Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Αυγά και πρωτεΐνες

Πρωτεΐνη

Το όνομα πρωτεΐνη προέρχεται από το ελληνικό "πρώτα", το οποίο σημαίνει "πρωταρχικής σημασίας" και περιγράφηκε αρχικά και ονομάστηκε από τον Jöns Jacob Berzelius,σπουδαίο Σουηδό χημικό, το 1838.
Εντούτοις, ο καθοριστικός ρόλος της στους ζωντανούς οργανισμούς δεν εκτιμήθηκε αμέσως,μέχρι που το 1926, ο James B. Sumner έδειξε ότι το ένζυμο ουρεάση ήταν μια πρωτεΐνη. 
Από το 1926 και μετά αρχίζει η συστηματική μελέτη των πρωτεϊνών μέχρι που οι επιστήμονες και οι ερευνητές καθόρισαν τον σημαντικότατο ρόλος τους στη ζωή.
Και γνωρίζουμε σήμερα ότι οι διάφορες λειτουργίες που παρατηρούνται στους οργανισμούς γίνονται χάρη στις πρωτεΐνες.
Όπως άλλα βιολογικά μακρομόρια έτσι και οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και συμμετέχουν σε κάθε διαδικασία μέσα στα κύτταρα.
Πολλές πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας στο μεταβολισμό.
Άλλες πρωτεΐνες έχουν δομικές ή μηχανικές λειτουργίες, όπως οι πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της μορφής των κυττάρων.
Οι πρωτεΐνες είναι επίσης σημαντικές στη διακυτταρική επικοινωνία, τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, τον σχηματισμό κυτταρικών ιστών, και τον κυτταρικό κύκλο.
Με λίγα λόγια χωρίς συνένζυμα και πρωτεΐνες  η ζωή όπως την ξέρουμε δεν θα μπορούσε να υπάρχει.
Και για τους οργανισμούς μας οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητα συστατικά στη διατροφή μας, δεδομένου ότι τα ζώα δεν μπορούν να συνθέσουν όλα τα αμινοξέα, και πρέπει οπωσδήποτε να τα λάβουν από τα τρόφιμα.
Και ας δούμε ένα από τα τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας,που είναι τα:

Το θυμωμένο εσωτερικό παιδί

Αν ως παιδί δεν χόρτασες συναισθήματα, τείνεις να κάνεις εξαρτητικές σχέσεις προκειμένου να καλύψεις αυτό το κενό.


Προσκολλάσαι προσδοκώντας σε εκείνη την ένωση που δεν βίωσες.
Οι φίλοι σου, η ερωτική σου σχέση γίνονται ένα μέσο ώστε να ζήσεις αυτό που έχεις ανάγκη.
Χωρίς να το θέλεις, χωρίς να το γνωρίζεις, χωρίς να το κάνεις συνειδητά, προσεγγίζεις τους άλλους βλέποντας τους ως υποκατάστατα όσων δεν είχες.
Προσδοκάς σε κάτι από εκείνους, όπου είναι αδύνατο να ανταποκριθούν, γιατί ελπίζεις σε κάτι που κανείς δεν μπορεί να στο δώσει.
Πιστεύεις ότι δίνεις τα πάντα, θυμώνεις και παραπονιέσαι. Αδειάζεις συναισθηματικά γιατί ελπίζεις σε μιαν ανταπόκριση που βασίζεται στην προσδοκία σου, γι’ αυτό και ματαιώνεσαι.
Κάθε που προσπαθείς να αυτονομείσαι νιώθεις ένοχη/ος. Ακόμα κι όταν απομακρύνεσαι, η σκέψη σου είναι στραμμένη σε αυτό που νομίζεις πως άφησες. Θα επιβιώσει χωρίς εσένα, θα επιβιώσεις χωρίς εκείνο;

Όλο και πιο δύσκολο να είσαι άντρας στην μεταμοντέρνα κοινωνία

Αποτέλεσμα εικόνας για Όλο και πιο δύσκολο να είσαι άντρας στην μεταμοντέρνα κοινωνία

Συνέντευξη στη Ροζαλίνα Ντότσεβα
Μετάφραση: Μιχάλης Σιάτης, Κλινικός και Συμβουλευτικός Ψυχολόγος, MSc

Ρ.Ντ.: Ποιό είναι το σύμπτωμα του καιρού μας;
Π.Λ.: Η κατάθλιψη. Πιστεύω πως η κατάθλιψη είναι ένας από τους τρόπους, μέσω του οποίου ο μεταμοντερνικός άνθρωπος εκφράζει την αδυναμία του να εγγραφεί μέσα στην κοινωνία, την ανικανότητά του να εισαχθεί μέσα στον πολιτισμό. 

Ωστόσο, η κατάθλιψη δεν είναι μόνο ασθένεια για τους ψυχαναλυτές, αλλά και λειτουργία εκείνου που ονομάζουμε «λύπη». 

Η λύπη επιτρέπει στον άνθρωπο ενδεχομένως να επεξεργαστεί την στάση του προς τον θάνατο, την στάση του προς το σεξουαλικό, τα οποία υπόκεινται σε κινητοποίηση κατά την πορεία της ψυχαναλυτικής θεραπείας. 

Και δεν σημαίνει πως όταν κάποιος απομονώνεται, πρέπει απαραίτητα να θεραπευθεί. Για την ψυχανάλυση η κατάθλιψη μπορεί να είναι και κάτι εντελώς θετικό.

Ρ.Ντ.Σύμφωνα με τον Νίτσε, ο άντρας ψάχνει δύο πράγματα – κίνδυνο και παιχνίδι, έτσι βλέπει στην γυναίκα το πιο επικίνδυνο παιχνίδι. Αυτό θέλει πραγματικά ο άντρας;

Π.Λ.: Παρατηρώ πως αντιστρέφετε το φημισμένο ερώτημα του Φρόιντ «Τι θέλει μια γυναίκα;». Ενώ την εποχή του Φρόιντ το ερώτημα για τη γυναίκα και τη θηλυκότητα ήταν καίριο (όπως και σημέρα), σήμερα, λόγω της δύσης της πατρικής εξουσίας, λόγω της πτώσης της πατρικής λειτουργίας σε γενικές γραμμές, γίνεται όλο και πιο δυσκόλο να είσαι άντρας. 

Και γι’ αυτό δεν θα ήταν ανώφελο εάν θέταμε το ερώτημα τι θέλει ένας άντρας… Στην ουσία της, η σκέψη του Νίτσε είναι ορθή, διότι αν δεν υπάρχει κίνδυνος, δεν υπαρχει επιθυμία. Και φυσικά, ο πιο μεγάλος κίνδυνος για έναν άντρα είναι η συνάντηση με μία γυναίκα. Είναι αυτό που συγχρόνως ποθεί και φοβάται περισσότερο. Διότι, έχει ν’ αντιμετωπίσει ολόκληρο εκείνο το φαλλικό στοίχημα, το οποίο διαδραματίζεται, όταν συναντήσει κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου. 

7 σημεία στο σώμα που μας πονάνε λόγω της κακής ψυχολογικής μας διάθεσης – ΠΩΣ θα ανακουφιστείτε!


Ο πόνος είναι ο τρόπος που το σώμα μας μας λέει πως έχουμε χτυπήσει ή θεραπευόμαστε. Είναι ένα κομμάτι της ζωής που όλοι πρέπει να βιώσουμε σε κάποιον βαθμό. Όλοι έχουμε κοπεί, έχουμε χτυπήσει ή μελανιάσει από ένα χτύπημα ή πτώση, χωρίς να αναφερθούμε στους πονοκεφάλους ή άλλους πόνους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πόνοι που δεν προκαλούνται από φυσικό τραύμα, αλλά προέρχονται από την συναισθηματική μας κατάσταση. Μπορούν να γίνουν επίμονοι και να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και όποιος και όλοι οι πόνοι, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν. 

Δείτε παρακάτω 7 τύπους σωματικών πόνων που συνδέονται με τα συναισθήματά μας:

1. Πόνοι στο πάνω μέρος της πλάτης. Σε μερικές περιπτώσεις προέρχεται από την μοναξιά, τη σύγχυση και του συναισθήματος πως δεν σε αγαπάνε. Ψάξτε για υποστήριξη στους φίλους, τους συγγενείς και τους αγαπημένους σας.

2. Πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης. Όταν αγχώνεστε για τα οικονομικά, μπορεί να εμφανιστεί αυτός ο πόνος. Αντί να τον αγνοήσετε, προσπαθήστε να βάλετε τα οικονομικά σας σε τάξη.

3. Πονοκέφαλος. Πολύ συχνά, όταν υπάρχει μεγάλη πίεση και άγχος, αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας. Οι πονοκέφαλοι, οι ημικρανίες και άλλοι τύποι πόνων στο κεφάλι μπορεί να προέρχονται από αυτή την πίεση. Απλά χαλαρώστε και προσπαθήστε να ηρεμήσετε.

Και τώρα το μέλλον ...


Ξημερώματα της 16ης Απριλίου
η Νέα Σελήνη
στο ζώδιο του Κριού
δίνει την εκκίνηση
ενός καινούριου κύκλου
και εγκαινιάζει
μια περίοδο
"Δημιουργικού Χάους".

Στον εξωτερικό κόσμο
των απατηλών μορφών και φαινομένων,
ήρθε η ώρα απτών γεγονότων
που θα αναγκάσουν πολλούς
να στρέψουν εκεί την προσοχή τους
και έτσι ν`ανοίξουν τον δρόμο
για την ωμή και συχνά οδυνηρή συνειδητοποίηση
της εξαπάτησης
που έχουν υποστεί,
συχνά με την συναίνεσή τους.

Στον εσωτερικό κόσμο
έχει ήδη έρθει η ώρα
για να συνδέσουμε τη συνείδησή μας
με το Σώμα της Ψυχής (Merkabah),
το με κρυσταλλική δομή Φωτεινό μας όχημα
που δονείται
στη συχνότητα της 5ης διάστασης
και μέσα από το οποίο
η Ψυχή
κάνει αισθητή την Παρουσία της.

Όταν το παιδί βάζει όρια…

παιδί όρια


Με βάση την παιδαγωγική την οποία κάποτε μας επέβαλλαν, η απεριόριστη εξουσία του ενηλίκου πάνω στο παιδί θεωρείται ακόμη αυτονόητη. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξάλλου δεν έχουν γνωρίσει κάτι διαφορετικό. Ίσως από ένα παιδί που δεν το πλήγωσαν, μπορούμε να μάθουμε μια εντελώς νέα, ειλικρινή και πραγματικά ανθρώπινη συμπεριφορά. Ένα τέτοιο παιδί δεν δέχεται ανεπιφύλακτα τα παιδαγωγικά επιχειρήματα που εμάς ακόμη μας έκαναν κάποια εντύπωση.
Αισθάνεται πως δι­καιούται να θέσει ερωτήματα, να ζητήσει εξηγήσεις, να αμυνθεί και να διατυπώσει τις ανάγκες του.

Ο ψυχισμός του παιδιού και οι ανούσιες συμβάσεις

Μια νεαρή γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες μου εμπιστεύθηκε την εξής ιστορία:
«Μια φορά άφησα τον τρίχρονο γιο μου Ντά­νιελ για δυο μέρες στη μητέρα μου. Είχα κάποιους ενδοιασμούς, γιατί ήξερα ότι όταν ήμουν μικρή η μητέρα μου προσπαθούσε διαρκώς να με μάθει να πειθαρχώ και έδινε πολύ μεγάλη σημασία στους καλούς τρόπους. Από την άλλη μεριά, αγαπούσε πολύ τον Ντάνιελ, όπως και εκείνος είχε αδυνα­μία στη γιαγιά του, γιατί όταν μας επισκεπτόταν της άρεσε να του διαβάζει παραμύθια.
Όταν όμως πήγα να τον πάρω μετά δύο μέρες, ο Ντάνιελ είπε στο αυτοκίνητο: "Δεν θέλω να ξαναπάω στη για­γιά". Όταν τον ρώτησα έκπληκτη γιατί, απάντησε: "Γιατί με πόνεσε". Αργότερα τηλεφώνησα στη μη­τέρα μου και τη ρώτησα τι συνέβη. Μου είπε ότι ο Ντάνιελ έβαλε τα κλάματα όταν εκείνη θέλησε να του εξηγήσει, ενώ έτρωγαν, ότι ένα παιδί με σωστή ανατροφή δεν σερβίρεται στο τραπέζι χω­ρίς να λέει "παρακαλώ" και "ευχαριστώ".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα