Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Γιατί μας “βγαίνει η ψυχή”…για να πάρουμε μια απόφαση;

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στη θέση να μην μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση; Η απάντηση είναι ότι η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από διλήμματα, γεμάτη από δύσκολές και φαινομενικά εύκολες αποφάσεις.
Η δυσκολία μας στο να πάρουμε μια απόφαση βγάζει μια αναβλητικότητα, έναν φόβο είτε πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη απόφαση, η οποία χρειάζεται καλή σκέψη και χρόνο για την πάρουμε, είτε αφορά μια απόφαση η οποία δεν κρίνει κάτι το ιδιαίτερο για εμάς. Η αναποφασιστικότητα μας δεν διακρίνει εύκολες ή δύσκολες απόφασεις, παρατηρείται και στις δυο περιπτώσεις.
Ας δούμε λοιπόν τρεις πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις μας:
1. O φόβος του λάθους
“Τρέμουμε” και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί να κάνουμε λάθος, να πάρουμε τη χειρότερη απόφαση. Φοβόμαστε ότι θα μας χαρακτηρίσουν, ότι θα δεχτούμε απίστευτες συνέπειες από μια λάθος απόφαση, δεν θα μπορούμε ποτέ να την διορθώσουμε ή να την πάρουμε πίσω. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η αναβλητικότητα δηλαδή η απραξία.

2. Η ανησυχία ότι η απόφαση μας θα βλάψει τους άλλους
Δεν μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση σκεπτόμενοι ότι μπορεί να προξενήσουμε κακό, ανεπιθύμητα αποτελέσμα στους άλλους. Αυτό το στοιχείο έχει να κάνει κυρίως με οικεία για μας πρόσωπα οικογένεια, φίλοι, σχέσεις. Αδυνατούμε να πάρουμε μια απόφαση για μην “χαλάσει” η εντύπωση που έχει ο άλλος για μας, μην “πέσουμε στα μάτια του”.
3. Συναισθηματική σύγχυση
Νιώθουμε ότι έχουμε μπει σε έναν “συναισθηματικό λαβύρινθο”. Τα συναισθήματα μέσα μας είναι πολλά και μπερδεμένα όταν καλούμαστε να πάρουμε μια απόφαση. Όταν τα συναισθήματα πραγματικά “χοροπηδάνε” στο μυαλό μας, φορτιζόμαστε τόσο πολυ συναισθηματικά με αποτέλεσμα να μην έχουμε το καθαρό μυαλό για να πάρουμε απποφάσεις. Χάνουμε το αίσθηση του σωστού και του λάθους, του σημαντικού και του ασήμαντου και μπορούμε πολύ εύκολα να πάρουμε μια απόφαση στο τέλος η οποία δεν θα μας αντικατοπτρίζει .
Tι πραγματικά μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την αναποφασιστικότητα;
Η δράση και μόνο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πάρουμε αποφάσεις, να δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, να πάρουμε το ρίσκο. Η αναβλητικότητα δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Μην φοβόμαστε να στηριζόμαστε στα κριτήρια της σκέψης μας, διότι αυτά είναι που θα μας οδηγήσουν εκ του αποτελέσματος σε σωστές αποφάσεις.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα