Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Πώς να προστατευτώ από τα σεξουαλικά νοσήματα;

Η Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός", εξηγεί στο Υγείαonline.gr, που οφείλονται  και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σεξουαλικώς  μεταδιδόμενα νοσήματα. 



Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες που μεταδίδονται κυρίως μέσω σεξουαλικής επαφής. Ο κύριος τρόπος μετάδοσής τους είναι η σωματική επαφή, ενώ άλλα μεταδίδονται μέσω σωματικών υγρών, όπως σπέρμα, σάλιο, κολπικά υγρά και αίμα. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της γέννας.



Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα οφείλονται σε ιούς (όπως ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS), βακτήρια (όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια), ή παράσιτα (όπως η φθειρίαση εφηβαίου). Η πλειοψηφία των κρουσμάτων των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων εμφανίζονται σε νέα άτομα, ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Πολλά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα παραμένουν στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφη, χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων. Γι αυτό το λόγο, ενδέχεται να μην γνωρίζετε ότι εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε κάποιο από αυτά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και να κάνετε τακτικά τσεκ-απ. Εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα, προβλήματα υγείας, και σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν ακόμα και καρκίνο.





















Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το σεξ χωρίς προφυλάξεις σας θέτει σε μεγάλο κίνδυνο να προσβληθείτε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Το προφυλακτικό δεν σας προστατεύει πλήρως από αυτά, ωστόσο μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο να κολλήσετε.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχετε τα πρώτα συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Μέχρι να ολοκληρωθεί η αγωγή αυτή, αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές. Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονάρροια και τα χλαμύδια, θεραπεύονται εύκολα εφόσον αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Η θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από το είδος του νοσήματος. Συνήθως χορηγούνται χάπια, όπως στην περίπτωση του έρπητα γεννητικών οργάνων όπου χορηγούνται ιοστατικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αντιμετωπίζονται με τοπική αγωγή, όπως στην περίπτωση της κολπίτιδας, όπου χορηγούνται  αντιμυκητιασικές κρέμες. 

Τέλος, νοσήματα όπως τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με laser CO2 ή κρυοθεραπεία.

Δρ. Αμαλία Τσιατούρα
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Cosmetic Derma Medicine
Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσοκομείου Ανδρέας Συγγρός»

www.cosmeticdermamedicine.gr


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.