Σάββατο 28 Απριλίου 2018

ΓΟΝΕΙΣ ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ



Μιά δυό φορές πο έτυχε να πάρω τον μικρό σε ποδοσφαιρικό αγώνα βγήκα έξω απο τα ρούχα μου, τα πήρα στο κρανίο και είπα εγώ δεν ξαναπάω. 

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα να παίρνεις το παιδί σου για μπάλα και να ακούς τι λένε πατεράδες και μανάδες. 

Προπονητές οι πατεράδες και προπονήτριες οι μανάδες. Μόνον τα διπλώματα τους λείπουν. 

Όλα τα ξέρουν μέχρι και οδηγίες δίνουν στα παιδιά τους τι να κάνουν. 

Όλα τα χαζά εκεί τα ακούς. Άσε που λείπουν και οι καυγάδες μερικές φορές. 

Κόιταξε τώρα βα δέις τι έγινε σε παιχνίδι πιτσιρικάδων σργη θεσσαλονίκη.

Ζήσε για σένα και άσε τους άλλους να ζήσουν για τον εαυτό τους!


Με ένα ιστορικό που περιλαμβάνει τη συγγραφή πάνω από 30 βιβλίων και συνολικά γύρω στις 5 εκατομμύρια πωλήσεις, ο dr Mikhail Litvak δίκαια μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στην παγκόσμια ελίτ στον τομέα της ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας και ψυχιατρικής!

Συλλέξαμε τις 18 πιο πολύτιμες συμβουλές που περιγράφονται στα βιβλία του οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωή σας σε προσωπικό διαπροσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
  1. Άμα οι πράξεις σου συνοδεύονται από ένα καλοδουλεμένο σχέδιο, η επιτυχία είναι φυσικό επακόλουθο!
  2. Τόσο οι ώριμοι όσο και οι ανώριμοι άνθρωποι διαθέτουν γνώση! Η μεγάλη διαφορά είναι πως ο ώριμος άνθρωπος μπορεί και μετατρέπει τη γνώση αυτή σε πράξεις!
  3. Ζήσε για σένα και άσε τους άλλους να ζήσουν για τον εαυτό τους! Αν δε το κάνεις για σένα θα μπεις σε μια διαδικασία να θες να αποδείξεις στους άλλους κάτι που πιθανόν να μην είσαι.
  4. Άμα σου αρέσει να ονειροπολείς φαντάσου τον εαυτό σου να κατακτά στόχους ρεαλιστικούς και βραχυπρόθεσμους. Αυτό είναι το κλειδί στην πραγματοποίηση των μεγάλων μακροπρόθεσμων στόχων.
  5. Αντί να σπαταλάς τον χρόνο σου με ανθρώπους ρηχούς που ξέρεις ότι δε σε γεμίζουν. καλύτερα επένδυσε το χρόνο σου διαβάζοντας ένα βιβλίο!

Αξίζεις


της Ανδριάνας Γκολώνη
Απογοήτευση. Μα γιατί;
Ερώτημα αναπάντητο.
Σε απογοητεύει ο άνθρωπός σου, ο φίλος σου, η κυνική καθημερινότητα, η εγωκεντρική κοινωνία. 
Μα πάνω από όλα σε απογοητεύει ο εαυτός σου. Εσύ και αυτός. Εσύ απέναντι σε αυτόν. 
Σε μια αέναη πάλη για το ποιος θα κερδίσει τον τίτλο του καλού, του επιτυχημένου, της άπιαστης τελειότητας που όσο πάει και απομακρύνεται σαν όνειρο που ξεχνάς όταν ανοίξεις τα μάτια σου. Μάταιος αγώνας με σίγουρο το αποτέλεσμα. Απογοήτευση. Μα γιατί σε ρωτάω και πάλι;
Μήπως ήρθε η ώρα να πάψεις να προσπαθείς να γίνεις κάτι που ποτέ δεν θα γίνεις, κάποιος που ποτέ δεν θέλησες να γίνεις;

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ DNA-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ!




Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πρώτες κινούμενες εικόνες, δηλαδή πρωτόλειες κινηματογραφικές ταινίες, που έγιναν ποτέ και δημιουργήθηκε από τον φωτογράφο Eadweard Muybridge το 1878.


Μετά από περίπου εκατόν-πενήντα χρόνια μία κινούμενη εικόνα-ταινία σαν κι' αυτή, που δείχνει πάλι, όπως και τότε, ένα άλογο που καλπάζει, αποθηκεύτηκε στη μνήμη μορίου DNA ζωντανού κυττάρου και μπορεί να ανακτηθεί από εκεί ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως αν το κύτταρο διαιρείται και εξελίσσεται. 

Αυτό ακριβώς το επίτευγμα περιγράφεται σε δημοσίευση που έγινε στο περιοδικό Nature και πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ (https://www.nature.com/articles/nature23017). 

Οι επιστήμονες, που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την έρευνα, έχουν ήδη καταφέρει να μεταφέρουν και να αποθηκεύσουν τεράστιους όγκους πληροφοριών στο DNA και μάλιστα ένας από τους συγγραφείς της παραπάνω μελέτης, ο George Church, κωδικοποίησε και αποθήκευσε το δικό του βιβλίο “Regenesis” στη μνήμη βακτηριδιακού DNA και έκανε 90 δισεκατομμύρια αντίτυπα από αυτό! 

Νικόλα Τέσλα: Ο Ιπτάμενος Δίσκος που σχεδίασε και δεν κατασκευάστηκε ποτέ



Ο Νίκολα Τέσλα θεωρείται μία από τις πιο καινοτόμες και μυστηριώδη μορφές που έζησαν ποτέ, ενώ έχει πιστωθεί τη δημιουργία ενός μεγάλου μέρους της τεχνολογίας την οποία εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένη.
Χωρίς τη μεγαλοφυΐα του Τέσλα δεν θα είχαμε το εναλλασσόμενο ρεύμα, την αξιοποίηση και διανομή του φωτός, τις ακτίνες Χ, το ραδιόφωνο, το πηνίο Tesla, το τηλεχειριστήριο, τη ρομποτική, το λέιζερ, τις ασύρματες επικοινωνίες, την απεριόριστα ελεύθερη ενέργεια κ.α.
Για το λόγο αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο Tesla ερεύνησε επίσης το κόσμο της πτήσης και ενδεχομένως, της αντιβαρύτητας. Ο Τέσλα ήταν μια ιδιοφυΐα, και οι εφευρέσεις και οι ιδέες του δεν είχαν όρια.
Πάνω από εκατό χρόνια πριν, κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού αιώνα, ο Tesla υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα περίεργο αεροσκάφος, το οποίο ονομάστηκε «Πρώτος Ιπτάμενος Δίσκος στο Κόσμο» το πρώτο στον κόσμο ανθρωπογενές UFO και λίγο καιρό πριν πεθάνει φέρεται να επινόησε τα σχέδια για το κινητήρα ενός διαστημοπλοίου τον οποίο ονόμασε «Anti-Electromagnetic Field Drive (Αντι-Ηλεκτρομαγνητική Μονάδα Τομέα) ή Space Drive (Χώρο στο Δίσκο).
Ο Νίκολα Τέσλα επίσης, έφερε την ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή, αφού πιθανόν να είναι ο πρώτος άνθρωπος που άκουσε τα χαιρετίσματα ενός άλλου πλανήτη, όταν το 1899, μια σειρά από σήματα με κανονική περιοδικότητα, έφτασαν από το διάστημα, και δημοσιοποίησε αυτές τις ανακαλύψεις του το Μάρτιο του 1901 σε άρθρο του με τίτλο «Μιλώντας με τους πλανήτες».
Όταν ο Τέσλα πέθανε το 1943, κατασχέθηκαν όλα τα υπάρχοντά του, και στάλθηκαν σφραγισμένα στην Αποθηκευτική Εταιρία του Μανχάταν, συμπεριφορά παράξενη, καθώς ο Τέσλα είχε την αμερικανική υπηκοότητα.

ΠΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ


Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, ακόμα και το ονοματεπώνυμό μας επηρεάζει την προσωπικότητά μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε και που προβάλουμε τον εαυτό μας. Η πανάρχαια τέχνη της αριθμολογίας, μας αποκαλύπτει τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας.

Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια αρίθμηση, κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. 
Το ονοματεπώνυμό μας μπορεί να μεταφραστεί σε έναν λεξάριθμο, προσθέτοντας τους αριθμούς που προκύπτουν από κάθε γράμμα που εμπεριέχει.

Δίνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βρεις εύκολα και γρήγορα τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμού σου και να διαβάσεις τί σημαίνει! Πώς θα βρεις τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμου σου; Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε το βαπτιστικό σου όνομα και το επώνυμό σου.

Για να δεις ποιος αριθμός αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα δες την παρακάτω ακολουθία:

Α=1, Β=2, Γ=3, Δ=4, Ε=5, Ζ=7,
Η=8, Θ=9, Ι=1, Κ=2, Λ=3, Μ=4,
Ν=5, Ξ=6, Ο=7, Π=8, Ρ=9, Σ=1,
Τ=2, Υ=3, Φ=4, Χ=6, Ψ=7, Ω=8.

Πρόσθεσε όλους τους αριθμούς του ονοματεπώνυμου σου μέχρι να βγει μονοψήφιος αριθμός.

Για παράδειγμα:
Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Ο Σ Κ Α Π Ο Υ Τ Ζ Ι Δ Η Σ

10 τρόποι για να δημιουργήσω μια πετυχημένη σχέση βοήθειας

πετυχημένη σχέση
Το παρακάτω κείμενο, αποτελεί ένα απόσπασμα από άρθρο που έγραψε ο Carl Rogers to 1958, για τα "Χαρακτηριστικά μια επιτυχημένης σχέσης βοήθειας. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και αναδημοσιευμένα κείμενα του ιδρυτή της Προσωποκεντρική Προσέγγισης στην Ψυχοθεραπεία. Το άρθρο αυτό, επηρέασε την ματιά πολλών ψυχοθεραπευτών και ασκεί σημαντική επίδραση στους επαγγελματίες έως τις μέρες μας.
Παραθέτουμε παρακάτω το πιο δημοφιλές απόσπασμα του άρθρου:

Οι διάσημες 10 "πως μπορώ να...." ερωτήσεις.

1. Μπορώ με κάποιο τρόπο να δίνω την εικόνα του ανθρώπου που είναι συνεπής, με την βαθιά έννοια της λέξης που αξίζει να τον εμπιστεύομαι και να βασίζομαι σε αυτόν;
2. Μπορώ να εκφράζομαι με έναν τέτοιο τρόπο ώστε, στο μέτρο του δυνατού, να μην παρερμηνεύεται ο λόγος μου από τους άλλους;
3. Μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου ελεύθερο να έχει την εμπειρία μιας θετικής στάσης προς τους άλλους – μιας στάσης ζεστασιάς, φροντίδας, προσοχής, ενδιαφέροντος, σεβασμού;
4. Μπορώ να είμαι αρκετά δυνατός σαν άνθρωπος ώστε να είμαι ξεχωριστός από τους άλλους; Μπορώ να σέβομαι τα συναισθήματα μου, τις ανάγκες μου, καθώς και τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου;
5. Νιώθω αρκετά ασφαλής μέσα μου ώστε να επιτρέψω στον άλλον τη διαφορετικότητα του; Μπορώ να επιτρέψω στον άλλον να είναι αυτό που είναι – τίμιος ή απογοητευτικός, παιδαριώδης ή ενήλικος, σε κατάσταση απόγνωσης ή με αυτοπεποίθηση; Μπορώ να του δώσω την ελευθερία της ύπαρξής του; Η αισθάνομαι ότι θα πρέπει να ακολουθήσει συμβουλές, να παραμείνει εξαρτημένος σε μένα, ή να μου μοιάσει;
6. Μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου να μπει στον κόσμο των συναισθημάτων του και των προσωπικών του εξηγήσεων και να τα δω αυτά ακριβώς όπως τα βιώνει αυτός;

Η φύση και η δομή της σκέψης

J.K.
«…  Εάν δεν κατανοήσετε τι είναι η σκέψη, τότε θα είστε μονίμως σε σύγκρουση με τη σκέψη. 
Πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω όλη αυτή την ιστορία, επειδή είναι κάτι πολύ περίπλοκο στο οποίο πρόκειται να εμβαθύνουμε μαζί. 
Είτε καταλαβαίνετε είτε όχι, απλώς ακούτε.

Το πρώτο βήμα είναι και το τελευταίο βήμα. 
 Το πρώτο βήμα είναι εκείνο της ξεκάθαρης αντίληψης και η ξεκάθαρη δράση της ξεκάθαρης αντίληψης είναι η τελειωτική δράση. 
Όταν δεις κάποιο κίνδυνο, όπως να σε πλησιάζει ένα φίδι, αυτή ακριβώς η αντίληψη είναι πλήρης δράση. 
Είπαμε ότι το πρώτο βήμα είναι και το τελευταίο βήμα.

Η αξία του να μοιράζεσαι!

της Κέλλυ Σεφέρου
«Να είσαι πάντα τυχερός και ευτυχισμένος!», «Να έχεις όλα τα καλά του κόσμου!», «Εύχομαι να παίρνεις πάντα πολύ αγάπη γιατί το αξίζεις!». Πόσες φορές έχεις λάβει τέτοιου είδους ευχές; Άραγε έγιναν ποτέ πραγματικότητα όλα τα παραπάνω στη ζωή σου; Αν όχι, τι έφταιξε; Τι πήγε λάθος; Μήπως δεν πήρες από τη ζωή όσα περίμενες και αν όχι τότε τι έδωσες; Μήπως περίμενες να πάρεις πολλά περισσότερα από όσα έδωσες; Η μήπως μεγάλωσες και εσύ με τη γνωστή φράση: «Να δίνεις ό,τι παίρνεις». Και τι είναι τα συναισθήματα; Συναλλαγές που μπαίνουν σε συγκεκριμένα κουτάκια; Κάπου το χάνουμε. Μαζί και την αλήθεια μας.
Αναρωτήσου τα εξής: Τι θα σήμαινε η ευτυχία αν ήταν μια μονόπλευρη κατάσταση δοτικότητας; Πόσο σημαντική θα ήταν ως ευχή; Τι επιρροή θα ασκούσε ο έρωτας στη ζωή σου αν τον αντιμετώπιζες εγωιστικά και με συγκεκριμένους όρους αποδοχής; Τι αξία θα είχε το να λαμβάνεις αγάπη, φροντίδα, καλοσύνη και υποστήριξη αν εσύ ο ίδιος δεν έκανες το ίδιο ή και ακόμη περισσότερα; ‘Οχι για αντάλλαγμα, όχι. Στο συναίσθημα του να προσφέρεις αναφέρομαι! Σε αυτό που επιθυμείς με όλη σου την καρδιά να δώσεις ό,τι καλύτερο έχεις μέσα σου, χωρίς να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου την προϋπόθεση πως αν το κάνεις θα λάβεις ακόμη περισσότερα! Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν γίνεται να μπαίνουν σε καλούπια και σε συγκεκριμένες διαδικασίες βόλεψης, όσο και αν το επιθυμούμε πολλές φορές! Οι ανθρώπινες σχέσεις κρύβουν μεγάλο δυναμισμό για αυτό και αργά ή γρήγορα διαπιστώνουν τα λάθη, επιζητώντας το κάτι καλύτερο!
Ασφαλώς και οι επιθυμίες των ανθρώπων πολλές φορές έχουν την τάση να διακατέχονται από κίνητρα εγωισμού. Από τη φύση μας αποφασίζουμε ασυνείδητα πολλές φορές να προστατεύσουμε το «εγώ» μας και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να συμβαίνει με σκοπό τη διασφάλισή μας από οτιδήποτε είναι ικανό να μας βλάψει. Είτε συναισθηματικά είτε σωματικά. Ασφαλώς και υπάρχουν φορές που ενώ έχουμε όλη τη θέληση να δώσουμε, επιθυμούμε περισσότερο να λάβουμε. Είναι και αυτό μέσα στα πλαίσια αυτοσυντήρησης και ενδυνάμωσης του εσωτερικού μας εαυτού. Είναι από εκείνες τις στιγμές που κουραστήκαμε να δίνουμε και θέλουμε μόνο να λαμβάνουμε αγάπη, φροντίδα και ουσιαστικό ενδιαφέρον! Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας, ανακτούμε εσωτερική δύναμη και επιστρέφουμε δυναμικά στην επιθυμία του να δώσουμε! 
Το πάρε – δώσε στις σχέσεις υποδηλώνει ισορροπία. 

‘Ένας ουρανός γεμάτος από άγνωστους «παρατηρητές»

‘Ένας ουρανός γεμάτος από άγνωστους «παρατηρητές»
Ένα περίεργο ουρανό δείχνει το βίντεο που έχει ληφθεί κάπου στη Σκωτία, ένα ουρανό γεμάτο από «αντικείμενα» στο υπέρυθρο φάσμα τα οποία δεν φαίνονται με γυμνό οφθαλμό.
Δείτε στο βίντεο:

Ξεχάσαμε νὰ μιλᾶμε…

Ξεχάσαμε νὰ ἐπικοινωνοῦμε…
Ξεχάσαμε νὰ ἐξωτερικεύουμε τὶς σκέψεις μας καὶ τὰ ὄνειρά μας…
Θὰ τὸ πληρώσουμε αὐτό….
Οἱ Ἄνθρωποι, σὲ κάθε πλευρὰ τοῦ πλανήτου, ἔχουν ἕνα στόμα. 
Αὐτὸ τὸ στόμα εἶναι ἀπὸ τὰ σημαντικότερα ἐπικοινωνιακὰ ἐργαλεία μας. Ἴσως καὶ τὸ σημαντικότερον.
Μὰ γιὰ νὰ ἀνοίξουν τὰ στόματα ἀπαιτεῖται χρόνος κοινὸς μὲ τοὺς ἄλλους. 
Ἀπαιτῶνται πυλῶνες ἐμπιστοσύνης. 
Ἀπαιτεῖται νὰ χαλαρώσουμε δίπλα τους, νὰ ξανά-γνωρισθοῦμε καὶ νὰ πιάσουμε τὰ πάντα ἀπὸ τὴν ἀρχή.
Ἡ ἔννοια τῆς κοινωνίας προέρχεται ἀπὸ τὸ «κοινόν» καὶ κτίζεται μὲ τὴν ἐπικοινωνία.
Ἡ ἐπικοινωνία ὅμως ἀπαιτεῖ λόγο καὶ ἐχθρεύεται τὴν σιωπή.

Οὔτως ἢ ἄλλως δὲν γίνεται οἱ ἄλλοι νὰ εἰσέλθουν στὸ δικό μου μυαλὸ καὶ νὰ διαχειρισθοῦν τὶς δικές μου σκέψεις.
Πρέπει ἐγὼ νὰ ἀνοίξω διαύλους ἐπικοινωνίας, νὰ ὁμολογήσω τὶς σκέψεις μου, νὰ τὶς μοιρασθῶ καί, μὲ τὴν σειρά τους κι αὐτοί, νὰ μοῦ ἐπιστρέψουν τὴν ἐμπιστοσύνη καὶ νὰ κάνουν κοινές μας τὶς δικές τους σκέψεις.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΑ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΟΥΣ!


Οι μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες, ιδίως αν έχουν μεγαλώσει σε μικρά χωριά, θα θυμούνται πως το φανάρι αποτελούσε βασικό και αναγκαίο εξάρτημα της κουζίνας του σπιτιού, καθώς εκεί μπορούσε να φυλαχτούν για λίγες ώρες  φαγητά, χωρίς να κινδυνεύουν να κάτσουν επάνω τους μύγες αλλά επίσης,επειδή ήταν και κρεμασμένο από το ταβάνι, να μην κινδυνεύουν αυτά από τα ποντίκια ή τις γάτες.
Μην ξεχνάμε ότι το 1950 ο ηλεκτροδοτούμενος πληθυσμός της χώρας ήταν μόνο το 55% του συνόλου, ενώ το 1955 έφτασε μετά βίας το 59,1 %.


Ακόμα και στις πόλεις και τις κωμοπόλεις που διέθεταν ηλεκτρικό τα ψυγεία πάγου ήσαν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι.
Το ηλεκτρικό ρεύμα ήταν αρκετά ακριβό για πολλούς και οι 385 εταιρείες που το παρήγαν το πουλούσαν σε διαφορετικές τιμές που ξεκινούσαν με την κιλοβατώρα στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς στις 1,417 δρχ., στον Πύργο στις 5,83 δρχ., στην Κύμη 7,98 δρχ., και στην Ανδρίτσαινα στις 11,30 δρχ.

Φταις εσύ και σίγουρα όχι εγώ – Χόρχε Μπουκάι

Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση τους, τείνουν να κατηγορούν τον σύντροφό τους. Βλέπουν καθαρά ποια είναι η αλλαγή που χρειάζεται να κάνει ο άλλος ώστε να λειτουργήσει η σχέση, αλλά τους είναι πολύ δύσκολο να δουν τι είναι αυτό που κάνουν οι ίδιοι και δημιουργούν προβλήματα.


Είναι πολύ συνηθισμένο να ρωτήσεις κάποια γυναίκα σε μία συνεδρία ζεύγους:
«Τι σου συμβαίνει;»
Και να σου απαντήσει:
«Αυτό που μου συμβαίνει, είναι πως ο άντρας μου δεν καταλαβαίνει…»
Κι εγώ επιμένω:
«Εσένα, τι σου συμβαίνει;»
Κι εκείνη απαντάει ξανά:
«Αυτό που μου συμβαίνει, είναι ότι είναι πολύ επιθετικός!»
Κι εγώ συνεχίζω μέχρι τελικής πτώσεως:
«Εσύ, όμως, τι αισθάνεσαι; Τι σου συμβαίνει εσένα;»

Το πραγματικό, συναρπαστικό μάθημα από τις «τρεις σοφές μαϊμούδες»


Πιθανώς έχετε ήδη δει την περίφημη εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες. Γνωρίζετε όμως τι σημαίνει πραγματικά;

Η κλασική εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες από το Ιερό Τοσόγκου εκφράζει ένα απλό, διαχρονικό μάθημα: πρέπει να προσέχουμε τι λέμε, τι ακούμε και τι βλέπουμε.

Αυτό το φημισμένο ιερό βρίσκεται στην Ιαπωνία. Το γλυπτό με τις τρεις σοφές μαϊμούδες –με τη μία να καλύπτει το στόμα της, την άλλη τα μάτια της και την τελευταία τα αφτιά της– χρονολογείται στο 1636.

Λίγες εικόνες έχουν περάσει τόσα πολλά σύνορα και έχουν διαρκέσει τόσες δεκαετίες όσο αυτή. Οι τρεις σοφές μαϊμούδες αποτελούν πλέον ένα σύμβολο.

Ωστόσο το νόημα αυτής της εικόνας με τον καιρό σταδιακά χάθηκε.
Οι Ιάπωνες, για παράδειγμα, αναφέρονται σε έναν φιλοσοφικό κώδικα προσεκτικής συμπεριφοράς:
«Μη βλέπεις το κακό, μην ακούς το κακό και μη λες το κακό».
Το μάθημα αυτό προέρχεται από τα γραπτά του Κομφούκιου. Για πολλούς, καλλιεργεί μια αίσθηση «παράδοσης».
Ωστόσο, οι ιστορικοί βλέπουν έναν παραλληλισμό ανάμεσα στην εικόνα με τις τρεις σοφές μαϊμούδες και τα τρία φίλτρα του Σωκράτη.
Έτσι, αυτή η εμβληματική εικόνα μπορεί να περιλαμβάνει ένα πολύ πιο χρήσιμο μήνυμα για τη σύγχρονη ζωή μας. Η εικόνα αυτή δεν έχει καμία σχέση με κάποια αρχαία ανατολίτικη δουλοπρέπεια που επιβάλλεται για να μη βλέπουν ή να μην ακούνε οι άνθρωποι την αδικία.
Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτές τις διδασκαλίες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα