Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο το μυστικό για να μην εμφανίσετε ποτέ! (βίντεο)

ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ



Νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) φέρνει στο φως νέα δεδομένα αναφορικά με την προστασία των ανδρών από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λόμα Λίντα, στην Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια την πορεία της υγείας 26.346 ανδρών, ηλικίας άνω των 30 ετών.
Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής, προκειμένου να διαπιστώσει εάν και τι είδους χορτοφάγοι ήταν.
Όπως προέκυψε, επί συνόλου, σχεδόν 8% των εθελοντών ήταν χορτοφάγοι, άλλοι εκ των οποίων απέφευγαν όλα τα ζωικά προϊόντα και άλλοι ορισμένα.
Μέχρι το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως 1.079 από τους εθελοντές είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.

" Ήξεις αφήξεις "

Φωτογραφία του χρήστη The Mythologists.



Μια φράση που χρησιμοποιούμε για άτομα με ευμετάβλητες απόψεις, για όλους εκείνους που αλλάζουν γνώμη συνεχώς…
"Ήξεις αφήξεις" : Η φράση προέρχεται από το χρησμό του μαντείου των Δελφών "ήξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω".
Η θέση του κόμματος πριν ή μετά το αρνητικό μόριο ου, καθορίζει και τη σημασία του χρησμού.
Η φράση χρησιμοποιείται με τη σημασία του διφορούμενου ή της υπεκφυγής και αποτελεί μεταφραστικό δάνειο από την μεσαιωνική λατινική:

Φοιτήτρια από την Αραβία δημοσίευσε στο διδακτορικό της ότι η Γη είναι επίπεδη



Πρόσφατα, η εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα της Αραβίας και της Τυνησίας, «συγκλονίστηκε» από μια διδακτορική φοιτήτρια Φυσικής. Η γυναίκα παρουσίασε μια διατριβή, στην οποία ισχυρίζεται ότι η Γη είναι επίπεδη, ακίνητη, αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος και είναι μόλις περίπου 13.500 ετών.

Επιπλέον, απέρριψε τη φυσική του Νεύτωνα και του Αϊνστάιν, την αστρονομία του Κοπέρνικου και του Κέπλερ, την κοσμολογική θεωρεία της Μεγάλης Έκρηξης και πολλές άλλες επιστημονικές διδασκαλίες του παρελθόντος.

Η φοιτήτρια υπέβαλε την εν λόγω διατριβή μετά από πέντε χρόνια εργασίας. Τελικά, στάλθηκε σε δύο βαθμολογητές, περνώντας το πρώτο στάδιο των εγκρίσεων.

 Η διδακτορική διατριβή αναφέρει ότι η Γη είναι επίπεδη, μικρή και παραμένει ακίνητη στη μέση του σύμπαντος.

13 ενδείξεις πως σπαταλάτε τη ζωή σας χωρίς να το καταλαβαίνετε



Η Carol Morgan, μια εκπαιδευτικός και ψυχολόγος, δημοσίευσε κάποτε δύο ερωτήσεις προς τους αναγνώστες της : τι θέλανε να γίνουν από όταν ήταν μικροί και αν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους μετά την ενηλικίωση; Σε όσους απάντησαν αρνητικά στη δεύτερη ερώτηση, προσφέρει 13 ενδείξεις πως ίσως η ζωή τους προσπερνά.

43-3
Σας προτείνουμε να διαβάσετε τις συγκεκριμένες ενδείξεις. Ίσως να γίνετε λίγο πιο χαρούμενοι μετά από αυτό.
#1 Ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο κάνοντας πράγματα που δεν θα έπρεπε
Βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικές εκπομπές, περιηγήσεις στο ιντερνέτ, πολύ φαγητό, πολύ ποτό και η λίστα συνεχίζεται. Δείτε σοβαρά τη ζωή σας. Που σπαταλάτε τον περισσότερο χρόνο σας; Σας εξυπηρετεί καλά; Σας οδηγεί σε μια καλύτερη ζωή; Αποτελεί βάση για ένα λαμπρό μέλλον; Αν όχι, τότε χρειάζεται να επαναξιολογήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να κάνετε αλλαγές.
#2 Παραπονιέστε πολύ
Ξέρω ανθρώπους που ποτέ δεν σταματάνε να παραπονιούνται για τη ζωή. Είστε ένας από αυτούς; Παραπονιέστε για τη δουλειά, το αφεντικό, το μισθό, τους γείτονες ή το/τη σύζυγο; Αν ναι, τότε δεν κάνετε τίποτα παραπάνω εκτός από το να έχετε αρνητική ενέργεια. Η αρνητικότητα δεν αλλάζει τα πράγματα. Σας κρατά κολλημένους. Οπότε, αλλάξτε τις σκέψεις σας και μιλήστε για τι εκτιμάτε στη ζωή σας και όχι για ότι δεν σας αρέσει.
#3 Δεν δίνετε τροφή στο μυαλό σας
Αν δεν αναπτύσσεστε και μαθαίνετε σαν άτομο, τότε είστε στάσιμοι-όπως μια λίμνη που δεν κινείται και αναπτύσσονται πράσινα στοιχεία. Αυτό κάνει το μυαλό σας αν δεν δραστηριοποιήστε και δεν μαθαίνετε νέα πράγματα. Οι θετικές προκλήσεις στη ζωή σας θα επεκτείνουν το νου σας, μην κάνετε το αντίθετο.
#4 Έχετε πολύ αρνητική διάθεση για τον εαυτό σας
Το να μιλάτε στον εαυτό σας μπορεί να φτιάξει ή να διαλύσει τη ζωή σας. Όπως είπε ο Henry Ford: «Αν σκεφτείς πως μπορείς ή αν σκεφτείς πως δεν μπορείς.. με οποιοδήποτε τρόπο, έχεις δίκαιο.» Αν πείτε στον εαυτό σας πως δεν είστε αρκετά έξυπνος/η για να πάρετε προαγωγή ή να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, τότε έχετε δίκαιο. Αν πείτε στον εαυτό σας πως είστε πολύ εξαντλημένος/η για να προσπαθήσετε να αλλάξετε τη ζωή σας, πάλι έχετε δίκαιο. Ότι και να λέτε στον εαυτό σας, γίνεται πραγματικότητα. Οπότε, παρακολουθήστε στενά αυτά που λέτε στον εαυτό σας, γιατί θα ανακαλύψετε πως η ζωή ρέει με τις σκέψεις σας.

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΑΠΟΨΕΙΣ Ζωή χωρίς φόβο, Don Miguel Ruiz



«Η φυσιολογική ανθρώπινη τάση είναι η ευχαρίστηση, το παιχνίδι, η εξερεύνηση, η ευτυχία και η αγάπη»
Φανταστείτε ότι σας έχει δοθεί η άδεια να είστε ευτυχισμένοι και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Η ζωή σας δεν επιφυλάσσει πια την παραμικρή σύγκρουση με τον εαυτό σας ή με τους άλλους. Φανταστείτε ότι ζείτε χωρίς να φοβάστε να εκφράσετε τις επιθυμίες σας. Γνωρίζετε τι δεν θέλετε, γνωρίζετε τι θέλετε και πότε το θέλετε. Είστε ελεύθεροι να αλλάξετε τη ζωή σας και να της δώσετε τη μορφή που πραγματικά επιθυμείτε. Δεν φοβάστε να ζητήσετε αυτό που έχετε ανάγκη, δεν φοβάστε να πείτε ναι ή να πείτε όχι.
Φανταστείτε ότι ζείτε δίχως την αγωνία της κρίσης των άλλων. Δεν προσαρμόζετε πια τη συμπεριφορά σας σύμφωνα με το τι πιθανόν να πιστεύουν οι άλλοι για σας. Δεν αισθάνεστε πια υπεύθυνοι για τις γνώμες των άλλων. Δεν νιώθετε την ανάγκη να ελέγξετε κανέναν, ούτε κανείς ελέγχει εσάς.
Φανταστείτε ότι ζείτε δίχως να κρίνετε τους ανθρώπους γύρω σας. Μπορείτε εύκολα να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε τις κρίσεις που κάνατε στο παρελθόν. Δεν αισθάνεστε πια την ανάγκη να έχετε δίκιο, ούτε την ανάγκη να αποδεικνύετε ότι οι άλλοι κάνουν λάθος. Σέβεστε τον εαυτό σας και τους άλλους και, σε αντάλλαγμα, σας σέβονται κι εκείνοι.

“Για να προκύψει το δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά για το αδύνατο” ΕΡΜΑΝ ΕΣΣΕ



Πόσες φορές δεν έχουμε την αίσθηση ότι αντιδρούμε πολύ διαφορετικά από το πώς θα θέλαμε να συμπεριφερθούμε απέναντι σε ιδιαίτερες συνθήκες και καταστάσεις.
Αφού φωνάξουμε, βροντήξουμε την πόρτα ή ξεστομίσουμε κάτι που δεν θα θέλαμε, μας κατακλύζουν συναισθήματα θλίψης, απελπισίας αλλά και θυμού ενάντια στον εαυτό μας. Η φωνή του εσωτερικού κριτή μας, αντηχεί ακατάπαυστα στο κεφάλι μας και την ανεχόμαστε αδιαμαρτύρητα, ίσως απελπισμένοι ότι μόνο με την αυτοτιμωρία θα αλλάξουμε. Δυστυχώς, τα χρόνια περνούν και συνειδητοποιούμε πως αρκετά συχνά αντιδρούμε στην ίδια κατάσταση πάντα με τον ίδιο τρόπο. Όπως το νερό τελικά διαβρώνει την πέτρα, έτσι και η αίσθηση ‘ότι “τίποτα δεν αλλάζει” διαβρώνει το ηθικό μας, ώσπου καταλήγουμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε.
Πολλοί πιστεύουν συνειδητά ότι μπορούν ν’ αλλάξουν’ ωστόσο, όταν εμβαθύνουν μέσα τους και κοιτάξουν τα συναισθήματά τους, οι περισσότεροι καταλήγουν πως μια τέτοια αλλαγή δεν είναι ρεαλιστική.
Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τόσο την αλλαγή συγκεκριμένων πλευρών της προσωπικότητας μας;
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουμε ν’ αλλάξουμε, όσο κι αν το πιστεύουμε.
Πράγματι, οι ακούσιες αντιδράσεις μας, είναι πρότυπα που δημιουργήσαμε σε μια συγκεκριμένη ηλικία και σ’ ένα καθορισμένο επίπεδο συνείδησης. Τα δημιουργήσαμε για να ξεφύγουμε από τον πόνο και να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Μέρα χωρίς Θεό = χαμένη μέρα.


Ο Θεός είναι ένα μεγαλείο Αγάπης και ευσπλαχνίας, για τον καθένα μας.
Κι όμως εμείς νιώθουμε τόση μεγάλη απόσταση από Εκείνον.
Θα θυμηθούμε να πάμε προς το μέρος του μόνο όταν θα θελήσουμε κάτι. Θα τον θυμηθούμε μόνο σε μεγάλες ανάγκες. Αν η μέρα μας ή η ζωή μας ρέει αρμονικά, δεν θα του απευθύνουμε τον λόγο.
Πολλές φορές νιώθουμε για κάθε μας επιτυχία καμάρι για τους εαυτούς μας, ενώ για κάθε μας πρόβλημα ή αποτυχία θα ρωτήσουμε «γιατί με τιμωρείς Θεέ μου».
Το να επιλέξουμε να ζήσουμε την ζωή μας κατά Θεό και να είμαστε κοντά Του κάθε λεπτό δεν είναι αδυναμία. Δεν επιλέγουν να ζήσουν κατά Θεό οι αδύναμοι χαρακτήρες, αλλά ακριβώς το αντίθετο.


Το να βάλουμε στην ζωή μας τον Θεό για κάθε τι, είναι σοφία. Καθώς κι Εκείνος αυτό θέλει από μας. Για κάθε μας σκέψη, πράξη να του ζητάμε την βοήθεια Του. Όχι μόνο στα προβλήματά μας, αλλά στην απλή μας καθημερινότητα.
Όταν ζούμε κατά Θεό, υπάρχει πάντα και στα πάντα το δικό Του χέρι για να μας φροντίζει και να μας προστατεύει. Και τότε όλες μας οι μέρες είναι ευλογημένες από τον ίδιο.

Ηλιόσφαιρα : O “Ήχος” του Ήλιου αλλάζει την Συνειδητότητα

Ηλιόσφαιρα
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως ο Ήλιος είναι η κύρια πηγή φωτός και ενέργειας του πλανήτη μας. Υπάρχει όμως και ένα άλλο Ηλιακό φαινόμενο – Η Μαγνητική επιρροή που ασκεί πάνω στους ανθρώπους, αλλά και σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Αυτή η Μαγνητική επιρροή που είναι ευρύτερα γνωστή ως Ηλιόσφαιρα, εκτείνεται για χιλιάδες χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα και έχει τρομερό αντίκτυπο στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στην Συνειδητότητά του. Ο Ήχος του Ήλιου, αλλάζει ανά καιρούς συχνότητα,  και θα πρέπει να γνωρίζουμε πως να συντονιστούμε με την Ηλιόσφαιρα και τους ενεργειακούς παλμούς της, για να κατορθώσουμε να ενισχύσουμε την συνειδητότητά μας.
Η Ηλιόσφαιρα που ονομάζεται “Ήχος του Ήλιου” και συχνά συγκρίνεται με τον ήχο του ΟΜ, αναδημιουργείται και μέσα από τις μουσικές Αρμονίες, γεγονός που ανακαλύφθηκε από Αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Αυτοί οι Επιστήμονες μελέτησαν τις Μαγνητικές λούπες στο εξωτερικό στρώμα της Ατμόσφαιρας του ήλιου, που ονομάζονται “Λούπες του Ηλιακού Στέμματος”, και ανακάλυψαν πως συμπεριφέρονται ως ηχητικές δονήσεις μουσικών οργάνων που δημιουργούν μία μουσική αρμονία! Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης πως αυτές οι λούπες δονούνται μπροστά και πίσω με ένα τρόπο που μιμείται τα ακουστικά κύματα σε ένα πνευστό όργανο.

Ninja : Τα “παιδιά του σκότους” της Μυστικής Ιαπωνίας

Ninja


Μαύρη στολή και μάσκα, χειροβομβίδες, δηλητηριώδη αέρια, αδιάβροχοι φακοί, φορητές σχεδίες και βάρκες, σχοινιά, σούρικεν κλπ… Σας θυμίζει κάτι; Η μυθική, αμφιλεγόμενη και πολύπλοκη τέχνη των Ninja, δεν σταματά στα δύσβατα, ορεινά χωριά των μυημένων στρατιωτών, αλλά αποκαλύπτεται, άλλοτε διαστρεβλωμένη κι άλλοτε ως αποκύημα του εκάστοτε δημιουργού, στον κινηματογράφο, στη λογοτεχνία, στα comics, στα anime, στα cartoon κλπ. Στρατιωτικοί ιστορικοί, όπως ο Stephen Turnbull, υποστηρίζουν ακόμα, πως, οι Ninja, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, δεν είναι αληθινοί κι ότι αποτελούν μια παράδοση που έχει επινοηθεί απ’τη φαντασία. Σύμφωνα με τον παραπάνω, ο όρος ninja εμφανίζεται μετά το 20ο αιώνα, ενώ η αυθεντική ονομασία των ninja είναι shinobi, ο άνθρωπος της «μυστικότητας». Αμφισβητείται ακόμα και η παραδοσιακή «μαύρη» ενδυμασία τους καθώς και το ότι αποτελούσαν μέλη μιας μυστικής οργάνωσης.
Γνωρίζουμε ελάχιστα για την προέλευση του Νίντζα, των «παιδιών του σκότους». Λέγεται πως εξάσκησαν τις τέχνες της μυστικότητας στα βουνά της μεσαιωνικής Ιαπωνίας κι ότι ήταν πρώην στρατιωτικοί που εγκατέλειψαν την Κίνα μετά την κατάρρευση της δυναστείας των Τανγκ για να εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία. Όταν έφτασαν εκεί, οι Ninja έγιναν δάσκαλοι πολεμικών τεχνών, φιλοσοφίας και μυστικισμού, επηρεασμένοι από την εσωτερική γνώση της Ινδίας και του Θιβέτ και τις πνευματικές πρακτικές κινέζικων μοναχών και σαμάνων. Οι Ninja, για τους αμύητους, έμοιαζαν με μάγοι-δολοφόνοι. Ένας μη χειροπιαστός εχθρός. Σύμφωνα με τον 21ο επικεφαλή Καουακάμι, που ανήκε στη φατρία των Κόκα Νίντζα, οι Νίντζα είχαν διπλή ζωή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, εργάζονταν ως αγρότες, πολεμιστές, έμποροι, χειροτέχνες, μηχανικοί κλπ, που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ήταν οι «αόρατοι δολοφόνοι» της φεουδαρχικής Ιαπωνίας (1185-1868). Αποτελούσαν επαγγελματίες στρατιώτες, που τους μίσθωναν ευγενείς Σαμουράι, άρχοντες κλπ. Άκμασαν την περίοδο Sengoku (1487-1603) ενώ η παρακμή ήρθε από Σογκούν που ενθάρρυναν το χριστιανισμό στην Ιαπωνία και απεχθάνονταν την επίδραση του μυστικισμού. Αυτό που προκάλεσε τελικά, τον αφανισμό τον Ninja, ήταν η μετέπειτα ειρήνη που είχε περιορίσει σιγά σιγά την αναγκαιότητα των υπηρεσιών τους.

8 ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ (ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ)

ο-χρόνος-σου-δεν-είναι-άπειρος

«Ο χρόνος είναι πολύ αργός γι’ αυτούς που περιμένουν, πολύ γρήγορος γι’ αυτούς που φοβούνται, πολύ μακρύς γι’ αυτούς που πονούν, πολύ σύντομος γι’ αυτούς που διασκεδάζουν, αλλά για αυτούς που αγαπούν και τους ερωτευμένους, ο χρόνος είναι αιώνιος…» H.Dyke
Στην ταινία in time ο χρόνος είναι πραγματικά πολύτιμος καθώς, έχει κυριολεκτικά αντικαταστήσει τα χρήματα. Στον κόσμο της παραπάνω ταινίας κάθε συναλλαγή πραγματοποιείται σε χρόνο. Κι όταν αυτός τελειώσει…
Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι σε μία τέτοια κοινωνία, το να σπαταλάει κανείς άσκοπα χρόνο – όταν αυτός τουλάχιστον δεν είναι μέλος της ελίτ των χρονοπλουσίων που έχει στην πραγματικότητα άπειρο χρόνο στη διάθεσή της, είναι μία μορφή αυτοκτονίας.
Αν και η δική μας κοινωνία απέχει κατά πολύ από το δυστοπικό μέλλον της παραπάνω ταινίας, ο χρόνος δεν παύει να είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ούτε για εμάς είναι ανεξάντλητος.
Οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούμε ωστόσο είναι απίστευτος ο χρόνος που καθημερινά σπαταλάμε οι περισσότεροι για πράγματα τα οποία είναι χωρίς νόημα. Κι είναι χωρίς νόημα είτε για την στην πραγματικότητα δεν μας προσφέρουν τίποτα, είτε γιατί απλά η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι άσκοπη.
Όλοι έχουμε κατά καιρούς κάνει κάτι από αυτά που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα. Όλοι ωστόσο – χωρίς καμία εξαίρεση είμαστε σε θέση να διαγράψουμε τις παρακάτω συνήθειες από τη ζωή μας επιλέγοντας να σταματήσουμε να σπαταλάμε το χρόνο μας για το τίποτα.
Να λοιπόν 8 από τα πιο σημαντικά «Μην» αν θέλεις να κερδίσεις χρόνο από τη ζωή σου.

ΚΑΝΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥ ΦΙΛΟ

αντιμετώπιση-άγχους
Άγχος. Ένας συχνός, απρόσκλητος επισκέπτης.
Σε κυνηγάει. Σε καταδιώκει. Δεν σε αφήνει σε ησυχία. Βουίζει μέσα στο μυαλό σου σαν ένα ενοχλητικό έντομο που ακούς, όμως δεν μπορείς να δεις.
Τι θα γινόταν αν μπορούσε κανείς να κάνει το άγχος όχι εχθρό αλλά φίλο;
Η σκέψη αυτή ήρθε μέσα από δύο περιστατικά τα οποία έχουν σαν πρωταγωνιστή κάτι που πολλοί θα βρείτε ασήμαντο. Για εμένα ωστόσο αντιπροσώπευε ένα από τους φόβους μου: μια μέλισσα. Για να είμαι ακριβής ήταν δύο διαφορετικές μέλισσες, αυτό όμως δεν έχει σημασία.
Να λοιπόν πως έχει η ιστορία.
Ήμασταν στο αυτοκίνητο με φίλους. Ήταν αργία και είχαμε αποφασίσει ότι ο καλύτερος τρόπος να την εκμεταλλευτούμε θα ήταν μια εκδρομή. Οδηγούσα για αρκετή ώρα όταν άκουσα το χαρακτηριστικό βούισμα της μέλισσας στα αυτιά μου.
Βγείτε όλοι έξω, είπα πανικόβλητος.
Η φίλη μου η Κατερίνα ωστόσο έμεινε ήρεμη. Ακούμπησε προσεκτικά το έντομο και το έβγαλε έξω από το παράθυρο.
Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να της συμπεριφερθείς όμορφα. Τότε είναι φίλη σου.
Αυτό ήταν το πρώτο περιστατικό.
Το δεύτερο έχει πρωταγωνιστή εμένα. Στο ρόλο αυτή τη φορά της Κατερίνας να σπρώχνω μια μέλισσα που είχε μπει στο υπνοδωμάτιο μου προς το παράθυρο.
Κι εδώ είναι λοιπόν η στιγμή που τα λόγια της ήρθαν στο μυαλό μου:  Μήπως θα μπορούσαν να κάνω το ίδιο και για το άγχος μου, σκέφτηκα.

Πως μπορείς να κάνεις το άγχος τον καλύτερο σου φίλο

Η ζωή είναι καλύτερη όταν δεν έχει νόημα



Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ρόλος της φιλοσοφίας είναι η αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Αλλά ο Γάλλος φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος Αλμπέρ Καμί πίστευε ότι η ζωή είναι από τη φύση της κενή νοήματος. Αν και, αρχικά, αυτή η άποψη φαίνεται να είναι καταθλιπτική, ο Καμί πιστεύει ότι μόνο αν αποδεχτούμε αυτό το γεγονός έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε, στον βαθμό του εφικτού, μια καλή ζωή. Ο Καμί διατυπώνει αυτή την άποψη στο βιβλίο Ο μύθος του Σίσυφου. Ο Σίσυφος ήταν ένας Έλληνας βασιλιάς ο οποίος είχε χάσει την εύνοια των θεών και είχε καταδικαστεί σε μια φρικτή μοίρα στον Κάτω Κόσμο. Η αποστολή του ήταν να σπρώχνει έναν τεράστιο βράχο στην κορυφή ενός υψώματος, ο οποίος στη συνέχεια κατρακυλούσε πάλι στους πρόποδες. Ο Σίσυφος έπρεπε τότε να κατέβει στους πρόποδες και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή την προσπάθειά του, η οποία δεν είχε τέλος.
Ο Καμί γοητεύτηκε από αυτόν τον μύθο επειδή εξέφραζε κάτι από την κενότητα και το παράλογο της ζωής μας. Ο Καμί βλέπει τη ζωή σαν μια ατέλειωτη προσπάθεια για την πραγματοποίηση έργων που είναι εντελώς ανούσια.
Αναγνωρίζει ότι πολλά από αυτά που κάνουμε σίγουρα φαίνονται να έχουν νόημα, αλλά αυτό που προτείνει είναι κάτι πιο αδιόρατο. Από τη μία, είμαστε ενσυνείδητα όντα που δεν μπορούμε παρά να ζήσουμε τη ζωή μας θεωρώντας ότι έχει κάποιο νόημα. Από την άλλη, αυτό το νόημα δεν ενυπάρχει στο σύμπαν, αλλά μόνο στον νου μας. Το σύμπαν δεν έχει νόημα ούτε σκοπό’ απλώς υπάρχει. Αλλά επειδή, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όντα, έχουμε συνείδηση, αναζητάμε νόημα και σκοπό παντού.
Η αναγνώριση του παραλόγου

Τι σου προσφέρει η θετική σκέψη: 20 ευκαιρίες!



Εάν νομίζεις πως για να ζήσεις καλά χρειάζεσαι πολλά πράγματα, δη υλικά, κάτι σκέφτεσαι λάθος!… Η καλοζωία εξαρτάται από έναν και μόνο παράγοντα (εκτός από την υγεία): λέγεται θετική σκέψη! Η αισιοδοξία είναι η πολύτιμη προϋπόθεση για μια καθημερινότητα γεμάτη με όσα αποζητάς, συνειδητά ή ασυνείδητα. Η φωτεινή σκέψη είναι το πασπαρτού σου, για να ξεκλειδώσεις όλες τις πόρτες της ζωής! Και εάν αναρωτιέσαι το γιατί, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω:
Τι σου προσφέρει η θετική σκέψη;
  1. Ιδέες για να περάσεις όμορφα κάποιο άνοστο απόγευμα
  2. Πρωτοβουλία να βγάλεις κάποιον από τη μιζέρια
  3. Προοπτικές εξέλιξης στον επαγγελματικό σου ορίζοντα
  4. Εναλλακτικές εργασίες που μπορούν να αναδείξουν καλύτερα τις δεξιότητές σου
  5. Διάθεση να βοηθήσεις τους άλλους
  6. Αυτοπεποίθηση για να μαγέψεις τους άλλους
  7. Ενέργεια για να κάνεις σχέδια για το μέλλον
  8. Ομορφιά στην ψυχή
  9. Ηρεμία στο νου

Ο Μέγας Αλέξανδρος και οι οιωνοί… υπέρ μας.

Είναι απίστευτα τα όσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος προκειμένου να προσελκύσει πάνω του την τύχη. Παρακαλεί την τύχη ώστε να του δημιουργήσει μια καλή μοίρα στέλνοντάς του σημάδια για να είναι σίγουρος… Παρόλα αυτά, γνωρίζει οτι οι «οιωνοί» είναι άριστοι όταν εκείνος ξέρει να τους μεταφράζει άριστα… Μέσα από κάτι τέτοιες «μεταφράσεις» έχουν γεννηθεί οι προλήψεις, οι δυσιδαιμονίες κτλ. Αυτές οι προλήψεις, δεν είναι τίποτε άλλο από παγιωμένες «μεταφράσεις» κάποιων γεγονότων που επίσης «μεταφράστηκαν» ως οιωνοί! Μια παλιά και πολύ αστεία ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μέγα Αλέξανδρο, έρχεται να μας φέρει στο μυαλό ο τρόπος που μεταφράζουμε «σημάδια» με τα οποία, δημιουργούμε την τύχη μας.

Εις οιωνός… άγνωστος.
Όταν κάποιος δει ένα όνειρο και είναι είτε καλό είτε κακό, προσπαθεί να δει μέσα από αυτό, το μέλλον του. Αφού το μέλλον είναι άγνωστο, και η λογική μας «δειλιάζει» όταν της πούμε να μας το πει, το σηκώνουμε και το κρεμάμε στον ουρανό, αν και είναι ήδη κρεμασμένο από εκεί… Κάποτε, το Μαντείο των Δελφών, παρείχε αυτήν την υπηρεσία. Εκεί πήγαιναν απεσταλμένοι από όλες τις πόλεις για να ακούσουν χρησμούς που αφορούσαν επιτυχίες μαχών, πολέμων και πράξεων γεμάτων ρίσκο…
Κάπως έτσι κάνουμε και σήμερα. Η ανθρώπινη φύση, παρά τα τεχνολογικά άλματα συνεχίζει να παραμένει σταθερή και το μέλλον, στέκεται ακόμη αβέβαιο. Μερικοί άνθρωποι τοποθετούν το ζήτημα γύρω από την μόρφωση, την παιδεία, την καλλιέργεια. Θα είχε ενδιαφέρον αν διαβάζατε τις μελέτες γύρω από την πίστη σε προλήψεις που έλαβαν χώρα στη Βρετανία… Η ανάγκη για να ψηλαφίσουμε το μέλλον παραμένει άσβεστη και ανικανοποίητη
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έψαξε για σημάδι…

Ο μύθος της χουλιγκανοκτόνου Θάτσερ

Ο μύθος της χουλιγκανοκτόνου Θάτσερ
Τα νέα επεισόδια με αφορμή αθλητικό γεγονός, αυτή τη φορά πριν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος στο Βόλο, επανέφεραν στην επικαιρότητα το γνωστό μύθο της Μάργκαρετ Θάτσερ, που με τη γνωστή πυγμή της τσάκισε το χουλιγκανισμό στην Αγγλία και έδωσε τέλος στα επεισόδια, που ταλαιπωρούσαν το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Η εν λόγω ιστορία είναι αρκετά παλιά και τη θυμάται πολύς κόσμος κάθε φορά που οι «επιστήμονες» των γηπέδων – για να θυμηθούμε μια παλιά ψυχή, που διετέλεσε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός – μετατρέπουν σε χωράφι ένα γήπεδο ή το χώρο πέριξ αυτού συνοδεύεται δε από την αξίωση το ελληνικό κράτος να λάβει ανάλογα μέτρα στα ελληνική γήπεδα.
Ωστόσο, όπως όλα τα όμορφα παραμύθια, και αυτό στερείται του απαραίτητου δράκου. Διότι πολύ απλά η συμβολή της Σιδηράς Κυρίας στην πάταξη της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αγγλίας ήταν ανύπαρκτη και επινοημένη για ποικίλους λόγους, που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, ήτοι στη μυθοποίηση της συμβολής της στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που ταλάνισε για χρόνια το αγγλικό ποδόσφαιρο.
Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στην Αγγλία είναι σχεδόν το ίδιο παλιό με το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και τα πρώτα επεισόδια έλαβαν χώρα ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα. Παγιώθηκε τη δεκαετία του '60 και άρχισε να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις τις επόμενες δεκαετίες, με αποκορύφωμα την τραγωδία στο Χέιζελ, πριν τον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, η οποία τραγωδία στοίχισε τη σε 39 ανθρώπους.
Ο μύθος θέλει τη Μάργκαρετ Θάτσερ να επικοινωνεί με την τότε ηγεσία της ΟΥΕΦΑ και να ζητεί τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων απ' όλες τις πανευρωπαϊκές διασυλλογικές οργανώσεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι, ότι η απόφαση ελήφθη από την ΟΥΕΦΑ και θα ελαμβάνετο ούτως ή άλλως, σύμφωνα με το καταστατικό της, μετά τη διεθνή κατακραυγή για τα επεισόδια στο Χέιζελ. Μάλιστα, το μέτρο προέβλεπε αρχικά επ' αόριστον αποκλεισμό όλων των αγγλικών ομάδων. Στην πορεία μετετράπη σε 5ετή αποκλεισμό.

Στίβεν Πρέσσφιλντ – Το αντίθετο του Φόβου

Στίβεν Πρέσσφιλντ – Το αντίθετο του Φόβου
Εκείνη τη νύχτα ο Διηνέκης κοιμήθηκε λιγότερο ακόμα. Τον ένιωσα να σαλεύει και σηκώθηκα. «Ξάπλωσε» πρόσταξε. Με έσπρωξε πάλι κάτω. «Δεν πέρασε ακόμα ούτε η δεύτερη σκοπιά». Είχε αποκοιμηθεί με τη σπολάδα και καθώς σηκωνόταν όλες οι ταλαιπωρημένες αρθρώσεις του διαμαρτυρήθηκαν. Άκουσα τα κόκαλα του σβέρκου του να τρίζουν και να βγάζει πηχτό φλέγμα από τα πνευμόνια του, που είχε κάψει στην Οινόη ανασαίνοντας φωτιά. Κι αυτή η πληγή, όπως οι άλλες, δεν είχε γιάνει ποτέ πραγματικά.
«Άσε με να σε βοηθήσω, αφέντη».
«Κοιμήσου. Μη με αναγκάσεις να σ' το ξαναπώ».
Άρπαξε ένα από τα κοντάρια του, από ‘κει που ήταν τα όπλα και κρέμασε την ασπίδα του στον ώμο απ' το λουρί της. Κούτσαινε από το ένα πόδι. Κατευθύνθηκε εκεί που βρίσκονταν η ομάδα του Λεωνίδα και οι ιππείς του. Ίσως ο βασιλιάς να ήταν ξυπνητός και να ήθελε παρέα.
Θυμάμαι κάτι που είχε πει ο αφέντης μου κάποτε για τα πεδία των μαχών. Συνέβη στην Τρίτεια, όταν ο στρατός ήρθε αντιμέτωπος με τους πολεμιστές της Αχαΐας σε ένα λιβάδι με ώριμο κριθάρι. Η φοβερή σφαγή έγινε απέναντι από έναν ναό, όπου σε καιρό ειρήνης οι παράφρονες και οι σεληνιασμένοι, μεταφέρονταν από τις οικογένειές τους για να προσευχηθούν και να προσφέρουν θυσία στη Φιλεύσπλαχνη Δήμητρα και στην Περσεφόνη. «Κανένας χωρομέτρης δε σημειώνει μια περιοχή και δηλώνει: "Εδώ θα γίνει μάχη". Το έδαφος είναι συνήθως αφιερωμένο σε έναν ειρηνικό σκοπό, συχνά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια και οίκτο. Αυτή είναι η ειρωνεία της υπόθεσης».
Ακόμα και μέσα στα ορεινά και εχθρικά από τοπογραφικής άποψης όρια της Ελλάδας, υπάρχουν αυτές οι φιλόξενες για πόλεμο τοποθεσίες, όπως τα Οινόφυτα, η Τανάγρα, η Κορώνεια, ο Μαραθώνας, η Χαιρώνεια, τα Λεύκτρα. Πεδιάδες και περάσματα όπου οι στρατοί συγκρούονταν γενιές ολόκληρες.
Το πέρασμα στις Θερμοπύλες ήταν ένα τέτοιο μέρος. Εδώ σ' αυτά τα απόκρημνα στενά, οι αντιμαχόμενες δυνάμεις αλληλοσκοτώνονταν από την εποχή του Ιάσονα και του Ηρακλή. Εδώ είχαν πολεμήσει ορεινές φυλές, άγριες φατρίες, κουρσάροι, ομάδες μεταναστών, βάρβαροι και εισβολείς από τον Βορρά και τη Δύση. Ο πόλεμος και η ειρήνη εναλλάσσονταν σ' αυτό το μέρος για αιώνες, οι λουόμενοι και οι πολεμιστές, οι μεν έρχονταν για τα νερά, οι δε για το αίμα.