Τα υπόγεια που βρίσκονται κάτω από το Βατικανό και τα μυστικά που κρύβουν, έχουν κατά καιρούς πυροδοτήσει δεκάδες σενάρια και θεωρίες. Μια μεγάλη υπόγεια πολιτεία με κρύπτες, μυστικά περάσματα και δαιδαλώδεις στοές, συνθέτουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σκηνικά μυστηρίου που υπήρξαν ποτέ. Η υπόθεση ότι εκεί βρίσκονται τα οστά του Απόστολου Πέτρου, παραμένει για αιώνες ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αν και η μόνη ιστορική αναφορά που υποστηρίζει ότι ο Αγιος Πέτρος μαρτύρησε και θάφτηκε στα υπόγεια του Βατικανού προέρχεται από τον Γαΐο και ανάγεται στα 200 μ.Χ., εν τούτοις για τους καθολικούς αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα! Μια πεποίθηση που οδήγησε και τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στην ανέγερση της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου, στο σημείο αυτό. Το 1624 ξεκίνησαν οι πρώτες έρευνες στις στοές του Βατικανού, για την αναζήτηση των οστών του Απόστολου Πέτρου, οι οποίες όμως δεν κράτησαν πολύ, αφού συνοδεύτηκαν από μία σειρά "περίεργων" συμπτώσεων. Ο Πάπας Ουρβανός VIII αρρώστησε, δεκάδες εργάτες έχασαν μυστηριωδώς τη ζωή τους, ενώ σταδιακά επικράτησε η η δοξασία ότι ο Άγιος δεν ήθελε να διαταραχθεί η ησυχία του και γι αυτό έστελνε κατάρα σε όποιον τολμούσε να τον ενοχλήσει! Ο φόβος αυτός, σταμάτησε για τουλάχιστον 300 χρόνια κάθε έρευνα στην περιοχή.
Τρίτη 13 Ιουνίου 2017
H NASA θα ψεκάσει την ατμόσφαιρα με βάριο, στρόντιο και οξείδιο του χαλκού
Δεν είναι η πρώτη φορά και μάλιστα γίνεται όλο και πιο συχνά: Η NASA ψεκάζει την ατμόσφαιρα με διάφορα μέταλλα, ίδια με εκείνα που οι ακτιβιστές λένε ότι ψεκάζουν τα αεροπλάνα, για να “μελετήσουν” την ατμόσφαιρα
Τα μεγάλα μυστικά κρύβονται σε κοινή θέα…
Αλλά όταν το λένε οι ακτιβιστές, είναι θεωρία συνωμοσίας. Όταν το λέει η NASA είναι… έρευνα!
Ήταν να τα ξαμολήσουν Δευτέρα, αλλά… λόγω συννεφιάς, αναβλήθηκε. Κι αυτό πάλι θυμάμαι να έχει γίνει, γιατί μου είχε προκαλέσει την εξής απορία:
Κοτζάμ NASA, δεν έχουν έγκυρους μετεωρολόγους να προβλέψουν τι καιρό θα κάνει τη μέρα της προγραμματισμένης εκτόξευσης; Α;
Τέλος πάντων, αυτή τη φορά θα αμολήσουν κάνιστρα με βάριο, στρόντιο και οξείδιο του χαλκού. Την προηγούμενη φορά, το κοκτέιλ είχε και αλουμίνιο – όλο δηλαδή το πακέτο μετάλλων που οι ακτιβιστές λένε ότι μας ψεκάζουν από τα αεροπλάνα για να ιονίζεται η ατμόσφαιρα. Κι αυτοί πάλι λένε: Τα κάνιστρα θα αναπτύξουν για περίπου 4 με 5,5 λεπτά μετά την έναρξη σχηματισμούς μπλε, πράσινα και κόκκινα τεχνητά σύννεφα. Αυτά τα σύννεφα, ή ιχνηθέτες ατμοί, επιτρέπουν στους επιστήμονες στο έδαφος να παρακολουθήσουν τις κινήσεις σωματιδίων στο διάστημα.
Και διαβεβαιώνουν το κοινό για μια ακόμα φορά, ότι η υγεία τους δεν κινδυνεύει καθότι οι ποσότητες είναι μικρές. Η δε περιοχή που τώρα θα ψεκάσουν μεγαλύτερη από ποτέ.
ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ, ΡΕ!
- Η Δυτική Αττική είναι εγκαταλειμμένη για χρόνια περιοχή με τεράστια προβλήματα όπου κανένας δεν έχει τολμήσει να τα αναφέρει καν, όχι να τολμήσει να λύσει προβλήματα.
Τι του λες! Είσαι κράτος και δεν... τολμάς να μπεις στις ''απαγορευμένες'' γειτονιές που ελέγχονται από εγκληματικές συμμορίες ναρκωτικών και πορνείας.
Τι του λες! Είσαι κράτος και δεν έχεις να πεις τίποτα στους ορφανούς από τον δολοφονημένο 11χρονο γιο τους γονείς του Μάριου, αυτό είναι το όνομά του. Είσαι κράτος και δεν απολογήσαι για τη ζωή που δεν πρόλαβε να ζήσει ο Μάριος.
Το κορόιδο
Αν δεν ξέρετε γιατί κατέρρευσαν 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα γης στο Αμύνταιο, γιατί καταστράφηκαν καλλιέργειες ζωής, κινδύνευσαν οι κάτοικοι τριών χωριών, που το ένα γκρεμίζεται, γιατί χάθηκαν 25 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη (προς 20 ευρώ ο τόνος!), μηχανολογικός εξοπλισμός εκατομμυρίων ευρώ και μήνες παραγωγής, η απάντηση είναι μία: Γιατί οι αρχαιολόγοι σκάβουν ανεξέλεγκτα για αρχαία!!!
Φυσικά, το επιχείρημα δεν το λέει η επιστήμη, αλλά άνθρωποι της ΔΕΗ. Για τους οποίους προφανώς υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή είναι εκείνος ο αχαϊρευτος με το κοντάρι, που αντί να κάτσει στ’ αυγά του στις σπηλιές ήθελε να φτιάξει και εργαλεία! Ο ανεγκέφαλος.
Αλλά, την ώρα που ένα χωριό καταστρέφεται στο Αμύνταιο και άλλα δύο απειλούνται από την υποχώρηση της γης που συνεχίζεται, έχω διαβάσει και ακούσει πακτωλό λέξεων για το τι έγινε, μα δεν έχω δει ούτε λέξη για το γιατί έγινε. Εκτός από την εξωφρενική άποψη για τους αρχαιολόγους. Αν και στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι εξωφρενικό και τίποτε απίθανο.
Ίσως μάλιστα το πιο απίθανο είναι να μας πεί κάποιος από τους υπεύθυνους της επιχείρησης τεκμηριωμένα πώς γίνεται να κάνεις τέτοιου μεγέθους εξορύξεις χωρίς να τις κάνεις παράλληλα με σεισμογραφικές και γεωλογικές μελέτες σε ζωντανό χρόνο νυχθημερόν.
Πώς γίνεται, δηλαδή να σου πέσει ο ουρανός στο κεφάλι το 2017 σε μια υποτίθεται σύγχρονη χώρα, την ώρα που τα τεχνικά μέσα γνώσης εδάφους και υπεδάφους, πρόβλεψης γεωλογικών μεταβολών, συμπεριφοράς εδάφους και υπεδάφους, δονήσεων και κάθε άλλης μέτρησης και υπολογισμού επιπτώσεων από εργασίες ή απλά γεωλογικά φαινόμενα είναι εξελιγμένα στο υπερθετικό βαθμό;
Τι μας νοιάζει εμάς; Μας νοιάζει και μας κόφτει. Γιατί το ρεύμα που θα εισαχθεί για να αναπληρώσει αυτό που δεν θα μπορεί να παράγει το Αμύνταιο για αρκετό χρόνο θα το πληρώσουμε ΕΜΕΙΣ από την τσέπη μας.
Η μεγαλύτερη ασθένεια είναι η απουσία ειρήνης
Η μεγαλύτερη ασθένεια είναι η απουσία ειρήνης. Όταν ο νους είναι γαλήνιος, το σώμα θα είναι υγιές.
Επομένως ο καθένας που εκλιπαρεί για καλή υγεία θα πρέπει να είναι προσεκτικός με τα αισθήματα και τα συναισθήματα του και τα κίνητρα που τα ενεργοποιούν.
Όπως ακριβώς πλένετε τα ρούχα σας, θα πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά και τον νου σας, ώστε ν’ απαλλαγεί από τη ρυπαρότητα.
Για να καθαρίσει ο νους σας, θα πρέπει να μετέχετε σε καλές συντροφιές και ν’ αποφεύγετε το ψέμα, την αδικία, την απειθαρχία, τη σκληρότητα, το μίσος...
Η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η αγάπη —αυτά διαμορφώνουν τις αγνές θεμελιώδεις αρχές.
ΚΑΤΑΔΕΣΜΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΕΣ
Ένα ολόκληρο πλήθος «ειδικών» επωφελήθηκε, πε-
ρισσότερο ή λιγότερο έντιμα, από τους δεισιδαιμονι-
κούς φόβους των ανθρώπων.
ρισσότερο ή λιγότερο έντιμα, από τους δεισιδαιμονι-
κούς φόβους των ανθρώπων.
Μάγοι, περιπλανώμενοι και θορυβώδεις, εντυπωσί-
αζαν τις αθώες ψυχές με τα μυστηριώδη φίλτρα τους ή
τα θεαματικά τους ξόρκια.
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν και την περσική μα-
γεία, που ήταν συνδεδεμένη με την μαντεία, την ιατρική
και την αστρολογία. Πολλοί επαγγελματίες της μαγείας
ισχυρίζονταν ότι βρίσκονταν υπό την προστασία των
ξακουστών Περσών μάγων, για να προσδώσουν κύρος
στις μεθόδους με τις οποίες υπότασσαν τους «δαίμο-
νες» στη θέλησή τους.για να ζητήσουν πράγματα πολύ πιο πεζά: να μάθουν
το μέλλον, να απομακρύνουν το κακό μάτι, να τους απο-
καλυφθεί η θεραπεία κάποιας σοβαρής αρρώστιας, να
εξουδετερώσουν έναν πολιτικό ή επαγγελματικό αντί-
παλο, να κερδίσουν μια δίκη…. αλλά και να ξανακερδί-
σουν έναν άστατο εραστή ή να τρελάνουν από έρωτα το
αδιάφορο αντικείμενο του πόθου τους.
Τα συστατικά μιας μαγικής τελετής
Όσοι πήγαιναν να συμβουλευτούν μάγο, κατά κανό-
να ανήκαν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Κά-
ποιες φορές, όμως, άντρες και γυναίκες ανώτερης τάξης
δε δίσταζαν να καταφύγουν στα ερωτικά ή θανατηφόρα
μάγια, τα μυστικά των οποίων κατείχαν οι μάγοι.
Η μαγική τελετή δανειζόταν πολλά από τη θρησκεία:
ξόρκια και προσφορές στους «δαίμονες», τους συνδετι-
κούς κρίκους ανθρώπων και θεών, εξαγνισμό με νερό ή
φωτιά.
Οι μάγοι και οι μάγισσες διέθεταν ολόκληρο εξοπλι-
σμό, προορισμένο να εντυπωσιάσει τους πελάτες. Χρη-
σιμοποιούσαν οστά και άλλα μακάβρια αντικείμενα
κλεμμένα από τάφους, μαλλιά και κομμένα νύχια αυτού
που πρόκειται να πέσει στα δίχτυα τους, κέρινες κού-
κλες με τη μορφή του θύματος, τρυπημένες με καρφιά.
Ντιόγκο Ντιάζ: Ο Πρώτος Ευρωπαίος που Έφτασε στην Μαδαγασκάρη
Το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου του 1500, ένας στόλος απαρτιζόμενος από δεκατρία πλοία και χίλιους πεντακόσιους άνδρες, αναχώρησε από την Λισσαβόνα με προορισμό την Ινδία. Αυτός, ήταν ο Δεύτερος Πορτογαλικός Στόλος της Ινδίας με Ναύαρχο τον Πέντρο Άλβαρεζ Καμπράλ. Η κύρια αποστολή του ήταν η επιβολή των Πορτογάλων στις ακτές της Ινδίας και η καθιέρωση του θαλάσσιου εμπορικού δρόμου μεταξύ της Ινδίας και της Πορτογαλίας που είχε ανακαλύψει δύο χρόνια πριν, ο Βάσκο ντα Γκάμα. Κατά το ταξίδι αυτό, προέκυψε και η ανακάλυψη της Βραζιλίας η οποία μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς ο στόλος αντί να πλεύσει από την Πορτογαλία νότια προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, αρχικά, έπλευσε νοτιοδυτικά ώστε να επαληθεύσει τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στην Λισσαβόνα για την ύπαρξη ανεξερεύνητων εδαφών στο Πορτογαλικό ημισφαίριο όπως το όριζε η Συνθήκη της Τορδεσίγιας. Μετά την ανακάλυψη της Βραζιλίας στις 22 Απριλίου του 1500, ένα πλοίο του στόλου επέστρεψε στην Λισσαβόνα για να ανακοινώσει το γεγονός και ο υπόλοιπος στόλος κατευθύνθηκε προς την Ινδία. Κατά την διέλευση του από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ο στόλος, έπεσε σε μία άγρια καταιγίδα με συνέπεια τέσσερα από τα πλοία του, να χαθούν. Σε ένα από τα πλοία αυτά, Πλοίαρχος ήταν ο Ντιόγκο Ντιάζ.
Ο Ντιόγκο Ντιάζ, ήταν αδελφός του Βαρθολομαίου Ντιάζ ο οποίος είχε ανακαλύψει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας συμμετέχοντας και εκείνος σε αυτό το ταξίδι. Το 1497, συμμετείχε στο πρώτο ταξίδι προς την Ινδία ως γραμματέας του Βάσκο ντα Γκάμα, έχοντας τοποθετηθεί σε αυτήν την θέση κυρίως για την εμπειρία του από το ταξίδι του αδελφού του διατελώντας στην συνέχεια τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ του Βάσκο ντα Γκάμα και του Βασιλιά της Καλικούτης. Η πολύτιμη εμπειρία του αυτή, του έδωσε την θέση του Πλοιάρχου σε ένα από τα πλοία του στόλου του Καμπράλ. Όταν τα πλοία ανακάλυψαν την Βραζιλία, οι πρώτοι Πορτογάλοι που αποβιβάστηκαν στην ακτή, βρέθηκαν απέναντι στους ιθαγενείς οι οποίοι τους κοιτούσαν αγριεμένοι. Ο Ντιάζ, ως ευχάριστος χαρακτήρας όπως έχει καταγραφεί, άρχισε να χορεύει υπό τον ήχο μιας γκάιντας, μετατρέποντας έτσι τις εχθρικές προθέσεις των ιθαγενών σε φιλικές.
Η διάθλαση της κυτταρίτιδας
Αν δεν βρούμε την πηγή, την πραγματική αιτία μιας βλάβης, το μόνο που θα κάνουμε είναι να τη διορθώνουμε επιφανειακά. Αυτό το επιφανειακά σε κάθε μας δυσλειτουργίας είναι ένας μόνιμος βραχνάς, που ξυπνά σαν την αρκούδα μετά από χειμερία νάρκη, τώρα που αρχίζουν να μας εγκαταλείπουν τα ρούχα και τα καλσόν. Μία παράκρουση αρχίζει και μία κατάσταση πανικού. Ένα κόκκινο λαμπάκι μας προειδοποιεί, ότι έφτασε η ώρα και «που θα βγω έτσι στην παραλία».
Όλο αυτό είναι μία μάχη που δίνει κάθε γυναίκα τέτοια εποχή.
Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα ? Γιατί αν ένα «πρόβλημα» το γνωρίζουμε επιφανειακά και όχι ουσιαστικά, τότε δεν το λύνουμε μια για πάντα. Απλώς έχουμε μία εικονική πραγματικότητα, να εξαφανιστεί για λίγο και μετά πάλι εμφανίζεται. Αν μία μας βρύση στάζει νερό, τότε θα κάνουμε εξονυχιστικό έλεγχο. Γενικά αν κάτι πάει στραβά με όποια μας συσκευή θα ασχοληθούμε σε βάθος μέχρι να έχουμε τη σωστή και μόνιμη λύση. Με το σώμα μας όμως αναζητούμε λύσεις ναι μεν άμεσες αλλά με ελάχιστα αποτελέσματα. Τώρα που τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν και πολλά έξοδα για κρέμες, μασάζ κλπ πέφτει περισσότερο η ψυχολογία μας.
Η κυτταρίτιδα δεν είναι μία κατάσταση που ξεκινάει από την εξωτερική πλευρά μας, δεν είναι μία επιδερμική κατάσταση. Αλλά μία κατάσταση που ξεκινάει από μέσα μας. Κάτι δεν γίνεται καλά. Με τι ? Με το κυκλοφορικό μας. Θα παρατηρήσετε ότι στο σημείο που έχουμε λίπος αποθηκευμένο το δέρμα μας είναι κρύο και ανάλογα με το πόσο λίπος έχει ανάλογο βαθμό είναι και το κρύο.
Η εξαπάτηση με τα μαγειρεμένα στοιχεία... Climategate συνέχεια
http://www.telegraph.co.uk/comment/11367272/Climategate-the-sequel-How-we-are-STILL-being-tricked-with-flawed-data-on-global-warming.html
Η Κλιματολαγνεία και η Θερμοκηπίαση είναι πολιτικές επιλογές των μικροσκοπικών αφεντικών μας, δηλαδή των Γερμανών, των όποιον "συμμάχων" έχουν αγοράσει, και των ντόπιων δωσίλογων τους.
Το άρθρο είναι του 2014, αλλά είναι όσο επίκαιρο όσο ποτέ. Στο άγχος του να ...ζεσταινόμαστε πολύ, φυσικά και έχουν μαγειρέψει τα δεδομένα, πέρα από το αρχικό Climategate. Ο λόγος για το εργαστήριο στο Columbia που δηλώνει "NASA". Δεν είναι NASA, είναι ένα εργαστήριο στο Columbia University, και κέντρο θερμιστών των ΗΠΑ, αντίστοιχο με το East Anglia του Η.Β. Αυτοί έχουν οργασμούς κάθε φορά που κάνει ζέστη και δεν διστάζουν να την κατασκευάζουν όταν δεν τους βγαίνει. Η εικόνα αριστερά-επάνω, μεγαλώνει με κλικ. Το κρύο "προσαρμόστηκε" και έγινε ζέστη.
Κανείς δεν αμφιβάλει ότι τι κλίμα αλλάζει εδώ και μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, και θα αλλάζει για άλλα τόσα. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το ατμοσφαιρικό CO2 ανέβηκε μετά το τέλος του μίνι παγετού. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι ίσως ανέβηκε και το ανθρωπογενές CO2. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το ατμοσφαιρικό CO2 συμβάλλει σε κάποια περιορισμένη αύξηση της θερμοκρασίας (περιορισμένη από νόμους της Φυσικής που συνεπάγονται ψύξη για κάτι που θερμαίνεται). Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το αυξημένο, για οποιονδήποτε λόγο, CO2 συμβάλλει σε ...πρασίνισμα λόγω αυξημένης βλάστησης! Αλλά, ως εκεί! Πράγματι η θερμοκρασίες της περιόδου μας είναι από τις χαμηλότερες των τελευταίων 11.000 ετών. Tα τελευταία 11.000 χρόνια είναι η πιο πρόσφατη μεσοπαγετώδης περίοδος.
Οι πολυδιαφημισμένες ζέστες του 2015, ή όποτε ήταν το τελευταίο Ελ Νίνιο, ήταν στιγμιαίες σε κλίμακα 11.000 ή έστω ...30 ετών. Μία μέρα ή ένας μήνας ζέστης δεν ζεσταίνουν τον μέσο όρο 30 ετών. Τα μοντέλα που έχουν αποτύχει σε κάθε μέχρι στιγμής πρόβλεψη, αυτά τα μοντέλα προβλέπουν υπερθερμάνσεις, που για να έχουμε να λέμε, βαφτίστηκαν κλιματικές αλλαγές. Ο κρύος Ιούνιος και ο σεισμός στην Μυτιλήνη εύκολα θα αποδοθούν σε κάποια Κλιματική Αλλαγή. Για να είναι η λέξη στο προσκήνιο. Και για το Ελ Νίνιο, μην είστε σίγουροι ότι δεν είναι ...ηφαιστειογενές.
Να έχετε άγχη για τα χάλια μας, την φτώχεια, την αναγκαστική μετανάστευση, το ότι τελειώνουν τα λεφτά κάθε 20 του μηνός, για την αποβλάκωση, για ένα σωρό πράγματα. Μην έχετε άγχη για την Κλιματική Αλλαγή. Μούφα είναι για να μην δίνετε σημασία στα πραγματικά προβλήματα...
Έχετε άγχη για την Κλιματική Αλλαγή?
Αυτή είναι η εκτίμηση για την "θερμοκρασία" της Γης τα τελευταία 12.000 χρόνια. Δεξιά (στο "0") είναι το παρόν. Αριστερά (στο "12", δηλαδή πριν 12.000 χρόνια) είναι το τέλος της αμέσως προηγούμενης "παγετώδους" περιόδου. Πριν 12.000 χρόνια βγήκαμε από την "παγετώδη" και μπήκαμε στην τωρινή περίοδο.
Έχω την λέξη θερμοκρασία σε εισαγωγικά, επειδή 1) η Γη δεν έχει μία τρύπα να της πάρουμε την θερμοκρασία, 2) με εξαίρεση τις θεωρούμενες "αξιόπιστες" δορυφορικές μετρήσεις οι προηγούμενες είναι "εκτιμήσεις" κι ας βασίζονται σε αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους και 3) η χοντρή μαύρη γραμμή αναγκαστικά είναι "μέσος όρος", ή εκτίμηση "μέσου όρου", δηλαδή, εκεί μεταξύ "4" και "2", δηλαδή πριν 3.000 χρόνια ή το 1.000 π.Χ. φαίνεται ότι η μέση θερμοκρασία έπεσε, δηλαδή ο πλανήτης "κρύωσε" (κάτι που ταιριάζει με ένα από τα πιθανά αίτια της κατάρρευσης του Μυκηναϊκού πολιτισμού) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μεταξύ 1050 π.Χ. και 950 π.Χ. δεν είχε μέρες, ή εβδομάδες, ή μήνες με πολύ υψηλότερες, ή με πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες. Θερμά παρακαλώ, θυμηθείτε αυτή την πιθανή πρόσκαιρη απόκλιση από τον "μέσο όρο" των 100 ετών περί το έτος 3.000 π.Χ. για χρήση παρακάτω.
Η υποψηφιότητα της ελληνικής για επίσημη γλώσσα των Η.Π.Α. μύθος ή πραγματικότητα;
Ήμουν στην πρώτη γυμνασίου όταν ένας καθηγητής είπε στην τάξη ότι για μια μόλις ψήφο η ελληνική δεν έγινε η επίσημη γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη θυμάμαι πόσο εντυπωσιάστηκα: για μία μόνη ψήφο η αγγλική κατέληξε να κυριαρχήσει στον κόσμο αντί της ελληνικής! Ατυχία! Προβληματίστηκα όμως, στο εξής: πόσοι Αμερικανοί τον καιρό εκείνο μιλούσαν την ελληνική; ίσως μερικές δεκάδες λόγιοι, άντε και μερικοί Έλληνες μετανάστες. Πώς θα μπορούσαν, λοιπόν, να συνεννοούνται και να συντάσσουν τους νόμους τους στην ελληνική; Σε κάθε περίπτωση, η πληροφορία ήταν τόσο ισχυρή ώστε ήθελα να την πιστέψω, όχι να τη σκεφτώ.
Ήμουν στο πρώτο έτος της Σχολής (στην Αγγλία) όταν ένας καθηγητής είπε στη διάλεξη ότι για μια μόλις ψήφο η γερμανική δεν έγινε η επίσημη γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη θυμάμαι το σοκ το οποίο υπέστην. Αυτή τη φορά αναγκάστηκα να σκεφτώ και αναγκάστηκα να παραδεχθώ στον εαυτό μου (παρά την απίστευτη πικρία μου) ότι η γερμανική είχε περισσότερες πιθανότητες από την ελληνική. Στις επαναστατημένες πολιτείες ζούσαν πολλοί Γερμανοί, σε μερικές περιοχές μάλιστα τόσοι πολλοί ώστε δεν χρειαζόταν να μάθουν την αγγλική. Για περισσότερο από έναν αιώνα οι Γερμανοί διατήρησαν την ταυτότητά τους αλλά αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν πλήρως κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω του φόβου που προκαλούσαν στους Αμερικανούς οι Γερμανοί. Επομένως, η υποψηφιότητα της ελληνικής απομακρύνθηκε (φευ!) από τον ορίζοντά μου. Να σημειωθεί πάντως ότι όσους Αμερικανούς ή Βρετανούς ρώτησα, πολλοί γνώριζαν την εκδοχή με τη γερμανική αλλά κανείς αυτή με την ελληνική.
Η κυκλοφορία δύο παρομοίων εκδοχών για δύο γλώσσες τις οποίες δεν μιλούσε η πλειονότητα των Αμερικανών, οδηγεί στην υπόνοια ότι αμφότερες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον, να δούμε τι πραγματικά συνέβη.
Σεξ: πόσες θερμίδες καις;
Ο έρωτας αδυνατίζει. Σου κόβει την όρεξη, σου παίρνει το μυαλό από το σεξ, σου αλλάζει τη διάθεση και σου αλλάζει και το νούμερο παντελονιού που φοράς. Εκεί όμως που τα “καις” πραγματικά είναι το σεξ! Η καλύτερη γυμναστική...
Κρεμμύδι για "χίλιες και μια" χρήσεις
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη, και ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα, τα κρεμμύδια είναι απλά ένα superfood.
Αλλά δεν κάνει μόνο αυτά το κρεμμύδι. Οι ίδιες ιδιότητες του το καθιστούν ικανό και για άλλα μεγάλα πράγματα, από την επούλωση του δέρματος μέχρι τον καθαρισμό μετάλλων.
Υγεία & Σώμα
1. Απωθεί τα έντομα. Το τρίψιμο ενός κρεμμυδιού στο δέρμα είναι ένας απλός τρόπος για να απωθήσετε τα έντομα.
2. Απαλύνει τα τσιμπήματα των εντόμων. τρίψτε κρεμμύδι στα σημεία των τσιμπημάτων και αφήστε το να σας απαλύνει τον πόνο.
3. Απαλύνει τον πονόλαιμο. Φτιάξτε τσάι από κρεμμύδι για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο. Βράζουμε νερό και βάζουμε μέσα τις φλούδες του κρεμμυδιού, (περίπου 1 φλιτζάνι νερό για τις φλούδες από 1/2 κρεμμύδι). Το αφήνετε να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού και μετά αφαιρείτε τις φλούδες.
Αλλά δεν κάνει μόνο αυτά το κρεμμύδι. Οι ίδιες ιδιότητες του το καθιστούν ικανό και για άλλα μεγάλα πράγματα, από την επούλωση του δέρματος μέχρι τον καθαρισμό μετάλλων.
Υγεία & Σώμα
1. Απωθεί τα έντομα. Το τρίψιμο ενός κρεμμυδιού στο δέρμα είναι ένας απλός τρόπος για να απωθήσετε τα έντομα.
2. Απαλύνει τα τσιμπήματα των εντόμων. τρίψτε κρεμμύδι στα σημεία των τσιμπημάτων και αφήστε το να σας απαλύνει τον πόνο.
3. Απαλύνει τον πονόλαιμο. Φτιάξτε τσάι από κρεμμύδι για να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο. Βράζουμε νερό και βάζουμε μέσα τις φλούδες του κρεμμυδιού, (περίπου 1 φλιτζάνι νερό για τις φλούδες από 1/2 κρεμμύδι). Το αφήνετε να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού και μετά αφαιρείτε τις φλούδες.
ΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ
Το DNA μας επηρεάζει την ικανότητά μας να «διαβάσουμε» τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου, κοιτώντας τον στα μάτια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry.
Πριν από είκοσι χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διαμόρφωσε ένα τεστ «γνωστικής ενσυναίσθησης» με την ονομασία «Διαβάζοντας το νου στα μάτια». Το τεστ αυτό κατέδειξε ότι μπορούμε ταχύτατα να ερμηνεύσουμε τη σκέψη ή τα συναισθήματα του άλλου κοιτώντας και μόνο, τα μάτια του. Επιπλέον, το τεστ έδειξε ότι ορισμένοι είναι καλύτεροι από άλλους σε αυτό, με τις γυναίκες να έχουν καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι οι άνδρες.
Η ίδια ομάδα, μετά από συνεργασία με την εταιρία γενετικής 23andMe και με επιστήμονες από τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ολλανδία, δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης με βάση αυτό το τεστ. Στη νέα αυτή έρευνα συμμετείχαν 89.000 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πελάτες της 23andMe, που είχαν συναινέσει ως προς τη συμμετοχή τους. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν καλύτερες επιδόσεις σε αυτό από τους άνδρες.
ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ...
Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης
Ομότιμος Καθηγητής Λαογραφίας |
Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ
Όταν το ημερολόγιο δείχνει: Τρίτη και 13 κάποιου μήνα, το προσέχουν πολλοί άνθρωποι. Ημέρα Τρίτη, δεκατρείς του μήνα... Αποφράδα ημέρα και συγχρόνως δυσοίωνος αριθμός, κατά τη λαϊκή αντίληψη, που συμπίπτουν ορισμένες φορές στην αέναη ροή του χρόνου. Ειδικά φέτος (2017,) συμπίπτουν μόνο μία φορά (13 Ιουνίου).
Σίγουρα πολλοί άνθρωποι θα προσέξουν την επίκαιρη αυτή ημερολογιακή σύμπτωση, η οποία θεωρείται γενικά «γρουσούζικη» και συνεπώς ακατάλληλη για το ξεκίνημα νέων εργασιών, την τέλεση ενός γάμου, την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού κ.λπ. (Ωστόσο, ανεξάρτητα από ημερολογιακές συμπτώσεις, η Τρίτη ως ημέρα και ο αριθμός 13 μόνος ή ως ημερομηνία συνοδεύεται πάντοτε από δυσμενείς προλήψεις). Άλλωστε και ο άνθρωπος του τεχνολογικού πολιτισμού υπολογίζει πολλές φορές τις παραδοσιακές προλήψεις και δεισιδαιμονίες, όπως είναι και το δίδυμο της ημερομηνίας αυτής.
Στη σύντομη αυτή αναφορά μου, θα δούμε το ιστορικό της αποφράδας ημέρας, του δυσοίωνου 13 και παράλληλα, με τη βοήθεια της λαογραφικής βιβλιογραφίας, θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε την ενδιαφέρουσα αυτή λαϊκή δοξασία.
Όταν το ημερολόγιο δείχνει: Τρίτη και 13 κάποιου μήνα, το προσέχουν πολλοί άνθρωποι. Ημέρα Τρίτη, δεκατρείς του μήνα... Αποφράδα ημέρα και συγχρόνως δυσοίωνος αριθμός, κατά τη λαϊκή αντίληψη, που συμπίπτουν ορισμένες φορές στην αέναη ροή του χρόνου. Ειδικά φέτος (2017,) συμπίπτουν μόνο μία φορά (13 Ιουνίου).
Σίγουρα πολλοί άνθρωποι θα προσέξουν την επίκαιρη αυτή ημερολογιακή σύμπτωση, η οποία θεωρείται γενικά «γρουσούζικη» και συνεπώς ακατάλληλη για το ξεκίνημα νέων εργασιών, την τέλεση ενός γάμου, την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού κ.λπ. (Ωστόσο, ανεξάρτητα από ημερολογιακές συμπτώσεις, η Τρίτη ως ημέρα και ο αριθμός 13 μόνος ή ως ημερομηνία συνοδεύεται πάντοτε από δυσμενείς προλήψεις). Άλλωστε και ο άνθρωπος του τεχνολογικού πολιτισμού υπολογίζει πολλές φορές τις παραδοσιακές προλήψεις και δεισιδαιμονίες, όπως είναι και το δίδυμο της ημερομηνίας αυτής.
Στη σύντομη αυτή αναφορά μου, θα δούμε το ιστορικό της αποφράδας ημέρας, του δυσοίωνου 13 και παράλληλα, με τη βοήθεια της λαογραφικής βιβλιογραφίας, θα επιχειρήσουμε να ερμηνεύσουμε την ενδιαφέρουσα αυτή λαϊκή δοξασία.
ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Γεώργιος Στείρης
Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας των Μέσων Χρόνων και της Αναγέννησης στη Δύση | Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
Το ζήτημα της ελληνικής ταυτότητας είναι ανοιχτό και δεν παύει να απασχολεί την επικαιρότητα. Η ταυτότητα βασίζεται στη διαφορά, είναι μία διαδικασία που στηρίζεται στην ετερότητα και τον πολιτισμικό διάλογο. Η πλειοψηφία των σύγχρονων μελετητών υποστηρίζει ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας νεοελληνικής ταυτότητας ξεκινά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα του λεγόμενου «νεοελληνικού διαφωτισμού». Πρόσφατα, διάβασα σε κείμενο λόγιου συναδέλφου ότι στο παρελθόν είχαμε γίνει Ρωμαίοι (Ρωμιοί), ξεχνώντας την ιδιότητά μας ως Ελλήνων, οπότε ας είναι καλά ο αγράμματος Κολοκοτρώνης, που μας το θύμισε. Θα προσπαθήσω να αποδείξω ότι η συζήτηση περί ελληνικής ταυτότητας και ελληνικότητας ξεκινά τουλάχιστον από τον 15ο αιώνα, από τους υστεροβυζαντινούς λογίους. Οι πλέον σημαίνοντες εξ αυτών προτίμησαν να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, αντί της επίσημης ονομασίας Ρωμαίος και της κοινής ονομασίας Γραικός.
Είναι κοινός τόπος στους περισσότερους ερευνητές ότι οι υπήκοοι της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αυτοπροσδιορίζονταν ως Ρωμαίοι ή Ρωμιοί, με όποια σημασία αποδίδει καθένας στους όρους. Επρόκειτο, κατά βάση, για μια ρωμαϊκότητα με ελληνικές διαστάσεις. Η έρευνά μου, όμως, υποδεικνύει ότι από τα τέλη του 14ου αιώνα, τουλάχιστον, σημειώνεται μια στροφή προς την ελληνικότητα καθαυτήν, όχι τη ρωμιοσύνη, όπως αυτή νοείται σήμερα από νεοσυντηρητικούς κύκλους.
Αρχικά, ο Μανουήλ Χρυσολωράς υπογραμμίζει τη διττή ταυτότητα των βυζαντινών: ελληνική και ρωμαϊκή. Όπως και να τους αποκαλέσει κανείς, είναι το ίδιο. Μετά όμως τον Χρυσολωρά, η ελληνικότητα θα αποκτήσει έντονη δυναμική. Είναι γνωστή η θέση του Πλήθωνα: είμαστε Έλληνες κατά το γένος, όπως μαρτυρεί η γλώσσα και η πάτρια παιδεία. Ο Πλήθων επανειλημμένα συνιστούσε στους συγχρόνους του να στηρίζονται στην αρχαιοελληνική παράδοση και να απορρίπτουν τη δυτική κουλτούρα, ώστε να μην αλλοτριωθεί το ελληνικό γένος. Παρά την αμφισβήτηση του χριστιανισμού εκ μέρους του, είναι γνωστή η ανθενωτική στάση του, αφού δεν δίστασε να υποστηρίξει το ορθόδοξο δόγμα στη Σύνοδο της Φλωρεντίας και μετέπειτα.
Η πιο βαθιά λύτρωση είναι η συγχώρεση και η μεγαλύτερη ασφάλεια η μνήμη.
Γράφει η Σαντίνα Δεναξά
Η μνήμη ταιριάζει της νύχτας.
Έχουν το ίδιο βάθος και την ίδια καταλυτική επίδραση στους ανθρώπους.
Αφοπλίζουν την λογική, την απορροφούν όπως η θάλασσα το ηλιοβασίλεμα.
Κι είναι τότε που αναδύονται οι αναμνήσεις, αναβαπτισμένες στα νερά της νοσταλγίας.
Κι είναι τότε που αναδύονται οι αναμνήσεις, αναβαπτισμένες στα νερά της νοσταλγίας.
Αυτές τις στιγμές που συναντιέται το χθες με το σήμερα, σε θυμάμαι.
Έρχεσαι απρόσκλητος επισκέπτης στο τραπέζι μου, μοιράζεσαι το κρασί και τη θέα μου.
Βυθιζόμαστε παρέα στο πέλαγος της αναπόλησης μ’ έναν μαζοχιστικό σπασμό.
Βυθιζόμαστε παρέα στο πέλαγος της αναπόλησης μ’ έναν μαζοχιστικό σπασμό.
Γιατί δεν ήταν όλα όσα ζήσαμε όμορφα.
Υπενθυμίσεις ...
1. Θυμάσαι πώς νιώθεις όταν κολυμπάς;
Είσαι μέσα στο νερό, αλλά, δεν είσαι από αυτό.
Εφάρμοσε αυτή την αντίληψη καθώς κολυμπάς στις συναισθηματικές σου λίμνες και θάλασσες.
Παρατήρησε όσα νιώθεις, άφησέ τα να περάσουν μέσα από σένα, όπως θα έκανες με τα κύματα.
Βρες τη ροή των ρευμάτων, απόφυγε την αντίσταση, έχε εμπιστοσύνη σε ό,τι νιώθεις, παρατήρησε τις εικόνες που γεννιούνται μέσα σου και δώσε τους χώρο να υπάρξουν για όσο χρειάζεσαι να τις κατανοήσεις.
Μόλις τις αποδεχθείς με ήρεμη Καρδιά, θα φύγουν και η νηνεμία θα αντικαταστήσει την τρικυμία.
Μην αντιστέκεσαι και μην φοβάσαι.
Ό,τι νιώθεις τώρα, είναι μέρος της διαδικασίας κάθαρσης που θα βιώσουμε όλοι, με τον τρόπο του ο καθένας.
Να θυμάσαι πως δεν είσαι τα συναισθήματά σου.
Αυτά, είναι ένα ακόμη εργαλείο που σε βοηθά να αντιληφθείς τον εσωτερικό σου κόσμο, το εύρος του, την δύναμή του και τα σημεία εκείνα που σε περιμένουν να τα καλλιεργήσεις για να δυναμώσουν κι αυτά.
Δεν είσαι αυτά, αλλά μέσω αυτών κατανοείς βαθύτερα τον Εαυτό σου και τον Κόσμο γύρω σου.
Παρατήρησε χωρίς να κρίνεις και χωρίς να ταυτίζεσαι με όσα σου δείχνουν.
Δεν χρειάζεται να πιστέψεις στις εικόνες τους.
Είσαι πολυδιάστατο ον και τώρα βλέπεις μερικές από τις μυριάδες όψεις σου.
Μην επιτρέψεις στο δράμα να σε καταβάλλει.
Μια ζωή με «από όλα» παρακαλώ…
Είμαι ένα κράμα τόσο περίεργο από τότε που γεννήθηκα. Εναλλάσσω την ευτυχία και την δυστυχία με ταχύτατους ρυθμούς. Κι όμως συνέχεια προσπαθώ να μη χάνω την ανθρωπιά μου.
Προσπαθώ να διώξω από πάνω μου το πέπλο της προστασίας που θέλησαν να μου βάλουν για να με προστατεύσουν οι δικοί μου άνθρωποι.
Πιο αποφασισμένη ποια τα διέγραψα όλα. Ξέχασα δια παντός τις τραγωδίες που έζησα και επέλεξα τη δύσκολη δίοδο της γαλήνης. Άρχισα να μοιράζω απλόχερα χαμόγελα χαράς και ανάστασης. Πέταξα από πάνω μου τις αντιξοότητες, τις δυσκολίες και τα αποδέχτηκα όλα στην ζωή μου.
Χαμογέλαγα πλατιά ακόμα και όταν τους απαντούσα ότι «ξέρετε, σήμερα δεν είμαι πολύ καλά». Θα περάσει και αυτό λέω πάντα από μέσα μου, φυλάω αυτές τις λεξούλες σαν κόρη οφθαλμού, τόσα πέρασα θα προσπεράσω και αυτό.
Δε γίνεται αιωνία να ζω προστατευμένη και να φοβάμαι να μη λυγίσω. Θα λυγίσω μα έχω πλέον την δύναμη να σηκωθώ ξανά.
Αποφάσισα να γελάω ακόμα και με τα χάλια μου, γιατί δεν πρέπει όλοι να ασχολούνται μαζί μου. Θα αλλάξω επιλογές, θα χαμηλώσω τις προσδοκίες μου αν δω ότι δεν τα καταφέρνω και θα στοχεύσω όπως και όπου μπορώ. Μα θα γίνω καλά πάλι, αργά ή γρήγορα.
Τι είναι ασυγχώρητο σε μία σχέση; Τα «φάουλ» του έρωτα
Ψέματα, ζήλια, απιστίες, βία ή απλώς… η ρουτίνα; Ποιο είναι το «θανάσιμο αμάρτημα» σε μια σχέση και γιατί δεν μπορούμε να το συγχωρέσουμε; Σας ρωτήσαμε και μας απαντήσατε, βάζοντας κάθε κατεργάρη (σύντροφο) στον πάγκο του.
«Όλα τα ανέχομαι. Αλλά όχι το κέρατο». Αυτή η φράση ηχεί πολύ γνώριμη, καθώς η απιστία έχει ταυτιστεί με την υπέρτατη προδοσία σε μια σχέση και οδηγεί συχνά στην… λήξη της συνεργασίας. Είναι, όμως, μόνο η απιστία ασυγχώρητη σε μία σχέση; Ρωτήσαμε δέκα από εσάς ποιο θεωρείτε το «θανάσιμο αμάρτημα» ενός συντρόφου και ζητήσαμε την γνώμη της ψυχολόγου για το ζήτημα. Δείτε τις απαντήσεις που λάβαμε και πείτε μας την δική σας γνώμη.
Το «φάουλ» της απιστίας Στο άκουσμα της ερώτησης του τίτλου, η Μαριάννα, 26 ετών δεν το πολυσκέφτεται: «Απιστία. Δεν έχει γιατί. Δεν υπάρχει λόγος να συγχωρήσεις κάποιον που σε έχει απατήσει», μας λέει επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τον «τάρανδο» να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον σύντροφο που έχει υποπέσει στον πειρασμό. «Τα ρούχα κι έξω από την πόρτα», συμπληρώνει με νόημα.
Η αδικία Την άλλη πλευρά βλέπει ο Ηλίας, 21 ετών, που δεν θεωρεί την απιστία ασυγχώρητη. «Αν με κερατώσει, υπάρχει περίπτωση να φταίω εγώ», μας λέει και συνεχίζει: «Αυτό που δεν θα συγχωρούσα είναι το να με αδικήσει. Η αδικία με κάνει να τραβάω «Χ» στους ανθρώπους».
Το «φάουλ» της απιστίας Στο άκουσμα της ερώτησης του τίτλου, η Μαριάννα, 26 ετών δεν το πολυσκέφτεται: «Απιστία. Δεν έχει γιατί. Δεν υπάρχει λόγος να συγχωρήσεις κάποιον που σε έχει απατήσει», μας λέει επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που θέλει τον «τάρανδο» να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον σύντροφο που έχει υποπέσει στον πειρασμό. «Τα ρούχα κι έξω από την πόρτα», συμπληρώνει με νόημα.
Η αδικία Την άλλη πλευρά βλέπει ο Ηλίας, 21 ετών, που δεν θεωρεί την απιστία ασυγχώρητη. «Αν με κερατώσει, υπάρχει περίπτωση να φταίω εγώ», μας λέει και συνεχίζει: «Αυτό που δεν θα συγχωρούσα είναι το να με αδικήσει. Η αδικία με κάνει να τραβάω «Χ» στους ανθρώπους».