Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Ημερολόγιo σκαλισμένo στον τοίχο

Το δωμάτιο με το ημερολόγιο βρίσκεται κάτω από ένα γήλοφο, καλυμμένο από δέντρα. Xultun, Γουατεμάλα.

Οι Μάγιας υπολόγιζαν το χρόνο από τον 9ο αιώνα

Οι Μάγιας φαίνεται πως έκαναν υπολογισμούς του χρόνου και προβλέψεις αιώνες πριν από το μέχρι τώρα γνωστό ημερολόγιό τους, τον Κώδικα της Δρέσδης. Και τους υπολογισμούς αυτούς τους έκαναν στον τοίχο. Στη Γουατεμάλα οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα ακόμη αρχαιότερο ημερολόγιο των Μάγιας. Ανάγεται στον 9ο αιώνα και δεν περιέχει καμία αναφορά για τη συντέλεια του κόσμου.
Οι αστρονομικές γνώσεις και οι ημερολογιακοί υπολογισμοί των Μάγιας είναι παγκοσμίως γνωστοί – δυστυχώς κυρίως υπό μορφήν μιας παρεξήγησης: ότι προλέγουν τη συντέλεια του κόσμου για τις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι από τα παραδεδομένα κείμενα των Μάγιας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αναμφισβήτητη, αντιθέτως, παραμένει η βαθιά γνώση του κεντροαμερικανικού πολιτισμού στο πεδίο της αστρονομίας. Στη γνωστότερη γραπτή πηγή των Μάγιας, τον επονομαζόμενο Κώδικα της Δρέσδης, υπάρχουν κύκλοι διαφορετικών μεγεθών, στους οποίους οι Μάγιας διαιρούσαν το χρόνο, προκειμένου να μπορούν, μεταξύ άλλων, να προβλέπουν τις εκλείψεις της σελήνης.
Τώρα, οι ερευνητές εντόπισαν το αρχαιότερο, μέχρι στιγμής, ημερολόγιο των Μάγιας: στους τοίχους και την οροφή ενός δωματίου που αποκάλυψαν στην ανασκαφική θέση Xultun στη Γουατεμάλα. Χρονολογείται στον πρώιμο 9ο αιώνα. Το Xultun ήταν ένας οικισμός, που καταλάμβανε έκταση 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου την περίοδο της ακμής του ζούσαν δεκάδες χιλιάδες Μάγιας.

Στο δωμάτιο που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι, πλάι στις επιτοίχιες απεικονίσεις προσώπων βρίσκονται σειρές αριθμητικών συμβόλων. Ο ένας τοίχος είναι πλήρως καλυμμένος με σύμβολα σε μαύρο και κόκκινο χρώμα. Τα σύμβολα αυτά αντιστοιχούν σε χρονικές υποδιαιρέσεις, όπως το εξάμηνο της Σελήνης των 177 ή 178 ημερών (29,53 ημέρες επί έξι). Τρεις από τους τέσσερις τοίχους του δωματίου φέρουν σύμβολα. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η ομάδα των αρχαιολόγων με επικεφαλής τον William Saturno του Πανεπιστημίου της Βοστώνης στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Οι αναπαραστάσεις χρονολογούνται στο 813/814, άρα στη λεγόμενη κλασική περίοδο. Ο Κώδικας της Δρέσδης είναι αρκετά νεότερος, όπως και άλλες σωζόμενες γραπτές μαρτυρίες. Ανάγεται στο α΄ μισό του 13ου αιώνα.

Πιθανότατα μέλος της βασιλικής οικογένειας

Ο Saturno και οι συνάδελφοί του υποθέτουν ότι το δωμάτιο ήταν ο χώρος εργασίας ενός γραφέα. Μία από τις μορφές στις επιτοίχιες αναπαραστάσεις, ζωγραφισμένη σε τόνους του πορτοκαλί, κρατά μία γραφίδα. Επιγράφεται δε ως «αδελφός Οψιδιανός ο νεότερος», ένας τίτλος που πολύ σπάνια απαντά σε κείμενα των Μάγιας. Είναι πιθανό ο γραφέας να ήταν ο γιος ή ένας νεότερος αδελφός του βασιλιά, ο οποίος επίσης απεικονίζεται στον τοίχο. «Το πορτρέτο του βασιλιά υποδηλώνει ότι υπήρχε μια σχέση ανάμεσα στον ένοικο του δωματίου και στη βασιλική οικογένεια» σύμφωνα με τον Saturno.
Οι διαστάσεις του δωματίου ήταν ταπεινές: 1,80 x 2 μέτρα (ύψος 3 μ.). Στο κέντρο του θα υπήρχε ίσως ένα μεγάλο τραπέζι. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι Μάγιας χρησιμοποιούσαν τον τοίχο ως πίνακα, κατά τον Saturno. Σαν να βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα μαθηματικό πρόβλημα και να προσπαθούσαν να το λύσουν στον πίνακα.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι οι τοιχογραφίες σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση, τονίζει ο Saturno σε συζήτησή του με την αμερικανική Ακαδημία Επιστημών (AAAS). Το δωμάτιο βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της γης. Γι’ αυτό και οι αρχαιολόγοι υπέθεταν αρχικά ότι θα είχε εξ ολοκλήρου καταστραφεί. Όμως οι Μάγιας είχαν «σφραγίσει» το δωμάτιο γεμίζοντας το άνοιγμα της πόρτας με οικοδομικά υλικά. Και έτσι εξηγείται η καλή κατάσταση διατήρησης.
Παρ’ όλα αυτά, ένα μέρος των γραπτών συμβόλων δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί. Κι αυτό γιατί οι ερευνητές δεν ήταν οι πρώτοι που επισκέφθηκαν το χώρο στη σύγχρονη εποχή. Πρώτοι είχαν φτάσει οι λαφυραγωγοί που έψαχναν πολύτιμα κειμήλια – αν και ματαίως στον συγκεκριμένο χώρο. Γιατί ο αληθινός θησαυρός του δωματίου δεν είναι καμωμένος από κάποιο ευγενές μέταλλο, αλλά από χρώμα – και είναι χαραγμένος στον τοίχο.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.