Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Υπάρχει Ζωή Μετά Το Τροχαίο; - Ενήλικοι, σας παρακαλώ μην κλαίτε.

 


Άλλο ένα παιδί ο 14χρονος Σπύρος Καρπατσέλης έχασε τη ζωή του στους δρόμους της χώρας μας, στην Κέρκυρα την 1η Δεκέμβρη, χτυπημένος από μοτοσικλέτα, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του με το skateboard στο χέρι, σύμφωνα με την οικογένεια του.

Δεν Παίζομαι!

 



  Οι άνθρωποι παίζουν.


  Μίγμα ξεχασμένης παιδικότητας και καθυστερημένης εφηβείας.

  Αποτέλεσμα έλλειψης φαντασίας και καταπιεσμένης επαναστατικότητας.


  Μεγαλώνουν χωρίς να ωριμάζουν. Ωριμάζουν χωρίς να μαθαίνουν. Μαθαίνουν χωρίς να εκμεταλλεύονται τη μάθηση.

  Δεν δίνουν ευκαιρίες,  μόνο χάνουν ευκαιρίες.

  Θεωρούν ότι ο χρόνος δουλεύει προς όφελός τους ενώ από την πρώτη στιγμή είναι εναντίον τους.

  Δοκιμάζουν πράγματα, ανθρώπους,  δουλειές, φιλίες,  σχέσεις,  οικογένειες.

  Παίζοντας.

Το εγώ είναι εναντίον και της ζωής και του θανάτου.

 Osho: Η Τέχνη του να πεθαίνεις


O θάνατος είναι ένα οργανικό, ένα αναπόσπαστο τμήμα της ζωής και είναι πολύ φιλικός προς τη ζωή. Χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υπάρχει η ζωή. Η ζωή υπάρχει λόγω του θανάτου. Ο θάνατος δίνει το φόντο. Ο θάνατος είναι, για την ακρίβεια, μια διαδικασία ανανέωσης και συμβαίνει κάθε στιγμή επίσης, όπως συμβαίνει κι η ζωή, διότι η ανανέωση είναι αναγκαία την κάθε μια στιγμή. 
 
Τη στιγμή που εισπνέεις και τη στιγμή που εκπνέεις συμβαίνουν και τα δυο. Όταν εισπνέεις, συμβαίνει η ζωή΄ όταν εκπνέεις, συμβαίνει ο θάνατος. Γι΄αυτό κι όταν γεννιέται ένα παιδί, το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εισπνεύσει, τότε η ζωή ξεκινά. Κι όταν πεθαίνει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, το τελευταίο πράγμα που κάνει είναι να εκπνεύσει, τότε η ζωή αναχωρεί.

Η εκπνοή είναι θάνατος, η εισπνοή είναι ζωή – και είναι και τα δυο σαν τους δυο τροχούς της βοϊδάμαξας. Ζεις εισπνέοντας το ίδιο όπως και ζεις εκπνέοντας. Η εκπνοή είναι μέρος της εισπνοής. Δεν μπορείς να εισπνέεις αν σταματήσεις να εκπνέεις. Δεν μπορείς να ζήσεις αν πάψεις να πεθαίνεις. 

Να μην ανοίξει τίποτε!

 


Αγγελος Κωβαίος

Πιθανώς η κυβέρνηση να έχει λάβει την απόφαση και να καθυστερεί απλώς η ανακοίνωσή της.

Όμως η ουσία είναι μία και απλή. Το λιανεμπόριο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανοίξει. Αν συμβεί αυτό, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι και αύξηση κροσυμάτων θα υπάρξει και η προσπάθεια θα υπονομευτεί σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

Αρκεί κανείς να σχηματίσει την εικόνα: Ανακοινώνεται μία, περιορισμένη έστω, επαναλειτουργία των καταστημάτων. Η εικόνα των εμπορικών δρόμων των πόλεων θα είναι εφιαλτική. Ας φανταστεί κανείς την Ερμού υπό αυτές τις συνθήκες…

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η αποφασιστικότητα και η ευθικρισία των αρμοδίων είναι οι κρισιμότερες παράμετροι.

Χρησιμοποιεί η Κίνα το CRISPR για να δημιουργήσει σούπερ στρατιώτες;

 

 Biospace

Μήπως η Κίνα ανακάλυψε μια φόρμουλα δημιουργίας σούπερ στρατιωτών μέσω των δυνατοτήτων της γενετικής μηχανικής; Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι συμβαίνει αυτό ακριβώς.

Ο διευθυντής της Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Τζον Ράτκλιφ έγραψε ένα άρθρο στη Wall Street Journal όπου ισχυρίζεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνατότητες των στρατιωτών της μέσω της γενετικής μηχανικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός. Το άρθρο του Ratcliffe, που αναφέρεται σε ένα ρεπορτάζ του NBC , σκιαγραφεί την πεποίθησή του ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, στρατιωτικά και οικονομικά.

Ο φαύλος κύκλος της μοναξιάς και του κακού ύπνου

 


Από τον Art Markman, καθηγητή Ψυχολογίας και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Μετάφραση: Σωτηρία Κακαγιά

Το αίσθημα της μοναξιάς είναι η αίσθηση ότι έχετε λιγότερες κοινωνικές επαφές με τους άλλους ανθρώπους απ’ όσο θα θέλατε και δεν είναι το ίδιο με το ποσοστό των κοινωνικών επαφών σας. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, όμως, που δεν συναναστρέφονται συχνά με τους άλλους και αυτό δεν τους ενοχλεί, οπότε δεν νιώθουν μόνοι. Κάποιοι άλλοι μπορεί να περνούν πολύ χρόνο με τους άλλους, αλλά να επιθυμούν ακόμα περισσότερες κοινωνικές επαφές.

Μοναξιά και η δημιουργική μοναχικότητα

 


Από τη Φωτεινή Μαντζάνα, Ψυχολόγο, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, εκπαιδευόμενη Σχολική Ψυχολόγο *

 

Μέσα σε μια εποχή που η υγεία δοκιμάζεται πολύπλευρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι όχι μόνο με την πανδημία του Covid-19, αλλά και με αυτή της μοναξιάς και της απομόνωσης. Αυτές οι πρωτόγνωρες συνθήκες μοιάζουν απαιτητικές και ψυχικά «θορυβώδεις», με τη συνεχή κοινωνική αποστασιοποίηση να δημιουργεί αντικοινωνικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές.

Διαθέτουμε μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα απ’ όσο νομίζουμε. Ο εγκλεισμός της πανδημίας δεν μας οδήγησε στη μοναξιά.

 


Από την Alison Escalante, παιδίατρο και συγγραφέα

Μετάφραση: Σωτηρία Κακαγιά

Εδώ και μήνες μας προειδοποιούν ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα μας κάνει να απομονωθούμε. Οι ερευνητές όμως μας έχουν καλά νέα: οι άνθρωποι διαθέτουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα απ’ όσο νομίζουμε. Σε μια καινούρια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Psychologist διαπιστώθηκε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση δεν οδήγησε σε μεγαλύτερη μοναξιά.