Οι τελευταίες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, οι οποίες οδήγησαν για πρώτη φορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην εξουσία, σε συνεργασία βέβαια με τους ΑΝ.ΕΛ., διεξήχθησαν με Ερμή ανάδρομο. Αυτή είναι μια κάπως «περίεργη» αστρολογική συγκυρία για να εκλεγεί κυβέρνηση καθώς οι αναδρομές του Ερμή αναφέρονται συχνά ως περίοδοι εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης που ευνοούναναθεωρήσεις προηγούμενων αποφάσεων παρά τα καινούρια ξεκινήματα. Για το λόγο αυτό, θεωρήσαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε μια ανασκόπηση των αστρολογικών δεδομένων που έχουν σηματοδοτήσει εκλογή κυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Άλλωστε, αυτή είναι η περίοδος που οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε καλύτερα και που μας αφορά πιο άμεσα.
Πριν γίνει η ανασκόπηση, καλό είναι να αναφέρουμε ότι το ωροσκόπιο στο οποίο θα βασιστούμε είναι εκείνο που οι περισσότεροι αστρολόγοι δέχονται ως το ωροσκόπιο τηςσύγχρονης Ελλάδας, δηλαδή εκείνο που προέκυψε από την υπογραφή του Γ΄ Πρωτοκόλλου του Λονδίνου στις 3/2/1830 και το οποίο παρατίθεται πιο κάτω. Το συγκεκριμένο Πρωτόκολλο ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που αναγνωριζόταν ταυτόχρονα ανεξάρτητο (και όχι απλά αυτόνομο) ελληνικό κράτος που διέθετε συγκεκριμένα (και όχι αόριστα) εδαφικά όρια. Στο εν λόγω ωροσκόπιο έχει σημασία να αναφέρουμε ότι ο Ερμής είναι στάσιμος προς ανάδρομος στο ζώδιο του Υδροχόου στον 10ο οίκο, τον οίκο που συνδέεται με το πολίτευμα, την κυβέρνηση, την άρχουσα τάξη, το κύρος και τη διεθνή εικόνα μιας χώρας. Μια τέτοια οικοθεσία αποδίδει στον Ερμή ένανιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο στο ωροσκόπιο της Ελλάδας και ακόμη πιο βαρύνοντα γιατί οΕρμής είναι επιπλέον κυβερνήτης του ωροσκοπίου (κυβερνά τον ωροσκόπο της χώρας στους Διδύμους).
Τι σημαίνει όμως η στασιμότητα του Ερμή πριν να αναδρομήσει; Θα λέγαμε ότι συνεπάγεται ένα αίσθημα κατεπείγοντος για αναθεώρηση ιδεών και απόψεων που είχαν εκφραστεί στο διάστημα πριν την αναδρομή του. Επομένως, η αναθεώρηση συνεπάγεται ότι ουσιαστικά δεν μιλάμε για καινούριες ιδέες ή απόψεις αλλά για μια επανεξέταση των ήδη υπαρχουσών η οποία στοχεύει στον έλεγχο και την τροποποίησή τους. Άρα, σε γενικές γραμμές η στασιμότητα του Ερμή εγκαινιάζει μια περίοδο, την αναδρομή του, όπου ακόμα ευνοούνται οι ιδέες, έστω τροποποιημένες, της προ αναδρομής περιόδου.