Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Σκηνοθετώντας την αυτοκτονία του Εαυτού μου

fake suicide

Κάποιος παρατηρεί “εγώ ζηλεύω το χ, εγώ φοβάμαι το ψ, εγώ θυμώνω με το ω” και αρχικά προσπαθεί να αποφύγει τα χ, ψ και ω. Έπειτα ανακαλύπτει ότι ο μόνος κοινός παράγοντας στα βάσανά του είναι το αυτό το “εγώ”, οπότε αν αποφύγει τα χ, ψ και ω θα εμφανιστούν μοιραία τα α, β, γ που και πάλι θα ενοχλήσουν αυτό το “εγώ”. Τότε αρχίζει να σκέφτεται ότι για να ησυχάσει, η μόνη λύση είναι να σκοτώσει, να ξεφορτωθεί το ίδιο το “εγώ”!
Αυτό όμως είναι μια ευφάνταστη, μη-πραγματοποιήσιμη ιδέα, γιατί χωρίς το “εγώ”, χωρίς εμένα, δεν θα υπήρχαν καθόλου εμπειρίες*, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας της “δολοφονίας” του “εγώ”. Το μόνο που μπορώ να κάνω “εγώ” είναι να σκηνοθετήσω μια fake αυτοκτονία του “εαυτού” μου! Χαχαχα!

Το βαθύτερο νόημα

meaning of life 1

H δήλωση “η Ζωή δεν έχει κάποιο βαθύτερο νόημα, τα πράγματα απλώς συμβαίνουν” δεν έρχεται ως αντίθετη προς τη δήλωση “πρεπει να βρω το βαθύτερο νόημα της ζωής” αλλά ως negation αυτής της δήλωσης.. negation της αγωνίας του να βρεις κάποιο σπουδαίο, βαθύτερο, ξεχωριστό νόημα με το νου σου..
Κανείς δεν μπορεί να αποδείξει ότι η Ζωή έχει κάποιο βαθύτερο νόημα, ούτε ότι δεν έχει, όμως πράγματα γίνονται νευρωτικά όταν πιάνουμε μια ιδέα (όπως “πρέπει να βρω το νόημα της Ζωής” ή “το νόημα της Ζωής είναι να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά και να τα μεγαλώσει σωστά”) και χτίζουμε όλη μας τη ζωή πανω σε αυτή, αγωνιώντας, μαχόμενοι, πιέζοντας τους εαυτούς μας κλπ.
Είναι περίπου σαν να αρχίσω να πιστεύω ότι υπάρχει ένας αόρατος φτερωτός ελέφαντας και μετά, επειδή κανείς δνε μπορεί να μου αποδείξει ότι αυτός ο αόρατος ελέφαντας δεν υπάρχει, να πηγαίνω μαζί του για βόλτες, να πηγαίνουμε μαζί διακοπές στη σιγκαπουρη και να τρώμε καθε μεσημέρι μαζί το φαγητό μας!
Επίσης είναι απόλυτα βέβαιο ότι κάθε γεγονός έχει τη σημασία του, το νόημά του, που εξαντλείται στα όρια του γεγονότος.. αυτό είναι αυταπόδεικτο, δεν χρειάζεται απόδειξη..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα