Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Τα 4 λάθη που μας αγχώνουν




Όλα όσα γνωρίζατε για την αντιμετώπιση τους στρες είναι λάθος. Αναβαθμίστε τις στρατηγικές αντιμετώπισης του και μάθετε ποιες είναι στην πραγματικότητα οι αποτελεσματικότερες τεχνικές για να απαλλαγείτε οριστικά από αυτό

1. Η λάθος αντιμετώπιση: Το «ρίχνετε» στα γλυκά

Υπάρχει ένας ακόμη σημαντικός λόγος να αποφεύγετε τις υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, αν έχετε χρόνιο άγχος. Όταν καταναλώνουμε γλυκό, ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, δηλ. το τμήμα του εγκεφάλου μας, που βοηθά στον έλεγχο των συναισθημάτων, ενεργοποιείται, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερη ανάγκη ένα γλυκό όταν είμαστε αγχωμένοι. Ποιος είναι όμως ο κίνδυνος από ένα γλυκό… παραστράτημα; Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, είναι πιο πιθανό να έχουν και αυξημένα επίπεδα γλυκόζης, σύμφωνα με επιστήμονες από την Ιαπωνία. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι το χρόνιο στρες μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα σε επίπεδα όμοια με αυτά ενός διαβητικού, ιδιαίτερα αν κάποιος έχει ήδη υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο. Επομένως αν είστε μονίμως αγχώδης, καλό είναι να παραλείπετε το επιδόρπιο και τα γλυκά.
Η σωστή κίνηση
Προτιμήστε λίγο παγωτό: Ο λόγος που το γλυκό νιώθουμε ότι μας ανακουφίζει από το στρες, οφείλεται περισσότερο στη γεύση που μας προσφέρουν το λίπος και οι θερμίδες του, λένε οι ειδικοί. Τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, έχουν συχνά καλύτερη γεύση, αλλά οι θερμίδες δεν είναι απαραίτητες ώστε να έχει το τρόφιμο την ίδια επίδραση, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του στρες. Απολαύστε λοιπόν αργά μια μόνο μπάλα παγωτού. Όσο περισσότερη ώρα το γεύεστε το παγωτό, τόσο περισσότερο θα διαρκεί και η… κατευναστική του επίδραση στο στρες.

2. Η λάθος αντιμετώπιση: το αλκοόλ

Όταν το αλκοόλ εισέρχεται στο αίμα μας, φαίνεται να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση από το στρες. Τελικά, όμως, μπορεί να εντείνει την κατάθλιψη ή τα αρνητικά συναισθήματα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι ειδικοί χορήγησαν αλκοόλ σε άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα στρες. Τα άτομα αυτά φάνηκαν περισσότερο αγχωμένα σε σχέση με τους εθελοντές της άλλης ομάδας στην οποία χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (placebo) και όχι αλκοόλ.
Η σωστή κίνηση
Ακούστε χαλαρωτικές νότες μουσικής: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» ακούγοντας την αγαπημένη μας μουσική ή ένα συγκεκριμένο σημείο ενός τραγουδιού, μπορεί να μας προκαλέσει μια ευχάριστη αίσθηση, αυξάνοντας τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό μας. Η ντομαπίνη είναι μια ορμόνη που θεωρείται η ορμόνη της ευτυχίας καθώς μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Συγκεκριμένα η ντοπαμίνη ενεργοποιεί τα νευρικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που προκαλούν ευχαρίστηση. Ακούστε μερικά αγαπημένα σας τραγούδια το ένα μετά το άλλο, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Αυτές οι δόσεις ντοπαμίνης μπορεί να μειώσουν το άγχος σας, περιορίζοντας παράλληλα την ανάγκη για αλκοόλ.

3. Η λάθος αντιμετώπιση: «Σκοτώνεστε» στη δουλειά

Ίσως σας φαίνεται καλή ιδέα να καταπολεμήσετε το άγχος επιβαρύνοντας το πρόγραμμά σας με ένα τεράστιο φόρτο εργασίας, για να ξεχαστείτε. Μην το κάνετε όμως. Σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη, οι άνθρωποι που εργάζονταν 11 ή περισσότερες ώρες την ημέρα αντιμετώπιζαν σχεδόν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια μιας 12ετούς περιόδου, σε σχέση με όσους εργάζονταν 7 με 8 ώρες την ημέρα.
Η σωστή κίνηση
Κάντε ένα λεπτό διάλειμμα: Ανά μια ώρα δουλειάς, κάντε ένα διάλειμμα λ.χ. για να σερφάρετε ένα λεπτό σε ένα διασκεδαστικό blog. Τα διαλείμματα θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται και να αφομοιώνει νέες πληροφορίες, ενώ παράλληλα θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα σας στη δουλειά. Πάρτε βαθιές ανάσες για 10 δευτερόλεπτά (εισπνέετε για 4 δευτερόλεπτα και εκπνέετε για 6). Έτσι θα χαλαρώσετε και θα ανακάμψετε από το άγχος.

4. Η λάθος αντιμετώπιση: Οδηγείτε πολύ γρήγορα

Γιατί αγαπάμε τα γρήγορα αυτοκίνητα; Γιατί μας αρέσουν τα extreme sports; Πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο λόγο που μας γοητεύει η ταχύτητα και η απάντηση είναι μια: η ανάληψη κινδύνου. Η κατάσταση αυτή αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι ορμόνες που απαλύνουν τον πόνο και το άγχος, σύμφωνα με τους ειδικούς Αν όμως επιδοθείτε σε αυτού του είδους τις… συγκινήσεις, όταν είστε στρεσαρισμένοι, είναι πολύ πιθανό να πάθετε κάποιο ατύχημα. Η κρίση σας είναι θολή και γι 'αυτό είναι δύσκολο να υπολογίσετε τους κινδύνους που συνεπάγονται από τις ενέργειες σας, τονίζουν οι ειδικοί.
Η σωστή κίνηση
Αναβαθμίστε την γυμναστική σας: Η συνηθισμένη κλασσική προπόνηση ή το γυμναστήριο, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για να εκτονωθείτε. Αν έχετε βαρεθεί τη ρουτίνα και το γυμναστήριο, τότε ίσως δεν θα σας προσφέρει την αύξηση των ενδορφινών που έχετε ανάγκη για να αντεπεξέλθετε από το άγχος, και αυτό καθιστά την άσκηση λιγότερο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του. Δοκιμάστε κάτι νέο: Μπορείτε, για παράδειγμα να μάθετε κάποια πολεμική τέχνη, ή ξεκινήσετε ποδηλασία στο βουνό. Οι δραστηριότητες αυτές συνδυάζουν τη σωματική άσκηση με την ανάγκη για ανάληψη κινδύνου, χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας.
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.