Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Κρατώντας "ξύπνια" την ενέργεια στο σώμα μας


Η ζωτική ενέργεια ανθίζει από όλες τις κατευθύνσεις, εκείνοι όμως που δεν έχουν το κέντρο του αφαλού τους ανοιχτό, θα στερηθούν αυτή τη ροή.

Αυτοί οι άνθρωποι ούτε καν γνωρίζουν γι' αυτήν. Ούτε καν θα αντιληφθούν ότι αυτή η ενέργεια βρισκόταν εκεί κι ότι θα μπορούσε να τους έχει επηρεάσει, ότι υπήρχε κάτι κρυμμένο μέσα τους, στο οποίο θα μπορούσαν να είχαν ανοιχτεί. Ούτε καν θα το γνωρίσουν αυτό. Για να συμβεί αυτό το άνθισμα του αφαλού, το οποίο από την αρχαία εποχή ονομάζεται λωτός - ονομάζεται λωτός επειδή έχει τη δυνατότητα του ανοίγματος - χρειάζεται προετοιμασία. Αυτό το κέντρο μας θα έπρεπε να είναι διαθέσιμο στον ανοιχτό ουρανό και θα έπρεπε να δώσουμε την προσοχή μας σ’ αυτό. Τότε, η ζωτική ενέργεια που μας είναι διαθέσιμη μπορεί να φτάσει στο κέντρο του αφαλού και να του δώσει ζωή.


Πώς είναι εφικτό για το κέντρο της ζωής σου να γίνει ένα ανθισμένο λουλούδι, ώστε να μπορεί να συνδεθεί με την αόρατη ενέργεια, που ρέει από παντού; Με ποιόν τρόπο θα συμβεί; 

Το πρώτο ζήτημα είναι η αναπνοή σου. Όσο βαθύτερη είναι, τόσο πιο ικανός γίνεσαι να δουλεύεις πάνω στον αφαλό σου και να τον αναπτύξεις. Εσύ όμως δεν έχεις ιδέα γι’ αυτό. Δεν ξέρεις καν πόσο πολύ ή πόσο λίγο αναπνέεις. Όσο περισσότερο ανησυχείς, τόσο περισσότερο γεμίζεις με σκέψεις. Μπορεί να μην έχεις επίγνωση ότι όσο πιο φορτωμένος είναι ο νους, τόσο λιγότερο θα ρέει η αναπνοή — εμποδίζεται.
Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι η αναπνοή κινείται με έναν τρόπο όταν είσαι θυμωμένος και με διαφορετικό τρόπο, όταν είσαι ειρηνικός; Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι αν υπάρχει έντονη σεξουαλική επιθυμία στο νου, η αναπνοή κινείται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αν όμως ο νους είναι γεμάτος με όμορφα συναισθήματα, τότε η αναπνοή κινείται με διαφορετικό τρόπο; Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι η αναπνοή ενός αρρώστου κινείται με ένα συγκεκριμένο τρόπο κι ότι η αναπνοή ενός υγιούς κινείται με διαφορετικό τρόπο; 

Η ροή της αναπνοής αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, ανάλογα με την κατάσταση του νου σου. Το αντίθετο είναι επίσης αλήθεια. Αν η ροή της ανα­πνοής σου είναι απολύτως αρμονική, αλλάζει την κατάσταση του νου σου. Είτε αλλάζεις το νου και αλλάζει η αναπνοή είτε αλλάζεις την αναπνοή κι αυτό επηρεάζει το νου.
Για τον άνθρωπο που θέλει να αναπτύξει και να επηρεάσει τα ζωτικά του κέντρα, το πρώτο πράγμα είναι η ρυθμική αναπνοή. Όταν κάθεται, στέκεται ή κινείται, η αναπνοή του πρέπει να είναι τόσο αρμονική, τόσο ειρηνική, τόσο βαθιά, που να είναι σε θέση να βιώσει μια διαφορετική μουσική, μια διαφορετική αρμονία της αναπνοής, μέρα-νύχτα. Αν περπατάς στο δρόμο, χωρίς να κάνεις καμία δουλειά, θα νιώθεις μεγάλη ευδαιμονία. Αν αναπνέεις βαθιά, σιωπηλά, αργά και αρμονικά, υπάρχουν δύο οφέλη. Όσο η αναπνοή παραμένει αρμονική, η σκέψη σου θα λιγοστεύει. Σχεδόν δεν θα υπάρχουν σκέψεις. Αν η αναπνοή είναι απόλυτη, θα εξαφανιστούν ακόμη και οι σκέψεις στο νου.
Η αναπνοή επηρεάζει πολύ βαθιά τις σκέψεις μέσα στο νου και σε πολύ μεγάλη έκταση. Δεν κοστίζει τίποτα το να αναπνέεις σωστά και, δεν χρειάζεται να ξοδέψεις επιπλέον χρόνο, για να αναπνέεις σωστά. Όταν κάθεσαι στο τρένο, όταν περπατάς στο δρόμο, όταν κάθεσαι στο σπίτι σου, αν συνεχίζεται η διαδικασία της βαθιάς και ειρηνικής αναπνοής, τότε, μέσα σε λίγες μέρες, αυτή η διαδικασία θα γίνεται αυθόρμητα. Δεν θα το συνειδητοποιείς καν. Η αναπνοή θα κινείται βαθιά και αργά από μόνη της.
Όσο πιο βαθιά και πιο αργή είναι η διαδικασία της αναπνοής, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσεται το κέν­τρο του αφαλού σου. Κάθε φορά που αναπνέεις, η αναπνοή χτυπάει το κέντρο του αφαλού. Αν η αναπνοή πηγαίνει μέσα κι έξω, πάνω από το κέντρο του αφαλού, τότε σιγά- σιγά το κέντρο γίνεται αδρανές, αδύναμο επειδή η αναπνοή δεν το χτυπάει...
...Η βαθιά αναπνοή είναι η πρώτη διαδικασία. Όσο βαθύτερη είναι η αναπνοή, όσο πιο αρμονική, όσο πιο συντονισμένη γίνεται, τόσο περισσότερο θα αρχίσει να ανεβαίνει μέσα σου η ζωτική ενέργεια, θα αρχίσει να ακτινοβολεί από τον αφαλό σου. Ο αφαλός σου θα γίνει ένα ζωντανό κέντρο. Μέσα σε λίγες μέρες, θα αρχίσεις να νιώθεις ότι υπάρχει ενέργεια που ρέει έξω από τον αφαλό σου και θα νιώσεις επίσης ότι υπάρχει ενέργεια που μπαίνει μέσα του. Θα βρεις πως ένα πολύ ζωντανό, δυναμικό κέντρο έχει αρχίσει να αναπτύσσεται κοντά στον αφαλό σου. Μόλις το νιώσεις, αρχίζουν να συμβαίνουν πολύ περισ­σότερες εμπειρίες γύρω από αυτό το κέντρο.


Osho
"Ταξίδι προς τα μέσα"


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα