Ποιά είναι η Αλήθεια πίσω από το 12 Monkeys; Είτε έχεις δει την περίφημη ταινία, είτε παρακολουθείς την σειρά, σίγουρα θα πρέπει να διαβάσεις για το Eastern State Penitentiary, που αφορά Το Αληθινό Στοίχειωμα των “12 Πιθήκων”
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου για τις ανάγκες μιας ταινίας ή μιας σειράς, πέρα από τα τεχνητά σκηνικά χρησιμοποιούνται και αυθεντικά, τα οποία όμως έχουν την δικής τους μεταφυσική ιστορία. Πάνω σε μια από αυτές τις ταινίες, έχει να κάνει η παρακάτω υπόθεση.
Το E.S.P. (Eastern State Penitentiary) είναι ένα πλέον εγκαταλελειμμένο Σωφρονιστικό Ίδρυμα στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συγκεκριμένη φυλακή υπήρξε το σκηνικό της γνωστής ταινίας “Οι 12 Πίθηκοι” (πρωταγωνιστές ο Μπρους Γουίλις και Μπραντ Πητ), αλλά πέρα από αυτό, έχει τη δική της διάσημη ιστορία στοιχειώματος. Η πρώην αυτή Αμερικάνικη φυλακή έχει έκταση 45.000 m2 και είχε στεγάσει κάποιους από τους πιο διάσημους κακοποιούς της Αμερικής. Είχε ένα μοναδικό σύστημα αποκατάστασης και επανένταξης στην κοινωνία, το οποίο οδήγησε σε αναπάντεχα προβλήματα.
Για την ιστορία, η ιδιαίτερη αυτή η φυλακή, η οποία εξωτερικά μοιάζει σαν ένα απόρθητο κάστρο, άνοιξε πρώτη φορά τις πύλες της το 1829, καταγράφοντας με την είσοδο των πρώτων κρατούμενων, τη δική της ιστορία στοιχειώματος. Το κτίσμα έχει ένα μοναδικό σχεδιασμό. Φέρει ένα ακτινικό πάτωμα το οποίο μοιάζει με ένα άνθος με 8 ακτινωτά πέταλα, όλα κλεισμένα μέσα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο τοίχο. Το σχέδιο αυτό επέτρεπε στους φρουρούς να μπορούν να ελέγχουν όλα τα δωμάτια με ελάχιστη κίνηση, ελέγχοντας έτσι όλους τους κρατούμενους πιο αποτελεσματικά. Ήταν μάλιστα τόσο καινοτόμος ο σχεδιασμός της που έγινε πρότυπο για τις μεταγενέστερες φυλακές. Μέχρι σήμερα, περίπου 300 Σωφρονιστικά Ιδρύματα έχουν αντιγράψει το σχέδιο της E.S.P.
Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό που είχε, ή καλύτερα έχει, είναι ένα αμφιλεγόμενο γνώρισμα. Οι Κουάκεροι (μέλη Χριστιανικής Εκκλησίας που φέρει την ονομασία Θρησκευτική Κοινωνία των Φίλων, η οποία ιδρύθηκε το 17ο αιώνα) και η φιλοσοφία τους ήταν αρκετή ισχυρή στην Πενσυλβανία, Οι συναντήσεις τους είχαν να κάνουν με μακροχρόνιες περιόδους σιωπής για στοχασμό και προσευχή, πρακτικές που διαμορφώθηκαν πάνω σε μοναστική απομόνωση. Πίστευαν πως αν οι κρατούμενοι χρειάζονταν να περάσουν τον χρόνο τους σε απόλυτο απομονωτικό περιορισμό ή εγκλεισμό και σιωπή, θα μετάνιωναν για τα εγκλήματα τους και θα γινόντουσαν μετανοημένοι (εδώ να σημειωθεί πως η αγγλική λέξη για την “μετανόηση” είναι “penitent” και “penitentiary” είναι η λέξη που δόθηκε για τον ορισμό των Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων). Έτσι, συμμορφωμένοι εκ των έσω, οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να επιλυθούν από μόνοι τους και να γίνουν καλύτεροι πολίτες. Αυτή η σωφρονιστική προσέγγιση έγινε γνωστή ως και σήμερα με το όνομα “Σύστημα Πενσυλβανία”.