Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ζούμε πλέον περισσότερο, αλλά νοσούμε και περισσότερο

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη
Οι άνθρωποι ζουν σήμερα περισσότερα χρόνια αλλά τα επίπεδα νοσηρότητας είναι υψηλότερα, σύμφωνα με την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα για το βάρος των ασθενειών στον πλανήτη μας.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, η υπέρταση, το κάπνισμα και το αλκοόλ αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Έχουν μάλιστα ξεπεράσει τον παιδικό υποσιτισμό που ήταν πρώτος στην λίστα το 1990.

Η πενταετής έρευνα, που υλοποιήθηκε από ομάδα 500 επιστημόνων, έδειξε επίσης ότι η καρδιακή νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, προκάλεσαν περίπου ένα στους τέσσερις θανάτους (σχεδόν 13 εκατομμύρια) παγκοσμίως το 2010.
Σημαντική είναι και η επιβάρυνσης του AIDS/HIV, που έγινε αιτία θανάτου 1,5 εκατομμυρίου ατόμων, το 2010.
Ενώ λοιπόν το προσδόκιμο επιβίωσης παγκοσμίως έχει αυξηθεί γενικώς, η απόσταση μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη και χαμηλότερη επιβίωση παραμένει απαράλλακτη από το 1970.
Η υποσαχάρια Αφρική εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό πρόωρων θανάτων.
Ο καθηγητής Κρίστοφερ Μάρρεϊ από το Ινστιτούτο Μέτρησης και Εκτίμησης της Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, που ηγήθηκε της μελέτης εξηγεί ότι «παρατηρούμε μια προοδευτική αλλαγή από τον πρόωρο θάνατο προς την χρόνια ανικανότητα. Αυτό που σου προκαλεί πόνο, δεν σε σκοτώνει κιόλας».
Νοσήματα όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πλέον πιο συχνές αιτίες νοσηρότητας, εν αντιθέσει με την διάρροια και τη φυματίωση που κάποτε εξόντωναν εκατοντάδες άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι θάνατοι από διάρροια έχουν μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 20 χρόνια, αν και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θνησιμότητα λόγω κακών συνθηκών υγιεινής έχει υπο-εκτιμηθεί.
Η καθηγήτρια Σαντι Κάιρνκρος από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου αμφισβητεί τα συμπεράσματα της μελέτης λέγοντας ότι «αν και τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας ομάδας ειδικών, οι παρατηρήσεις δεν χαρακτηρίζονται από επιστημονική συναίνεση».
Αντίθετα ο διευθυντής της Σχολής, καθηγητής Πήτερ Πιοτ πιστεύει ότι η μελέτη δείχνει πόσο γρήγορα τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων αλλάζουν. «Είναι μια αναγνώριση της φανταστικής προόδου που έχει γίνει στα θέματα υγείας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας'», υπογραμμίζει.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.