Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013
--- ΟΙ 18+2 ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ! ---
Μέχρι την δημοσίευση αυτού του άρθρου οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζατε για τους 8 πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος (Ερμή, Αφροδίτη, Γη, Άρη, Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα) και τον αμφιλεγόμενο Πλούτωνα, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται και ως διπλό σύστημα πλανητών Πλούτωνας-Χάρωντας, χάρις της αλληλοπεριστροφής με τον προαναφερθέντα δορυφόρο του.
Τι θα λέγατε όμως, αν σας έλεγα ότι οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος δεν είναι 8+1, αλλά 18+2; Σίγουρα θα με περνάγατε για τρελό...
«Αυτοί» που προωθούν την ημιμάθεια, δεν το κάνουν τυχαία. Όταν επαναπροσδιορίζεις την έννοια του όρου «πλανήτη» ή δεν εμφανίζεις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στο ευρύ κοινό γιατί βγάζεις λανθασμένους τους επαναπροσδιορισμούς σου, προφανώς θέλεις ή κάτι να κρύψεις ή να κάνεις όσο λιγότερους ανθρώπους μπορείς να αναρωτηθούν.
Τελικά Κύριοι πλανήτες είναι μόνο οι εσωτερικοί πλανήτες (αυτοί που είναι ανάμεσα στον Ήλιο και την Κύρια ζώνη αστεροϊδών) μαζί με τους πλανήτες Γίγαντες και χωρίς να συνηπολογίζονται οι πλανήτες Νάνοι, αν και είναι πλησιέστεροι σε μέγεθος με τους εσωτερικούς πλανήτες; Όχι; Τελικά τι ήταν πλανήτης έως το 2006 και τι ορίζετε πλανήτης χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης από το 2006 και μετά;
Ο ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΙΣΟΥ , ΣΥΜΠΟΣΙΟ
Σύμφωνα με τον Πλατωνικό μύθο (Συμπόσιο) κάποτε υπήρχαν τρία γένη ανθρώπων, το αρσενικό, το θηλυκό και το ανδρόγυνο, ένα πλάσμα που αποτελούνταν και από τα δύο φύλα και έμοιαζε με σιαμαία δίδυμα.. Ας δούμε τα συγκεκριμένα αποσπάσματα:
Τα ποτάμια της αρχαίας Αθήνας
Τοπογραφικό σχέδιο Αθηνών-Πειραιώς. Με γαλάζιο χρώμα διακρίνονται οι τρεις κύριοι ποταμοί της αρχαίας πόλης, Κηφισός, Ιλισσός και Ηριδανός.
Τρεις ήταν οι βασικοί ποταμοί που διέρρεαν την πεδιάδα της Αττικής κατά την αρχαιότητα, οι δύο εκ των οποίων απλώνονταν πέραν των ορίων της πόλεως. Το δυτικό και μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδας έβρεχε ο Κηφισός, που είχε τις πηγές του στους πρόποδες της Πάρνηθος στα βόρεια και συνέχιζε την πορεία του για 27 χλμ., έως ότου εκχυνόταν στον Φαληρικό Kόλπο.
Το ανατολικό τμήμα διέσχιζε ο Ιλισσός, ο οποίος εκκινούσε από τις υπώρειες του Υμηττού κατευθυνόμενος προς δυσμάς, παρέρρεε τον Αρδηττό και, μέσω της κοιλάδος που σχηματιζόταν ανάμεσα στους λόφους των Μουσών (Φιλοπάππου) και της Σικελίας (δεξιά της σύγχρονης λεωφόρου Συγγρού), δεχόταν στην κοίτη του τα νερά του Ηριδανού και εν συνεχεία συναντούσε τον Κηφισό στα νοτιοανατολικά.
Μύθος ότι η μουσική εκπαίδευση κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα
Αντίθετα με τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα μαθήματα μουσικής, εκτός των άλλων ωφελειών, βελτιώνουν τη νοημοσύνη των παιδιών, μία νέα επιστημονική έρευνα ψυχολόγων και παιδαγωγών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον μύθο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μουσική εκπαίδευση ενισχύει τη δημιουργικότητα του παιδιού, την πνευματική καλλιέργειά του και την αυτοπεποίθησή του, αλλά όχι τη νοημοσύνη του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Ελίζαμπεθ Σπέλκε και τον Σάμουελ Μερ, που έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», διεξήγαγαν πειράματα με τετράχρονα παιδιά και τις οικογένειές τους, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία που έκανε μαθήματα μουσικής και μία που έκανε μαθήματα εικαστικών τεχνών.
Η ομάδα Εψιλον
Συγκαταλέγομαι σ’ αυτά τα υπεραισιόδοξα τέκνα του διαφωτισμού τα οποία, όταν ξέσπασε η κρίση πίστευαν πως η βίαιη πλημμυρίδα των πραγματικών προβλημάτων θα μας ανάγκαζε να οργανώσουμε ένα δίχτυ ορθολογισμού εν είδει αυτοπροστασίας. Είχα κι εγώ την ψευδαίσθηση, όπως πολλοί συνομιλητές μου, ότι η κατάκτηση του δημόσιου λόγου από τις δυνάμεις του ανορθολογισμού δεν ήταν παρά μια παράπλευρη απώλεια της γενικευμένης ψυχασθένειας που είχε προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση αστακομακαρονάδας και χοληστερόλης στη φυλή των Καγιέν. Η αυτοπεποίθηση που δημιουργούσε η δανεική οικονομική δύναμη, την οποία δεν ξέραμε πώς να διαχειριστούμε, ήταν έλεγα, φυσικό, να οδηγήσει πολλούς από εμάς στο καθησυχαστικό συμπέρασμα πως κάποια ομάδα Εψιλον είχε αποφασίσει να πάρει στα στιβαρά της χέρια τον ελληνισμό και να τον βοηθήσει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στη διεθνή των εβραιοσιωνιστών, τους μασόνους, τη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, τον Σόρος, την Ουνία και τον Πάπα.
Αισχύλος – Ο κορυφαίος τραγωδός της κλασικής Αθήνας
Άνθρωπος του Πνεύματος και Ανδρείος Πολεμιστής
Ο Αισχύλος, ένας εκ των σημαντικότερων δραματικών ποιητών της αρχαιότητας, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος από όλους τους ομότεχνους του, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «Πατέρας της Τραγωδίας».
Γεννήθηκε το 525 π.Χ. στην Ελευσίνα, όπου υπήρξε αρχαίο κέντρο των Μυστηρίων, και πέθανε στη Γέλα της Σικελίας το 455 π.Χ. Ήταν γόνος του ευγενούς γαιοκτήμονα Ευφορίωνα, του γένους των Κοδριδών, ο οποίος κατάγονταν από εξέχουσα γενιά ευπατρίδων. Η δράση του, εκτός της ποίησης και του αρχαίου δράματος, είχε επεκταθεί ακόμη στην αρχιτεκτονική, την σκηνοθεσία και την μουσική. Η ευγενική του καταγωγή και η αριστοκρατική του ανατροφή, η δημοκρατική ελευθερία, το θρησκευτικό – μυστικιστικό περιβάλλον της Ελευσίνας και οι μεγάλοι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων εναντίον των βαρβάρων, συνετέλεσαν ώστε να διαπλαστεί ο ευσεβής και γενναίος χαρακτήρας του και το υψηλό φρόνημα που τον διέκρινε.
Προσευχή, επάνω στην Ακρόπολη
Ο Ερνέστος Ρενάν (Ernest Renan) (1823-1892), αυτός ο Γάλλος φιλόσοφος και ιστοριογράφος, ήταν από τους ηγέτες της κριτικής φιλοσοφίας στη Γαλλία. Σπούδασε σε διάφορα εκκλησιαστικά κολλέγια και σεμινάρια και στην αρχή ασπάστηκε το ιερατικό σχήμα. Όμως αργότερα (1845) ξαναέγινε λαϊκός. Μελέτησε ιδιαίτερα τη σημιτική φιλολογία και καρπός των μελετών του υπήρξε το έργο "Γενική ιστορία των σημιτικών γλωσσών" (1846), που τιμήθηκε με το Βραβείο Βολνύ. Έγραψε επίσης: "Το Μέλλον της Επιστήμης" και "ο Αερόης", που τον καθιέρωσε σαν φιλόσοφο και διανοούμενο με φιλελεύθερες ιδέες.
Άλλα έργα του είναι: "Αποστολή στη Φοινίκη", "Ο Βίος του Ιησού", "Απόστολοι", "Απόστολος Παύλος", "Φιλοσοφικοί Διάλογοι", "Αρχές του Χριστιανισμού" (6 τόμοι) και πολλά άλλα.
Άλλα έργα του είναι: "Αποστολή στη Φοινίκη", "Ο Βίος του Ιησού", "Απόστολοι", "Απόστολος Παύλος", "Φιλοσοφικοί Διάλογοι", "Αρχές του Χριστιανισμού" (6 τόμοι) και πολλά άλλα.
Προσευχή, επάνω Στην Ακρόπολη
Χίλια μύρια κύματα μακριά από τη Φουκουσίμα
18 Σεπτεμβρίου 1922, Σμύρνη. Μια πόλη από τις πλέον ευρωπαϊκές της Ανατολικής Μεσογείου ζει τις τελευταίες ημέρες ελευθερίας της (δυτικής ελευθερίας) προτού παραδοθεί στην πυρά μαζί με τους κατοίκους της και ξαναγνωρίσει την οθωμανική βαρβαρότητα με ότι αυτό συνεπάγεται...
Οι κάτοικοί της "συνωστισμένοι" στις προκυμαίες το ελάχιστο που αισθάνονται είναι αυτός ο συνωστισμός. Μαστίζονται κυρίως από την πείνα (αφού οι περισσότεροι δεν έχουν φάει τίποτε για πολλές ημέρες-όσες διήρκεσε το ταξίδι τους από την ενδοχώρα), την δίψα (που τους θερίζει κατά δεκάδες στον εκεί συνωστισμό τους) και τον καυτό ήλιο που επιτείνει την τελευταία. Περιουσίες, πολύτιμα κοσμήματα, καθαρός χρυσός αλλάζουν χέρια σε αστραπιαίο χρόνο κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί ή για μια κούπα νερό... γύρω στο 1.500.000 κόσμος είναι "συνωστισμένος" στα μικρασιατικά παράλια εκ των οποίων οι περισσότεροι στις ακτές της Σμύρνης καθώς ειχαν έρθει εκεί για ασφάλεια...
ΑΛΗΘΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ (Α΄ΜΕΡΟΣ)- Λουκιανός
Χαρακτηρίστηκε , ως το πρώτο έργο επιστημονικής φαντασίας, της ανθρωπότητας και γράφτηκε τον 2ο μ. Χ αι.
H διάθεση του Λουκιανού είναι σατιρική και περιπαικτική, απέναντι στους διάφορους συγγράφοντες , που ανενδοίαστα τερατολογούν, παρουσιάζοντας ανύπαρκτες ιστορίες , ως αληθινές. Μιά απίστευτη πλοκή, που περιλαμβάνει τα πάντα. Από διαστρικό πόλεμο, μέχρι ταξίδι στην κοιλιά ενός κήτους. Ο πνευματώδης Λουκιανός , μές απ΄τα βάθη των αιώνων, μας κλείνει πονηρά , το μάτι και μας λέει “Προσοχή, κυκλοφορούν πάντα , κάποιοι δήθεν ιστορικοί, δήθεν φιλόσοφοι, δήθεν πολιτικοί, δήθεν ήρωες, που σας σερβίρουν, απίστευτες μπούρδες”. Μάθετε να ξεχωρίζετε την αλήθεια από το ψέμμα.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ
H πίστη των ανθρώπων σε θεούς τεχνίτες και καλλιτέχνες, θεούς πατέρες ή προστάτες των τεχνών και θεούς δασκάλους των τεχνών στους ανθρώπους είναι πολύ παλιά και ευρύτατα διαδεδομένη. Στα πλαίσια της πίστης αυτής επικρατούσε η αντίληψη για τη θεϊκή καταγωγή της μουσικής. Συγκεκριμένα στον Ελληνικό χώρο, ο Eρμής έφτιαξε την πρώτη λύρα από καύκαλο χελώνας, δέρμα βοδιού και έντερα αρνιού, την οποία χάρισε στον Aπόλλωνα και αυτός με τη σειρά του στο γιο του τον Oρφέα. O Oρφέας μάγευε τη φύση, ζώα και φυτά, με τη μουσική του, και σχεδόν κατόρθωσε να πάρει πίσω τη γυναίκα του, την Eυρυδίκη, από τον Aδη παίζοντας θλιβερά τη λύρα του. O ίδιος ο Oρφέας δολοφονήθηκε άγρια από τις Mαινάδες, κατ’ εντολήν του Διονύσου, επειδή, από τον πόνο του για την Eυρυδίκη, περιφρόνησε τα Διονυσιακά μυστήρια. Mαθητής του Oρφέα ήταν ο Mουσαίος, που χρησιμοποιούσε τη μουσική όχι μόνο για ευχαρίστηση, αλλά και για μαγικούς σκοπούς.
Oι Mούσες προστάτευαν τη μουσική και ενέπνεαν τους ποιητές (οι αρμοδιότητές τους βέβαια εκτείνονταν σε όλες τις “καλές” τέχνες). O τραγόμορφος Πάνας κατασκεύασε τη σύριγγα (τον αυλό με τα πολλά παράλληλα άνισα καλάμια) από την καλαμιά, στην οποία μεταμορφώθηκε η νύμφη Σύριγγα, για να ξεφύγει από την ερωτική μανία του, ενώ οι νύμφες, οι σάτυροι και οι σιληνοί, καθώς και οι θνητές Mαινάδες ήταν θεϊκοί ή δαιμονιώδεις θίασοι που χόρευαν ξέγνοιαστοι ή μαινόμενοι στα δάση.
Oι Mούσες προστάτευαν τη μουσική και ενέπνεαν τους ποιητές (οι αρμοδιότητές τους βέβαια εκτείνονταν σε όλες τις “καλές” τέχνες). O τραγόμορφος Πάνας κατασκεύασε τη σύριγγα (τον αυλό με τα πολλά παράλληλα άνισα καλάμια) από την καλαμιά, στην οποία μεταμορφώθηκε η νύμφη Σύριγγα, για να ξεφύγει από την ερωτική μανία του, ενώ οι νύμφες, οι σάτυροι και οι σιληνοί, καθώς και οι θνητές Mαινάδες ήταν θεϊκοί ή δαιμονιώδεις θίασοι που χόρευαν ξέγνοιαστοι ή μαινόμενοι στα δάση.
Οι 10 Εντολές της ευτυχίας
«Να αισθάνεστε όμορφα, σας κάνει καλό»
- Συνειδητοποιήστε ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από την επιτυχία και τον πλούτο. Ο πλούτος και η επιτυχία είναι σαν την υγεία: αν δεν την έχετε αισθάνεστε δυστυχισμένοι, αλλά αν την έχετε δεν είστε απαραίτητα ευτυχισμένοι.
- Δώστε προτεραιότητα στις αληθινές προσωπικές σας σχέσεις. Στενές φιλίες με ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για σας θα σας βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές που μπορεί να προκύψουν στη ζωή σας. Οι κοντινοί μας άνθρωποι κάνουν καλό και στο σώμα και στην ψυχή μας.
- Βρείτε μια δουλειά όπου μπορείτε να αναπτύξετε τα ταλέντα σας και να πραγματοποιήσετε τα όνειρα σας. Θα αισθάνεστε πιο ολοκληρωμένοι κάνοντας μια εργασία που σας εκφράζει.
Manarola: Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη φάτνη του κόσμου!
Πέντε μικρά, πολύχρωμα χωριά βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα απότομα βράχια της νότιας άκρης των ακτών της Ιταλικής Ριβιέρας. Η γραφικότητά τους και η παράξενη ομορφιά τους τα έχει κατατάξει (μαζί με τις γύρω πλαγιές και τη θαλάσσια ακτογραμμή) στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο με το όνομα Ζώνη των Πέντε Γαιών – Cinque Terre. Όμως ένα από αυτά, η Manarola, κάθε Χριστούγεννα ξεχωρίζει με τον δικό της λαμπερό τρόπο, αφού οι κάτοικοί της στήνουν τη μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη φωτισμένη αναπαράσταση χριστουγεννιάτικης φάτνης στον κόσμο.
Ο Φρόντο, ο Σαμ και το Γκόλουμ Σόιμπλε!
Το Ευρωκοινοβούλιο χθες, ξυπνώντας από τον λήθαργο στον οποίο είχε περιέλθει εξαιτίας της «υπνωτιστικής» τακτικής που ακολουθεί η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ζήτησε την αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη. Στο προσχέδιο σχετικής έκθεσης ζητά την άμεση χαλάρωση της λιτότητας. Η έκθεση εκτιμά ότι τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν. Για την Ελλάδα επισημαίνει ότι αν ο στόχος των προγραμμάτων ήταν να αποτραπεί η χρεοκοπία, αυτό δεν επιτεύχθηκε στην περίπτωση της χώρας μας. Επίσης, η οικονομική βοήθεια δεν εξασφάλισε ότι μακροπρόθεσμα δεν θα υπάρξει έξοδος κάποιας χώρας από το ευρώ.
Η αρχή του Μπρους Λη …
…. και το πρόβλημα της «φυσικότητας» ή αλλιώς της «λεπτής ρύθμισης» στη φυσική των υψηλών ενεργειών
Όταν οι ελεύθερες παράμετροι ή οι φυσικές σταθερές που εμφανίζονται σε μια θεωρία λαμβάνουν σχετικές τιμές της «τάξης του 1», τότε λέμε ότι η θεωρία έχει «φυσικότητα (naturalness)». Δηλαδή, μια «φυσική» θεωρία θα πρέπει να έχει παραμέτρους με τιμές π.χ. 2,31 και όχι 231000 ή 0,00000231.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Kαθιερωμένο Πρότυπο των στοιχειωδών σωματιδίων το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από παραμέτρους που διαφέρουν κατά πολλές τάξεις μεγέθους και απαιτούν «λεπτή ρύθμιση (fine tuning)».
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για διάβασμα, γυμναστική και... Facebook
Οι περισσότεροι άνθρωποι οργανώνουν τον χρόνο τους αναλόγως με τις υποχρεώσεις τους. Εργασία, μετακινήσεις, σχολικά προγράμματα και κοινωνικές εκδηλώσεις ορίζουν την ζωή μας και μοιραία επισκιάζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς - το βιολογικό μας ρολόι το οποίο δεν καθορίζει μόνο το πότε πρέπει να ξυπνήσουμε και πότε να μπούμε για ύπνο, αλλά και όλες τις σωματικές λειτουργίες.
Όσο δύσκολος κι αν είναι, όμως, ο συγχρονισμός ζωής-βιολογικών ρυθμών, αξίζει τον κόπο να τον δοκιμάσει κανείς, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι αν καταφέρουμε να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στο βιολογικό πρόγραμμά μας, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη.
Όπως εξηγεί ο δρ Στήβ Κάι, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών έχει σχετισθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη, η άνοια και η παχυσαρκία.
Το χριστουγεννιάτικο πενηντάρικο
Τότε που τα πενηντάρικα υπήρχαν ακόμη και είχαν αξία. (θυμαστε ;;;)
Ο μικρός Γιαννάκης κρύωνε έτσι όπως καθόταν μέσα στο χιόνι στην αυλή του σπιτιού του. Ο Γιαννάκης δεν φορούσε ζεστές μπότες – ούτε του άρεσαν αλλά ούτε και είχε μπότες να φορέσει. Τα λεπτά πάνινα αθλητικά του παπούτσια είχαν μερικές τρύπες και δεν κατάφερναν να κρατούν το κρύο μακριά από τα ποδαράκια του. Ο Γιαννάκης βρισκόταν στην ίδια θέση εδώ και περίπου μία ώρα κι όσο σκληρά κι αν προσπαθούσε, δεν κατάφερνε να βρει καμία καλή ιδέα για το τι δώρο να κάνει στη
μητέρα του για τα Χριστούγεννα. Κούνησε το κεφάλι του με απογοήτευση καθώς κατέληξε και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα: «τι παιδεύομαι; Έτσι κι αλλιώς, ακόμα κι αν μου έρθει μία καλή ιδέα, δεν έχω καθόλου χρήματα».
Από τότε που πέθανε ο πατέρας του πριν από τρία χρόνια, η πενταμελής οικογένεια δυσκολευόταν πολύ να τα φέρει βόλτα. Δεν ήταν επειδή η μητέρα του δεν προσπαθούσε αρκετά ή δεν ενδιαφερόταν αλλά ποτέ δεν φαινόταν να υπάρχουν αρκετά χρήματα. Δούλευε βραδινές βάρδιες στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά ο μικρός της μισθός δεν μπορούσε να καλύψει τίποτα παραπάνω. Όμως όλα όσα τους έλειπαν σε χρήματα και υλικά αγαθά, περίσσευαν σε αποθέματα αγάπης και ενότητας στην οικογένεια. Ο Γιαννάκης είχε δύο μεγαλύτερες και μία μικρότερη αδελφή, οι οποίες φρόντιζαν το νοικοκυριό όσο έλειπε η μητέρα τους. Και οι τρεις αδελφές του είχαν ήδη φτιάξει πανέμορφα δώρα για τη μητέρα τους. Δεν ήταν δίκαιο. Ήταν ήδη Παραμονή των Χριστουγέννων και αυτός δεν είχε τίποτα να της χαρίσει.
Τα συναισθήματα με τ'όνομά τους...
Τι ωραία που θα ήταν αν αποκτήσουμε τη συνήθεια, τόσο στα μικρά, όσο και στα μεγάλα πράγματα, να μπορούμε να λέμε με τ' όνομά τους γεγονότα, καταστάσεις και συναισθήματα κατευθείαν, χωρίς περιστροφές, έτσι όπως είναι.
Δεν μιλάω για ακρίβεια, αλλά για ορισμό. Που πάει να πει: ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ τι περιλαμβάνει, από πού μέχρι πού, το περιεχόμενο του θέματος που συζητάμε. Ίσως γι' αυτό προσπαθώ επίσης, πάντοτε να διευκρινίζω για τι πράγμα ΔΕΝ μιλάω όταν μιλάω για αγάπη.
Δεν εννοώ το να είναι κανείς ερωτευμένος, όταν μιλάω για αγάπη.
Δεν εννοώ το σεξ, όταν μιλάω για αγάπη.
Δεν μιλάω για συναισθήματα που υπάρχουν μόνο μέσα στα βιβλία.
Δεν μιλάω για χαρές φυλαγμένες για λίγους και ξεχωριστούς.
Δεν μιλάω για μεγάλα πράγματα.
Μιλάω για ένα συναίσθημα που μπορεί να βιώσει ο καθένας.
Μιλάω για απλά και γνήσια συναισθήματα.
Σταυροδρόμια...
Τα σταυροδρόμια στη ζωή μας...
Δύσκολο πράγμα ε;; Δύσκολο πράγμα η επιλογή...
Κάθε σταυροδρόμι έρχεται τη στιγμή ακριβώς εκείνη, που νοιωθουμε πως κάτι αλλάζει μέσα μας, κάτι ζητάει ακρόαση και φωνή..
Και έρχεται για να μας δείξει, οτι μπροστά μας η ζωή δεν ανοίγει μονοδρόμους, αλλα μονοπάτια άπειρα..
Και η πορεία μας είναι μια σειρά απο επιλογές...
Τι θα επιλέξεις;; Το μονοπάτι ή το δρόμο;; Την ανηφόρα ή την κατηφόρα;;
Κυλά το ποτάμι..
Τίποτα δεν είναι σταθερό και μόνιμο στη ζωή... Ούτε η στενοχώρια, ούτε η απελπισία, ούτε η χαρά, ούτε η πληρότητα που γεμίζει την καρδιά μας κάποιες στιγμές...
Όλα αλλάζουν, αέναα, κυκλικά, κυλάνε μέσα μας τα συναισθήματα σαν ρυάκια, συμαπαρασύρουν μαζί τους κατακάθια και φύλλα πεσμένα απο το δέντρο της καρδιάς μας..
Τι μένει; Τί αντέχει μέσα μας, δίπλα μας, κοντά μας;
Πως το νερό μπορεί να θερμανθεί σχεδόν ακαριαία …στους 600 βαθμούς Κελσίου
Μια ριπή ακτινοβολίας terahertz μπορεί να θερμάνει το νερό στους 600 βαθμούς Κελσίου σε μισό πικοδευτερόλεπτο, με το νερό να διατηρεί την πυκνότητα της υγρής φάσης. Credit: Oriol Vendrell/DESY
Τίποτα δεν θερμαίνει το νερό ταχύτερα από ένα θεωρητικό σύστημα που εκπέμπει ριπές ακτινοβολίας «terahertz», ικανό να ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 600 βαθμούς Κελσίου σε μισό τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου. Η τεχνολογία δεν προορίζεται πάντως για την κουζίνα, αλλά για τη μελέτη χημικών αντιδράσεων.
Η ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Η ΑΡΑΧΝΗ
Η θεά Αθηνά, η θεά της σοφίας και της νόησης, χάρισε στους ανθρώπους την γνώση της υφαντικής τέχνης.
Η υφαντική τέχνη, στο μύθο, ταυτίζεται και προσωποποιείται έμμεσα, στο πρόσωπο μιας υφάντριας, της Αράχνης.
Ο κόσμος έμαθε να υφαίνει υφάσματα -και να κατασκευάζει με αυτά ρούχα- αλλά και στρωσίδια και χαλιά, που θα έντυναν ανάλογα με την ποιότητα των νημάτων, από τον πιο ταπεινό πολίτη, μέχρι τον πλουσιότερο βασιλιά.
Οι άνθρωποι, άρχισαν να βάφουν τα διάφορα νήματα, με φυτικά χρώματα, αλλά και με χρώματα που προέκυπταν από χημικές διεργασίες του χαλκού, του σιδήρου και άλλων μετάλλων.
ΠΟΘΕΝ ΑΙΣΧΟΣ
Ο πρώην υπουργός επί πρωθυπουργίας Καραμανλή, Μιχάλης Λιάπης συνελήφθη να οδηγεί ανασφάλιστο αυτοκίνητο και μάλιστα με πλαστές πινακίδες. Ο ίδιος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι κατέθεσε τις πινακίδες για οικονομικούς λόγους, αφού κι εκείνον τον…άγγιξε η κρίση.
Ο Λιάπης δεν είναι παρά ένα δείγμα το πως αντιλαμβάνεται η άρχουσα τάξη της χώρας την άσκηση εξουσίας ή την κατάληψη θέσης αξιώματος. Φυσικά διαθέτει πλήθος ακινήτων, ένα ετήσιο εισόδημα που αρκεί για να επιβιώσουν 10 οικογένειες, συν 3 Ι.Χ.
Ο Λιάπης με ύφος δήθεν αριστοκράτη που αποφεύγει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης δεν είναι παρά μια εικόνα της υποτιθέμενης ελίτ που σαπίζει. Ένας κηφήνας που απολαμβάνει κληρονομικές διευκολύνσεις. Είναι ένας από αυτούς.
Πως θα πετύχετε τους Στόχους σας για το 2014 !!!
Σε λίγες ημέρες πλησιάζει το 2014. Μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία στο άνοιγμα μίας καινούριας χρονιάς είναι να κάνουμε όλοι ανασκόπηση των στιγμών του χρόνου, που πέρασε και να θέσουμε τους στόχους μας για το νέο έτος.
Τι μπορείτε να κάνετε, για να σιγουρέψετε περισσότερο την επιτυχία των στόχων σας για το 2014;
- Αρχικά να θέσετε ρεαλιστικούς και συγκεκριμένους στόχους: Είναι πιο εύκολο και πιο πιθανό να καταφέρετε να υλοποιήσετε τις επιθυμίες σας, που είναι αρκετά κοντά στις υπάρχουσες συνθήκες, παρά να χάνεστε μέσα σε μεγάλες και ασαφείς κουβέντες και καταστάσεις. Τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουμε, γιατί και εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι κυνηγάμε και εάν αυτό που κυνηγάμε, είναι τελικά εφικτό. Κάνουμε γύρους γύρω από τον εαυτό μας και ματαιωνόμαστε άσκοπα.
Δέκα (τουλάχιστον) λόγοι για να πίνεις κακάο
Πόσους λόγους έχεις να πιεις ένα ζεστό ρόφημα κακάο; Πολλούς. Διότι το κακάο προσφέρει απλόχερα αντιοξειδωτικές ουσίες σε διπλάσια ποσότητα από το κόκκινο κρασί και τριπλάσια έως τετραπλάσια από το πράσινο τσάι. Τα δυνατά φλαβονοειδή του βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, την οξυγόνωση του εγκεφάλου και τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ μειώνουν την αρτηριακή πίεση, εμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και καταπολεμούν την κόπωση. Λέγεται μάλιστα ότι το κακάο έχει την ίδια ευεργετική αντιθρομβωτική δράση με την ασπιρίνη.
Επίσης το κακάο είναι θρεπτικό, πλούσιο σε μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ακόμα, όταν δεν περιέχει ζάχαρη, συμβάλλει στην καύση του λίπους και στην υγιεινή του στόματος.
Η ΓΕΝΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στα αποσπάσματα που ακολουθούν, ο Πίνδαρος και ο Απολλόδωρος αποκωδικοποιούν την αναγέννηση της Ελληνικής φυλής, μετά την κάθαρση που προκλήθηκε από τον μεγάλο κατακλυσμό. Ο Δευκαλίων αφού ταξίδεψε εννέα ολόκληρα μερόνυχτα μέσα εις την θάλασσα, προσέκρουσε εις τον Παρνασσόν. Έκει, αφού σταμάτησαν οι βροχές, βγαίνοντας έξω θυσιάζει εις τον Φίξιον Δία.
Ο Ζεύς έστειλε τον Ερμή σ’ αυτόν και τον παρακίνησε να διαλέξει ότι θέλει. Αυτός διάλεξε να δημιουργηθούν σ’ αυτόν τον τόπο άνθρωποι. Και αφού διέταξε ο Ζεύς να σηκώσει λίθους και να τους ρίξει πάνω από το κεφάλι του, αυτούς που έρριπτε ο Δευκαλίων γίνονταν άνδρες και αυτούς που έρριπτε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες. Απ’ όπου ονομάστηκαν μεταφορικά και λαοί από το Λάος που σημαίνει λίθος(Απολλόδωρος, Βιβλιοθήκη, 1, 48, 10).
Το ίδιο γεγονός μας εξιστορεί και ο Πίνδαρος: Φέρνεις εις την πόλιν την γλώσσα της Πρωτογένειας, δία να κατέβουν η Πύρρα και ο Δευκαλίων εις τον Παρνασσόν, όπου με την βούλησιν τον υψηλοβρόντου Διός έκτισαν πρώτα ιερόν, και χωρίς λίθους έκτισαν λίθινον γόνον από το ίδιο έθνος· και οι γόνοι ονομάστηκαν λαοί (Πίνδαρος, Ολυμπία, 9, 42).
Ο μοριακός τύπος του αλατιού υπό πίεση δεν είναι NaCl
Κάθε μόριο μαγειρικού αλατιού αποτελείται πάντα από ένα άτομο χλωρίου και ένα νατρίου. Σωστά; Κι όμως, ο πασίγνωστος αυτός κανόνας φαίνεται πως δεν ισχύει πάντα. Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν «τρελά μόρια» που δείχνουν να παραβιάζουν τους κανόνες της χημείας, όπως χλωριούχο νάτριο με ένα νάτριο και τρία χλώρια. Όλως περιέργως, οι ουσίες αυτές είναι σταθερές και θα μπορούσαν μάλιστα να έχουν πρακτικές εφαρμογές.
«Πιστεύω ότι η μελέτη αυτή είναι η αρχή μιας επανάστασης στη Χημεία» ισχυρίζεται ο Άρτεμ Ογκάνοφ στο Πανεπιστήμιο του Στόνι Μπρουκ στη Νέα Υόρκη.
Η μελέτη της ομάδας του, με τίτλο «Μη αναμενόμενες σταθερές στοιχειομετρίες των χλωριούχων νατρίων», δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science.
ΑΝΘΡΩΠΟΓΟΝΙΑ
Σύμφωνα με τον Ησίοδο ο Δίας και ο Προμηθέας βρίσκονταν σε μεγάλη αντιμαχία. Έτσι με εντολή του Δία ο Ήφαιστος πλάθει με χώμα και νερό την Πανδώρα,την πρώτη γυναίκα. Η Αφροδίτη και οι Χάριτες τη στολίζουν με χάρη, η Αθηνά της διδάσκει τις τέχνες και τέλος ο Ερμής της φυτεύει μέσα στα στήθη της τα ψέματα και τα πλάνα λόγια που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη συμφορά. Η Πανδώρα άνοιξε και το καπάκι από το κουτί που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου κι έτσι “μύρια πάθη στους ανθρώπους σκόρπισαν”.
14 παράξενες μέθοδοι θεραπείας της φαλάκρας σε όλη την ιστορία
Όταν η γραμμή των μαλλιών αρχίζει να υποχωρεί, μερικοί θα έκαναν τα πάντα για να μην μοιάζει το κεφάλι τους σαν γλόμπος! Φαίνεται πως το πρόβλημα της φαλάκρας προσπάθησαν να το λύσουν από πολύ παλιά!
1. Αρχαία Αίγυπτος
Σύμφωνα με τον Πάπυρο Έμπερς (ένα ιατρικό χειρόγραφο από τα 1.550 π.Χ.), το φάρμακο είναι μείγμα λίπους ιπποπόταμου, κροκόδειλου, γάτας, φιδιού και αγριοκάτσικου. Αν αυτό αποτύχει, πρέπει κάποιος να βράσει τρίχες σκαντζόχοιρου και να να εφαρμόσει το μείγμα στο τριχωτό της κεφαλής του για τέσσερις ημέρες.
Η επιλογή του «τέλειου συντρόφου»
Όλοι ψάχνουμε τον ένα και μοναδικό σύντροφο της ζωής μας. Ενίοτε τον βρίσκουμε. Συχνά αυτό διαρκεί ώσπου να βρούμε τον επόμενο… Ποια είναι τα βιολογικά και εξελικτικά κίνητρα που μάς ωθούν στην αέναη αυτή αναζήτηση και ποια τα τρυκ για μια επιτυχημένη επιλογή;
Η επιλογή συντρόφου είναι ίσως η πιο κρίσιμη απόφαση της ζωής μας. Τεράστιες ποσότητες της ενέργειας και του χρόνου μας επενδύονται στην ανεύρεση ενός ξεχωριστού για εμάς ανθρώπου Η όρεξή μας για μόνιμη σχέση τροφοδοτεί μια βιομηχανία αρκετών δισεκατομμυρίων αποτελούμενη από γραφεία συνοικεσίων, αγγελίες για μοναχικούς ανθρώπους και υπηρεσίες γνωριμιών. Και όμως αρκετές φορές δεν είμαστε ικανοποιημένοι.
Αυτοκτονία…όταν ο εαυτός μας “οπλίζεται” εναντίον μας!
Η αυτοκτονία είναι η καλύτερη “θεραπεία” για τον άνθρωπο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις απέναντι στον σύγχρονο άνθρωπο αυξάνονται ραγδαία και για πολλούς πλέον ο δρόμος είναι μονόδρομος. Η αυτοκτονία είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να την αποδώσουμε σ’έναν μόνο παράγοντα.
Ορισμένα αίτια ενδεικτικά:
Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Το ερώτημα που τρομάζει όλους τους γονείς!
Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο… μια ανώτερη δύναμη στην οποία καταφεύγουμε όταν νιώσουμε αδύναμοι και ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Για τους ενήλικες αυτή η δύναμη μεταφράζεται στα πιστεύω μας, την ιδεολογία μας, τη θρησκεία μας, ενώ για τα παιδιά σε έναν ήρωα από κάποιο παραμύθι, όπως ο Άγιος Βασίλης.
Αν το καλοσκεφτούμε η οποιαδήποτε ιδεολογία (θρησκεία) εκπροσωπείται από ένα ή περισσότερα πρόσωπα τα οποία είτε δεν υπήρχαν ποτέ στη γη αλλά προσέφεραν κάποιο έργο ( άρα και κάποια ιδέα), είτε υπήρχαν και προσέφεραν κάποιο κοινωνικό έργο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιστεύω των μικρών μας. Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα μη υπαρκτό πρόσωπο που την περίοδο των εορτών επισκέπτεται τα καλά παιδάκια και τους προσφέρει δώρα. Είναι, λοιπόν, ένα κοινωνικό έργο, ένα έργο προσφοράς ενισχύοντας μάλιστα τις καλές συμπεριφορές των μικρών μας («Αν είσαι καλό παιδί θα σου φέρει ο Άγιος Βασίλης δώρο»).
Υπάρχει Άγιος Βασίλης;