Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Βίντεο: Νέα τραγωδία στη Ρόδο. Απεβίωσε η τουρίστρια χαροπαλεύει ο σύζυγός της στην εντατική

Άφθονο ρέει το αίμα στην άσφαλτο στη Ρόδο θερίζουν τα τροχαία ατυχήματα

Απεβίωσε τελικά στο χειρουργείο της Ρόδου η 40 χρονη τουρίστρια που ήταν συνοδηγός στο μοιραίο ενοικιαζόμενο όχημα το οποίο συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο ιχ στον κόμβο της Ρόδου Λίνδου προς αεροδρόμιο.
Ο σύζυγός της, που οδηγούσε το ενοικιαζόμενο όχημα, χαροπαλεύει στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου της Ρόδου και δεν αποκλείεται να διακομιστεί εκτάκτως σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Καθαρισμός σκληρού δίσκου σε βάθος...7 μέθοδοι για όταν η χωρητικότητα χτυπάει "κόκκινο"

  • 0
     
Δεν είναι ποτέ καλό το να φτάσει ένας σκληρός δίσκος στα όρια της χωρητικότητάς του. Εκτός από την έλλειψη χώρου, μειώνονται σημαντικά και οι επιδόσεις του, τόσο στους συμβατικούς μηχανικούς δίσκους όσο και τους σύγχρονους SSD. Ο καθαρισμός σκληρού δίσκου θα μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε άμεσα τα περιττά gigabytes.
Αν οι μόνοι δίσκοι που υπήρχαν ήταν οι μηχανικοί, το θέμα της χωρητικότητας θα ανήκε πλέον στο παρελθόν. Δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να γεμίσουμε 4 Terabyte, τα οποία πλέον κοστίζουν λιγότερα από 150 ευρώ.

Στο χοροστάσι του χρόνου

Το  τραγούδι, η μουσική, ο χορός και  το γλέντι συνιστούσαν κεντρικές δραστηριότητες της κοινοτικής ζωής σε όλες τις αγροτικές κοινότητες έως πολύ πρόσφατα. Κοινοτικές τελετουργίες και εορτασμοί συνέπιπταν με το αγροτικό ημερολόγιο προκειμένου να μνημονευτούν σημαντικές στιγμές του ατομικού και του συλλογικού βίου.
xorostasi
Στο χοροστάσι του χωριού η κοινότητα μέσα από την συμμετοχή των μελών της στο χορευτικό δρώμενο  έσπευδε να ενισχύσει τους όρους συνοχής και συγκρότησης της ιδιαίτερης ταυτότητας της. Σε ένα σκηνικό πλαίσιο που καθοριζόταν από συγκεκριμένους κανόνες και όπου τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ούτε ο τόπος, ούτε τα πρόσωπα. Ο τόπος ιερός, φορτισμένος ιστορικά και πολιτισμικά, λειτουργούσε ως σύμβολο της αίσθησης του κοινού ανήκειν.

Το αρχαιότερο παντελόνι στον κόσμο είναι πάνω από... 3.000 ετών!

Το παντελόνι που βλέπετε ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο στη Δυτική Κίνα και, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το αρχαιότερο στον κόσμο, την ύπαρξη του οποίου γνωρίζουμε.
oldest-trousers
Χρονολογείται 3.000 με 3.300 χρόνια πριν από τις μέρες μας και, όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι, αποτελεί μία "εφεύρεση" Κινέζων νομάδων κτηνοτρόφων, ως ένα ένδυμα που τους βοηθούσε στην ίππευση των αλόγων. Βρέθηκε σε ένα νεκροταφείο στο Tarim Basin της Κίνας από μία ομάδα αρχαιολόγους από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Βερολίνου.

Ποδοσφαιρικοί αγώνες, πέναλτι και έμφραγμα του μυοκαρδίου

Γήπεδο ποδοσφαίρουΗ ψυχολογική αναταραχή και ένταση μπορεί να είναι παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Η συναισθηματική φόρτιση, η ένταση και η αγωνία που νιώθουν οι φίλαθλοι, κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, μπορεί να είναι η αφορμή σοβαρών καρδιακών επεισοδίων που δυνατόν να οδηγήσουν στο θάνατο.
Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που έχουν πέναλτι, έχουν ψηλότερο κίνδυνο για πρόκληση εμφράγματος μυοκαρδίου σε οπαδούς των ομάδων.
Είναι ήδη γνωστό ότι τα εμφράγματα του μυοκαρδίου εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες μετά από το πρωινό εγερτήριο των ασθενών.

Η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής στις παντρεμένες γυναίκες


Ζευγάρι στη θάλασσα
Η ποιότητα της σεξουαλικής ζωής για τις περισσότερες γυναίκες, είναι πολύ καλύτερη, όταν είναι παντρεμένες.
Οι παροδικές σχέσεις, οι ερωτικές περιπέτειες και η σεξουαλική ζωή που είχαν πριν από το γάμο, δεν θεωρούνται από την πλειονότητα των παντρεμένων γυναικών, ότι τους προσέφεραν μεγαλύτερη σωματική και ψυχική ικανοποίηση παρά ότι τους προσφέρει η ερωτική τους ζωή με το σύζυγό τους.
Η σεξουαλική ζωή είναι τελειότερη και φτάνει στα πιο ψηλά επίπεδα ικανοποίησης, μέσα στα πλαίσια της οικειότητας, της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης που προκύπτει από μια μακρόχρονη σχέση μέσα στο γάμο. 
Οι σημαντικές αυτές διαπιστώσεις προκύπτουν από μια μεγάλη έρευνα που έγινε από το γνωστό περιοδικό υγείας Top Sante σε 2.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι!
Κι αυτό γιατί η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.
«Τα ευρήματα της εξάμηνης αυτής μελέτης έδειξαν ότι  η  καθημερινή κατανάλωση μελιού ίσως να καθυστερεί ή να προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια», ανέφερε η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σχέσεις εξάρτησης & αυθεντικές μορφές σχέσεων

 Σχέσεις εξάρτησης & αυθεντικές μορφές σχέσεων
«Στήριξα πάνω στον Κώστα κάθε μου στιγμή. Μαζί του να κάνω τα πάντα. Ακόμα και τίποτα να μη γινόταν, ακόμα και να μην κάναμε τίποτα. Ακόμα και αν είχα βαρεθεί. Πάμε εκδρομή; Πάμε, αν και ήδη βαριόμουν. Αλλά δεν μπορούσα. Είχα εγκλωβιστεί τελείως. Κάτι σαν εθισμός. Εξάρτηση. Έφτιαξα μια εξαρτητική σχέση. Και έγινα «ζητιάνος αγάπης». Έφαγα την τυρόπιτα μέχρι τέλους με το ζόρι, ακόμα και αν δε μου άρεσε η γεύση της. Ήθελα να μου καλύψει το κενό μου. Γιατί δεν μπορούσα καθόλου να μείνω μόνη; Γιατί δεν ήθελα πια να έρχομαι αντιμέτωπη με την αλήθεια. Με κανένα είδους αλήθειας για τον εαυτό μου και τη ζωή. Ήθελα να ζήσω την πλάνη..».
Όταν- συχνά σπάνια- ο δυνατός έρωτας σου χτυπήσει την πόρτα, ακολουθεί συνήθως μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής σου: χαράς, ζωντάνιας, δημιουργικής διάθεσης. Σαν για λίγο να βλέπεις τον κόσμο από άλλη ματιά, όπως όταν ήσουν παιδί, πιο αισιόδοξα, πιο ανάλαφρα, με ανοικτότητα και ενδιαφέρον. Σαν η ζωή σου να αποκτά αληθινό νόημα.

Ποιες παθήσεις αποκαλύπτει το χρώμα που παίρνει το δέρμα σας;


της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου

Το δέρμα αποτελεί τον καθρέπτη της υγείαςκαθώς μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων του (λέγονται τριχοειδή αγγείακαι των νευρικών απολήξεων (δηλαδή των τελείωμα των τμημάτων των νεύρωνγίνεται αποδέκτης μηνυμάτων που αφορούν ό,τι συμβαίνει βαθιάμέσα στο σώμα.

Πρακτικάαυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα αποτυπώνεται σε αυτό ό,τι δεν πάει καλά στο εσωτερικό του οργανισμού - και ένα έμπειρο ιατρικό μάτι μπορεί εύκολα να υποψιασθεί ότι μία επίμονη «κοκκινίλα» ή ένα περίεργο εξάνθημα σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια απλήδερματοπάθεια.

Οι παθήσεις των εσωτερικών οργάνωντα λοιμώδη νοσήματα και οι αυτοάνοσες ασθένειες επηρεάζουν με διάφορους τρόπους το δέρμα.

Έτσι
 το χρώμα του δέρματος αποκαλύπτει:

Ενεργητική ακρόαση: Πώς μπορούμε να βοηθούμε κάποιον ‘ακούγοντας’ πίσω και πέρα από αυτό που λέει;



Νομίζω όλοι μας λίγο πολύ αναρωτιόμαστε συχνά κατά πόσο βοηθητικός μας ήταν ο άλλος που επιλέξαμε να μοιραστούμε το πρόβλημα μας. Ή και πόσο βοηθητικοί υπήρξαμε στον άλλον που κατέφυγε σε εμάς για να μοιραστεί το πρόβλημά του. Είτε αυτό έχει να κάνει με μια συντροφική σχέση, είτε φιλική είτε και γονεϊκή.

Η ενεργητική ακρόαση είναι σίγουρα μια διαδικασία πολύ πιο βαθιά και ουσιαστική από αυτό που λανθασμένα αρκετοί ερμηνεύουν ως ‘επαναλαμβάνω τα λόγια του άλλου, χωρίς να τοποθετούμαι’. 

Είναι ουσιαστικά μια δεξιότητα επικοινωνίας που στηρίζεται στην ενσυναίσθηση (μπορώ να μπω στη θέση του;) στην κατανόηση και αποδοχή του άλλου και στο σεβασμό στη δυσκολία που βιώνει.

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στη θέση του να θέλουμε να βοηθήσουμε τον άλλον και να ‘στίβουμε’ το κεφάλι μας  για να κατεβάσει ιδέες και προτάσεις που μπορεί να φανούν χρήσιμες.

Πώς να αλλάξουμε τον άλλον

Αν το τζίνι σας προσέφερε τρεις ευχές σε ότι αφορά τις σχέσεις σας τι θα ευχόσασταν; Οι περισσότεροι νομίζω θα συμπεριλαμβάναμεμια αλλαγή που έχει να κάνει με τον άλλον… Να γίνει πιο βοηθητικός, πιο συνεργάσιμος, να σταματήσει τη γκρίνια, να γίνει πιο τρυφερός. Όσο όμως δεν υπάρχουν τζίνι και μαγικά ραβδάκια, ο μόνος τρόπος να αλλάξει ο άλλος, είναι η δική μας αλλαγή!

Αποτελεί συνήθεια στην καθημερινότητά μας η αναζήτηση των δυσκολιών μας. Ιδίως στις σημαντικές σχέσεις μας. Και είναι συνήθως πιο εύκολο να εντοπίσουμε ‘τα λάθη’ του άλλου από τα δικά μας, για τον ίδιο λόγο που η παρατήρηση του άλλου είναι πιο εύκολη από την αυτοπαρατήρησή μας. Εντοπίζουμε λοιπόν τα λάθη του άλλου. Επόμενο βήμα; Υπομονή ίσως…. Όσο όμως  ‘υπομένουμε’ τόσο συνήθως αυτό που μας ενοχλεί, ως δια μαγείας γίνεται πιο έντονο. Υπομένουμε εμείς επιμένει πιο έντονα αυτό. Όχι, δεν είναι η κακή μοίρα μας που φταίει, συνήθως αυτό που συμβαίνει στους ‘υπομονετικούς’ ανθρώπους είναι ότι στην προσπάθειά τους να κάνουν υπομονή, προσηλώνουν την προσοχή τους σ’ αυτό που με τόσο κόπο προσπαθούν να υπομείνουν, με αποτέλεσμα να το υπερμεγενθύνουν.  ‘Διαβάζουν’ στη συμπεριφορά του άλλου διαρκώς το λάθος του, καθώς εφόσον βρίσκονται στη ‘μάχη της υπομονής’ πρέπει να δώσουν περιεχόμενο σ’ αυτήν.

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται ή χαρίζεται;


Πόσο στερεότυπη είναι η φράση 'κερδίζω την εμπιστοσύνη'! Σε σημείο που ίσως η λέξη'κερδίζω' γίνεται αυτονόητος συνειρμός δίπλα στη λέξη 'εμπιστοσύνη' . Κι όμως για τις σχέσεις μας είναι πολύ πιο βοηθητικό όταν η εμπιστοσύνη χαρίζεται αντί να κερδίζεται.

Η πεποίθηση ότι σε μια σχέση η εμπιστοσύνη προς τον άλλον θα πρέπει κερδηθεί από αυτόν, αποτελεί μια στάση μας μέσα στη σχέση αυτή. Με βάση την οπτική αυτή,ο άλλος πρέπει να αγωνιστεί για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη μας και περιμένουμε συνεπώς να την κερδίσει αποδεικνύοντας ότι τη δικαιούται και ότι την αξίζει. Μέσα λοιπόν από μια τέτοια προσδοκία και εμείς και ο άλλος μπαίνουμε σε μια σχέση αξιολόγησης. Εμείς γινόμαστε αυτός που περιμένει να 'δει' και ο άλλος που προσπαθεί να 'δείξει'. Πόσο κουραστικό ακούγεται και για τους δυο; Είναι τουλάχιστον αποτελεσματικό;

10 αιτίες – “έκπληξη” που προδίδουν αφυδάτωση

10 αιτίες – «έκπληξη» που προδίδουν αφυδάτωσηΜήπως δεν πίνετε αρκετό νερό μέσα στο 24ωρο ή νιώθετε εξάντληση και λιγοστά επίπεδα ενέργειας; Η απώλεια περισσότερου από το 3% του νερού του σώματος οδηγεί κατευθείαν προς την ήπια αφυδάτωση, ενώ όταν το ποσοστό ανεβαίνει στο 20%, η κατάσταση μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία. Χωρίς το νερό, ο οργανισμός δεν μπορεί, ούτε να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, ούτε να προστατέψει τα όργανα και τις αρθρώσεις του. Ωστόσο, πέρα από τα προφανή αίτια της αφυδάτωσης π.χ. ελάχιστη κατανάλωση νερού, υπάρχουν και δέκα παράγοντες που οδηγούν στην έλλειψη υγρών… χωρίς να το καταλάβετε άμεσα!

Το αλάτι του αυτοκράτορα


salt-shaker
Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει σε περιοδικά μαγειρικής, το θαλασσινό αλάτι είναι κατά πολύ προτιμότερο από το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι επειδή: α) είναι γεμάτο με θρεπτικά μέταλλα, β) είναι ακατέργαστο και επομένως πιο φυσικό, και γ) έχει πιο έντονη, φρέσκια γεύση. Πώς να αξιολογήσω αυτούς τους ισχυρισμούς;
α) Σαχλαμάρες. β) Σαχλαμάρες. γ) Σαχλαμάρες.

Η ξεθωριασμένη φωτογραφία του Μεντελέγιεφ

… και ο πρώτος Περιοδικός Πίνακας των στοιχείων

mendeleev3«Υπάρχει μια ξεθωριασμένη φωτογραφία του ρώσου χημικού Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, τραβηγμένη την ώρα που εργάζεται, στο σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη, κάποια χρονική στιγμή περίπου στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα. Aπεικονίζεται μια απόκοσμη μορφή καθισμένη πίσω από την ακαταστασία που καταπνίγει την επιφάνεια ενός τραπεζιού.
Στη φωτογραφία, ο Μεντελέγιεφ δεν διαφέρει και πολύ από κάποιον σαμάνο της Σιβηρίας, τοποθετημένον κάπου στο μέλλον στο περιβάλλον κάποιου σύγχρονου απόγονου των σαμάνων: στο χώρο μελέτης του ιδιοφυούς καθηγητή. Έχει μια μακριά λευκή απεριποίητη γενειάδα που καταλήγει σε τρία ευδιάκριτα στριφτά άκρα, σημάδι της επίμονης δραστηριότητας των δακτύλων του σε περιόδους αφηρημάδας και περισυλλογής. Τα απεριποίητα άσπρα μαλλιά του χύνονται στους ώμους του.

Ενσυναίσθηση: πώς ο νους μας ιδιοποιείται τα αλλότρια πάθη

"Πιστεύω ότι η ενσυναίσθηση είναι  η πιο σημαντική ποιότητα του πολιτισμού."
“Πιστεύω ότι η ενσυναίσθηση είναι η πιο σημαντική ποιότητα του πολιτισμού.”
Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ 
Τι ακριβώς συμβαίνει «μέσα» μας όταν βλέπουμε ένα γνωστό ή και άγνωστο πρόσωπο να σφαδάζει από τον πόνο ή ένα παιδάκι να κλαίει απαρηγόρητο; Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αντιλαμβανόμαστε απλώς τις εκδηλώσεις χαράς ή λύπης των άλλων, αλλά έχουμε τη δυνατότητα να βιώνουμε προσωπικά και σχεδόν σωματικά τέτοια αλλότρια συναισθήματα. Για να περιγράψει την αινιγματική ικανότητά μας να μοιραζόμαστε από κοινού και να βιώνουμε σε πρώτο πρόσωπο τα συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου η σύγχρονη νευροψυχολογία καταφεύγει στην έννοια της «ενσυναίσθησης».
Ολοι γνωρίζουμε πόσο εξαιρετικά δύσκολο, και ενίοτε βασανιστικό, μπορεί να είναι το να περιγράψουμε με λέξεις όχι αυτό που σκεφτόμαστε αλλά αυτό που νιώθουμε. Γιατί άραγε ένα απίστευτα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης επικοινωνίας βασίζεται και τελικά συντελείται με μη λεκτικά επικοινωνιακά μέσα (όπως π.χ. με τη «γλώσσα» του σώματος);

Οι Αβοριγίνες ήταν οι πρώτοι παρατηρητές του διαστήματος



Μια μελέτη του Οργανισμού Επιστημονικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία, (CSIRO),  διατείνεται ότι οι Αβοριγίνες ήταν οι πρώτοι  αστρονόμοι του κόσμου, ξεπερνώντας κατά χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες χρόνια τους δημιουργούς του μυστηριώδους συγκροτήματος του Stonehenge  ή τους δημιουργούς των αιγυπτιακών πυραμίδων.

«Σήμερα, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι και θρύλοι καθώς και τραγούδια των αυτοχθόνων για τον ουρανό. Με τη μελέτη τους, σιγά-σιγά συνειδητοποίησα ότι υπάρχει κάτι περισσότερο μέσα σε αυτά.

Επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν χαμένες αναμνήσεις!

Επιστήμονες κατάφεραν να επαναφέρουν χαμένες αναμνήσεις!

ΕΛΠΙΔΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Να σβήσουν και να επαναφέρουν αναμνήσεις στους εγκεφάλους αρουραίων κατάφεραν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σαν Ντιέγκο. Το επίτευγμα επιβεβαιώνει την κρατούσα θεωρία για τον σχηματισμό των αναμνήσεων και γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και το μετατραυματικό στρες.
Η κρατούσα θεωρία γύρω από τις αναμνήσεις τις θέλει να κωδικοποιούνται σε νευρικά κυκλώματα. Όταν ένα ερέθισμα επαναφέρει στη μνήμη μας ένα γεγονός, οι συνάψεις (ενώσεις) αυτών των κυκλωμάτων ενδυναμώνονται και η ανάμνηση ισχυροποιείται. Αν απουσιάζει κάποιο ερέθισμα που θα τις ανακαλέσει, οι αναμνήσεις σβήνουν, αφού οι σχετικές συνάψεις εξασθενίζουν.

Μήπως σας απατούν οι αισθήσεις σας;

Μήπως σας απατούν οι αισθήσεις σας;

Μερικές φορές αυτά που νιώθουμε,ακούμε ή βλέπουμε δεν είναι αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Τι εξήγηση όμως δίνουν οι ειδικοί και τι πρέπει να κάνετε για αυτό;

Τα βλέπετε όλα διπλά

Ζαν Πιέρ Βερνάν: “Ο ελληνικός πολιτισμός έχει γεύση ελευθερίας”


Jean-Pierre_VernantΓια τους Έλληνες, ο πολιτισμός περιστρέφεται γύρω από την ομορφιά, λέει ο ελληνιστής φιλόσοφος Zαν Πιέρ Bερνάν.  Ο Όμηρος – το αν υπήρξε είναι αδιάφορο – άφησε ένα είδος οικουμενικής γνώσης και η ελληνική μυθολογία μια – μη θρησκευτική – ηθική αξιών
«Το να μυηθείς στην ελληνική κουλτούρα σού επιτρέπει να απελευθερωθείς από την αταξία των σύγχρονων αξιών, όπου βασιλεύουν ο ανταγωνισμός και η ωμότητα», λέει ο Ζαν Πιέρ Βερνάν. Ο φιλόσοφος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Ελλάδα, ο αντιστασιακός στην Κατοχή και άλλοτε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος (έως το 1970) που βρήκε στην ελληνική μυθολογία έναν άλλο ουμανισμό, μία διαφορετική θέαση του κόσμου.
«Ο ελληνικός πολιτισμός», επιμένει, «μας κάνει να αντιληφθούμε ότι στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από κάτι που δεν είναι άμεσα χρήσιμο, αλλά τάξεως αισθητικής. Στους Έλληνες, όλος ο πολιτισμός περιστρέφεται γύρω από την ομορφιά. 

Γιατί θάνατος δεν είναι αυτό που συμβαίνει όταν η Ψυχή πάει στα πεδία της... Θάνατος είναι όταν η Ψυχή μας δεν είναι ελεύθερη από το βάρος του καλού και του κακού, να Ζήσει...

Όταν σκεφτόμαστε, βλέποντας, θα αποτυπώσουμε στις σκέψεις το περιβάλλον και θα το διαχωρίσουμε σε θετικό ή σε αρνητικό…

Όσο και να σκεφτόμαστε θετικά, ένα ξερό δέντρο είναι  απλά ένα ξερό δέντρο…

Η αρνητικότητα ή η θετικότητα αφορά τον νου μας και τον εγωισμό…

Είναι θέμα της καρδιάς μας να νιώσουμε την ιστορία του και να την συμπεριλάβουμε στην Ύπαρξή του…

Τίποτα δεν είναι μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό, μέσα σε όλα υπάρχει μια ιστορία της θεότητας και η παρατήρησή της είναι κάτι που υπερβαίνει τον νου μας και δίνει περισσότερες πληροφορίες από το απλό «μ’ αρέσει» ή «δεν μου αρέσει», ώστε να αναπτυχθεί η κρίση μας πάνω από τον εγωισμό μας…

Δεν μπορούμε να σκεφτούμε θετικά μόνο, για ένα γεγονός που είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο για την αντίληψή μας ότι είναι αρνητικό… Είναι σαν να προσπαθούμε να πείσουμε τον θυμό μας να κρυφτεί, για να μην διαταράξουμε την γνώμη που έχουμε για τον Εαυτό μας και την εικόνα του... 
Με τον θετικό τρόπο σκέψης απλά θα κρύψουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα… Και αυτά τα δηλητήρια δεν πάνε στον γείτονα, μένουν μέσα μας κουκουλωμένα… Και αρκεί μια στιγμή, μια ασυνείδητη στιγμή, που θα τα εκφράσουν οι πράξεις μας και οι λέξεις μας, ξεπερνώντας την πρόθεσή μας για θετική σκέψη…

Ο νους μας κρίνει αυτόματα, όμως αυτή η κρίση δεν είναι δημιουργική, υπερβατική, δεν δίνει πληροφορίες, δεν εντάσσει, διαχωρίζει μόνο και απομονώνει το ένα από το άλλο… Αυτόν τον επικριτικό νου δεν τον εκπαιδεύεις λέγοντάς του να σκέφτεται θετικά, γιατί δεν είναι μόνος του στην Ύπαρξή μας… Υπάρχουν και τα συναισθήματά μας και αυτά που δεν εγκρίνουμε, δεν τα ελευθερώνουμε, τα θάβουμε…
Με αυτόν τον τρόπο γεμίζουμε το ασυνείδητο με μη αποδεκτά μέρη, ασθενή και διαχωρισμένα από την ολότητα μας… Κρύβουμε, στην ουσία, ένα μέρος μας που βιώνει την άλλη όψη του νομίσματος της θετικής σκέψης και δεν έχουμε καμία ευκαιρία να παρατηρήσουμε και τις δύο, συνθέτοντας πληροφορίες, ερευνώντας και παρατηρώντας την πολικότητα…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καλός άνθρωπος δεν είναι παρά μία κατάσταση του νου μας, που κρίνει και διαχωρίζει σύμφωνα με την κοινή αντίληψη περί θετικότητας και αρνητικότητας, χωρίς να μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε βαθύτερες πληροφορίες για τον Εαυτό μας και όσα συμβαίνουν μέσα μας και έξω μας.  Είναι σαν να μας παγιδεύει στην πόλωση και την υποκειμενικότητα, χωρίς να έχουμε την δυνατότητα της παρατήρησης όσων συμπεριλαμβάνουμε, όσων συμπεριλαμβάνει η Ζωή, κάτι που θα μας οδηγήσει στην ευρύτερη αντίληψη του Όλου, που είναι συνθετικό και όχι μονομερές…

Για να χαμογελάμε αβίαστα, χρειάζεται να είναι ελεύθερη η Ψυχή μας… Όσο και να σκεφτόμαστε θετικά, η Ψυχή χαμογελάει μόνο όταν είναι ελεύθερη να πλησιάσει, να αγγίξει, να επικοινωνήσει με τον δικό της  ουσιώδη τρόπο… αυθόρμητη, αιώνια ερωτευμένη με την Θεότητα…

Το δέντρο της Ζωής δεν είναι αυτό που οι φυσικές μας αρχές  φυτεύουν μέσα μας... Αυτό είναι το δέντρο του θανάτου...
Και όπως διαλέξαμε ελεύθερα τον καρπό της Γνώσης, έτσι ελεύθεροι είμαστε να διαλέξουμε και τον καρπό του θανάτου... 
Γιατί θάνατος δεν είναι αυτό που συμβαίνει όταν η Ψυχή πάει στα πεδία της... Θάνατος είναι όταν η Ψυχή μας δεν είναι ελεύθερη από το βάρος του καλού και του κακού, να Ζήσει...

Ένα δέντρο, ανεξάρτητα αν είναι ξερό ή ανθισμένο, έχει πολλά να μας πει για την "ιστορία" της Ζωής του...της Ζωής μας!

Καλημέρα   <3 <3 <3

Όταν σκεφτόμαστε, βλέποντας, θα αποτυπώσουμε στις σκέψεις το περιβάλλον και θα το διαχωρίσουμε σε θετικό ή σε αρνητικό…

Όσο και να σκεφτόμαστε θετικά, ένα ξερό δέντρο είναι απλά ένα ξερό δέντρο…
Η αρνητικότητα ή η θετικότητα αφορά τον νου μας και τον εγωισμό…
Είναι θέμα της καρδιάς μας να νιώσουμε την ιστορία του και να την συμπεριλάβουμε στην Ύπαρξή του…
Τίποτα δεν είναι μόνο θετικό ή μόνο αρνητικό, μέσα σε όλα υπάρχει μια ιστορία της θεότητας και η παρατήρησή της είναι κάτι που υπερβαίνει τον νου μας και δίνει περισσότερες πληροφορίες από το απλό «μ’ αρέσει» ή «δεν μου αρέσει», ώστε να αναπτυχθεί η κρίση μας πάνω από τον εγωισμό μας…