Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Η βύθιση του τουρκικού πολεμικού πλοίου "Τραπεζούντα" στο Αϊβαλί κατά τον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο


τορπιλοβόλο 11
γράφει ο  Στυλιανός Πολίτης (αντιναύαρχος ε.α.)

Νοέμβριος 1912, και ο Α’ Βαλκανικός πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Οι στρατιώτες μας με πρώτο το γενναίο Στρατηλάτη Διάδοχο Κωνσταντίνο, σκορπούσαν τη λευτεριά. Αρχίζοντας με την εξόρμηση τους στις 5 Οκτωβρίου προς την Ελασσόνα είχαν προχωρήσει μαχόμενοι ηρωικά στις διαβάσεις Ολύμπου - Καμβουνίων και στις 9 Οκτωβρίου είχαν κατανικήσει την Τουρκική Στρατιά στο Σαραντάπορο. Στις 17 Οκτωβρίου ο Στρατός μας είχε προελάσει μέχρι τα Γιαννιτσά όπου σε μια επική μάχη η δόξα τον είχε στεφανώσει και πάλι νικητή. Στις 26 Οκτωβρίου είχε ελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη. Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, οι Ελληνικές Δυνάμεις είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους από τη λίμνη Δοϊράνη μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα. Το ίδιο επιτυχείς ήταν και οι επιχειρήσεις στο Δυτικό Θέατρο, όπου οι ηρωικοί μαχητές της ξηράς είχαν προελάσει παράλληλα προς τον Άραχθο και είχαν απελευθερώσει μέσα στον Οκτώβριο το Γρίμποβο, τη Φιλιππιάδα και τη Πρέβεζα. Η πολύνεκρη μάχη που είχε κρατήσει από 23 έως 26 Οκτωβρίου στα Πέντε Πηγάδια είχε αναγκάσει τους Τούρκους να συμπτυχθούν νικημένοι στα Γιάννενα. Σε αυτή τη φάση, και αφού είχε ελευθερωθεί πια η Θεσσαλονίκη, ο Διάδοχος βρισκόταν πάλι στην πρώτη γραμμή πολιορκώντας το οχυρό Μπιζάνι που αντιστεκόταν σθεναρά εμποδίζοντας την προέλαση για τα Γιάννενα.    

Ο Στόλος μας με Ναύαρχο τον Παύλο Κουντουριώτη έπλεε «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» στο Αιγαίο σπέρνοντας τον τρόμο στον εχθρό. Παράλληλα, τα ναυτικά μας αγήματα απελευθέρωναν ένα – ένα τα σκλαβωμένα νησιά μας. Δεν ήταν όμως μόνο αυτά τα κατορθώματα! Στις 18 Οκτωβρίου το Τορπιλοβόλο 11 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση είχε καταφέρει να εισχωρήσει στον Τουρκοκρατούμενο Λιμένα Θεσσαλονίκης, να τορπιλίσει και να βυθίσει ένα από τα μεγαλύτερα Τουρκικά πολεμικά, τη Θωρακοβαρίδα FETIHY BOULEND. Στη συνέχεια το μικρό αυτό πλοίο τόλμησε να βομβαρδίσει το Τουρκικό φρούριο του Καραμπουρνού στην είσοδο του Θερμαϊκού, προκαλώντας του σημαντικές καταστροφές.

TRABZON
Ο Υποπλοίαρχος Περικλής Αργυρόπουλος.

Ενώ όλος ο κόσμος μιλούσε με θαυμασμό γι΄ αυτόν που τον αποκαλούσαν τώρα «νέο Κανάρη» και οι άλλοι κυβερνήτες των πολεμικών μας ήθελαν να πετύχουν ανάλογα ή μεγαλύτερα κατορθώματα. Όπως ο Υποπλοίαρχος Περικλής Αργυρόπουλος, Κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου 14. Αυτός ο ορμητικός και γενναίος Αξιωματικός είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1876 και είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1896. Ο μικρότερος αδελφός του, Κίμων Αργυρόπουλος, επίσης Αξιωματικός του Ναυτικού, είχε γράψει ήδη σελίδες δόξας σαν Μακεδονομάχος Αρχηγός Σώματος. Δεν ήταν δυνατόν αυτός να υστερήσει. Το γεγονός ότι ήδη είχε πολεμήσει γενναία στις επιχειρήσεις της Κρήτης με το Θωρηκτό Ύδρα το 1897 και είχε συμβάλει τον περασμένο Οκτώβριο σαν Κυβερνήτης του Τορπιλοβόλου στην απελευθέρωση του Αγίου Ευστρατίου δεν ήταν αρκετό. Ήταν κάτι πολύ λίγο γι’ αυτόν. Η δόξα του Βότση «ούκ έα αυτόν καθεύδειν».

Σήμερα μία μυλόπετρα πλακώνει την παιδεία των παιδιών μας.


 "Τα
Αρχαία Ελληνικά
τα αντιπαθούν όλοι οι Έλληνες. Αν κάνει κανείς μια δημοσκόπηση σήμερα, το αποτέλεσμα που θα του δοθεί θα το βρει πελώριο. Στους εκατό θα ανακαλύψει πως οι ενενήντα τόσοι τα Αρχαία Ελληνικά δε θέλουν ούτε να τ ̓ ακούσουν.

Και το χειρότερο είναι πως
την ίδια αποστροφή την αισθάνεται και η πλειονότητα των φιλολόγων που διδάσκει το μάθημα στα σχολεία.
Σήμερα όταν μιλήσεις σε κάποιονε για τα Αρχαία Ελληνικά, αμέσως θα τον χτυπήσει ναυτία. Ένα πνευματικό ανακάτωμα παραγουλιάζει ολόκληρη την υπόστασή του. Μονόπτωτα ρήματα, ετερόπτωτοι διορισμοί, τρίπτωτες προθέσεις, βαρείες, οξείες, ερωτηματικές, εγκλιτικά και εγκλίσεις, παραγωγή και έτυμα, προληπτικό κατηγορούμενο. Είναι μια στοίβα τσάνταλα που ξεχειλίζουν το ψυχοσωματικό μας και χύνουνται σαν ερευγμοί, κρυάδες, νυστάλα, χασμήματα, και όλα τα ουά του ιουδαϊκού όχλου [1].
Οι σχετικές μνήμες από τη σχολική εμπειρία ανακαλούν στους ενήλικους πλήξη νεότητας, ψυχικά τραύματα, κατακάθια νευρωτικά, έλλειψη αέρα, δυσχέρεια ύπαρξης.

«Κύρος ανεβαίνει, Κύρος κατεβαίνει, και γαμώ τους Έλληνες και όλους τους δασκάλους».
Έτσι άκουσα να καταριέται κάποτε κάποιος τα εφηβικά του χρόνια. Την αθωότητα, δηλαδή, και την πιο τρυφερή ώρα της ηλικίας του.
Βέβαια για τα φορτία όλου αυτού του κακού ο τελευταίος που ευθύνεται είναι οι Έλληνες και τα κείμενά τους. Στο θρυλικό
«τις πταίει»
του Τρικούπη η απόκριση είναι:
οι δάσκαλοι φταίνε· οι δάσκαλοι και οι διδακτικοί.
Ο βασιλιάς τα φταίει [2]! που φώναξε ο Λαέρτης στον Άμλετ.

Και κύρια φταίνε οι δάσκαλοι των δασκάλων. Εννοώ τους πανεπιστημιακούς που τόσο μοχθήσανε για να μάθουν τους δασκάλους να δασκαλίζουν. Να πιθηκίζουν δηλαδή στις έδρες και στις τάξεις

7 Περιπτώσεις που δεν Χρειάζεται να Ακολουθήσετε τις Οδηγίες Πλυσίματος στην Ετικέτα των Ρούχων

7 Περιπτώσεις που δεν Χρειάζεται να Ακολουθήσετε τις Οδηγίες Πλυσίματος στην Ετικέτα των Ρούχων

Θα γνωρίζετε ήδη πως κάθε ρούχο έχει μια μικρή ετικέτα στο εσωτερικό του όπου αναγράφονται οι οδηγίες πλυσίματος. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως δεν χρειάζεται να τις ακολουθείτε τυφλά σε όλες τις περιπτώσεις.
Οι οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα δίνουν πληροφορίες για τις ίνες του ρούχου, την χώρα προέλευσης και τις οδηγίες συντήρησης και φροντίδας. Υπάρχει όμως ένα μυστικό: πρόκειται απλώς για μια προτεινόμενη μέθοδο αντιμετώπισης που εξασφαλίζει πως το ρούχο δεν θα φθαρεί. Συχνά οι οδηγίες αυτές λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες της αγοράς. Για παράδειγμα, κάποιος κατασκευαστής μπορεί να πιστεύει πως οι καταναλωτές προτιμούν το στεγνό καθάρισμα, οπότε πάνω στην ετικέτα μπορεί να αναγράφεται η οδηγία «στεγνό καθάρισμα». Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να εφαρμόσετε το στεγνό καθάρισμα χωρίς να φθαρεί το ρούχο αλλά όχι πως είναι η μόνη ενδεδειγμένη προσέγγιση.
οδηγίες πλυσίματος
Οι οδηγίες πλυσίματος που αναγράφονται στην ετικέτα 
δίνουν πληροφορίες για τις ίνες του ρούχου και τις 
οδηγίες συντήρησης και φροντίδας.
Για να σπάσετε βέβαια τους παραπάνω κανόνες χωρίς συνέπειες για τα ρούχα σας πρέπει να ξέρετε πότε και πώς. Αν στην ετικέτα αναγράφεται ρητά πως πρέπει να αποφύγετε κάτι, τότε ακολουθήστε την οδηγία. Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, δείτε 7 περιπτώσεις όπου μπορείτε να «σπάσετε» τους κανόνες.

o μεταβολισμός μας,πως μπορούμε να τον ενισχύσουμε



Όλοι θέλουμε να χάσουμε τα περιττά μας κιλά και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Όμως οι περισσότεροι από μας κάνουμε σοβαρά λάθη πάνω στην προσπάθεια μας.
Η ασιτία ή ο δραματικός περιορισμός των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και η απουσία άσκησης και άλλων δραστηριοτήτων δεν είναι η σωστή απάντηση στην προσπάθεια που κάνουμε για μακροπρόθεσμη απώλεια σωματικού βάρους.
Όταν δεν παρέχουμε στο σώμα σας αρκετά καύσιμα, δεν έχουμε και την απαιτούμενη ενέργεια να επωφεληθούμε από την άσκηση και τα οφέλη της.

Ο μεταβολισμός μας αξιοποιεί την τροφή που καταναλώνουμε για να προσλάβει  ενέργεια, την οποία αξιοποιεί για να επανορθώνει τα καταστραμμένα κύτταρα και τους καταστραμμένους ιστούς και συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη.
Αν δεν τρώμε επαρκώς και σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μεταβολισμός μας θα λειτουργεί σε «αργούς ρυθμούς».
Η Αμερικανική Αθλητιατρική Εταιρεία (ACSM) συστήνει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε να μην πέφτουν ποτέ κάτω από τις 1.200 ημερησίως, επειδή κάτω από αυτό το όριο έχει αποδειχτεί ότι μειώνεται ο βασικός μας μεταβολισμός.
Γι αυτό το λόγο προτείνουμε να τρώμε σε συχνότερα χρονικά διαστήματα μέσα στη διάρκεια της ημέρας, αλλά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες τροφής. Μικρά και συχνά γεύματα δηλαδή.
Γι αυτό προσπαθούμε να τρώμε 5 με 6 μικρά γεύματα την ημέρα.
Όταν χορηγούμε τακτικά μικρές ποσότητες τροφής τον οργανισμό μας, τότε διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το μεταβολισμό μας.

Να δούμε όμως τι άλλο μπορούμε να κάνουμε:
Μην ξεχνάμε το πρωινό μας γεύμα.
Αν ο μεταβολισμός μας αρχίσει να λειτουργεί σχετικά νωρίς, θα κάψει και περισσότερες θερμίδες.
Το σώμα μας έχει περισσότερη ανάγκη  το πρωί από ενέργεια, οπότε μπορούμε να καταναλώσουμε και περισσότερους υδατάνθρακες που μας την παρέχουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, άτομα που τρώνε πρωινό καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια και την κατανάλωση πρωτεΐνης.

Το πιστεύεις ή όχι, θα τα καταφέρεις...!!!!


Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν εύκολα απόψεις και ένας από αυτούς δεν είμαι εγώ. Ωστόσο ομολογώ πως εξαιρώ την άποψη μου για την ανθεκτικότητα του ανθρώπου. Ρε παιδί μου, απλά δεν μπορώ να καταλήξω.

Από την μια βλέπω ένα ον ευαίσθητο τόσο σε φυσικά χτυπήματα όπως είναι οι πληγές, οι αρρώστιες και οι φυσικές επιθέσεις, όσο και σε ψυχολογικά για τα οποία ευθύνονται τα συναισθήματα, η καταπίεση και άλλα σχετικά. 

Από την άλλη δε, παρατηρώ πως ο άνθρωπος είναι ένας άκρως ανθεκτικός οργανισμός, ικανός να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε δυσκολία ή εμπόδιο του παρουσιαστεί.

Δεν θα ξεχάσω τα λόγια ενός ιερέα-καθοδηγητή που μου είχε αναφέρει πως ο Θεός δεν βάζει εμπόδια όπως και δεν τιμωρεί. Όμως ποτέ δεν αφήνει να έχουμε εμπόδια περισσότερα απ' όσα μπορούμε να αντέξουμε. Το πως τα διαχειριζόμαστε είναι προφανώς μια άλλη ιστορία που αφορά αποκλειστικά τον εαυτό μας.

Και κάποια στιγμή συμβαίνει κάτι. Δεν έχει σημασία τι. Κάτι για το οποίο πρέπει να δράσεις, κάτι για το οποίο πρέπει να αντιδράσεις. Και στην αρχή δεν μπορείς να το πιστέψεις. Θες να κλείσεις τα αυτιά σου, να πεις ότι είναι απλά ένα ξενέρωτο ζήτημα στην καθημερινότητά σου. Όσο όμως περνάει ο καιρός αρχίζει να σου φωνάζει, αρχίσει να γίνεται ξεκάθαρο και μια υπενθύμιση αντηχεί στ' αυτιά σου κάθε τόσο,

Σπονδυλική στήλη | Το μήνυμα του κάθε σπονδύλου για τη ζωή μας


Από την Ελίνα – Νάχνα Νικολίτσα

Κάθε σπόνδυλος έχει ένα δικό του θέμα και μας αποκαλύπτει το μήνυμά του.
Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με ένα γεγονός στη ζωή μας.

Τη σπονδυλική μας στήλη διαπερνά ένα κανάλι φωτός

Όλες οι σημαντικές μας μνήμες στη ζωή μας και όλα τα γεγονότα δεν έχουν χαραχτεί μόνο στην ψυχή μας αλλά έχουν αποθηκευτεί και στους σπονδύλους μας

Κάθε σπόνδυλος έχει αποθηκευμένες πληροφορίες φωτός για διάφορα θέματα και πεδία στην εξέλιξη μας

Κάθε σπόνδυλος που πονά ή έχει εκδηλώσει πρόβλημα, «μιλάει» το θέμα. 

Το αναδύει στην επιφάνεια. Ρόλος μας να καταλάβουμε τι θέλει να πει το σώμα μας. 

Βρίσκοντας το θέμα των σπονδύλων που πονάει, κατανοούμε το μήνυμα του σώματός μας. Και αντίστροφα, κατανοώντας το σώμα μας, το βοηθάμε να θεραπευτεί.

cf83cf80cebfcebdceb4cf85cebbceb9cebaceb7-cf83cf84ceb7cebbceb7
Η αλληλουχία των θεμάτων από τον κόκκυγα έως τον αυχένα, αποκαλύπτει τα βασικά γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή μας και επέδρασαν εξολοκλήρου στο σώμα μας.

Παρακάτω θα δείτε τους βασικούς τομείς θεμάτων μερικών από τους σπονδύλους. Κάθε σπόνδυλος φέρει πληροφορίες για τον καθένα ξεχωριστά ως προς τα ακόλουθα (γενικά) θέματα:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα