Τρίτη 17 Απριλίου 2018

10 + 1 κορυφαία μυστικά για να δυναμώσει μια σχέση

Ερευνητές όπως η Barbara Fredrickson μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει μία μυστική φόρμουλα για να κρατάει τις σχέσεις σε ισορροπία. Για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση (πχ., καυγά, μούτρα, κλπ.) χρειάζονται τέσσερις θετικές αλληλεπιδράσεις (π.χ., φιλί, αγκαλιά, συγγνώμη, κομπλιμέντο, κλπ.). Με αυτό τον τρόπο εξουδετερώνεται η επίδραση της αρνητικής πράξης και η σχέση έρχεται σε ισορροπία.
couple_0
1. Η εξίσωση της καλής σχέσης
Αν μάλιστα θέλουμε περισσότερη θετικότητα, τότε από τις 4 πρέπει να πάμε στις 6 θετικές αλληλεπιδράσεις. Σκεφτείτε το καλά λοιπόν πριν καυγαδίσετε με τον/τη σύντροφο, φίλη, ή πεθερά σας. Αξίζει τον κόπο; Μετά θα έχετε πολλή δουλειά για να ξαναϊσορροπήσετε τη σχέση σας… Δοκιμάστε τη συζήτηση, την ενθάρρυνση, την καλοσύνη, τη θετική ανταπόκριση, όταν έχετε διαφορές με αγαπημένα και κοντινά σας πρόσωπα.
2. Καλλιεργήστε το μυαλό σας και ανοίξτε την καρδιά σας
Οι άνθρωποι ανθίζουν μέσα από τις φιλίες, τις σχέσεις, την αγάπη. Η περίφημη έρευνα του πανεπιστημίου Harvard που κράτησε για περισσότερο από 75 χρόνια, έδειξε ξεκάθαρα ότι η αγάπη και οι ωραίες, ποιοτικές σχέσεις είναι αυτές που καθορίζουν την ευτυχία του ατόμου.Ένας τρόπος για να καλλιεργήσουμε όμορφες σχέσεις είναι καλλιεργώντας το νου και την ψυχή μας, ώστε να τροφοδοτήσουμε τον εαυτό μας με νέες ιδέες, με εμπειρίες και περιεχόμενο που μπορούμε να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας. Όταν διαβάσουμε ένα ωραίο άρθρο και μάθουμε κάτι καινούργιο, όταν αναζητούμε νέα γνώση, όταν καλλιεργούμε την ψυχή μας, όταν έχουμε ενδιαφέροντα θέματα να κουβεντιάσουμε, τότε ερχόμαστε κοντά με το άλλο άτομο, ανοίγουμε ο ένας την ψυχή του στον άλλον και έτσι δημιουργείται μια βαθιά, μοναδική σχέση.Βελτιώνοντας τον εαυτό μας, βελτιώνουμε τις σχέσεις μας.

H επαγγελματική εξουθένωση (burnout) κρύβεται πίσω από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες!



Η επαγγελματική εξουθένωση ήταν ένα χαρακτηριστικό των CEO και όσων δούλευαν σε χρηματιστηριακές και άλλες δουλειές που κινούνταν σε γρήγορους ρυθμούς, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις οι millennials αγγίζουν το σημείο αυτό πολύ νωρίτερα από προηγούμενες γενιές.
Οι υπερβολικά υψηλές προσδοκίες, η αυτονομία και η πρόοδος στην εργασία, θέτει τους απόφοιτους σε κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) σύμφωνα με τους Financial Times.
Ήδη από το 2013, με αφορμή τον θάνατο του Moritz Erhardt, ο οποίο δούλευε ως ειδικευόμενος στην Bank of America στο Λονδίνο, άνοιξε την συζήτηση σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.
Το 2012. επιστήμονες από το Bogdan Costea of Lancaster University Management School ανέλυσαν αγγελίες για θέσεις εργασίας και διαπίστωσαν ότι το μήνυμα που έστελναν μέσα από αυτές σχετιζόταν με την «κουλτούρα της αφοσίωσης στην δουλειά έντονα και επίμονα, μία κουλτούρα που γίνεται αναγκαστική από τα πρώτα χρόνια της καριέρας τόσο πολύ, ώστε ακόμα και οι ειδικεύσεις γίνονται ένα είδος τεστ για τις αντοχές του καθένα».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσφατη έρευνα από το University of Washington και την Οξφόρδη που διαπίστωσε ότι η επαγγελματική εξουθένωση και η παραίτηση ήταν πραγματικές απειλές για όσους αντιμετώπιζαν την δουλειά σαν ένα έντονο κάλεσμα.

Πυθαγόρας: Τίποτε πιο σεβάσμιο από την ιδιότητα του πατέρα.


Μητέρα
Να γιατί οι μητέρες αγαπάνε πιο πολύ απ' τους πατέρες τα παιδιά τους : γιατί, πρώτον, ο τοκετός είναι οδυνηρός, και δεύτερον έχουνε τη βεβαιότητα πως τα παιδιά που γέννησαν είναι δικά τους.
Αριστοτέλης

Τίποτε πιο αγαπητό στα παιδιά από τη μητέρα αγαπάτε την μητέρα σας, ώ τέκνα, γιατί δεν υπάρχει έρωτας πιο αγνός και πιο γλυκός απ' αυτόν.
Ευριπίδης

Τα παιδιά είναι η άγκυρα που κρατά στη ζωή τη μητέρα.
Σοφοκλής

Πατέρας
Πρέπει να σεβόμαστε τον πατέρα.
Κλεόβουλος

Πόσο όμορφο πράγμα είναι ο ευγενικός και καλός στους τρόπους πατέρας.
Μένανδρος

Δεν υπάρχει τίποτε πιο σεβάσμιο από την ιδιότητα του πατέρα.
Πυθαγόρας

Υπάρχει πιο όμορφο στολίδι για τους γιούς από τη δόξα του πατέρα τους, ή για τον πατέρα από την τιμιότητα των παιδιών του;
Σοφοκλής

«Φυλακή της Ερήμου»: Τί αναζητούσε εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος;



Έχουν ειπωθεί πολλά για την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου συνολικά και πιο ειδικά για το τμήμα της εκείνο που έλαβε χώρα στην κεντρική Ασία. Πιο συγκεκριμένα αυτό το τμήμα που πραγματοποιήθηκε στην έρημο της Τάκλα Μακάν!

Ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος του όταν τόλμησε να διασχίσει μια από τις σκληρότερες ερήμους του πλανήτη (κατά πολλούς η σκληρότερη). Τι ήταν αυτό που τον οδήγησε να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια και να αψηφήσει τις πλέον αντίξοες συνθήκες, για να κάνει αυτή τη διαδρομή;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μια τρέλα και μια προσπάθεια να αποδείξει την στρατιωτική του αξία. Μα αυτό το είχε κάνει ήδη κάνει πάρα πολλές φορές, μία ακόμα δεν θα του προσέφερε τίποτα! Οπότε το ερώτημα για την αιτία που τον οδήγησε σε αυτό το εγχείρημα παραμένει αναπάντητο; ή μήπως όχι;

Πριν προχωρήσουμε στη διερεύνηση του πραγματικού σκοπού αυτής της εκστρατείας, ας μιλήσουμε λίγο….για την φύση της συγκεκριμένης ερήμου.

Η έρημος Τάκλα Μακάν βρίσκεται στην αυτόνομη κινέζικη επαρχία Σινκιάνγκ – 0υιγούρ. Στο βορρά φτάνει μέχρι τον ποταμό Ταρίμ, στους πρόποδες της οροσειράς Τιεν Σαν και στο νότο μέχρι τα βουνά Κουνλούν.

Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ψυχρής ερήμου καθώς δέχεται πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία, οι οποίες κατεβάζουν τη θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μερικές φορές φτάνουν σε τιμές κάτω των -20οC. Εξαιτίας της θέσης της, ακριβώς στην καρδιά της Ασίας και των χιλιάδων χιλιομέτρων απόστασης από οποιαδήποτε πηγή νερού, παρουσιάζει πολύ ψυχρές νύχτες ακόμα και το καλοκαίρι. Δηλαδή είναι ουσιαστικά αδιάβατη για οποιονδήποτε άνθρωπο!

Οι μέλισσες και η σχέση τους με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου



Οι μέλισσες κρύβουν «μυστικά» λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τι ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ ανακάλυψαν ότι παρατηρώντας μια αποικία μελισσών μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τους βασικούς μηχανισμούς της ανθρώπινης συμπεριφοράς, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ένα θεωρητικό μοντέλο του πως οι μέλισσες αποφασίζουν αν θα χτίσουν μια κυψέλη και αντιμετώπισαν την αποικία ως έναν μοναδικό υπεροργανισμό που επιδεικνύει μια συντονισμένη αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα, όμοια με τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος που οι μέλισσες «μιλούν» μεταξύ τους και λαμβάνουν αποφάσεις είναι συγκρίσιμος με τον τρόπο που πολλοί ξεχωριστοί νευρώνες στον εγκέφαλο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου και άλλων ζώων ακολουθεί τους λεγόμενους ψυχοφυσικούς νόμους. Μεμονωμένοι εγκεφαλικοί νευρώνες, όμως, δεν υπακούουν σε αυτούς τους νόμους, αν και το κάνει το σύνολο του εγκεφάλου.

Ομοίως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα κι αν μεμονωμένες μέλισσες δεν υπακούουν τους ψυχοφυσικούς νόμους, ο υπεροργανισμός της αποικίας το κάνει.
Το κεντρικό εύρημα λοιπόν είναι ότι οι υπεροργανισμοί μπορεί να υπακούσουν τους ίδιους νόμους με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτό είναι σημαντικό διότι σημαίνει ότι ο μηχανισμοί που παράγουν τέτοιους ψυχοφυσικούς νόμους δεν υπάρχουν μόνον στον εγκέφαλο, όπως πίστευαν μέχρι πρότινος οι ερευνητές.

Μνημεία που χάνονται από προσώπου γης

s8_170418_mnhmeia
Αν ο 20ός αιώνας μπορούσε να... υπερηφανεύεται για τις πολλές καταστροφές μνημείων, αφού ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πλούτισε τον κατάλογο των τραυματισμένων ή απολεσθέντων θησαυρών, ο 21ος δεν φείδεται, επίσης, απωλειών. Η επικαιροποιημένη λίστα της UNESCO περιλαμβάνει 54 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που τελούν υπό απειλή. Στον κατάλογο ξεχωρίζουν, όπως είναι φυσικό, οι καταστροφές στη Συρία και στο Ιράκ. «Το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να στερήσει από τον συριακό λαό τόσο το μέλλον του όσο και το παρελθόν του», δήλωσε πρόσφατα η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.
Στην ίδια λίστα, όμως, εμφανίζονται το ιστορικό κέντρο της Βιέννης, τα μεσαιωνικά μνημεία του Κοσόβου, ο παραδοσιακός ναυπηγικός χαρακτήρας του Λίβερπουλ, αρχαίες πόλεις και εξέχοντες ναοί στην Εγγύς Ανατολή, εθνικά πάρκα και δρυμοί στην Αφρική, στη Νότιο Αμερική ή στη Μικρονησία. Πέρα από τον πόλεμο και την τρομοκρατία, η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται και από μια σειρά από λιγότερο προφανείς κινδύνους: την αμέλεια, την έλλειψη επαρκούς επιτήρησης, τις λεηλασίες και τη στοχευμένη καταπίεση του πολιτισμού των μειονοτήτων.
Οι αιώνες δίπλα δίπλα
Δίπλα στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου και στα μεσαιωνικά αριστουργήματα της Δρέσδης· δίπλα στον καθεδρικό ναό του Σεντ Μάικλ στο Κόβεντρι και στη μεσαιωνική Καέν· δίπλα στον καθεδρικό ναό Urakami στο Ναγκασάκι ή στο άλλοτε μέγαρο εκθέσεων τέχνης και βιομηχανικών προϊόντων, στη Χιροσίμα, που μετατράπηκε σε σύμβολο της ανθρώπινης θηριωδίας και, συνεκδοχικά, μνημείο ειρήνης, ο 21ος αιώνας τοποθετεί την Παλμύρα, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, τη Νιμρούντ, τους ναούς της Λιβύης, τα αγάλματα του Αφγανιστάν και τις μονές του Θιβέτ.
Ποτέ ξανά όπως ήταν
Η «Κ» σήμερα επιλέγει ορισμένα μνημεία που καταστράφηκαν και εξακολουθούν να καταστρέφονται από ανθρώπινο χέρι και που τα περισσότερα από αυτά δεν θα αντικρίσουμε ποτέ ξανά όπως ήταν...
Το μίσος ισοπεδώνει πόλεις, ναούς, τεμένη και σπάνιους θησαυρούς

Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου



…Υπάρχει μια κοφτή και καθαρή σαν όμορφος κρύσταλλος κουβέντα του Αριστοτέλη που συμβουλεύει: «Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου».
 .
Η θεωρία πως η ζωή είναι μια ατέλειωτη, βασανιστική και ανερμήνευτη περιπέτεια δεν είναι πάντα μια τίμια θεωρία. Έχω προσέξει πως γύρω μου οι πιο γκρινιάρηδες είναι συνήθως εκείνοι που έχουν τα περισσότερα αγαθά, τις μεγαλύτερες ευκολίες.
Επίσης είναι οι πιο τεμπέληδες. «Τεμπελιάζω», κατά τη γνώμη μου, σημαίνει κυρίως «αρνούμαι να δω και να αναλάβω την ευθύνη μου». Τον πραγματικό ρόλο μου στο «δράμα» που «κάθε τόσο με καταδιώκει».
 .
Τα παντρεμένα ζευγάρια, μέσα στα άλλα βολικά ψευδοτεχνάσματα που προσφέρει ο γάμος, εύκολα αποδίδουν ο ένας στον άλλον όσα δυσάρεστα συμβαίνουν στη ζωή τους.Όταν χωρίσεις κι απομείνεις μόνος, τότε ανακαλύπτεις το νέο κενό. Το κενό έδρανο του φταίχτη! Ξαφνικά δεν υπάρχει εκεί κοντά ο σύζυγος να του πετάξεις το ανάθεμα και να ανακουφίσεις, ρίχνοντας πάνω του σαν κάδο σκουπιδιών, τον μπελά της συνείδησής σου. Στέκεσαι ολομόναχη πια στο άδειο σπίτι, κρατώντας το πρόβλημα σαν αναμμένο κάρβουνο στην παλάμη σου. Υπάρχει δηλαδή η τρομαχτική πιθανότητα να αναγκαστείς να δεις ότι φταις εσύ!
.
Οι άνθρωποι που έχουν χωνέψει την παραπάνω κουβέντα του Αριστοτέλη: «Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου», που την έχουν κάνει βίωμα και τρόπο σκέψης, στάση και έξοδο, είναι τελικά οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι. Γιατί αισθάνονται πως κρατούν στα χέρια τους τη ζωή τους. Τα συμβάντα που έρχονται δεν κρύβουν την απειλή του απρόβλεπτου, οι ταλαιπωρίες τους δεν είναι διαστροφές μιας τυφλής μοίρας. Γι’ αυτούς υπάρχει νομοτέλεια και, το πιο χαρούμενο, υπάρχει δικαιοσύνη. Τι ανακούφιση να ζω σε έναν κόσμο δίκαιο και συνετό, ακόμα κι όταν λειτουργεί αυστηρά εναντίον μου αυτός ο δίκαιος αόρατος κριτής!

Ὑποκρισία τῆς …«ὑπεροχῆς»!!!

Σαφῶς καὶ ὁ καθεὶς ἐξ ἡμῶν διαθέτει κάποια ἰδαίτερα ταλέντα. Σαφῶς καὶ τὸ καλλίτερον ὅλων εἶναι νὰ ἀναδεικνύονται αὐτά, ἀλλὰ ἐπεὶ δὴ δὲν ζοῦμε σὲ ἕναν ἀγγελικὰ πλασμένο κόσμο, κάτι τέτοιο εἶναι ἀκόμη μακρυνό. Μὰ ἐπεὶ δὴ ὁ κάθε ἕνας μας ὀφείλει πλεον νὰ κάνῃ μόνον τὸ καλλίτερον γιὰ τὸν κόσμο μας, ἂς ξεκινήσουμε ἀπὸ τοὺς ἑαυτούς μας, γιὰ νὰ ἐπιτύχουμε, ἐπὶ τέλους, νὰ θέσουμε τὰ γερὰ ἐκείνα θεμέλια, ποὺ θὰ τὸν ἀλλάξουν.
Διότι ὁ κόσμος δὲν θὰ φτιαχθῆ ἀπὸ τοὺς ἄλλους, παρὰ μόνον ἀπὸ ἐμᾶς.
Ἡ πραγματικότης εἶναι ἁπλῆ.
Ἡ πλαστότης τῶν γνώσεών μας, παρέα μὲ τὴν ἀδυναμία τῆς, στοὺς περισσοτέρους τομεῖς τῆς ζωῆς μας, ὀρθῆς κρίσεώς μας, ἔρχεται νὰ «παντρευθῇ» μὲ τὸν τρόπο ποὺ ἀντιμετωπίζουμε τοὺς ἑαυτούς μας, συχνότατα συγκριτικῶς μὲ τοὺς ἄλλους, ἀλλὰ ὄχι μόνον. Μία μεγάλη μας παγίδευσις, ποὺ καιρός μας εἶναι νὰ τὴν ἐγκαταλείψουμε ὡς περιττή.
Ἂς ἀπαλλαγοῦμε λοιπὸν ἀπὸ τοὺς ὁποίους ῥόλους μας, ἀπὸ τὴν ἀγωνία μας νὰ ἐλέγξουμε τοὺς γύρω μας καί, κυρίως, ἀπὸ ὅσο τὸ δυνατὸν περισσότερες ὑποκριτικές μας συμπεριφορές. Κι ἔχουμε ἀρκετές. Δυστυχῶς μας.
Πολλὲς δὲ ἐξ αὐτῶν συνηθίζουν νὰ κρύβονται πίσω ἀπὸ «ἠθική», «ἰδανικά» καὶ «ἀξίες», ποὺ ὅμως κατὰ περίπτωσιν δὲν εἶναι πάντα δεσμευτικὲς γιὰ ἐμᾶς τοὺς ἰδίους. Εἶναι βιτρίνες χαμαιλεοντικές, γιὰ νὰ μποροῦμε νὰ ἑλισσόμεθα, ἀναλόγως τοῦ ποῦ κινούμεθα, κάνοντας ἠθικὰ διδάγματα στοὺς ἄλλους, ποὺ ὅμως ἐμεῖς οὐδέποτε ἐφαρμόζουμε.

5 σημάδια ότι το ένστικτο σας προσπαθεί να σας πει κάτι


Νιώσατε ποτέ ένα έντονο αίσθημα να χτυπά το στομάχι σας; Οδηγείτε στον δρόμο και ξαφνικά έχετε την ιδέα να στρίψετε αριστερά. Μόλις πέρασε ένα φορτηγό που έρχονταν κατά πάνω σας. Αυτό ήταν το ένστικτο που σας έλεγε πως κάτι κακό υπήρχε στον δρόμο σας. Η διαίσθηση ορίζεται ως «η ικανότητα να κατανοούμε κάτι αμέσως, χωρίς την ανάγκη της λογικής αιτιολόγησης». Το ένστικτο μας καθοδηγεί προς τα καλύτερα πιθανά αποτελέσματα. Το κόλπο είναι να ξέρετε πότε το μυαλό ή διαίσθηση είναι που λέει την αλήθεια.

5 σημάδια ότι το ένστικτο σας προσπαθεί να σας πει κάτι

1) Ψίθυροι

Είστε μόνοι στο σπίτι και πολύ απασχολημένοι. Ίσως καθαρίζετε. Ξαφνικά ακούτε μια φωνή έξω από το κεφάλι σας. Όχι, δεν έχετε παραισθήσεις. Αυτή η φωνή έρχεται από την πηγή και τον ανώτερο εαυτό σας. Ίσως έχετε την αίσθηση πως κάτι χρειάζεται να κάνετε ή να αλλάξετε. Είναι οι μικροί ψίθυροι από την συνείδηση που συνδέονται με τον πνευματικό κόσμο. Κάποιοι τους αποκαλούν αγγέλους. Άλλοι θεούς.

Έχουμε εκατοντάδες ονόματα για την διαίσθηση. Όταν η φωνή αρχίζει να σας μιλά νιώθετε χαλαροί. Ο εγωισμός θα προσπαθήσει να την σωπάσει με αρνητικότητα και με αντιστάσεις. Αλλά οι μικροί ψίθυροι που σας λένε να προχωρήσετε είναι οι οδηγοί σας που εκφράζουν την ανησυχία τους ή που σας δίνουν μια απλή απάντηση η οποία ήταν στο μυαλό σας.

2) Συγχρονικότητα

Είστε σε κόκκινο φανάρι. Αγνοείτε τον κόσμο γύρω σας. Το μυαλό σας αρχίζει να σκέφτεται όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ή κάποιο πρόβλημα που σας απασχολεί. Σε υποσυνείδητο επίπεδο ζητάτε από την επίγνωση σας ένα σημάδι. Ένα αυτοκόλλητο στον προφυλακτήρα του μπροστινού αμαξιού γράφει κάτι που τραβάει την προσοχή σας. Σχετίζεται με αυτό που σκεφτόσασταν. Συνεχίζετε να οδηγείτε μέχρι που βλέπετε μια μεγάλη διαφημιστική πινακίδα με ένα παρόμοιο μήνυμα. Αυτό είναι συγχρονικότητα. Είναι επαναλαμβανόμενα σημάδια που προσπαθούν να απαντήσουν στην ερώτηση σας.

Το ένστικτο σας παρέχει εξωτερικά μηνύματα ώστε να ησυχάσει το μυαλό σας και να προσέξετε. Σημάδια επίσης μπορούν να βρεθούν σε τραγούδια, σε βιβλία ακόμα και σε μια λέξη από έναν άγνωστο στο σουπερμάρκετ. Είναι εκπληκτικό το πως η διαίσθηση μπορεί να εκπέμψει εξωτερικούς περισπασμούς για να σας αναγκάσει να παρατηρήσετε.

