Υπάρχουν ορισμένες γενικές αρχές που είναι χρήσιμο να τις έχετε κατά νου όταν προσπαθείτε να αναλύσετε τι μπορεί να πυροδότησε το πρόβλημα που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε.
1) Αν είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα, θα πρέπει να έχει τις ρίζες του στα πρώτα παιδικά χρόνια. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: τον υπερβολικό φόβο για τα ζώα. Αν σε ηλικία δώδεκα ετών σάς είχε επιτεθεί ένα σκυλί, μπορεί να αποκτήσατε μια φοβία για τα σκυλιά. Αν όμως σας είχε επιτεθεί ένα σκυλί όταν ήσασταν δύο ετών, αυτή η φοβία μπορεί να γενικεύτηκε σε μια φοβία για όλα τα τριχωτά και μαλλιαρά ζώα. Ο γενικευμένος φόβος για όλα τα πρόσωπα σε θέση ισχύος, όπως μεταξύ άλλων δάσκαλοι, αστυνομικοί και ιερωμένοι, είναι πολύ πιθανό να έχει τις ρίζες του στα πρώτα παιδικά χρόνια, στο φόβο του πατέρα.
2) Αν το πρόβλημα έχει να κάνει με υπερβολικές ψυχολογικές αντιδράσεις, με βίαια ξεσπάσματα και έντονα νεύρα απέναντι στις αποτυχίες, τότε το πρόβλημα οφείλεται στο παιδί που κρύβετε μέσα σας. Μπορεί να έχετε πρόβλημα ελέγχου του παρορμητισμού σας, αλλά ένα λεπτομερές ιστορικό για το πώς σας αντιμετώπιζαν ως παιδί, θα σας δώσει την απάντηση στο πρόβλημα.
3) Να θυμάστε ότι η τακτική πειθαρχίας που χρησιμοποιούσαν οι γονείς σας όταν ήσασταν παιδί, ο τρόπος με τον οποίο σας έλεγχαν, θα είναι ο τρόπος με τον οποίο έχετε συνηθίσει κι εσείς να ελέγχετε τους άλλους, ιδίως τα δικά σας παιδιά.