Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

ΡΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΕΙ…ΑΝΑΠΟΔΑ

Σε πολλές διαφημίσεις αυτοκινήτων φαίνεται ένα αυτοκίνητο να τρέχει προς μία κατεύθυνση, αλλά οι ρόδες του να γυρίζουν με αντίθετη φορά.
Από εκεί πήρα την αφορμή να ψάξω γιατί συμβαίνει αυτό.
Πρόκειται για την πιο απλή απόδειξη ότι δεν βλέπουμε ό,τι πραγματικά συμβαίνει. Το φαινόμενο οφείλεται στο γεγονός ότι το ανθρώπινο μάτι ή μάλλον ο εγκέφαλος δεν βλέπει μία συνεχόμενη εικόνα, αλλά τραβάει φωτογραφίες με έναν ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός κάνει τον άνθρωπο να μην μπορεί να ξεχωρίσει διαφορές ανάμεσα σε εικόνες που εναλλάσσονται πολύ γρήγορα, κάτι που εκμεταλλεύεται και ο κινηματογράφος.
Έτσι αν το αυτοκίνητο κινείται με μικρή ταχύτητα τότε και οι ρόδες του γυρνάνε με μικρή (γωνιακή) ταχύτητα, ο εγκέφαλος σε ένα δευτερόλεπτο αντιλαμβάνεται κάτι τέτοιο:

Img1 - Αντιγραφή
Αν όμως η ταχύτητα είναι πιο μεγάλη, τότε η ρόδα περνάει πάλι από τις ίδιες διαδοχικές θέσεις αλλά το μάτι φωτογραφίζει μερικές από αυτές:
Img2

Τα κόκκινα τετράγωνα είναι αυτά που προλαβαίνει να δει το μάτι και ο εγκέφαλος και τα υπόλοιπα είναι σαν να μην υπάρχουν. Έτσι αν μπουν τα στιγμιότυπα το ένα δίπλα στο άλλο αυτό που βλέπουμε είναι:

Img3

Δηλαδή η ρόδα γυρίζει αντίθετα!
Ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος αλλάζει και η εικόνα που αντιλαμβανόμαστε. Έτσι, σε άλλες ταχύτητες βλέπουμε τη ρόδα να γυρνάει πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε, ή ακόμα να μένει και ακίνητη!
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα