-Πώς ξεκίνησε η μετανάστευσή τους
-Ο ερχομός τους στη Βυζαντινή αυτοκρατορία
-Ο διασκορπισμός τους στην υπόλοιπη Ευρώπη
-Οι Ρομά στην Ελλάδα
-Οι αντιλήψεις και οι απόψεις για τους Ρομά τους περασμένους αιώνες
Σε άρθρο μας στις 3/11/2016, είχαμε αναφερθεί, σε αδρές γραμμές στους Ρομά. Από πού κατάγονται, πώς ήρθαν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη και μερικά ακόμα στοιχεία γι’ αυτούς.
Το ενδιαφέρον των αναγνωστών του protothema. gr ήταν πολύ μεγάλο – ευχαριστούμε θερμά για μία ακόμα φορά – και αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο με περισσότερα στοιχεία για την ιστορία των Ρομά.
Άλλωστε, η συμπαθής αυτή φυλή, βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο προσκήνιο, συνήθως όμως για παραβατικές συμπεριφορές. Κάτι που, όπως θα δούμε, δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά, μάλλον διαχρονικό, δυστυχώς…
Η καταγωγή των Ρομά
Κατά το παρελθόν, υπήρχε η θεωρία ότι οι Ρομά είχαν περίεργη καταγωγή. Τις πρώτες ομάδες που έφτασαν στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη τον 15ο και 16ο αιώνα, τις αποκαλούσαν «Βοημούς», «Γύφτους» και «Σαρακηνούς».Παράλληλα, άρχισαν να κυκλοφορούν οι πιο παράδοξες θεωρίες με την καταγωγή τους. Θεωρούνταν απόγονοι του Νώε ή του γιου του Χαμ, είτε των ιερέων της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας, είτε ακόμα και ότι ήταν οι επιζώντες από το βυθισμένο βασίλειο της Ατλαντίδας. Το γεγονός ότι οι Ρομά δεν αποτέλεσαν ποτέ ένα έθνος συνδεδεμένο με κοινή γραπτή παράδοση, επέτεινε το μυστήριο αυτό.
Η απάντηση στο ερώτημα από πού έρχονται τελικά οι Ρομά, προέκυψε από τη μελέτη της γλώσσας τους (ρομανί). Ήδη από τον 18ο αιώνα, ερευνητές όπως ο Άγγλος William Marsden, βρήκαν τη συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στη γλώσσα αυτή και ινδικές διαλέκτους, όπως οι γλωσσικές μορφές Χίντι και Παντζαμπί.
Ο Donald Kenrick, στο βιβλίο του «Τσιγγάνοι: από τις Ινδίες στη Μεσόγειο», γράφει ότι οι Ρομά μετανάστευσαν από την Ινδία προς τη Δύση, μέσα από την Περσία όπου τέλεσαν μεικτούς γάμους και συγχρωτίστηκαν με τους Πέρσες, δημιουργώντας ένα λαό που ονομάστηκε dom ή rom. Αργότερα πολλοί από αυτούς μετανάστευσαν στην Ευρώπη. Απόγονοί τους, είναι οι σύγχρονοι Ρομά. Ο σάχης της Περσίας Αρδασίρ, που βασίλεψε από το 224 ως το 241, κατέκτησε τη βόρεια Ινδία, την περιοχή του σημερινού Πακιστάν και την ενσωμάτωσε στο κράτος του.
Έτσι, πολλοί Ινδοί πήγαν στην Περσία, περνώντας από τη Μέση Ανατολή, για να εργαστούν. Υπήρχαν αγρότες, βοσκοί, μισθοφόροι, μουσικοί, ακόμα και έμποροι και λογιστές!
Στο διάστημα από το 241 ως το 272, ο Σαπούρ Α’, προσέλαβε εργάτες από την Καμπούλ για να εργαστούν στο φράγμα του Σούστερ.