Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Χαμός στο CNN για τα δεδομένα της οπλοκατοχής στις Η.Π.Α.!+ΒΙΝΤΕΟ



ΜΟΛΟΝΟΤΙ η έρευνα της υπόθεσης προχωρά και έχουν εντοπιστεί «πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία», όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Βανς, 48 ώρες μετά τη σφαγή πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Γιατί ένας νέος 20 ετών που είχε μεγαλώσει σε αυτήν τη γραφική κοινότητα σκότωσε τη μητέρα του μέσα στο πολυτελές σπίτι τους, με τα όπλα που συνέλεγε εκείνη; Και γιατί κατόπιν έσπειρε τον τρόμο σε ένα σχολείο όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών; 


Εκτός εαυτού ο τηλεπαρουσιαστής του CNN Piers Morgan με το λόμπι οπλοκατοχής στις Η.Π.Α και τους εκπροσώπους αυτού, τους έβαλε τις φωνές, αλλά ...πέρα βρέχει...ολόκληρο το βίντεο ΕΔΩ
«Ήταν προφανώς διαταραγμένος. Πρέπει να είσαι διαταραγμένος για να διαπράξεις τέτοια εγκλήματα», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ο κυβερνήτης του Κονέτικατ, Νταν Μαλόι. Ο κυβερνήτης διευκρίνισε και πάλι ότι ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα μπήκε στο σχολείο αφού πυροβόλησε πολλές φορές την κλειδωμένη πόρτα. «Αυτό μπορεί να κάνει κανείς με ένα πολεμικό τουφέκι. Πρόκειται για πολεμικάτουφέκια! Δεν χρησιμεύουν για το κυνήγι ελαφιών!», τόνισε.
Στις πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές χθες, το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και ο έλεγχος των όπλων κατείχαν πρωτεύουσα θέση. Σε μίαν από αυτές συμμετείχε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που από το Σάββατο έχει ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Από την πλευρά της η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Νταϊάν Φέινσταϊν, δήλωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο ένα νόμο για την απαγόρευση των όπλων στρατιωτικού τύπου. 

Τα δεδομένα της οπλοκατοχής στη χώρα ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της οπλοκατοχής είναι οξύτατο, αλλά είναι ένα από τα λίγα τόσο ακανθώδη ζητήματα -σχεδόν ταμπού- για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να τραβήξει μια γραμμή και να πάρει μια στάση εναντίον της, ώστε να αποφευχθούν γεγονότα σαν αυτό στο σχολείο του Κονέτικατ. 

Δεν μπορούν να το πιστέψουν

Βυθισμένη στο πένθος είναι η πόλη Νιούταουν στο Κονέτικατ των ΗΠΑ
Το μακελειό του δημοτικού σχολείου άφησε πίσω του σοκ, οικογένειες στα μαύρα, τρομοκρατημένα παιδιά και δεκάδες «πώς και γιατί;», συνοδευόμενα από τη γνωστή συζήτηση για την οπλοκατοχή στη χώρα
Σε κατάσταση σοκ γονείς, συγγενείς, φίλοι, ολόκληρη η κοινότητα Νιούταουν του Κονέτικατ, πασχίζουν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πια μαζί τους τα 20 παιδιά που ξεψύχησαν μέσα σε ομοβροντία από σφαίρες στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ. Εκεί όπου θα έπρεπε να είναι το ασφαλές τους καταφύγιο, αντίθετα «ξύπνησε» ο εφιάλτης... Οι σφαίρες του 20χρονου Άνταμ Λάντζα, ενός νέου ιδιαίτερα ευφυούς, μοναχικού άντρα, και με κάποιου είδους διαταραχή της προσωπικότητας, έκοψαν το νήμα της ζωής 12 κοριτσιών και οκτώ αγοριών, ηλικίας έξι έως επτά ετών. Άλλοι έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο μακελειό της Παρασκευής, όλες γυναίκες, περιλαμβανομένης της διευθύντριας του σχολείου.

Αλλάζουν σχολείο, διατηρούν το τραύμα

Τα επτά δημόσια σχολεία του Νιούταουν, όπου φοιτούν 5.100 μαθητές, αλλά και όλα τα ιδιωτικά σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό ότι σιγά-σιγά θα πρέπει τα παιδιά που γλίτωσαν από το μακελειό να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους και να επανενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι Αρχές αντιλαμβάνονται ότι δεν θα ήταν ορθό να τα αναγκάσουν να επιστρέψουν στη σκηνή του εγκλήματος, όταν ξαναρχίσουν τα μαθήματα, και έτσι αποφασίστηκε να φοιτήσουν σε σχολείο μιας γειτονικής πόλης. Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα είναι σε θέση να ξαναβρεθούν σε σχολικές αίθουσες οι 436 μαθητές του Σάντι Χουκ, όμως όταν γίνει αυτό θα πάνε σε ένα σχολείο που δεν χρησιμοποιείται πια, στο Μονρό, που απέχει 11 χιλιόμετρα νοτίως του Νιούταουν. Το Σάντι Χουκ μάλλον δεν θα ανοίξει ποτέ ξανά.

Αμήχανος και ντροπαλός ο μακελάρης, λένε οι γνωστοί του

ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ μια μαύρη τσάντα στην τάξη των Αγγλικών και καθόταν κοντά στην πόρτα για να μπορεί εύκολα να μπαίνει και να βγαίνει. Όταν τον φώναζαν να πει μάθημα, ήταν έξυπνος, αλλά νευρικός και αμήχανος, φτύνοντας τις λέξεις αφού, γι' αυτόν, το να μιλήσει κανονικά ήταν εξαιρετικά επώδυνο. Χλομός, ψηλός και λιπόσαρκος, ο Άνταμ Λάντζα περπατούσε μέσα στο σχολείο στο Νιούταουν του Κονέτικατ με τα χέρια του κολλημένα στα πλευρά του και τα στυλό στην τσέπη τού κοντομάνικου, ανοικτού πουκαμίσου: Έτσι τον θυμούνται οι συμμαθητές του. Έκανε τα πάντα για να αποφύγει την προσοχή των άλλων. Εκτός από την Παρασκευή που, φορώντας εξοπλισμό μάχης, ήταν ο δράστης της πιο θανατηφόρας σχολικής σφαγής στην ιστορία των ΗΠΑ. 
Ο Άνταμ Λάντζα δεν εμφανίστηκε καν στην επετηρίδα του σχολείου, τη χρονιά που αποφοίτησε, το 2010. Το μέρος που ήταν φυλαγμένο γι' αυτόν, έγραφε «ντρέπεται τη φωτογραφική μηχανή». Άλλοι που αποφοίτησαν την ίδια χρονιά λένε πως δεν πίστευαν πως είχε τελειώσει το σχολείο. Ο Ματ Μπάιερ, νυν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο του Κονέτικατ, καθώς κι άλλοι συμμαθητές του, τον θυμούνται πόσο άβολα ένιωθε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. 
Αρκετοί είπαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις πως έπασχε από κάποιου είδους διαταραχή της ανάπτυξης. Κάποιοι τούς είχαν πει πως έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι μια εξελιγμένη μορφή αυτισμού. «Δεν είναι ότι τον πείραζαν οι άλλοι», λέει ο Μπάιερ, «απλώς τον άφηναν να υπάρχει ανάμεσά τους».
Αστυνομικοί είπαν την Παρασκευή πως εξέταζαν το κατά πόσον ο Λάντζα έπασχε από μια τέτοια διαταραχή. Ένας πρώην συμμαθητής που είπε πως είναι εξοικειωμένος με αυτήν, περιέγραψε τον Λάντζα ως «επίπεδο» άτομο, προσθέτοντας πως «όταν τον κοιτούσες, δεν μπορούσες να διακρίνεις κάποιο συναίσθημα να υπάρχει μέσα στο κεφάλι του». Ο Μπάιερ, που καθόταν δίπλα στον Λάντζα στα μαθηματικά, είπε πως ο Λάντζα μετά βίας είχε ψελλίσει λίγες λέξεις όλη τη χρονιά, αλλά είχε πάντα υψηλούς βαθμούς. Είπε πως το ήξερε αυτό, γιατί κρυφοκοίταζε τους βαθμούς του, την ώρα που η δασκάλα τούς έδινε πίσω τα διαγωνίσματά τους.
Μια άλλη συμμαθήτριά του, η Ολίβια Ντε Βίβο, θυμάται τον Λάντζα από την έκτη δημοτικού κι έπειτα να μιλάει για εξωγήινους και πως ήθελε να ανατινάξει πράγματα, αλλά θεωρούσε πως αυτές ήταν κλασικές προεφηβικές κουβέντες. Όταν όμως άκουσε τα νέα της Παρασκευής, η Ντε Βίβο μίλησε με παιδιά από το Νιούταουν και η άποψή τους ήταν ομόφωνη: «Κανείς δεν εξεπλάγη», είπε, «όλοι είπαν πως πάντα έμοιαζε με κάποιον που θα μπορούσε να το κάνει αυτό, γιατί δεν είχε επαφή ούτε με το σχολείο μας ούτε με την πόλη. Δεν τον είδα ποτέ μου με κάποιον άλλον. Δεν θυμάμαι ούτε έναν άνθρωπο που να έχει σχέσεις μαζί του», προσθέτει.

«Η οικογένειά μας θρηνεί» 

«ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και στους τραυματίες. Η οικογένειά μας θρηνεί μαζί με όλους αυτούς που έπληξε αυτή η τεράστια τραγωδία», τόνισε ο Πίτερ Λάντζα, πατέρας του Άνταμ, ο οποίος σκότωσε τη μητέρα του πριν από τη σφαγή στο σχολείο. Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο WFSB, ο Πίτερ Λάντζα υπογραμμίζει: «Καμία λέξη δεν μπορεί να εκφράσει σε ποιον βαθμό έχουν ραγίσει οι καρδιές μας. Όπως πολλοί από εσάς, αισθανόμαστε λύπη και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία αυτή». Ο Πίτερ Λάντζα και η σύζυγός του Νάνσι είχαν πάρει διαζύγιο και ο Άνταμ ζούσε με τη μητέρα του.
Είναι, μήπως, ώρα για αναθεώρηση;
ΜΟΛΟΝΟΤΙ η έρευνα της υπόθεσης προχωρά και έχουν εντοπιστεί «πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία», όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πολ Βανς, 48 ώρες μετά τη σφαγή πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Γιατί ένας νέος 20 ετών που είχε μεγαλώσει σε αυτήν τη γραφική κοινότητα σκότωσε τη μητέρα του μέσα στο πολυτελές σπίτι τους, με τα όπλα που συνέλεγε εκείνη; Και γιατί κατόπιν έσπειρε τον τρόμο σε ένα σχολείο όπου φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών; «Ήταν προφανώς διαταραγμένος. Πρέπει να είσαι διαταραγμένος για να διαπράξεις τέτοια εγκλήματα», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ο κυβερνήτης του Κονέτικατ, Νταν Μαλόι. Ο κυβερνήτης διευκρίνισε και πάλι ότι ο 20χρονος Άνταμ Λάντζα μπήκε στο σχολείο αφού πυροβόλησε πολλές φορές την κλειδωμένη πόρτα. «Αυτό μπορεί να κάνει κανείς με ένα πολεμικό τουφέκι. Πρόκειται για πολεμικά τουφέκια! Δεν χρησιμεύουν για το κυνήγι ελαφιών!», τόνισε.
Στις πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές χθες, το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και ο έλεγχος των όπλων κατείχαν πρωτεύουσα θέση. Σε μίαν από αυτές συμμετείχε και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, που από το Σάββατο έχει ζητήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Από την πλευρά της η γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Νταϊάν Φέινσταϊν, δήλωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου θα εισηγηθεί στο Κογκρέσο ένα νόμο για την απαγόρευση των όπλων στρατιωτικού τύπου.

Τα δεδομένα της οπλοκατοχής στη χώρα

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της οπλοκατοχής είναι οξύτατο, αλλά είναι ένα από τα λίγα τόσο ακανθώδη ζητήματα -σχεδόν ταμπού- για το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται να τραβήξει μια γραμμή και να πάρει μια στάση εναντίον της, ώστε να αποφευχθούν γεγονότα σαν αυτό στο σχολείο του Κονέτικατ. Σύμφωνα με την «Washington Post», τα δεδομένα έχουν ως εξής:
1. Οι περισσότεροι δράστες κατέχουν νόμιμα τα όπλα τους. Από το 1982, έχουν σημειωθεί 61 μαζικές δολοφονίες (με τουλάχιστον τέσσερα θύματα) σε 30 πολιτείες των ΗΠΑ, από τη Μασαχουσέτη μέχρι τη Χαβάη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι δράστες αγόρασαν τα όπλα τους με απολύτως νόμιμο τρόπο. Αυτό δεν ισχύει για τον 20χρονο Άνταμ Λάντζα, ο οποίος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χρησιμοποίησε όπλα της νηπιαγωγού μητέρας του, για τα οποία εκείνη είχε νόμιμη άδεια.
2. Έντεκα από τις 20 χειρότερες μαζικές σφαγές των τελευταίων 50 ετών έγιναν σε αμερικανικό έδαφος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με τεράστια απόσταση: Με μόλις δύο περιστατικά.
3. Αφθονία όπλων δεν σημαίνει απαραίτητα και πολλά περιστατικά βίας. Η Ελβετία και το Ισραήλ είναι δύο τέτοια παραδείγματα όπου ισχύει η οπλοκατοχή -έστω κι αν τα τελευταία χρόνια οι νόμοι για την απόκτηση ενός όπλου έχουν γίνει πολύ πιο αυστηροί- αλλά τα επίπεδα ανθρωποκτονιών δεν είναι τόσο υψηλά όσο στις ΗΠΑ.
4. Οι ΗΠΑ είναι βίαιη χώρα, αλλά παλιά ήταν ακόμη πιο βίαιη. Ο Κίραν Χίλι, κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Ντιούκ, βρήκε πως τη δεκαετία του ΄70 και του ΄80 οι μαζικές επιθέσεις δολοφονίας στις ΗΠΑ ήταν πολύ περισσότερες.
5. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει ξανά. Από τα 11 πιο αιματηρά περιστατικά μαζικών δολοφονιών στις ΗΠΑ, τα πέντε έγιναν από το 2007 κι έπειτα. Κι αυτό, χωρίς να υπολογίζουμε την σφαγή στο Κονέτικατ με τους 27 νεκρούς, τον δεύτερο χειρότερο ανθρώπινο απολογισμό στην ιστορία της χώρας.
6. Ο Νότος είναι η πιο βίαιη περιοχή των ΗΠΑ. Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ συμβαίνουν περισσότερα βίαια περιστατικά σε σχέση με τις μεσοδυτικές, τις βορειοανατολικές ή τις δυτικές πολιτείες της χώρας.
7. Τα ποσοστά οπλοκατοχής μειώνονται σταδιακά. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Πάτρικ Ίγκαν, «η οπλοκατοχή βρίσκεται στο ιστορικά πιο χαμηλό σημείο της. Στην πραγματικότητα, διανύουμε μια περίοδο μεγάλης μείωσης της κουλτούρας των όπλων και της βίας στις ΗΠΑ», λέει, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία. Αλλά τα κρούσματα τυφλών αιματηρών επιθέσεων αυξάνονται.
8. Περισσότερα όπλα ίσον περισσότερες δολοφονίες. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Έρευνας Ελέγχων Τραυματισμών του Χάρβαρντ, προκύπτει πως όσα περισσότερα όπλα υπάρχουν στην κοινωνία, τόσα περισσότερα περιστατικά δολοφονιών συμβαίνουν.
9. Πολιτείες με αυστηρότερα μέτρα κατά της οπλοκατοχής έχουν λιγότερους θανάτους. Η έρευνα του οικονομολόγου Ρίτσαρντ Φλόριντα έδειξε πως γίνονταν λιγότεροι φόνοι σε πολιτείες που είχαν αυστηρότερες διαδικασίες εναντίον της οπλοκατοχής.
10. Ο έλεγχος των όπλων δεν είναι δημοφιλής στις ΗΠΑ. Από το 1990 οι δημοσκόποι ρωτούν τους Αμερικανούς αν πιστεύουν πως θα έπρεπε να ενταθούν οι περιορισμοί για την οπλοκατοχή. Είναι προφανές ότι η κοινή γνώμη υιοθετεί την «κουλτούρα των όπλων»: Με ποσοστά από 60 έως 70% η πλειοψηφία απαντά πως η σχετική νομοθεσία θα πρέπει είτε «να παραμείνει ως έχει» είτε «να γίνει πιο ελαστική».
11. Δημοφιλείς είναι κάποιες ειδικές πολιτικές γύρω από την οπλοκατοχή. Πολλοί στις ΗΠΑ θέλουν μόνο να απαγορευτεί η κατασκευή και κατοχή συγκεκριμένων βαρέων όπλων, όπως τα ημιαυτόματα πολυβόλα.
12. Οι μαζικές δολοφονίες δεν επηρεάζουν τις απόψεις κάποιου γύρω από την οπλοκατοχή. Σύμφωνα με το Pew Research Center, ακόμη και μετά τις μαζικές δολοφονίες του περασμένου καλοκαιριού στο σινεμά Ορόρα στο Τέξας, η κοινή γνώμη δεν άλλαξε τη στάση της, ούτε έγινε πιο ευαίσθητη σχετικά με ζητήματα οπλοκατοχής. Τα ποσοστά όσων συνεχίζουν να επιλέγουν το «δικαίωμα στην οπλοκατοχή» είναι σχεδόν τα ίδια. 

Διασκεδάζουν με το περιστατικό!

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της αστυνομίας του Κονέτικατ, Πολ Βανς, προειδοποίησε χθες το κοινό να μην εμπιστεύεται τις «πληροφορίες» που προέρχονται από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι η μοναδική αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης όσον αφορά τις έρευνες που διεξάγονται για το μακελειό στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι χρήστες δηλώνουν ότι είναι ο «δολοφόνος» ενώ άλλοι αναρτούν πληροφορίες υποδυόμενοι τους αστυνομικούς. Ο Βανς είπε μάλιστα ότι όσοι διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες διαπράττουν αδίκημα και «θα ληφθούν μέτρα σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο», προειδοποιώντας ότι «θα ασκηθούν διώξεις» σε βάρος αυτών των ατόμων.
Φαρσέρ υπάρχουν και εκτός διαδικτύου, όμως.
Μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Νιούταουν εκκενώθηκε χθες βράδυ, καθώς υπήρξε προειδοποίηση για βόμβα που φέρεται να είχε τοποθετηθεί στον χώρο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Η εκκλησία απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ και παρέμενε ανοιχτή καθ' όλο το 24ωρο, τελώντας επιμνημόσυνες δεήσεις για τα θύματα. Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς, ανέφεραν ότι στην εκκλησία έχουν σπεύσει περιπολικά και ασθενοφόρα.

Πηγές: in.gr, Το Βήμα, ΑΜΠΕ, Τα Νέα

Κηδείες εν μέσω διαμαρτυριών

Αποχαιρετούν τα θύματα του μακελλάρη στο Κονέκτικατ, ενώ εντείνονται οι φωνές
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανήγγειλε από την πόλη Νιουτάουν την έναρξη της συζήτησης για την οπλοκατοχή και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την απαγόρευση της κατοχής αυτόματων όπλων
Η χώρα δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα παιδιά της, παραδέχθηκε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έλαβε μέρος σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της μαζικής σφαγής στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν στο Κονέκτικατ. Ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να μειωθεί η βία στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Τις επόμενες εβδομάδες θα χρησιμοποιήσω όποια και είναι αυτή η δύναμη που διαθέτει η κυβέρνηση για να μιλήσω στους συμπολίτες μας, στους επαγγελματίες της επιβολής του νόμου, στους ψυχιάτρους, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να εργαστούμε για να αποτραπούν και άλλες τραγωδίες σαν αυτές», υποσχέθηκε ο Πρόεδρος, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες. 
«Διότι τι επιλογή έχουμε; Δεν μπορούμε να δεχτούμε τα γεγονότα αυτά σαν μια ρουτίνα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που κάναμε. Εάν υπάρχει ένα μέτρο που μπορούμε να πάρουμε, για να σωθεί ένα παιδί, ένας γονέας, τότε έχουμε την υποχρέωση να προσπαθήσουμε», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Σκέφτηκα τις τελευταίες ημέρες και, εάν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η απάντηση είναι "όχι" (δεν κάνουμε αρκετά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας)», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας ότι είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών που επισκέπτεται τον τόπο μίας τέτοιας σφαγής. «Δεν μπορούμε πλέον να το αποδεχθούμε. Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να τελειώσουν. Και για να τελειώσουν, πρέπει εμείς να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα», τόνισε.
Είχαν σχέδιο αλλά… 
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που γίνονταν σκέψεις για περιορισμό της οπλοκατοχής αλλά δεν προωθήθηκαν. Μετά τον πυροβολισμό της βουλευτίνας Γκαμπριέλ Γκίφορντς και άλλων σε σούπερ μάρκετ στην Τουσόν της Αριζόνα στις αρχές του 2011, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατάρτισε έναν λεπτομερή κατάλογο με τα βήματα που έπρεπε να πάρει η Κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο να βρίσκονται τα όπλα στα χέρια πνευματικά άρρωστων ανθρώπων και εγκληματιών.
Οι περισσότερες προτάσεις, όμως, μπήκαν στο συρτάρι του υπουργείου έναν χρόνο αργότερα. Δεν είναι σαφές αν κάποια από τις προτάσεις αυτές έφθασε στον Λευκό Οίκο, γράφουν οι «New York Times». Ούτε είναι σαφές αν κάποια από τις προτάσεις -που επικεντρώνονταν στην ενίσχυση των ελέγχων όσων προμηθεύονται όπλο και δεν περιελάμβαναν την απαγόρευση της οπλοφορίας- θα μπορούσε να είχε αποτρέψει το μακελειό στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ την Παρασκευή.
Στόχος η αύξηση των ελέγχων
Παρά τις δηλώσεις Ομπάμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Λευκός Οίκος θα θελήσει να τα βάλει με το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοφορίας. Ορισμένες πτέρυγες του Δημοκρατικού Κόμματος πιέζουν τον Λευκό Οίκο να λάβει μέτρα. Αλλά οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι - αν και η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τον έλεγχο των όπλων έχει μειωθεί από το 2008 και μετά.
Η μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν ασχολήθηκε με τον περιορισμό στα είδη των όπλων που μπορούν να αγοράζουν οι Αμερικανοί με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να περάσει από το Κογκρέσο. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στους τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί το FBI για να ελέγχει τους επίδοξους αγοραστές όπλων. Για παράδειγμα, πρότεινε να ειδοποιείται το FBI από τις υπηρεσίες που χορηγούν επιδόματα σε όσους θεωρούνται πνευματικά ανίκανοι να χειρίζονται τα οικονομικά τους ή αν κάποιος ομοσπονδιακός υπάλληλος δεν περνάει το τεστ χρήσης ναρκωτικών.
Εντείνονται οι διαμαρτυρίες
Με τα δεδομένα αυτά επί τάπητος, ήταν αναμενόμενο ότι οι φωνές διαμαρτυρίας θα εντείνονταν. Περισσότεροι από 145.000 άνθρωποι υπέγραψαν σε τρεις ημέρες ένα αίτημα στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου για να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να λάβει μέτρα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των όπλων.
Στο τμήμα «Εμείς ο λαός» του επίσημου ιστοτόπου της αμερικανικής προεδρίας, το αίτημα «αντιμετωπίστε άμεσα το ζήτημα του ελέγχου των όπλων, καταθέτοντας ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο» συγκέντρωνε χθες το απόγευμα 144.029 υπογραφές, ήταν δηλαδή το πιο δημοφιλές του ιστοτόπου. Το αίτημα διατυπώθηκε την Παρασκευή, μετά την τραγωδία και έχει πλέον σε μεγάλο βαθμό υπερβεί το όριο των 25.000 υπογραφών, που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί μια ενέργεια, ή τουλάχιστον μια «απάντηση» από μέρους της κυβέρνησης.
Περίπου 29.000 άνθρωποι -όχι κατ' ανάγκην διαφορετικοί- υπέγραψαν επίσης ένα αίτημα με ελαφρώς διαφορετική διατύπωση, που ζητούσε να υποστηριχθούν «αυστηροί νόμοι» για τα όπλα. Επίσης περίπου 14.000 άνθρωποι θέλουν έναν «αυστηρότερο έλεγχο» των πυροβόλων όπλων, σύμφωνα με ένα τρίτο αίτημα.
Φοβούνται και τη σκιά τους
ΜΕΤΑ το μακελειό, βεβαίως, έχουν γίνει όλοι καχύποπτοι, αφού φοβούνται πιθανά περιστατικά μιμιτισμού. Τα σχολεία σε δύο πόλεις του Κονέκτικατ, Ρίτζφιλντ και Ρέντινγκ, κοντά στο Νιουτάουν, έκλεισαν εξαιτίας ενός υπόπτου προσώπου, σύμφωνα με την Αστυνομία. «Αναζητούμε ένα ύποπτο πρόσωπο σε δημοτικό σχολείο», ανέφερε κλήση στο αστυνομικό τμήμα του Ρίτζφιλντ. Η Αστυνομία ανέφερε ότι χειρίζεται το περιστατικό. «Γνωρίζουμε για το περιστατικό στο Ρίτζφιλντ. Υπάρχουν πληροφορίες για ένα ύποπτο άτομο, το οποίο μπορεί να είναι οπλισμένο ή μπορεί και να μην είναι», ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κονέκτικατ σε συνέντευξη Τύπου. Το Ρίτζφιλντ απέχει 30 χλμ. από τη Νιουτάουν. Στο Ρέντινγκ, μια πόλη 16 χλμ. από το Νιουτάουν, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία έκλεισαν προληπτικά. Ωστόσο, δεν έδωσε πληροφορίες εάν υπάρχει κάποιου είδους απειλή.
Προκύπτουν νέα στοιχεία 
ΣΤΟ μεταξύ, περισσότερα στοιχεία για τον 20χρονο δράστη Άνταμ Λάντζα έρχονται στο φως. Αφού σκότωσε τη μητέρα του Νάνσι κατευθύνθηκε στο σχολείο, στο οποίο φοιτούσε όταν ήταν μικρός. Σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε μαζί του εκατοντάδες σφαίρες, σε γεμιστήρες όπλων μεγάλης χωρητικότητας για το τουφέκι και τα δύο περίστροφα που είχε μαζί του, αλλά και το κυνηγετικό όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε. Ερευνητές της Αστυνομίας εξετάζουν τις ιατροδικαστικές ενδείξεις και στοιχεία από τη σκηνή του εγκλήματος σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, οι Αρχές που κάνουν έρευνες για τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ ανακρίνουν δύο ενήλικες που τραυματίστηκαν στο μακελειό και επέζησαν. Οι δύο επιζώντες θεωρούνται μάρτυρες-κλειδιά, οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν την Αστυνομία στην αναπαράσταση των κινήσεων του 20χρονου οπλοφόρου που σκότωσε 27 ανθρώπους στο σχολείο και μετά αυτοκτόνησε, δήλωσε ο υπολοχαγός Πολ Βανς σε συνέντευξη τύπου. 

Δυο αγγελούδια δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο

Δύο από τα συνολικά 20 παιδιά που έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες του 20χρονου Άνταμ Λάντζα κηδεύτηκαν χθες, στην μικρή πόλη που παραμένει συγκλονισμένη από το μακελειό της Παρασκευής. Πρόκειται για τους εξάχρονους Νόα Πόζνερ και Τζακ Πίντο. Ο Νόα περιγράφεται ως ένα ιδιαίτερα ώριμο για την ηλικία του παιδί. Ο ραβίνος της οικογένειας δήλωσε πως ζήτησε από τη μητέρα του, παρ’ όλη τη λύπη της, να εστιάσει την προσοχή της στα άλλα τέσσερα παιδιά της. Ο εξάχρονος Τζακ Πίντο αγαπούσε τα σπορ. Ο Βίκτορ Κρουζ, παίκτης των New York Giants έπαιξε στον αγώνα της Κυριακής έχοντας γραμμένο στα γάντια και στα παπούτσια του το όνομα του μικρού.
Τα σχολεία στο Νιουτάουν θα παραμείνουν κλειστά όσο χρόνο χρειάζεται για να προετοιμάσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές την επιστροφή των μαθητών. Όλα τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε μια μεγάλη εκδήλωση με αθλήματα, επιτραπέζια παιχνίδια και χειροτεχνίες σε μια προσπάθεια να ξεχαστούν, σύμφωνα με την επιθεωρήτρια των σχολείων της πόλης Τζάνετ Ρόμπινσον.
Η κοινότητα θα πρέπει, επίσης, να αποφασίσει αν το σχολείο θα λειτουργήσει και πάλι. «Πιστεύω πως πρέπει να επιστρέψουμε. Αυτός είναι ο τρόπος για να επουλωθούν οι πληγές. Όχι αμέσως, αλλά δεν θέλω να το εγκαταλείψουμε», επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας Τιμ Νόρθροπ. Προς το παρόν οι μαθητές θα φιλοξενούνται σε άδειο σχολείο γειτονικής πόλης.

Συλλυπητήρια και από την Κύπρο

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ μήνυμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την απώλεια αθώων ζωών από πυροβολισμούς απέστειλε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Στο συλλυπητήριό του μήνυμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι «με μεγάλο συγκλονισμό και βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το φρικιαστικό συμβάν πυροβολισμών στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Newtown, της πολιτείας του Connecticut, που προκάλεσε την τραγική απώλεια τόσων πολλών αθώων ζωών. Είναι πραγματικά σπαρακτικό», προσθέτει, «να σκεφτεί κανείς τα μικρά παιδιά που έχουν στερηθεί με τόσο τραγικό τρόπο το μέλλον τους σε μια τόσο νεαρή ηλικία. Ως γονέας και ως παππούς συμμερίζομαι τον πόνο και την αίσθηση της απώλειας».
Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει, επίσης, ότι «εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, όπως και εμού προσωπικά, μεταφέρω σ' εσάς και στις πενθούσες οικογένειες τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη βαθύτατή μας συμπάθεια. Σε αυτές τις πλέον δύσκολες στιγμές οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα, τις οικογένειές τους και με όλους όσοι επηρεάστηκαν από αυτήν την τρομερή τραγωδία», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ηρωίδες δασκάλες έσωσαν παιδιά από βέβαιο θάνατο
ΑΣΠΙΔΑ ανάμεσα στα πυρά του δράστη και τους μαθητές τους έγιναν οι δασκάλες στο Δημοτικό Σχολείο του Νιούταουν - οι έξι από αυτές έχασαν τη ζωή τους. Όλες τους είναι οι ηρωίδες των μητέρων που βρήκαν τα παιδιά τους ζωντανά μετά το μακελειό, αλλά και μια παρηγοριά για εκείνες που έχασαν τα δικά τους παιδιά. Ανάμεσα στις γυναίκες που έπεσαν νεκρές από τις σφαίρες του Άνταμ Λάντζα ήταν η 47χρονη διευθύντρια του σχολείου, Ντόουν Χότσπρανγκ, η 56χρονη ψυχολόγος Μέρι Σέρλατς, η 27χρονη δασκάλα Βικτόρια Σότο, η 52χρονη Μέρι Μέρφι, που βρήκαν το πτώμα της να καλύπτει τα σώματα μαθητών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια και η ψυχολόγος του σχολείου έτρεξαν στον διάδρομο όταν άκουσαν τους πρώτους πυροβολισμούς και επιχείρησαν να πέσουν πάνω στον δράστη. Εκείνος, όμως, πρόλαβε να πυροβολήσει. «Δεν το σκέφτηκαν ούτε λεπτό. Έτρεξαν έξω για να δουν τι συμβαίνει», δήλωσε η Ντάιαν Ντέι, μια δασκάλα που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο της διευθύντριας. Η 27χρονη Σότο έκρυψε τους μαθητές της σε μια ντουλάπα. Έσωσε τα παιδιά λέγοντας στον δράστη ότι ήταν ακόμη στην αίθουσα πριν εκείνος την πυροβολήσει. «Η Βίκι με κάνει περήφανο, στα μάτια μου είναι μια ηρωίδα», δήλωσε ένας εξάδελφός της. «Της άρεσε πολύ να δουλεύει με τα παιδιά. Πέθανε με τα παιδάκια της», είπε για την κόρη του ο πατέρας της 30χρονης αναπληρώτριας Λόριν Ρούσο, που έπεσε κι αυτή νεκρή από τα πυρά του δράστη.
Η Ιβόν Τσεχ, ελληνικής καταγωγής βιβλιοθηκάριος του σχολείου, πήρε 18 παιδιά της Δ' Τάξης και μαζί με άλλες τρεις συναδέλφους της κλείστηκαν σε μια αποθήκη επί 45 λεπτά για να γλιτώσουν από τη δολοφονική μανία του δράστη. Η πρώτη αντίδραση μιας από τις υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης, της Μέρι Αν Τζέικομπ, ήταν να τρέξει να κλειδώσει την πόρτα. Όταν διαπιστώθηκε ότι η πόρτα δεν κλείδωνε, οι τέσσερις γυναίκες ζήτησαν από τα 18 παιδιά να κάνουν ησυχία και τα συνόδευσαν σε μια αίθουσα όπου υπήρχε μια μικρή αποθήκη. Για να εμποδίσουν την είσοδο στον δράστη τοποθέτησαν πίσω από την πόρτα έναν φωριαμό. Άνοιξαν στην Αστυνομία μόνο όταν ένας αστυνομικός πέταξε το σήμα του κάτω από την πόρτα.
Με την ίδια αυταπάρνηση αντέδρασε και η Μέριροουζ Κρίστοπικ, η δασκάλα Μουσικής του σχολείου. Η μουσικός έσωσε 20 παιδιά. Προσευχόταν και τους ψιθύριζε συνεχώς πόσο τα αγαπάει. Είχαν κλειστεί σε έναν βοηθητικό χώρο, ενώ ο Λάντζα χτυπούσε την πόρτα ουρλιάζοντας «αφήστε με να μπω!». «Οδήγησα τα παιδιά στον βοηθητικό χώρο και τους μιλούσα για να κάνουν ησυχία. Τους είπα ότι τα αγαπούσα. Τους είπα ότι είχε έρθει ένας κακός στο σχολείο. Δεν ήθελα να τους πω τίποτε άλλο εκτός από αυτό», δήλωσε η Μέριροουζ Κρίστοπικ στην «Ντέιλι Μέιλ». Η ίδια κρατούσε με το σώμα της κλειστή την πόρτα. «Προσπαθούσα να είμαι δυνατή όσο πιο πολύ μπορούσα. Σκεφτόμουν τα παιδιά, τους είπα ότι θα πηγαίναμε να κρυφτούμε και ότι κανένας δεν θα ήξερε πού θα κρυβόμασταν». Η γενναία δασκάλα της Μουσικής δεν κρύβει ότι φοβήθηκε πάρα πολύ.
Για μια μητέρα, όμως, είναι ο άνθρωπος που έσωσε το παιδί της. «Θέλω να την ευχαριστήσω. Έσωσε τις ζωές τους. Τώρα πρέπει να εξηγήσω στο 9χρονο παιδί μου ότι δεν θα ξαναδεί κάποιους φίλους του. Αλλά πώς μπορώ να εξηγήσω κάτι τέτοιο;», αναρωτιόταν. Ηρωίδα στα μάτια των γονιών είναι η Κάιτλιν Ρόινγκ, που κλείδωσε τους 6χρονους μαθητές της στην τουαλέτα της τάξης. «Δεν θέλω να πεθάνω, θέλω να γιορτάσω τα Χριστούγεννα», της είπε ένας από αυτούς. «Μην ανησυχείς, θα γιορτάσεις τα Χριστούγεννα», ήταν η απάντησή της.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Το Βήμα, Τα Νέα, in.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.