5 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε.



Στον κόσμο του άγχους και των υποχρεώσεων, όλα λειτουργούν με χρονοδιάγραμμα. Το αν μας αρέσουν όσα κάνουμε ή όχι, περνά – δυστυχώς – σε δεύτερη μοίρα και έτσι, κάποια στιγμή μοιάζουμε με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Αυτή η έκρηξη, έχει συνέπειες. Μας κυριεύει εκείνο το γνωστό συναίσθημα της κατάρρευσης, της κόπωσης και ένα αίσθημα απελπισίας. Όλα αυτά γιατί ήμασταν συνεπέστατοι στις λίστες καθηκόντων και υποχρεώσεων αλλά καθόλου συνεπείς στις επιθυμίες μας. Ας φτιάξουμε μια «λίστα» γεμάτη με «όχι» που θα οδηγήσει σε «ναι» υπέρ του εαυτού μας.
  1. Όχι υπερβολές στην εργασία.
Η πρόληψη είναι αρετή. Κάθε αρετή όμως, έχει ένα μέτρο. Αν το ξεπεράσει γίνεται εμπόδιο και μόνο αρνητικά μας φέρνει. Πολλοί ξεπερνούν κατά πολύ τη λίστα ημέρας ή βδομάδας που δημιουργούν. Τη λίστα των υποχρεώσεων, την έχουν ολοκληρώσει και πάνε στα επόμενα. Ζουν συνεχώς στο μέλλον. Αυτό στην αρχή, δίνει μια ψευδαίσθηση πληρότητας και ηρεμίας. Στη συνέχεια, νιώθουμε σαν ρομπότ και το «πνίξιμο» πλησιάζει. Γιατί πνίξιμο; Γιατί δεν ζούμε στο παρόν. Δεν έχουμε το νου μας πουθενά αλλού, εκτός από τις υποχρεώσεις. Μια καλή αρχή λοιπόν για τη λίστα των «τι δεν πρέπει να κάνω» είναι να αποφύγουμε τις υπερβολές.
  1. Όχι στην τελειομανία.
Η τελειομανία είναι το «ωραίο ρούχο» που φορά το άγχος. Πώς αλλιώς θα μας καταλάμβανε; Πολλοί είναι οι άνθρωποι που όταν τους ρωτούν «γιατί αγχώνεσαι τόσο;» απαντούν «είμαι τελειομανής». Αυτή η απάντηση είναι η δικαιολόγηση του άγχους, όχι η αντιμετώπισή του. Επομένως, στην λίστα όσων δεν πρέπει να κάνουμε, πρέπει να αποφύγουμε την τελειομανία. Πώς μας παρουσιάζεται; Μέσα από τις λίστες υποχρεώσεων. Αν κάτι δεν το προλάβαμε ή δεν έγινε όπως θέλαμε, δεν χρειάζεται να γίνει η αιτία για να μας χαλάσει η διάθεση ή να μας προκαλέσει αϋπνία. Θα το καταφέρουμε την επόμενη μέρα ή τη στιγμή που θα είμαστε έτοιμοι.

Πώς να καταστρέψετε τη σχέση σας μέσα από τα social media


social media
FacebookInstagram, Viber και πολλοί άλλοι λόγοι για να μας δημιουργήσουν ανησυχία, άγχος, παρανοϊκούς ιδεασμούς, έλεγχο, ανασφάλεια και φυσικά να διαλύσουν τη προσωπική μας ζωή.

Η Αρχή του κακού:

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Όταν τα social media μπήκαν στη ζωή μας όλοι υπήρξαμε συγκρατημένοι και επικριτικοί απέναντι τους μιλώντας για παραβίαση της ιδιωτικής μας ζωής, για τη λογική της κλειδαρότρυπας, για τον χαμένο χρόνο που περνάμε άσκοπα μπροστά από την οθόνη κτλ. Σύντομα όμως το σκηνικό άλλαξε καθώς ο υπολογιστής αντικαταστάθηκε από τα έξυπνα κινητά κι έτσι η χρήση των social media απλοποιήθηκε και απέκτησε μια χροιά αναγκαιότητας για το καθένα μας διασκεδάζοντας με τις selfie φωτογραφίες, ανεβάζοντας τη κάθε μας προσωπική στιγμή σε φωτογραφικά καρέ κτλ.
Πολύ σύντομα οι φωτογραφίες που θα ανέβαιναν στα social media έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεγμένες με σκοπό τα περισσότερα likes, κάνοντας τον καθένα από εμάς να αισθάνεται ένας μικρός star στο μικρόκοσμο του, ανατροφοδοτώντας έτσι το συλλογικό μας ναρκισσισμό και μπαίνοντας σε ένα διαρκή αγώνα κατάκτησης όλο και περισσότερων θαυμαστών και ακολούθων.
Όσο όμως αυξάνονταν οι φίλοι, οι ακόλουθοι και οι επαφές μαζί τους αυξάνονταν και οι πειρασμοί. Ωραίος αυτός που μου έκανε like, δές ποιός μου έστειλε προσωπικό μήνυμα, να κάνω φίλη εκείνη που μου άρεσε στη καφετέρια και για να μη τα πολυλογούμε σύντομα τα social media εκτός από κοινωνική δικτύωση άρχισαν να προσφέρουν και τη δυνατότητα γνωριμιών με πληθώρα ατόμων καθημερινά και ακριβώς λόγω της πολύ εύκολης χρήσης τους ο καθένας απέκτησε τη δυνατότητα αλλά και τη χαρά να μπορεί να συνομιλεί -ακόμη- και ταυτοχρόνως με ανθρώπους που ίσως και να μη χρειαστεί ποτέ να γνωρίσει και που πολύ εύκολα μπορεί ανά πάσα στιγμή να απομακρύνει από τις επαφές του κι έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Ας μιλήσουμε για την ντροπή μας

ντροπή
Μπορείς να φέρεις στον νου σου μια κατάσταση όπου στάθηκες ανήμπορος να εκτεθείς μπροστά σε άλλους; Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να «ανοίξει η γη να σε καταπιεί»; Έχεις βρεθεί ποτέ στην θέση όπου απέφυγες ένα άτομο μόνο και μόνο επειδή ένιωσες ότι το βλέμμα του σε διαπερνά; Αν κατάφερες να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε κάποιες από αυτές τις καταστάσεις τότε σίγουρα θα ένιωσες ένα συναίσθημα αρκετά γνώριμο : Αυτό της ντροπής.

Η περιπλοκότητα του συναισθήματος της ντροπής

Το συναίσθημα της ντροπής αποτελεί ένα αρκετά περίπλοκο και διαβρωτικό συναίσθημα. Το υποκείμενο που ντρέπεται, καταστέλλει την επιθυμία του να εκφράσει τα συναισθήματα του φοβούμενο ότι θα ρεζιλευτεί περιορίζοντας την ικανότητα του να αισθανθεί  ελεύθερο και χαρούμενο για αυτό που πραγματικά είναι. Το αίσθημα της ντροπής συμπιέζει και τα αρνητικά συναισθήματα που τυχόν βιώνει το άτομο, όπως είναι ο φόβος, η λύπη, η ανησυχία, στερώντας του έτσι την δυνατότητα να αποφορτιστεί συναισθηματικά. Ζει λοιπόν, σε ένα καθεστώς όπου επικρατεί έντονο άγχος το οποίο πηγάζει από τον έντονο φόβο της απόρριψης από τους άλλους.

Το άτομο που ντρέπεται...

Το άτομο που ντρέπεται χαμηλώνει το βλέμμα και κοκκινίζει πολύ εύκολα. Πολύ συχνά υποτιμάει τον εαυτό και δεν χάνει ευκαιρία να απομονώνεται. Κατά την διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας αποφεύγει το βλέμμα του θεραπευτή και ομολογεί την επιθυμία του να είναι «αόρατο» και «να εξαφανιστεί από προσώπου γης». Είναι εμφανές δηλαδή ότι το υποκείμενο της ντροπής σταδιακά υποτιμάει τον εαυτό του τόσο που η υποτίμηση γίνεται συνώνυμο της ύπαρξης του.
Πώς όμως δημιουργήθηκε  αυτή η απαξιωτική  αίσθηση εαυτού;
Η πηγή λοιπόν της ντροπής για ένα άτομο μπορεί να είναι σωματική, ψυχική, ηθική, κοινωνική και οικογενειακή ή ένα σύμπλεγμα όλων αυτών. 
Η σωματική, αφορά την κατάσταση του σώματός του, την  πιθανή  σωματική αναπηρία του, την έλλειψη καθαριότητας , την κακοσμία, την εξωτερική εμφάνιση και την πιθανή έκθεση της γύμνιας του σώματος του με βίαιο και ταπεινωτικό τρόπο αλλά και περιλαμβάνει και την γελιοποίηση και τον εξευτελισμό που προκύπτουν από τα παραπάνω.
Η ψυχική αφορά την απώλεια της αυτοεκτίμησης κ ότι μπορεί να  την προκαλέσει οδηγώντας στην εσωτερική κατάρρευση του ατόμου. Η απαρχή της απώλειας συνήθως τοποθετείται όταν το παιδί προσπαθεί να δείξει τις ικανότητες του στους γονείς, αλλά εκείνοι έχοντας μια απορριπτική στάση δεν απαντούν με κατανόηση και προσοχή σε αυτή την προσπάθεια. Το παιδί από εκείνο το σημείο και έπειτα νιώθει ανίκανο να ικανοποιήσει τους γονείς του για αυτό που είναι αποκτώντας έτσι μειωμένη αξία εαυτού.

Δια-διχτυακή Πραγματικότητα και πώς επηρεάζει τον ψυχικό μας κόσμο. (Μέρος Α)

μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αδιαμφισβήτητο θεωρείται το γεγονός  πως  ζούμε σε μια εποχή, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει την καθημερινότητά μας. Υπάρχουν τουλάχιστον εφτά  "σελίδες" μέσω  των οποίων μπορείς να αναπτύξεις  ένα είδος  διαπροσωπικών σχέσεων  ή να θεωρείς πως "συντηρείς" τις ήδη υπάρχουσες  φιλίες  ή ερωτικούς δεσμούς.
Σε ποιο βαθμό όμως αυτό συμβαίνει και κατά πόσο βλάπτει την ψυχική μας υγεία αποτελεί  ένα άλλο διαφορετικό κεφάλαιο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βασιστούμε στην πρώτη κατηγορία. Δηλαδή την επαφή αγνώστων.

Γιατί δημιουργούμε σχέσεις με αγνώστους στα κοινωνικά δίκτυα

Οι λόγοι, για τους οποίους ο καθένας επιλέγει να δημιουργήσει μια τέτοιου είδους σχέση, ποικίλουν. Πρώτον, υπάρχει η ψευδής  εντύπωση πως ο "χωρισμός" θα είναι  πιο εύκολος, αφού δε δημιουργούν, σύμφωνα με τη γνώμη τους, ένα είδος δεσμευτικής σχέσης. Έχουν έντονη πεποίθηση πως μια τέτοιου είδους επαφή, μπορεί να διακοπεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως στην πράξη παρατηρείται έντονη η δυσκολία να αποχωριστείς κάποιον με τον οποίο έχεις μοιραστεί ώρες συζήτησης κι έχεις εκμυστηρευτεί πτυχές της ζωής σου.
Επιπλέον, μπορούμε να αναφέρουμε πως όλοι, μέσα από μία οθόνη νιώθουν ένα είδος ασφάλειας αναφορικά με το πώς θα προσεγγίσουν κάποιον και ακόμα τι θα του πουν. Δηλαδή, το ζήτημα της ντροπής δεν είναι παρόν. Ο άνθρωπος εκ φύσεως δεν αντέχει την αποδοκιμασία επομένως βρίσκει τρόπους με τους οποίους θα εκτεθεί όσο το δυνατό λιγότερο. Στο συγκεκριμένο σημείο, γίνεται φανερή και η έννοια της ματαίωσης. Το υποκείμενο, θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή για να προσεγγίσει κάποιον, θεωρώντας πως αν αρνηθεί τότε η απογοήτευση θα είναι φανερή σε μικρότερο βαθμό.
Επιπροσθέτως, δημιουργώντας μια εικονική σχέση, σημαίνει πως τα στάδια της γνωριμίας συμβαίνουν διαδικτυακά και ουσιαστικά με πληθώρα μηνυμάτων. Σχετικά με αυτό η ανάγκη άμεσης επαφής, κανονίζοντας  μια έξοδο, φθίνει. Ο βασικός  λόγος  συνάντησης, που αποτελεί  η γνώση περισσότερων πληροφοριών για το άτομο με το οποίο είσαι σε επαφή,  έχει επιτευχθεί από τα πρώτα ακόμα στάδια, για να κρατηθεί το ενδιαφέρον ζωντανό.  Δηλαδή, μιλάμε για ραγδαία βήματα που βλάπτουν παρά εξυπηρετούν τη σχέση.

Δεν πρέπει να λέμε πάντα τα πάντα, γιατί θα ήταν ανοησία· αυτό όμως που λέμε, πρέπει να είναι εκείνο που σκεφτόμαστε, διαφορετικά είναι κακία… (ΜΙΣΕΛ ΝΤΕ ΜΟΝΤΑΙΝΙ)



Ακόμα και τα χαρίσματα που έχω και που δεν είναι αξιόμεμπτα, τα βρίσκω άχρηστα σε ετούτο τον αιώνα. Την ευπροσηγορία των τρόπων μου θα την ονόμαζε κανείς ανανδρία και αδυναμία· την πιστότητα και την ευσυνειδησία θα τις έβρισκε τραβηγμένες και δεισιδαίμονες· την ειλικρίνεια και την ανεξαρτησία οχληρές, απερίσκεπτες και ριψοκίνδυνες. Σε κάτι χρησιμεύει η κακοτυχία: καλό κάνει να γεννιέσαι σε έναν πολύ διεφθαρμένο αιώνα, γιατί – σε σύγκριση με άλλους καιρούς – θεωρείσαι ενάρετος δίχως να σου στοιχίζει ακριβά.

Αν στις μέρες μας ένας φίλος δεν αρνιέται ότι του εμπιστεύτηκες χρήματα, αν το παλιό σου πορτοφόλι σου επιστρέφει γεμάτο σκουριασμένα νομίσματα, θαύμα εμπιστοσύνης είναι κι άξιο στις δέλτους των Ετρούσκων να γραφεί, και του πρέπει θυσία στεφανοφόρας προβατίνας. (ΓΙΟΥΒΕΝΑΛΗΣ)
Τίποτα δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο η καλοσύνη. (ΚΙΚΕΡΩΝ)
Με τέτοιο μέτρο σύγκρισης θα είχα βρει τον εαυτό μου σπουδαίο και σπάνιο, όπως τον βρίσκω πυγμαίο και κοινότατο σε σύγκριση με μερικούς περασμένους αιώνες, όπου ήταν σύνηθες (αν άλλα ισχυρότερα γνωρίσματα δεν συνέβαλαν), να βλέπεις έναν άνθρωπο συγκρατημένο στην εκδίκηση, αργό στην αδικοπραγία, ευλαβή στην τήρηση του λόγου του, ούτε διπρόσωπο ούτε ευεπηρέαστο ούτε ικανό να συμβιβάσει τις πεποιθήσεις του με τη θέληση άλλων και με τις περιστάσεις. Θα άφηνα μάλλον τα εκκρεμή ζητήματα να σπάσουν τα μούτρα τους, παρά να στρεβλώσω την αξιοπιστία μου προς εξυπηρέτησή τους. 
Όσο για ετούτη τη νεόφερτη αρετή της προσποίησης και της συγκάλυψης, που είναι αυτήν εδώ την ώρα σε τόσο μεγάλη εκτίμηση, τη μισώ θανάσιμα· και από όλα τα ελαττώματα, δεν βρίσκω κανένα άλλο που να μαρτυράει τόση ανανδρία και πνευματική χαμέρπεια. Είναι δειλό και δουλοπρεπές χαρακτηριστικό να μεταμφιέζεται κανείς και να κρύβεται κάτω από ένα προσωπείο και να μην τολμάει να εμφανιστεί όπως είναι. Με αυτό τον τρόπο οι σύγχρονοί μας εκπαιδεύονται στη δολιότητα: μαθημένοι να παράγουν ψεύτικους λόγους, δεν το θεωρούν θέμα συνείδησης αν παραβαίνουν το λόγο τους. Ένα ανώτερο μυαλό δεν πρέπει διόλου να διαψεύδει τις σκέψεις του: θέλει τα εσώτερα μέρη του να είναι ορατά. Εκεί, είτε κάθε τι είναι καλό είτε τουλάχιστον κάθε τι είναι ανθρώπινο.

Η αλήθεια είναι το πρώτο και βασικό μέρος της αρετής.

Νέα Σελήνη στον Κριό* Η Εκστρατεία της Ειρήνης σου*








16. 4. 2018




Κριός*


Κεφάλι*


Δίας*




Από το Κεφάλι του Διός


γεννήθηκε η Θεά Αθηνά*


Γεννήθηκε Έτοιμη


Άρτια Ολόκληρη


Ήδη Μεγάλη*


Φορώντας την Πανοπλία Της*


Η Θεά της Σοφίας*


Σύμφωνα με τους Ορφικούς


η Περίοδος του Κριού


συνδέεται με την Θεά Αθηνά*


Αθηνά*


Θεού Νόησις, μας λέει ο Πλάτων


πως σημαίνει το όνομα της*


Θεού Νόησις και όλη η Περίοδος


από τις 20 Μαρτίου


εώς τις 20 Απριλίου


που ο Κριός έχει τα Σκήπτρα


στο Στερέωμα*






Κριός ~ Αθηνά*


Θεού Νόησις*


Πως ήταν η Ζωή σου από


την Εαρινή Ισημερία και μετά;


Από τις 20 Μαρτίου και μέχρι τώρα;


Εαρινή Ισημερία σημαίνει μπαίνουμε


στον Κριό*


Θεού Νόησις*


Ποια Θεική Νόηση προσπαθεί


να σε Εμπνεύσει από


τις 20 Μαρτίου;


Τι Προσπαθεί να σου πει ο Θεικός Νους


που είσαι και συ κομμάτι του;

Οι τροφές που καταπολεμούν υπέρταση, χοληστερίνη, πέτρες στα νεφρά (pics)



Οι τροφές που καταπολεμούν υπέρταση, χοληστερίνη, πέτρες στα νεφρά (pics)


Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί «κλειδί» για την καλή υγεία, αφού προσφέρει στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργεί ομαλά και να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες ότι η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης και ψαριού μπορεί να προστατεύσει από σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ αντίθετα μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και κακής ποιότητας κορεσμένα και τρανς λιπαρά βλάπτει τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία και μειώνει τον προσδόκιμο ζωής.

Πέραν όμως της γενικότερης συμβολής της υγιεινής διατροφής στην υγεία και την ευεξία μας, υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που δρουν στοχευμένα στον οργανισμό ώστε να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, μια διαταραχή του γαστρεντερικού ή μια ορμονική ανισορροπία.
Στην παρακάτω gallery θα δείτε τροφές θρεπτικές και απαραίτητες για την αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων υγείας.

1. Σπαράγγια για την υπέρταση: Τα σπαράγγια περιέχουν ασπαραγίνη, μια φυσική διουρητική ουσία που βοηθά το σώμα να απορρίψει ευκολότερα τα περιττά υγρά και το αλάτι. Η επίδραση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε άτομα που παρουσιάζουν οίδημα λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ταυτόχρονα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που παρέχουν τα σπαράγγια δρουν ενάντια στη νοητική κατάπτωση και την κατάθλιψη.


2. Κρεμμύδια για τον καρκίνο του πνεύμονα: Σύμφωνα με μελέτη στο επίσημο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (JNCI), ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι σημαντικά μειωμένος χάρη στην πρόσληψη φλαβονοειδών, ουσιών που υπάρχουν σε ευρύ φάσμα φυτικών προϊόντων όπως τα κρεμμύδια. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην αύξηση της «καλής» (HDL) χοληστερίνης.

Σε αυτό το μικρό νησί βρέθηκε «θησαυρός» που μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία

Στη λάσπη κοντά στο μικρό νησί Minamitori συσσωρευόταν επί εκατομμύρια χρόνια ένας μικρός θησαυρός

Στο μικρό, φαινομενικά αδιάφορο νησί Minamitori στον Ειρηνικό Ωκεανό μόλις έγινε μια τεράστια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά το μέλλον της Ιαπωνίας και να επηρεάσει διεθνώς τις οικονομίες του πλανήτη.

Πόσο τεράστια είναι; 

Ένας οικονομολόγος λέει πως μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού παγκοσμίως και να προκαλέσει ανακατανομή της δύναμης σε μεγάλη κλίμακα.

Κοντά σε αυτό το νησί οι ερευνητές έχουν βρει ένα σπάνιο, μεγάλο κοίτασμα ορυκτών σπάνιων γαιών που θα μπορούσε να προμηθεύσει τον πλανήτη για αιώνες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τρίτη, αναφέρει ότι το κοίτασμα περιέχει 16 εκατομμύρια τόνους πολύτιμων μετάλλων - και η ποσότητα αυτή προκαλεί δέος καθώς είναι τεράστια.

Τα ορυκτά σπανίων γαιών έχουν πάμπολλες εφαρμογές, από τις μπαταρίες smartphone, τα οπλικά συστήματα έως και τα ηλεκτρικά οχήματα. Εξ ορισμού, αυτά τα ορυκτά περιέχουν ένα ή περισσότερα από 17 μεταλλικά στοιχεία σπανίων γαιών.

Αυτά τα στοιχεία είναι πραγματικά άφθονα σε στρώματα του φλοιού της Γης, αλλά είναι συνήθως ευρέως διασκορπισμένα σε μικρά κοιτάσματα.

Εξαιτίας αυτού, είναι σπάνιο να βρεθεί οποιαδήποτε σημαντική ποσότητα των στοιχείων συγκεντρωμένη και ειδικά σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα