Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Φτερά για να πετάξουν έχουν μόνο τα πουλιά

του Ραφαήλ Αρετάκη
Όταν άνοιξα την πόρτα του δωματίου, αντίκρισα τον εαυτό μου. Πολλές φορές. Δεκάδες φορές. Ήμουν μισοθαμμένος μέσα σε τσιμέντο. Άλλες φορές μέχρι το λαιμό, άλλες μέχρι το στήθος και άλλες ως τα γόνατα. Σε μία μέχρι τους αστραγάλους. Περπάτησα ανάμεσά τους παρατηρώντας τα πρόσωπα. Είχαν στο βλέμμα αυτή τη λαχτάρα για γνώση που συναντάς σε μερικούς ανθρώπους όταν επισκέπτονται έναν ξένο τόπο. Τους βλέπεις να θέλουν με τα μάτια να ρουφήξουν κάθε του γωνιά για να τη φυτέψουν εκεί στην άκρη του μυαλού για μια γρήγορη αναπόληση.
-Προσγειώσου επιτέλους. Σοβαρέψου!
Ήμουν δεν ήμουν πέμπτη δημοτικού όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά μια τράπεζα. Είχε κάποιες εκκρεμότητες ο πατέρας μου και με κουβάλησε μαζί του. Μπαίνοντας μέσα παρατήρησα δυο πράγματα· μια ουρά και ένα «όνειρο». Η ουρά ήταν οι άνθρωποι που περίμεναν να εξυπηρετηθούν από τον μιζεριασμένο ταμία. Το όνειρο βρισκόταν ακριβώς απέναντί του. Ήταν μια φωτογραφία κρεμασμένη πάνω από ένα διθέσιο καναπέ. Έδειχνε ένα αγκαλιασμένο, ηλικιωμένο ζευγάρι, να αποχαιρετά το παιδί τους. Ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ένα τρένο και προφανώς να φύγει μακριά τους. Από εκείνη τη μέρα, αυτή η γαμημένη εικόνα έμεινε καρφωμένη στο μυαλό μου. Είμαι σίγουρος πως ήταν καρφωμένη και στο μυαλό του μίζερου ταμία. Όχι επειδή την έβλεπε κάθε μέρα για οκτώ ώρες, αλλά επειδή έβλεπε τον εαυτό του στο πρόσωπο του νεαρού που αποχαιρετούσε τους γονείς του για να κυνηγήσει το όνειρό του και νέες περιπέτειες.
-Μπορώ και εγώ να πετάξω μια μέρα και να γνωρίσω τον κόσμο;
-Φτερά για να πετάξουν έχουν τα πουλιά. Άσε τους κόσμους και δες να ριζώσεις κάπου.

Η υπερπροσφορά είναι στο βάθος πολύ μεγάλος εγωισμός, το ίδιο μίζερη όσο και η τσιγκουνιά


Η υπερπροσφορά είναι στο βάθος πολύ μεγάλος εγωισμός, το ίδιο μίζερη όσο και η τσιγκουνιά
Ο έρωτας μπορεί να έχει τα χίλια μύρια καλά, όμως αγάπη απαραιτήτως δεν έχει.
Μπορεί να προέρχεται κι από μια πονηριά της φύσης για τη διαιώνισή της και γι’ αυτό να είναι πρωτίστως ένστικτο, ένστικτο εξιδανικευμένο όσο και ισχυρότατο για να επιτελέσει το έργο του.
Η φύση βιάζεται να παγιδεύσει με μαγείες ένα ζευγάρι στη γονιμοποίηση.
Ελάχιστοι είναι οι ευλογημένοι εραστές που τους χαρίστηκε αγάπη μαζί με τον έρωτά τους.
Τους χαρίστηκε; Το κατόρθωσαν;
Είναι μία απορία που θα διαρκεί για πάντα.
Τείνω πάντως στην προσωπική ευθύνη μας και εδώ.

Φιλτράροντας τὸν κόσμο μας

Ὅλα στὸν κόσμο μας δὲν εἶναι ἀληθῆ, ἀλλὰ ἀληθοφανῆ. Ἐπιλέγουμε μίαν ἐκδοχή τους, ποὺ ταιριάζει μὲ τὶς πεποιθήσεις μας καί, βάσει αὐτῆς, ἐκτιμοῦμε, κρίνουμε καὶ συγκρίνουμε τὰ πάντα. Σὲ ἐλάχιστες περιπτώσεις ἀντιλαμβανόμεθα πὼς τὰ προσωπικά μας φίλτρα ὑπάρχουν καὶ πὼς περιττεύουν, γιὰ νὰ ἀπαλλαγοῦμε ἀπὸ αὐτά. Συνήθως πορευόμεθα μὲ αὐτὰ καθ’ ὅλην τὴν διάρκεια τοῦ βίου μας, εὐτυχεῖς ἢ δυστυχεῖς, ἀναλόγως τοῦ χρώματος ποὺ τὰ φίλτρα μας προσδίδουν στὸν κόσμο μας.
Ὅμως…
Ἀκριβῶς ἐπεὶ δὴ αὐτὰ τὰ φίλτρα εἶναι ὑποκειμενικά…
Κι ἀκριβῶς ἐπεὶ δὴ στὶς περισσσότερες τῶν περιπτώσεων μᾶς ὁδηγοῦν στὴν μοναξιὰ καὶ στὴν δυστυχία…
Κι ἀκριβῶς διότι ἔπαυσαν πρὸ πολλοῦ νὰ εἶναι ἀναγκαία γιὰ τὴν Ἀνθρωπότητα…
…ἔρχεται ἡ στιγμὴ τῆς ἀπαλλαγῆς μας ἀπὸ αὐτά.
Θὰ τὸ κάνουμε λοιπὸν οὔτως ἢ ἄλλως, μὲ ἢ χωρὶς τὴν θέλησίν μας, διότι ἡ Ἀνθρωπότης εἰσέρχεται σὲ μίαν νέα περίοδον τέτοια, ποὺ ἡ Ἀνάγκη της γιὰ τὴν Ἀλήθεια εἶναι ἀπολύτως ἐπιτακτική. Θὰ ἀπαλλαγοῦμε ἀπὸ αὐτά, ἀκόμη κι ἐὰν ξεβολευόμεθα καὶ δὲν μᾶς ἀρέσει.
Θὰ ὑποχρεωθοῦμε ἐκ τῶν πραγμάτων νὰ πορευθοῦμε δίχως βαρίδια καὶ ἐμπόδια, διότι θὰ μᾶς παρασύρη ἢ ἡ δίνη τοῦ Χρέους ἢ ἡ δίνη τῆς Ἀνάγκης.

7 σημάδια από το Σύμπαν ότι είστε έτοιμοι για μια μεγάλη αλλαγή


Στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που νομίζουμε πως είμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης αλλαγής. Αλλά σε αυτές τις στιγμές, φοβόμαστε επίσης το τι θα συμβεί αν κάνουμε αυτή την αλλαγή. Οπότε τι κάνουμε; Πώς θα αποφασίσουμε αν θα κάνουμε την αλλαγή ή όχι;

Λοιπόν, το Σύμπαν είναι εδώ για να σας πει! Το Σύμπαν κάνει συγκεκριμένα πράγματα σας δίνουν μια ιδέα για το αν αυτή η αλλαγή θα είναι επιβλαβής στη ζωή σας.

1) Αν νιώθετε πως τον τελευταίο καιρό είχατε πολλές άσχημες σχέσεις τότε αυτό είναι σημάδι πως πρόκειται να βιώσετε κάποια μεγάλη αλλαγή. Φυσικά, μπορεί να είναι δύσκολο και επίπονο το να περάσετε κάτι τέτοιο, αλλά αντί για τον πόνο σκεφτείτε τον καλύτερο λόγο για τον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτή η απώλεια. Αυτό γίνεται επειδή αλλάζετε την αντίληψη σας και επίσης επειδή αυτές οι παλιές σχέσεις γίνονται προβληματικές.

2) Πρέπει να σκέφτεστε γρήγορα και να αντιδράτε σε πράγματα που δεν περιμένατε συνέχεια, και αν είστε όντως έτοιμοι για αλλαγή, θα δείτε πως το Σύμπαν έχει διασκορπίσει γύρω σας σημάδια για να παρατηρήσετε. Μπορούν να είναι σε μορφή αριθμητικής συγχρονικότητας όπως το να βλέπετε το 11:11 ή το 777 συνέχεια. Ή μπορούν να είναι κάποια συγκεκριμένη εικόνα ή φράση που συνεχώς εμφανίζεται γύρω σας. Όλα αυτά είναι σημάδια που δηλώνουν ότι πρόκειται να γίνει μια μεγάλη αλλαγή σύντομα.

3) Αν είστε στα πρόθυρα μιας αλλαγής θα δείτε πως ο ύπνος σας επηρεάζεται. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάποια ιατρική αιτία για την αλλαγή του ύπνου σας, πρέπει οπωσδήποτε να αναρωτηθείτε αυτό. Όταν η καρδιά και το μυαλό περνούν μια αλλαγή, κουράζεστε πολύ. Αυτό σας κάνει να κοιμάστε όσο περισσότερο μπορείτε και κάνει δύσκολο το να σηκωθείτε στην ώρα σας. Ωστόσο, με τον καινούργιο τρόπο ζωής, όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό.

Εκείνοι ήταν καιροί που η ευφυΐα βρισκόταν στη κορύφωσή της… (OSHO)



Υπήρχαν πολλοί φιλόσοφοι την εποχή του Βούδα. Ποτέ άλλοτε δεν συνέβη τέτοιο άνθισμα της διάνοιας, όπως συνέβη εκείνη την εποχή.
Και όχι μόνο στην Ινδία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπήρχε ο Βούδας, υπήρχε ο Μαχαβίρας, ο Πραμπούτα Κατγιαγιάν, ο Ατζίτ Κεσακαμπάλ, μεγάλοι φιλόσοφοι, ο Μακάλι Γοσπάλ, σπάνια διάνοια, ο Σαντζάβ Βιλετιπούτα και πολλοί άλλοι βρίσκονταν στο Μπιχάρ.
Τώρα τα ονόματά τους δεν είναι πολύ γνωστά, επειδή δεν δημιούργησαν καμία σχολή.
Ακριβώς την ίδια εποχή, στην Ελλάδα υπήρχε ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης – οι τρεις που δημιούργησαν το δυτικό νου.
Ακριβώς την ίδια εποχή, στην Κίνα υπήρχε ο Κομφούκιος, ο Λάο Τσου, ο Τσουάνγκ Τσου, ο Μένκιος. Φαίνεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, ο νους βρισκόταν στη κορύφωσή του, στο δικό του Έβερεστ.

Υπάρχουν μόνο τρεις πολιτισμοί: ο κινέζικος, ο ινδικός και ο ελληνικός.
Μόνο τρεις πολιτισμοί υπάρχουν.
Όλοι οι άλλοι είναι απλώς παράγωγα.

Ο πόλεμος τελείωσε πριν καν αρχίσει…

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

Τέχνασμα Ερντογάν οι πρόωρες εκλογές

Παραπλανητικές είναι οι πρόωρες εκλογές, καθώς ο Ερντογάν σχεδιάζει να επιτεθεί στις 6 Ιουλίου στην Ελλάδα και θέλει, με αυτό τον τρόπο, να ρίξει στάχτη στα μάτια.

Αιγαίο, κοιτίδα του Αιγαιακού πολιτισμού. Το Αιγαίο, με τα πάνω από 2.000 νησιά του υπήρξε ελληνική θάλασσα τουλάχιστον από το 3.500 π.Χ. Πηγή: News Media

ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ, το Youmagazine αποκάλυψε με άρθρο του τη μέρα που ο Ερντογάν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Η μέρα αυτή είναι η Παρασκευή 6 Ιουλίου, πέντε μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η αποκάλυψη ωστόσο της ημερομηνίας της επίθεσης τον έκανε να τροποποιήσει κάπως τα σχέδιά του.
Έτσι, χθες ανακοίνωσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, θέτοντας ως ημερομηνία των προεδρικών εκλογών την 24η Ιουνίου.
Τόσο ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί όσο και η πρόεδρος του νέου κόμματος Iyi Parti (Καλό Κόμμα) Μεράλ Ακσενέρ, είχαν ζητήσει την επίσπευση των εκλογών, που ήταν προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο του 2019, προτείνοντας ως ημερομηνία διεξαγωγής ο πρώτος τον Αύγουστο, η δε Ακσενέρ την 15η Ιουλίου – δεύτερη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και οιονεί νέα εθνική εορτή του καθεστώτος που οικοδομεί ο Ερντογάν.
Μάλιστα η υπερεθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ, επικρίνοντας την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, έχει ζητήσει να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές και δημοψήφισμα για την προσάρτηση στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Παρά τις επιφανειακές διαφορές τους, οι Τούρκοι πολιτικοί είναι ενωμένοι σε μια γροθιά η οποία στρέφεται κατά της Ελλάδας και του Ελληνισμού της Κύπρου.
Γιατί το κάνουν; Γιατί το έπαθλο είναι μεγάλο: το μισό Αιγαίο έως τον 25ο Μεσημβρινό και τα χρυσοφόρα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου.
Πιστεύουν ότι είναι εύκολο να τα πάρουν και τα δύο, καθώς διάγουμε μια ταραγμένη περίοδο αναδιανομής εδαφών και αλλαγής συνόρων σε μια ασταθή περιοχή όπου συμπλέκονται πολλές δυνάμεις. Όποιος βάλει στο χέρι τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ο νικητής του αυριανού παιχνιδιού.

Μπορει να μην τον πουν Νιμπιρου …αλλα κατι ειναι εκει σιγουρα ..!



Τωρα βεβαια δεν θα ειναι η πρωτη φορα που ξανα απο την αρχη τα ιδια και τα ιδια ονομαζονται αναλογα την μοδα της εποχης η την αναγκη της …αλλα σιγουρα κατι δεν παει καλα σε οτι μας εχουν δωσει να πιστευουμε σε αυτη την εποχη που μας ταιζουν !!… στην επομενη γενια ισως να ειναι ολα ξανα ρυθμισμενα …
Τωρα να πω οτι παντα σε ολες τις συγκομιδες … ειχαμε αρχες και γεγονοτα που ταραζαν το ψεμα τους ;… Θα με πεις μετα καπως και δεν θελω..ντρεπομαι !!

(s.o.s) ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK;

Φωτογραφία του Ioannis Stogiannos.

Αυτή η ερώτηση αφοράει εμένα, εσένα, όλους μας που βρισκόμαστε σε αυτόν τον εικονικό χώρο κι επικοινωνούμε… αλλά δίνουμε όμως προσέξτε… και πολύ εύκολα τα στοιχεία της προσωπικότητας μας.
Οι περισσότεροι δεν γνωριζόμαστε φυσικά… αλλά ούτε και θα γνωριστούμε και ποτέ. Οπότε λείπει το όποιο συναίσθημα σε ένα μεγάλο βαθμό… αφού δεν υπάρχει ζωντανή επαφή ανάμεσά μας και είμαστε παγιδευμένοι να κάνουμε επαφές και φιλίες στην ουσία εικονικές. Εκτός από τις πληροφορίες και γνώσεις που ίσως κάποιοι επιλέγουν να δίνουν… οι υπόλοιποι το χρησιμοποιούν το φατσοβιβλίο για να παίζουν και να χαζολογούν περνώντας άσκοπα την ώρα τους. Φυσικά ίσως να υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούνε βέβαια να μάθουν κάποια πράγματα… εάν βρούνε ίσως χρήσιμες πληροφορίες… που μπορεί να εξελίξουν λίγο το μυαλό τους.
Πραγματικά όμως δεν έχουμε αντιληφθεί σε μεγάλο βαθμό… την δύναμη που μπορεί να έχει αυτή η δικτυακή επικοινωνία ανάμεσα μας… αλλά κάποιοι … π.χ. όπως κάποιες «εταιρείες» το εκμεταλλεύονται στο έπακρον… για δικά τους φυσικά συμφέροντα ( οικονομικά ή άλλα) μαθαίνοντας και κατευθύνοντας τους ίδιους μας τους εαυτούς. Εκτός από τα εσκεμμένα λάικ (μου αρέσει) που υπάρχουν σε οργανωμένες εταιρείες… που φυσικά τα πουλάνε και τα αγοράζεις βέβαια με χρήματα… κι επειδή πράγματι θα μπορούσα κι εγώ κάποια στιγμή ή οποιοδήποτε άλλος να το κάμει βέβαια αυτό… δηλαδή να αγοράσει λάικ… μιας κι εγώ ήδη έχω και πολλούς φίλους… όπου πράγματι θα δικαιολογούσα στο ότι με διαβάζουν ή με θαυμάζουν αρκετοί και είναι τόσοι πολλοί… γι’ αυτά που γράφω… και να πουλάω σε εσάς μούρη και θαυμασμό ή άλλα συναισθήματα…!

Η Αυθεντικότητα του Είναι

«Οτιδήποτε και οσοδήποτε αν προσπαθήσουμε να σκεφτούμε, σκεφτόμαστε πάντοτε μέσα στη σφαίρα της παράδοσης»
«Όταν ο άνθρωπος αναλώνεται στην καθημερινότητα, αποφεύγει τις βαθύτερες ανησυχίες και την διαπεραστική αυτοεξέταση»
«Το να προσπαθείς να είσαι κατανοητός· είναι αυτοκτονία για την φιλοσοφία»
«Το Εδωνά – Είναι είναι ένα Ον που δεν λαβαίνει απλώς χώρα ανάμεσα σε άλλα όντα. Υπερέχει οντικά, από το γεγονός ότι μέσα στο Είναι του αυτό το Ον νοιάζεται για το ίδιο του το Είναι.»
Μάρτιν Χάιντεγκερ (Martin Heidegger, 1889 – 1976) Γερμανός φιλόσοφος.
Γεννήθηκε στο Μέσκιρχ του Μπάντεν. Σπούδασε θεολογία, φιλοσοφία, ιστορία και φυσικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Το 1923 έγινε καθηγητής της φιλοσοφίας στο Μάρμπουργκ και από το 1928 ανέλαβε την έδρα της φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Κατά το διάστημα 1945-1951 του απαγορεύτηκε η διδασκαλία από τις δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας, γιατί για ένα διάστημα υπήρξε μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.
Η φιλοσοφία του Χάιντεγκερ παρουσιάζεται κυρίως στην πρώτη της περίοδο ως ερμηνευτική περιγραφή της, κάθε φορά, συμπεριφοράς του ανθρώπου. Το ενδιαφέρον της περιγραφής αυτής δεν στρέφεται προς τον άνθρωπο ως άνθρωπο, δεν προέρχεται από ανθρωπιστική διάθεση (την οποία μάλιστα ο Χάιντεγκερ αποκρούει), αλλά γεννιέται από το γεγονός ότι –ανάμεσα στα διάφορα όντα– ο άνθρωπος έχει το προνόμιο να είναι το μόνο που μπορεί να ερευνά και, επομένως, το μόνο που μπορεί να συλλάβει και να κατανοήσει την έννοια της ύπαρξης, που αποτελεί το πραγματικό αντικείμενο της φιλοσοφίας.
Έχοντας την δυνατότητα να στρέφεται ερευνητικά στην βάση της, η ύπαρξη ανήκει, κατά τον Χάιντεγκερ, μόνο στον άνθρωπο και δεν έχει καμιά σχέση με την απλή πλασματική πραγματικότητα ενός πράγματος ή ενός αντικειμένου του φυσικού κόσμου. Αν όμως η ύπαρξη ως δυνατότητα δημιουργίας μιας ερωτηματικής σχέσης με το Είναι, είναι μια προϋπόθεση που ανήκει αποκλειστικά στον άνθρωπο, μόνο ο άνθρωπος επίσης είναι προικισμένος από την μοίρα του να αποκτήσει συνείδηση της χρεοκοπίας και του αδύνατου της σχέσης αυτής.
Μεταξύ του Είναι και της ανθρώπινης ύπαρξης ανοίγεται ένα χάσμα.
Δεν υπάρχει άλλη πραγματικότητα από την πράξη.
Το Είναι, που είναι άπειρη δυνατότητα, φωτεινή αλλά κενή ακαθοριστία, παρουσιάζεται στο ανθρώπινο πεπερασμένο ως ένα αγωνιώδες Μηδέν, που καταβροχθίζει και εκμηδενίζει όλους τους θεσμούς και τις πραγματικότητες του κοινωνικού και φυσικού κόσμου. Μια ριζική ασημαντότητα διαποτίζει όλες τις αντικειμενικές μορφές του κόσμου. Η άποψη του Είναι, είναι γι’ αυτό και άποψη του Μηδενός. Ο άνθρωπος δοκιμάζει το άγχος, δηλαδή την ιλιγγιώδη κατάρρευση ενός κόσμου που εξαφανίζεται και βυθίζεται στην διαυγή νύχτα του Μηδενός.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα