Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΝΩΣΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ


Η Ύπνωση Μπορεί να Προσφέρει 

Τόσα Πολλά με Τόσο Λίγο…

Ο Αλέξης Μακρής, ένας 19χρονος ελληνικής καταγωγής φοιτητής από τη Στουτγάρδη, βρίσκεται στην Ελλάδα και τρέχει σε μια ηλιόλουστη παραλία δίπλα στα κύματα… Δεν δίνει σημασία στο κρύο μεταλλικό τσιγκέλι που εισχωρεί μέσα στο στόμα του και σκαλίζει το φρονιμίτη του. Δεν δίνει σημασία ούτε στα δάχτυλα με πλαστικά γάντια του οδοντίατρου, που προσπαθεί να πιάσει καλά το δόντι του.
Ο Αλέξης είναι υπερβολικά απασχολημένος παίζοντας με τα κύματα που αφήνουν στο πρόσωπο του την αλμύρα της θάλασσας και με τις μυρωδιές που τόσο του έλειψαν. Τη στιγμή που ο πόνος αυξάνεται, γιατί ο φρονιμίτης αντιστέκεται να βγει, ο Αλέξης απλά επιβραδύνει λίγο τους ρυθμούς του τζόγκιγκ, ενώ ήδη την επόμενη στιγμή το δόντι του είναι βγαλμένο μαζί με λίγο φρέσκο αίμα. Ο Αλέξης όμως δεν το πήρε καν χαμπάρι και συνεχίζει ανέμελα να τρέχει απολαμβάνοντας τα χρώματα που άφηνε ο ήλιος πάνω στον ουρανό δύοντας, την αλμύρα στο πρόσωπό του, τους ήχους της θάλασσας…
Φυσικά η απόλαυση της ελληνικής παραλίας βρισκόταν μόνο στο μυαλό του Αλέξη. Στην πραγματικότητα καθόταν στη οδοντιατρική καρέκλα του οδοντίατρου Άλμπρεχτ Σμίρερ (Albrecht Schmierer) στη Στουτγάρδη, ο οποίος μόλις έβγαλε το φρονιμίτη του Αλέξη που ενοχλούσε αφάνταστα τα διπλανά του δόντια. Δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα αναισθητικό για την ανακούφιση του πόνου! Στη θέση του αναισθητικού ο Αλέξης, με τη βοήθεια της ύπνωσης, συγκεντρώθηκε στο πιο αγαπημένο του μέρος, που ήταν μια παραλία στην Ελλάδα, και στο αγαπημένο του άθλημα, το τζόγκιγκ. Ο Αλέξης μετά εξήγησε πως αισθανόταν κατά την ώρα της επέμβασης. Ενώ ήταν υπνωτισμένος, άκουγε όλα όσα συμβαίνανε γύρω του, όμως οι ήχοι, τα αγγίγματα του γιατρού και τα σκαλίσματα μέσα στο στόμα του, του φαινόταν σαν κάτι πολύ μακρινό, σαν όνειρο. Κι αν ήθελε, δεν μπορούσε να ξυπνήσει μέσα σ’ αυτήν την πραγματικότητα γιατί η άλλη, εκείνη της παραλίας, ήταν πολύ πιο πραγματική και πιο δυνατή για αυτόν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις που οδοντίατροι, χειρούργοι και  θεραπευτές καταφεύγουν στην ύπνωση αντί στα παυσίπονα και σε ισχυρά αναλγητικά που πολλές φορές έχουν και τις παρενέργειές τους.   «Η ύπνωση είναι πραγματικότητα», λέει ο ψυχίατρος Ντάβιντ Σπίγκελ (David Spiegel), καθηγητής στο τμήμα Psychiatry and Behavioral Sciences της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford. «Δεν είναι λιγότερο κατανοητή ή αναλγησιακή από ό,τι είναι τα αναλγητικά φάρμακα». Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην πενικιλίνη, όπως και σε διάφορες ουσίες που χρησιμοποιούνται προς αναισθησία, έτσι ώστε η ύπνωση για αυτούς αποτελεί μια πολύ καλή λύση. «Η ύπνωση επίσης μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει κάποιες παρενέργειες. Η αναισθησία μπορεί να προκαλέσει το πρήξιμο και την κακή κυκλοφορία. Επίσης είναι πολλοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από ‘’βελονοφοβία’’ (φοβούνται τη βελόνα) και γενικώς τον οδοντίατρο και για αυτό το λόγο δε πηγαίνουν καν στον οδοντίατρο»… λέει ο ιατρός του Αλέξη, Άλμπρεχτ Σμίρερ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Γερμανικής Οργάνωσης για Οδοντιατρική Ύπνωση.
Πως μπορεί κανείς λοιπόν να υπνωτιστεί; Ο Αλέξης απλά ξάπλωσε κάτω στην οδοντιατρική καρέκλα παρόλο που αισθανόταν ελαφρά νευρικός. Ο ιατρός τον ρώτησε πως κοιμήθηκε την προηγούμενη νύχτα, και του απάντησε ότι κοιμήθηκε καλά. Ο δόκτορας Σμήρερ σήκωσε το δάχτυλο του και είπε στον Αλέξη να το κοιτάει συγκεντρωμένα, ενώ αναπνέει χαλαρά και αργά. Έπειτα ο δρ. Σμίρερ και η βοηθός του, που είναι ψυχολόγος και ταυτόχρονα σύζυγός του, επαναλάμβαναν σιγανά και ευγενικά κάποιες προτάσεις υποβολής όπως «Σήκωσε το αριστερό σου χέρι…θα γίνει κρύο και αναίσθητο, όπως και το σαγόνι σου. Φαντάσου ότι το δεξί σου χέρι είναι μιας φωτοβόλος ράβδος μέσα από την οποία θα βγουν έξω όλα τα αρνητικά συναισθήματά σου, περνώντας από τις άκρες των δαχτύλων σου. Το στόμα σου τώρα το νιώθεις σαν να είναι γεμάτο από κύβους πάγου. Εσύ κινείσαι και φεύγεις μακριά απ’ όλα αυτά, βγαίνεις έξω από το δωμάτιο, έξω από αυτή τη στιγμή, σ’ ένα πανέμορφο μέρος όπου κάνεις ο,τι  σ’ αρέσει να κάνεις». Ο Αλέξης έκλεισε τα μάτια του, ανέπνευσε πιο χαλαρά και οι μύες του χαλάρωσαν. Η δεκάλεπτη διαδικασία της εξαγωγής του δοντιού του μπόρεσε να ξεκινήσει… Στο διάστημα αυτό ο κύριος και η κυρία Σμίρερ συνέχισαν να λένε τις υποβολές με μία βαθιά και μονότονη φωνή, κάτι για τους ήχους που έρχονται και φεύγουν, για τις αισθήσεις, όπως και για το τρύπωμα του οδοντικού εργαλείου που θα το νιώσει σαν οδοντογλυφίδα. Αφού τελείωσε η διαδικασία και το δόντι ήταν έξω, ο Σμίρερ συνέχισε με κάποιες χρήσιμες υποβολές για να βελτιώσει την θεραπευτική διαδικασία και η φάση του ξυπνήματος μπόρεσε να ξεκινήσει.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ύπνωση σταματάει τα σήματα πόνου που κανονικά ταξιδεύουν από τα κύτταρα των νεύρων στους πρωτεύοντες σωματοαισθητήρες, που βρίσκονται στο φλοιό εγκεφάλου.Βέβαια δεν μπορεί ο καθένας να επωφεληθεί από την ιατρική ύπνωση. Σύμφωνα με τον Σμίρερ η ύπνωση δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια ήδη κατάθλιψης ή άλλες ψυχιατρικές ταραχές, από εκείνους που βρίσκονται κάτω από την επιρροή του αλκοόλ ή από κάποιους άλλους που η διάγνωσή τους είναι λανθασμένη. Είναι επίσης περίπου 5-10% των ανθρώπων, που για κάποιους ψυχολογικούς λόγους δυσκολεύονται να υπνωτιστούν, λόγω της έλλειψης φαντασίας και της ανικανότητας να συγκεντρωθούν, ή λόγω της απλής δυσπιστίας στη διαδικασία ύπνωσης. «Είναι κρίμα γι’ αυτούς, γιατί χάνουν τόσα πολλά…», σχολιάζει ο Αλέξης Μακρής.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.