Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Αρωματοθεραπεία



ΜΕΡΟΣ Α΄
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας για την αρωματοθεραπεία.
Καταστήματα καλλυντικών γεμάτα προϊόντα, που υπόσχοντα ι μεθυστικές οσφρητικές εμπειρίες,
Προϊόντα για το σπίτι και τα ρούχα γεμάτα σπάνια αιθέρια έλαια
Φαρμακεία, που εντάσσουν στην ύλη τους φυτικά σκευάσματα.
Παντού αιθέρια έλαια, που με μία μαγική εισπνοή, απαλλάσσουν από το στρες, την κούραση, τα αρνητικά συναισθήματα
Είναι ελάχιστοι πλέον οι άνθρωποι, που δεν έχουν στο σπίτι τους έστω ένα μπουκαλάκι με λεβάντα, ή tea-tree.

Τι είναι όμως η Αρωματοθεραπεία;
 
Η αρωματοθεραπεία είναι εκείνο το κομμάτι της βοτανικής, που βοηθά τους ανθρώπους μέσα από τη χρήση των αρωματικών βοτάνων. Και συγκεκριμένα μέσα από τη χρήση των αποσταγμάτων των αρωματικών βοτάνων.
Τα αποστάγματα των αρωματικών φυτών είναι τα πασίγνωστα αιθέρια έλαια.

Ακούω παντού γύρω μου για την Αρωματοθεραπεία. Γιατί τόσος ντόρος; Είναι κάτι καινούριο, που βγήκε απλά για να προκαλέσει εντύπωση;
Η αλήθεια είναι, ότι η αρωματοθεραπεία μετρά επίσημα τουλάχιστον 20.000 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας! Ανεπίσημα είναι πολύ παλαιότερη, τόσο παλιά, όσο και η πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη.
Κάποιοι επιστήμονες λένε, ότι οι άνθρωποι κινούμενοι μέσα από το ένστικτο και την ευφυΐα, παρατηρούσαν, ποια φυτά έτρωγαν τα ζώα και σε ποιες περιπτώσεις. Έπειτα τα μιμούνταν. Η ελληνική μυθολογία (;) θέλει την Αθηνά, τη Δήμητρα και άλλες θεϊκές μορφές να διδάσκουν στους ανθρώπους την τέχνη της γεωργίας.

Μέσα από την παρατήρηση, την εμπειρία και τη μετάδοση της γνώσης από γενιά σε γενιά οι άνθρωποι μεθόδευσαν τη χρήση των αρωματικών βοτάνων, έτσι ώστε να είναι καλά στην υγεία τους και να νιώθουν δυνατοί.
Στα έργα του Ιπποκράτη θα βρούμε μυριάδες αναφορές για τα αρωματικά φυτά.
Ο Διοσκουρίδης κι ο Γαληνός τα μελετούν επίσης.
Στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη θα βρούμε επίσης πολλές και σημαντικές αναφορές στη χρήση των φυτικών αρωμάτων.

Υπάρχουν κάποια μέρη, που η χρήση των αρωματικών βοτάνων έχει μείνει σχεδόν αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια. Κάποια μέρη, που η παλιά γνώση δε χάθηκε εντελώς και ακόμα οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν κάθε μέρα στα σπίτια τους για μικρές ή μεγαλύτερες ανάγκες. Για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους.

Τέτοια μέρη στην Ελλάδα είναι για παράδειγμα η Κρήτη, ή το Πήλιο.
Στο εξωτερικό χώρες με πολύ πλούσια και ζωντανή παράδοση στην εύστοχη χρήση των βοτάνων είναι η Κίνα και η Ινδία. Στη δυτική Ευρώπη, ιδίως στην Αγγλία και τη Γαλλία, χώρες που έχουν τεράστια αρωματοθεραπευτική παράδοση και τεχνογνωσία, η Αρωματοθεραπεία είναι σταθερά στα πάνω της από το 1950.

Ο λόγος, που τα τελευταία χρόνια κατακλυζόμαστε και στην Ελλάδα από πληροφορίες σχετικά με την Αρωματοθεραπεία, είναι λόγω της γενικής τάσης, που υπάρχει να αναζητούν οι άνθρωποι λύσεις σε καινούριους δρόμους, αφού οι παλαιοί αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Η Αρωματοθεραπεία είναι κλάδος της συμπληρωματικής θεραπείας και γενικά στους καιρούς μας παρατηρείται μία τεράστια στροφή των ανθρώπων στις λεγόμενες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως π.χ. το ρέικι, το σιάτσου, η ρεφλεξολογία, ο βελονισμός κ.α.
Επομένως η Αρωματοθεραπεία δεν είναι καινούρια, απλά τώρα ξαναανακαλύπτεται.

 

Ποια είναι τα εργαλεία της Αρωματοθεραπείας;
 Πώς χρησιμοποιούνται;
 
Τα βασικά εργαλεία της Αρωματοθεραπείας είναι τα αιθέρια έλαια. Για να είμαστε πιο ακριβείς τα αιθέρια έλαια δεν προέρχονται πάντα από την απόσταξη του μητρικού φυτού. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις παράγονται με άλλες μεθόδους: π.χ. το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού παράγεται από την άσκηση πίεσης πάνω στη φλούδα (το γνωστό ζουμάκι, που πετάγεται, όταν ζουλάμε τη φλούδα).
Κάποια αιθέρια έλαια είναι: η λεβάντα, η μέντα, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, ο βασιλικός, ο δυόσμος, το πιπέρι, το κάρδαμο, η μαντζουράνα, το γεράνι, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί, το σανταλόξυλο, το μανταρίνι, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το νεράντζι, η κανέλα, το γαρύφαλλο, η λυγαριά, η δάφνη, ο μάραθος, το χαμομήλι, το πεύκο, το κυπαρίσσι, η βανίλια, η βενζόη, το λιβάνι, ο μύρρος, το τζίντζερ, το σάνταλο, το τι-τρι, η παλμαρόσα και άλλα πολλά….
Η Αρωματοθεραπεία περιλαμβάνει πρακτικά τα εξής στάδια:

1. Γίνεται από τον αρωματοθεραπευτή η επιλογή των αιθερίων ελαίων, που χρειάζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτά τα αιθέρια έλαια. αναμειγνύονται μεταξύ τους.
2. Το μίγμα των αιθερίων ελαίων αναμιγνύεται, πάλι ανάλογα με τις ανάγκες, με κάποιο φυτικό λάδι ή σπανιότερα με ειδική κρέμα. Η ανάμειξη αυτή γίνεται, γιατί τα αιθέρια έλαια είναι πολύ δραστικά και πολύ λίγα δέρματα, μπορούν να τα αντέξουν αναραίωτα. Τα φυτικά λάδια, που θα φιλοξενήσουν τα αιθέρια έλαια, τα ονομάζουμε φορείς. Τέτοια λάδια είναι συνήθως το αμυγδαλέλαιο, το σταφυλοκουκουτσέλαιο, η καλέντουλα, το βαλσαμέλαιο. Όμως υπάρχουν κι άλλα όπως το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο κ.τ.λ.

3. Το μίγμα είναι έτοιμο για χρήση. Ο άνθρωπος, για τον οποίο φτιάχτηκε, θα το παραλάβει και πολύ απλά θα το εφαρμόσει μόνος του στο σπίτι, με απλή επάλειψη, όπως αν έβαζε μία κοινή κρέμα σώματος. Συνήθως δε χρειάζεται επάλειψη σε όλο το σώμα, παρά μόνο σε ορισμένα σημεία. Ο όλος χρόνος, που αφιερώνει το άτομο δεν είναι παραπάνω από 10 λεπτά ημερησίως.


Γιατί να προτιμήσω την Αρωματοθεραπεία, εφόσον μπορώ το ίδιο φυτό να το φάω, ή να το πιω σε τσάι;
 
Ασφαλώς κανείς μπορεί να επιλέξει τη μέθοδο, που του ταιριάζει καλύτερα. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Ωστόσο η Αρωματοθεραπεία έχει κάποια πολύ σπουδαία πλεονεκτήματα. Ένα είναι η απόσταξη. Το απόσταγμα είναι πολύ πιο συμπυκνωμένο από το μητρικό φυτό. Ένα λίτρο αιθερίου ελαίου συνήθως προέρχεται από δεκάδες κιλά φυτικού υλικού και υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου για μία και μόνη σταγόνα ελαίου χρειάζονται πολλά κιλά λουλουδιών. Έτσι το φυτό δίνει το μέγιστο των δυνατοτήτων του μέσα σε μία πολύ μικρή ποσότητα. Επιστημονικά πειράματα, αλλά και η ίδια η καθημερινή εμπειρία, έχει αποδείξει ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί με μεγάλη εσωτερική σοφία. Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες, όπου κήποι οργιάζουν, όταν ο κηπουρός μιλάει στα φυτά, ή τους βάζει μουσική.

Υπάρχει κάτι μέσα στα φυτά, που ξέρει τι συμβαίνει γύρω του. Έχει αποδειχθεί μέσα από τη χρήση πολύ υψηλής τεχνολογίας, ότι τα φυτά προτού μπουν στον αποστακτήρα απελευθερώνουν όλες τους τις θεραπευτικές δυνάμεις. Εκκρίνουν περισσότερους χυμούς, πιο πλούσιους σε συγκεκριμένα συστατικά. Επίσης το προϊόν της απόσταξης έχει την ιδιότητα να δρα πολύ πιο γρήγορα, πιο βαθειά, πιο εστιασμένα. Η απόσταξη μετατρέπει τα φυτά σε εργαλείο υψηλής ακριβείας.

 

 Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Το μίγμα το φτιάχνει ο αρωματοθεραπευτής, ο οποίος γνωρίζει, τι χρειάζεται ο συγκεκριμένος άνθρωπος τη συγκεκριμένη στιγμή. Θα του δώσει δηλαδή ό,τι είναι αναγκαίο πιο οργανωμένα, χωρίς να χάνεται σε άχρηστες ενέργειες.

Το τρίτο πλεονέκτημα είναι η τεράστια αισθητική απόλαυση, που παρέχει το αρωματοθεραπευτικό μίγμα. Πρώτον τα μίγματα είναι αληθινά αρώματα. Στην πραγματικότητα είναι πλέον τα μόνα αληθινά αρώματα, που υπάρχουν. Δεύτερον καθώς είναι σε μορφή λαδιού ή κρέμας, απλώνονται αισθησιακά στο σώμα, δίνοντάς μας στιγμές πολύ βαθειάς απόλαυσης, όχι μόνο στην όσφρηση, αλλά και στην αφή. Είναι πραγματικά μαγική εμπειρία να απλώνεις στο σώμα σου μία μοσχοβολιά και μετά αυτό να μυρίζει για ώρες… Μάλιστα το άρωμα, που θα φτιάξει ο αρωματοθεραπευτής αναδίνεται μέσα από το σώμα κατά κύματα, αλλάζει ,μεταμορφώνεται και δεν είναι ποτέ το ίδιο….Κάθε δευτερόλεπτο μυρίζει διαφορετικά. Είναι σαν τα κύματα της θάλασσας…έρχεται και ξαναέρχεται κάθε στιγμή αλλιώς…

Τι οφέλη μπορώ να αποκομίσω από την Αρωματοθεραπεία;

Τα αιθέρια έλαια έχουν πάρα πολλές ιδιότητες. Το ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες το έχουν κρίνει κυρίως η επιστημονική έρευνα , η τεχνολογία, και η εμπειρία (κοινή ή κλινική). Οι ιδιότητες των αιθερίων ελαίων καταγράφονται σε επιστημονικά συγγράμματα και συζητώνται σε διεθνή συνέδρια. Το ποιες ιδιότητες έχει καθένα αιθέριο έλαιο καθορίζεται από τη δομή του μορίου του. Από τα «συστατικά», που περιέχει το μόριό του, όπως το παρατηρούμε στο μικροσκόπιο και ύστερα από την ανάλυσή του στο εργαστήριο.

Έτσι κάποιες από τις ιδιότητες είναι: αναλγητικές (σταματούν τον πόνο), αντιαλλεργικές, αντισηπτικές(σκοτώνουν ιούς, μικρόβια, βακτηρίδια, παράσιτα), αντισπασμωδικές, αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές, αφροδισιακές, επουλωτικές (κλείνουν πληγές), ορμονικές, υποτασικές, υπερτασικές, διεγερτικές, τονωτικές, χαλαρωτικές, εξισορροπητικές, ηπατικές (για το συκώτι) , οφθαλμικές (για τα μάτια) , νευροτονωτικές, καταπραϋντικές, στυπτικές(περιορίζουν την έκκριση σμήγματος, ή την αιμορραγία), διουρητικές, προβιοτικές (αντίστοιχες δηλαδή με τις αντιβιοτικές, μόνο που δεν προκαλούν επιπτώσεις, δε σκοτώνουν τα «καλά» κύτταρα ή τα καλά στοιχεία, όπως καμιά φορά κάνουν τα αντιβιοτικά), εντομοαπωθητικές, γαλακταγωγικές (για τις μητέρες, που θηλάζουν), εμμηναγωγικές (ρυθμίζουν τη γυναικεία περίοδο), καρδιοτωνοτικές, ενυδατικές, αποσυμφορητικές κ.α.
Συνεχιζεται………

   ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.