Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012




Όταν ερωτευόμαστε κάποιον, πιστεύουμε ότι η ερωτική έλξη για εκείνον είναι τυχαία, απρόβλεπτη, αυθόρμητη, ακόμη και «τυφλή». Η αλήθεια όμως είναι ότι χωρίς να το συνειδητοποιούμε, πάντα επιλέγουμε έναν συγκεκριμένο σύντροφο. 

Ποια είναι λοιπόν τα κριτήρια της σύγχρονης γυναίκας στην επιλογή του ερωτικού της συντρόφου;
Τα κριτήρια επιλογής συντρόφου παραμένουν ίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια! Σειρά ερευνών υποστηρίζει ότι οι γυναίκες επιλέγουμε τον σύντροφό μας με βάση ένα και μοναδικό κριτήριο, όπως
και οι πρόγονοί μας: ποιος μπορεί να προσφέρει τα περισσότερα στην ανατροφή των παιδιών μας. Σε αντίθεση με τους άνδρες που αναζητούν σε μια γυναίκα τη νεότητα, τη φυσική ελκυστικότητα και την εξωτερική εμφάνιση, καθώς ενδιαφέρονται για την αναπαραγωγική της ικανότητα, οι γυναίκες αναζητούν την οικονομική σιγουριά για τις ίδιες και τους απογόνους τους, επομένως εξετάζουν την κοινωνικοοικονομική του κατάσταση, την εργατικότητά του, τις φιλοδοξίες του. Επειδή μάλιστα επενδύουν περισσότερο στη δημιουργία οικογένειας απ’ ότι οι άντρες, είναι πιο «ιδιότροπες» καιστην επιλογή τους. Η επιλογή αυτή φαίνεται να μην είναι συνειδητή, καθώς οι γυναίκες δηλώνουν ότι ψάχνουν σε ένα σύντροφο διαφορετικά χαρακτηριστικά (τα ενδιαφέροντα του ή η δέσμευσή του)
από αυτά του συντρόφου που τελικά επιλέγουν.

Πώς τα πρότυπα των γονέων μας καθορίζουν την επιλογή ερωτικού συντρόφου; Ο πατέρας της ψυχανάλυσηςS.Freud υποστήριζε πως οι εμπειρίες των πέντε πρώτων χρόνων της ζωής μας καθορίζουν όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και ότι συγκεκριμένα η σεξουαλική μας ανάπτυξη εξαρτάται από τις σχέσεις με τους γονείς μας – και ιδιαίτερα με τον πατέρα- σε εκείνη την ηλικία. Όσον αφορά στην επιλογή του συντρόφου ο S.Freud πίστευε πως τείνουμε να αναζητούμε εκείνον που μας θυμίζει  τους γονείς μας είτε σε εμφάνιση είτε σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας, ώστε να αναβιώσουμε την «ερωτική» σύνδεση εκείνης της περιόδου. Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν την επιρροή γονικών προτύπων στην επιλογή συντρόφου, καθώς υποστηρίζουν ότι από παιδιά ακόμη δημιουργούμε τα πρότυπα του ιδανικού συντρόφου σύμφωνα με χαρακτηριστικά των γονιών μας και ότι ασυνείδητα αναμένουμε ότι εάν ένας σύντροφος μοιάζει με τους γονείς μας είναι πιο πιθανό να γίνει και ο ίδιος καλός γονιός για τα παιδιά μας. Στη περίπτωση που ο γονέας ήταν απορριπτικός, τιμωρητικός ή αδιάφορος, εφόσον μάθαμε να λειτουργούμε σε αυτή τη σχέση, ασυνείδητα θα επιδιώξουμε την επανάληψη της στην επιλογή ενός παρόμοιου συντρόφου.

Κοινωνικές παράμετροι στην επιλογή συντρόφου: Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι επιλέγουμε ερωτικούς συντρόφους που ικανοποιούν κάποια επιθυμητά κριτήρια ανάλογα των κοινωνικών προτύπων της εποχής. Είναι ενδεικτικό πως η εμφάνιση, η οικονομική επιφάνεια και στοιχεία του χαρακτήρα όπως η ευφυΐα, η επικοινωνία και η δημιουργικότητα δεν αφήνουν καμιά γυναίκα ασυγκίνητη.

Σύμφωνα με μία άλλη άποψη, καθώς η σύγχρονη γυναίκα έχει υπεισέλθει σε χώρους πατροπαράδοτα αντρικούς αλλά ακόμη πρέπει να αποδείξει την επάρκειά της, αναζητά τον σύντροφό της με βάση την κοινωνική του θέση γιατί αναμένει ότι με αυτό τον τρόπο θα ανέλθει κι εκείνη στην κοινωνική κλίμακα. Επειδή στις περισσότερες κοινωνίες έχει δυσκολότερη πρόσβαση στην κοινωνική δύναμη, τείνει να αναζητά τον άντρα με εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα της εξασφαλίσει καλύτερο status.

Γιατί κάποιες φορές οι επιλογές μας απογοητεύουν;Η γυναίκα σήμερα ζει σε ένα μεταβατικό κλίμα, όπου ο παραδοσιακός της ρόλος συγκρούεται με έναν σύγχρονο ρόλο που περιλαμβάνει σπουδές, καριέρα, σεξουαλική ελευθερία. Καθώς ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία συγκρότησης μιας νέας ταυτότητας, η σύγχυση, οι συγκρούσεις και τα αδιέξοδα είναι αναπόσπαστα στη διαδικασία επιλογής συντρόφου.

Σε γενικές γραμμές, όταν επιλέγουμε έναν ερωτικό σύντροφο, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των κινήτρων μας και των αναγκών που ικανοποιούμε μέσα από αυτή τη σχέση. Παραδείγματα παραγόντων που συχνά οδηγούν σε κακές επιλογές είναι:

Πίεση χρόνου: Η σύγχρονη γυναίκα επενδύει και σε πολλούς άλλους τομείς πέρα από αυτόν της οικογένειας, όπως στην εργασία της ή στην προσωπική της διασκέδαση, με αποτέλεσμα να καθυστερεί τη δημιουργία οικογένειας.  Η βαθιά παγιωμένη κοινωνική αντίληψη όμως ότι πρέπει να έχει «αποκατασταθεί» μέχρι κάποια ηλικία αλλά και οι βιολογικοί περιορισμοί στην απόκτηση απογόνων συχνά την σπρώχνουν σε βεβιασμένες επιλογές συντρόφου.

Ανάγκη εξάρτησης:  Γυναίκες που νιώθουν ασφάλεια μόνο όταν βρίσκονται μέσα σε μια σχέση θα παραβλέψουν σημαντικά κριτήρια επιλογής όπως η ερωτική έλξη και ικανοποίηση, η συναισθηματική επικοινωνία, η πιστότητα του συντρόφου. 

Έλλειψη αυτογνωσίας: Τα κριτήρια επιλογής του συντρόφου μας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας και ως εκ τούτου για το ποιος μας αξίζει. Μία γυναίκα με χαμηλή αυτό-εκτίμηση μπορεί να επιλέξει έναν σύντροφο που δεν την κάνει ευτυχισμένη, γιατί νιώθει ανεπαρκής ή μη ελκυστική για να επιδιώξει κάτι καλύτερο, ενώ μια γυναίκα με έντονο ναρκισσισμό δεν θα καταφέρει να συνταιριάξει τα υπερβολικά κριτήρια επιλογής της με έναν σύντροφο.

Πηγές:

http://psychologein.sciblogs.net/

http://www.men24.gr/html/ent/355/ent.33355.asp

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.