Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΙΕΚ,Ι.ΙΕΚ,ΚΟΛΛΕΓΙΑ: Διαβάστε τι να προσέξετε πριν γραφτείτε σε ιδιωτικές σχολές- ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ

 

Το ΠΡΕΖΑ TV παρουσιαζει εναν οδηγο με χρησιμες συμβουλες για οσους μαθητες δεν πετυχαν να περασουν σε καποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ μεσω των Πανελλαδικων εξετασεων και θα στραφουν στις ιδιωτικες σχολες,στα Ι.ΙΕΚ και τα Κολλεγια.

Επειδη τα λεφτα για την ιδιωτικη παιδεια ειναι παρα πολλα και στην προκειμενη περιπτωση δεν ισχυει η θεωρια του “οτι πληρωσεις εχεις”,καθως εχει παρατηρηθει το φαινομενο,ακριβες και πολυδιαφημισμενες σχολες,να προσφερουν πολυ κακο μορφωτικο προϊον,με το επιπεδο γνωσεων που παρεχουν να ειναι κατωτερο του Λυκειου και επειδη εναν τετοιο οδηγο με συμβουλες,εντελως τυχαια δεν εχει βγαλει το Υπ.Παιδειας,πριν γραφτειτε σε καμποια ιδιωτικη σχολη διαβαστε τι πρεπει να προσεξετε


1)Κάντε ερεύνα αγοράς.

 Εφόσον γνωρίζετε το τι ειδικότητα θέλετε να σπουδάσετε,ψάξτε και βρείτε όλα τα Ι.ΙΕΚ και τα Κολλέγια που την έχουν. Πάτε σε όλες ανεξαιρέτως τις σχόλες και δείτε τι πακέτα σπουδών και μαθημάτων σας προσφέρουν. Μην πάτε απευθείας μόνο στα πολυδιαφημισμένα,ώστε να δείτε και το τι παίζει στην αγορά,μονοί σας.

2)Ρωτήστε τι βιβλία σας παρέχει το Ι.ΙΕΚ ή το Κολέγιο και ποια θα αγοράσετε εσεις. 

Προσοχή:Υπάρχουν Ι.ΙΕΚ που έχουν ένα βιβλίο για όλα τα μαθήματα της χρονιάς! Δείτε τα και κρίνετε.

3)Ρωτήστε τι πτυχίο παίρνετε όταν θα τελειώσετε το Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε.

 Για παράδειγμα οι απόφοιτοι Ι.ΙΕΚ (2 χρόνια χωρίς Bachelor ή Master) παίρνουν πτυχίο βοηθού δίνοντας εξετάσεις για κρατική πιστοποίηση,ενώ των Κολλεγίων,πτυχίο Πανεπιστημίου.
-Σε περίπτωση που κάνετε Bachelor ή Master στο Ι.ΙΕΚ που θα επιλέξετε,ρωτήστε απο ποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα είναι το πτυχίο και έπειτα πάρτε τηλέφωνο στο Υπ. Παιδείας για να δείτε αν είναι αναγνωρισμένο απο το Ελληνικό Κράτος.


-Προσοχή:Κρατική πιστοποίηση σπουδών μπορεί να πάρει ένας σπουδαστής μόνο απο Ι.ΙΕΚ και όχι απο Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.


4)Ρωτήστε το ποιοι είναι οι καθηγητές που διδάσκουν και ποιο είναι το βιογραφικό τους.

-Σε περίπτωση που επιλέξετε καλλιτεχνικό ή δημοσιογραφικό τομέα σπουδών ρωτήστε αναλυτικά: ποιοί διδάσκουν (ονοματικά),ποιοι είναι απλοί συνεργάτες και έρχονται μόνο 1 φορά το μήνα για μαθήματα τύπου masterclass) ,ποιος είναι ο κύκλος σπουδών,τι είδους δραστηρίοτητες διοργανώνει η σχολή,με τι επιτυχία και ποιοί ήταν αυτοί που συμμετείχαν το προηγούμενο έτος.


-Προσοχη στις παραπλανητικες διαφημιστικες καταχωρισεις.Πολλες σχολες διαφημιζουν πως σε αυτες διδασκουν γνωστοι δημοσιογραφοι,ηθοποιοι,σκηνοθετες,τραγουδιστες…ενω στην πραγματικοτητα,αυτοι οι ανθρωποι συμμετεχουν μονο σε σεμιναρια και δεν παραδιδουν μαθηματα.
-Σε περίπτωση που επιλέξετε άλλα επαγγέλματα,βεβαιωθείτε πως οι καθηγητές σας θα έχουν τουλάχιστον πτυχίο Πανεπιστημίου και εάν είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες στο χώρο τους.


5)Ψάξτε και βρείτε σπουδαστές παλαιότερων ετών στο Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε. 

Μην ρωτήσετε μόνο τους σπουδαστές-κράχτες που δουλεύουν αυτή τη περίοδο στη σχολή τους και βοηθούν στις έγγραφες,λέγοντας σας τα καλύτερα λογία.
Κάντε προσωπική έρευνα για 2-3 εβδομάδες και ρωτήστε τους πάντες.
Ψάξτε σε φόρουμ και blogs στο internet για να δείτε απόψεις και κριτικές.


6)Μεγάλη προσοχή στο τρόπο πληρωμής των διδάκτρων. 

Πολλά Ι.ΙΕΚ και Κολλέγια σε υποχρεώνουν να πληρώνεις τις δόσεις της σχολής σου μέσω τράπεζας, “κάνοντας δήθεν καλύτερο διακανονισμό” για όσους μήνες θες. Ουσιαστικά σου βγάζουν είτε πιστωτική κάρτα,είτε δάνειο το οποίο αποπληρώνεις σταδιακά,με οτι αυτό συνεπάγεται.

 Σε περίπτωση που σου υποσχεθούν άτοκο δάνειο ή άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας και πως θα πληρώσεις μόνο το ποσό που θα συμφωνήσεις,να ξέρεις πως για κάθε μέρα καθυστέρησης της δόσης…θα πληρώνεις τόκους. Συνεπώς σε καμία περίπτωση μην μπλέξετε με τράπεζες. Πιέστε τους να πληρώνετε τα δίδακτρα αποκλειστικά και μόνο στο ταμείο της σχολής.

Εάν σας πουν πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει,τότε ζητήστε τραπεζικό λογαριασμό της σχολής ώστε να κάνετε εκεί την κατάθεση και με την απόδειξη που θα παίρνετε απο την τράπεζα,θα πηγαίνετε στη γραμματεία του Ι.ΙΕΚ ή Κολεγίου για να παίρνετε απο εκεί την κανονική απόδειξη.


7)Ρωτήστε εάν το Ι.ΙΕΚ ή το Κολλέγιο που θα επιλέξετε έχει κάποιο γραφείο επαγγελματικής

 αποκατάστασης και το εάν οι απόφοιτοι του βρίσκουν άμεσα δουλειά και σε ποιές επιχειρήσεις.
Ρωτήστε το ποσοστό της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω της σχολής και μάθετε το ποιοι είναι αυτοί οι απόφοιτοι,ώστε με κάποιον τρόπο να τους ρωτήσετε εαν πραγματικά βοηθήθηκαν.(Μπορείτε να τους βρείτε και μέσω Facebook).


8)Ζητήστε να δείτε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν

και κατά πόσο αυτός μπορεί να σας παραχωρείτε όποτε εσείς επιθυμείτε ώστε να κάνετε δικά σας Project ή εργασίες.

9)Ρωτήστε εάν τα τμήματα είναι ολιγομελή ή πολυμελή

 και εάν σε κάποια μαθήματα ενώνονται 2-3 ειδικότητες,που έχουν κοινά μαθήματα και παρακολουθούν παράδοση όλοι μαζί. 

Το θέμα είναι να μην γίνεται πανηγύρι στην αίθουσα ή το αμφιθέατρο,αλλά πραγματική δουλειά.

10)Προσπαθήστε να εξασφαλίστε την καλύτερη δυνατή τιμή στα δίδακτρα,

με συνεχόμενα παζάρια. Εν μέσω κρίσης αφού θα σας “εκμεταλλευθούν”…εκμεταλλευθείτε τους και εσείς!

-Κάποια Ι.ΙΕΚ μάλιστα έχουν “κοινωνικά πακέτα” για ευπαθείς ομάδες. Φροντίστε να τα επικαλεστείτε και να τα αξιοποιήσετε.


Πληροφορίες αναφορικά με τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης…δηλαδή τα Κολλέγια,μπορείτε να βρείτε στο site του Υπουργείου Παιδείας εδώ http://www.minedu.gov.gr/dioikhtika-eggrafa/keme/


ΠΗΓΗ
 ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.