Το Φαγητάκι του φτωχού
Μετά χαράς διαπιστώνω ότι το άλλοτε εθνικό φαγητό επιστρέφει στις δόξες του.
Αναφέρομαι, φυσικά, στα όσπρια και, κυρίως, στα φασόλια. Χιλιάδες Έλληνες επέζησαν στην κατοχή με φασόλια, μπομπότα και πατάτα. Τα φασόλια, όπως εξάλλου και όλα τα υπόλοιπα όσπρια, κατηγορούνται, συχνά, ότι προκαλούν δυσπεψία, φουσκώματα και, κυρίως, αέρια. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλα τα όσπρια από τη φύση τους θεωρούνται μια σύνθετη τροφή, καθώς περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό άμυλο (υδατάνθρακες) αλλά και πρωτεΐνες. Και όπως, ήδη, έχω αναφέρει στο άρθρο περί συνδυασμού τροφίμων,άμυλα και πρωτεΐνες δε συνδυάζονται ιδανικά στο ίδιο γεύμα. Να, όμως, μια εξαίρεση του κανόνα. Τα όσπρια, λοιπόν, είναι χορταστικά από μόνα τους, ακριβώς για το λόγο της πολυσύνθετης σύστασής τους. Γι' αυτό και όσοι εργάζονται χειρωνακτικά ή στην ύπαιθρο δείχνουν μια σαφή προτίμηση σε όλα τα όσπρια, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η φασολάδα τους «πιάνει» και τους «κρατάει». Τους χορταίνει, δηλαδή, για πολλές ώρες. Ομολογώ, όμως, ότι τα όσπρια προκαλούν πολύ συχνά δυσπεψία και, ιδιαίτερα, αέρια. Και γι' αυτό το λόγο, όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με το στομάχι του θα πρέπει να τα αποφεύγει, τουλάχιστον για τους 3 (τρεις) πρώτους μήνες της θεραπείας. Στην πορεία θα πρέπει να τα εισάγει σταδιακά και σε μικρές ποσότητες, ακολουθώντας πάντα τις πολύ σημαντικές οδηγίες που ακολουθούν.
Από την εμπειρία μου έχω καταλήξει σε αρκετές διαπιστώσεις, οι οποίες αποτελούν τις κυριότερες αιτίες, εξαιτίας των οποίων, τα όσπρια προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα.