Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορία της Αστρολογίας




Η Ιστορία:
Η ιστορία της Αστρολογίας ξεκινάει πριν από πέντε χιλιάδες  χρόνια περίπου ( το 3000 π.χ. ), όταν οι Σουμέριοι, λαός που ζούσε στην περιοχή της Μεσοποταμίας ξεκίνησαν τις πρώτες υποτυπώδεις Αστρολογικές προβλέψεις.
  Σε αυτήν την περιοχή του Περσικού κόλπου σε κάθε  μεγάλη πόλη υπήρχαν τα περίφημα «Ζιγκουράτ», πυραμιδοειδή οικοδομήματα τα οποία χρησιμοποιούταν για θρησκευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς.
 Είχαν περίπου 30 μέτρα ύψος και στην κορυφή τους υπήρχε ένα ιερό ενός εκ των πολλών θεών που λάτρευαν οι Σουμέριοι. Εκτός από τόπους λατρείας αυτοί οι πύργοι είχαν χρήση και ως παρατηρητήρια του ουρανού. Αυτά ήταν τα πρώτα αστεροσκοπεία, όπου οι διάφορες έρευνες ξεκίνησαν να γίνονται χωρίς ειδικά εργαλεία, από τους ιερείς, αλλά με γυμνό οφθαλμό.
 Ύστερα από αιώνες καταγραφών σε πινακίδες της θέσεως των πλανητών και συγκρίνοντάς αυτές με διάφορα σημαντικά γεγονότα που συνέβαιναν στην περιοχή, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι οι πλανήτες που είχαν είδη θεοποιήσει, κάθε φορά που συνέβαινε ένα γεγονός παρόμοιο με ένα προηγούμενο, εκείνοι βρισκόταν σε συγκεκριμένες θέσεις πάνω στον ουρανό.
 Μετά από αυτό οι Σουμέριοι άρχισαν να προβλέπουν διάφορα ανάλογα μελλοντικά γεγονότα και να τα καταγράφουν σε πινακίδες για αποκλειστική χρήση τους από τον εκάστοτε βασιλιά εκείνης της περιοχής.

Γύρω στο 2500 π.χ. ο Σαργών βασιλιάς των Ακκάδων συγκέντρωσε όλες τις μέχρι τότε Αστρολογικές καταγραφές των Σουμέριων και τις μετέφερε στην Ακκάδ δημιουργώντας έτσι την πρώτη Αστρολογική βιβλιοθήκη.

Περίπου το 2000 π.χ. ο Χαμουραμπί βασιλιάς των Βαβυλωνίων, κατακτά όλες τις πόλεις της Μεσοποταμίας, και δημιουργεί ένα νέο κράτος με πρωτεύουσα την Βαβυλώνα, Τότε μεταφέρει την βιβλιοθήκη της Αστρολογίας από την Ακκάδ στην Βαβυλώνα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα μεγάλο επιτελείο ιερέων – Αστρολόγων που προήγαγε την Αστρολογία που φρόντισε να την εμπλουτίσει με νέες πολύτιμες παρατηρήσεις και πορίσματα ερευνών.

Μετά την κατάκτηση της Βαβυλώνας από τους Χετταίους, οι Αστρολογικές έρευνες σε εκείνη την περιοχή υποχωρούν. Ωστόσο το σημαντικό έργο αυτό, αναλαμβάνουν εκπληρώσουν δύο από τους πιο ιστορικούς λαούς της εποχής, οι Χαλδαίοι και οι Αιγύπτιοι.
 Οι Χαλδαίοι  ( λαός εβραϊκής καταγωγής ) χρησιμοποιούν μεθοδικά τις επιστημονικές γνώσεις της Μεσοποταμίας και εξειδικεύονται στην Αστρολογία. Για να εμπλουτίσουν μάλιστα τις γνώσεις και τα αρχεία τους, ξεκινούν έναν  επιστημονικό διάλογο με το ιερατείο των Αιγυπτίων, το οποίο με την σειρά του είχε καταφέρει να συγκεντρώσει πολλές Αστρολογικές και αστρονομικές γνώσεις που ξεπερνούσαν σημαντικά αυτές των Βαβυλωνίων.

Με την πάροδο των αιώνων η συνεργασία των δύο λαών συνεχίζεται μέσα από έναν επιστημονικό – παραγωγικό διάλογο και προσπαθούν να αξιοποιήσουν το πλούσιο υλικό των Σουμέριων, των Ακκάδων και των Βαβυλωνίων.
 Τότε έρχεται και η ανακάλυψη του Ζωδιακού Κύκλου καθώς οι ερευνητές των δύο λαών παρατήρησαν ότι οι πλανήτες δεν έχουν ακατάστατες τροχιές, αλλά φαίνεται να κινούνται σε μία ζώνη του ουρανού που περιβάλλει την Γη. Αυτή με την σειρά της φαίνεται να κινείται γύρω από την Γη. 
Πρόκειται για μία κυκλική ζώνη που η περιφέρεια της ισούται με 360 μοίρες και που ύστερα από μία σειρά πολύπλοκων υπολογισμών, χωρίστηκε σε δώδεκα ίσα τμήματα των 30 μοιρών το καθένα. Σε αυτά τα τμήματα δόθηκαν τα ονόματα των δώδεκα ζωδιακών αστερισμών.

Περίπου το 1000 π. χ. εμφανίζονται δυναμικά στο προσκήνιο οι Ασσύριοι, και κυριαρχούν στην περιοχή έως το 600 π. χ. Όλοι οι λαοί της Μεσοποταμίας υποτάσσονται στους Ασσύριους, των οποίων ο θρίαμβος ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Αιγύπτου.
 Στην πρωτεύουσα των Ασσύριων την Νινευή, συγκεντρώνονται όλοι οι θησαυροί της εποχής, μαζί τους βέβαια και τα πολύτιμα Αστρολογικά αρχεία και συγγράμματα. Την εποχή της βασιλείας του Σαρδανάπαλου, οι Ασσύριοι φθάνουν στο απόγειο της εξουσίας του.
 Η Νινευή αποτελεί το διοικητικό κέντρο της απέραντης Ασσυριακής Αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Σαρδανάπαλος, λάτρης των γραμμάτων και των τεχνών, εκτός από σπουδαίος μονάρχης, ήταν και σπουδαίος Αστρολόγος.
Δημιούργησε μια τεράστια βιβλιοθήκη με έδρα την Νινευή, όπου είχε συγκεντρώσει όλες τις λογοτεχνικές, ιστορικές και Αστρολογικές γνώσεις της Μεσοποταμίας. Οι Ασσύριοι ήξεραν να συνδυάζουν  τις πλανητικές θέσεις και κινήσεις με τον ζωδιακό κύκλο, δηλαδή μπορούσαν να συντάξουν ένα πλήρες ωροσκόπιο.
 Άλλωστε ο ίδιος ο Σαρδανάπαλος ήξερε να καταστρώνει το δικό του ωροσκόπιο...
ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.