης με βασική αποστολή την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Το 2011 εκατοντάδες άνθρωποι στην ορεινή περιοχή Τερεσόπολις (επαρχία του Ρίο ντε Τζανέιρο) είχαν βρει τραγικό θάνατο, όταν οι κατοικίες τους καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης και χώματος ύστερα από μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.