Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη : Η χιλιοχρονη πρωτεύουσα του μεσαιωνικού ελληνισμού και κιβωτός του παγκόσμιου πολιτισμού



Όταν η Ρώμη έπαψε να είναι δημοκρατία, οι αυτοκράτορες συχνά θέλησαν να μεταφέρουν την πρωτεύουσά τους από τη Δημοκρατική Ρώμη στην Ανατολή. Ο Ιούλιος Καίσαρ ήθελε να μεταφέρει τη Ρώμη στην Αλεξάνδρεια ή το Ίλιον (Τροία). Τους πρώτους αιώνες μ.Χ. οι αυτοκράτορες συχνά άφηναν τη Ρώμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στη διάρκεια των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων ή των περιοδειών τους στην αυτοκρατορία. Η Ανατολή έλκυε συνεχώς τους αυτοκράτορες. 

Όταν ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάνει μια νέα πρωτεύουσα, δε διάλεξε αμέσως το Βυζάντιο. Η προσοχή του στράφηκε κυρίως στην Τροία, την πόλη του Αινεία, είχε έλθει στην Ιταλία για να θεμελιώσει τη ρωμαϊκή πολιτεία. Ο αυτοκράτορας πήγε προσωπικά στο μέρος αυτό και ρύθμισε τα όρια της μελλοντικής πόλης. 

Είχαν κατασκευαστεί οι πύλες όταν κάποιο βράδυ, παρουσιάστηκε ο Θεός στον Κωνσταντίνο προτρέποντάς τον να διαλέξει μια άλλη τοποθεσία για την πρωτεύουσά του. 

Μετά από αυτό ο Κωνσταντίνος διάλεξε τελικά το Βυζάντιο. Το Βυζάντιο ήταν την εποχή εκείνη ένα απλό χωριό. Το 324 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάνει μια νέα πρωτεύουσα και το 325 είχε αρχίσει η κατασκευή των βασικών κτιρίων. 

Οι χριστιανικοί θρύλοι αναφέρουν ότι καθώς ο αυτοκράτορας με ένα ακόντιο στο χέρι χάραζε τα σύνορα της πόλης, οι αυλικοί του, κάτω από τη δυνατή εντύπωση που τους προκαλούσε η έκταση της μελλοντικής πολιτείας, τον ρώτησαν: «Κύριέ μας, πόσο θα προχωρήσεις ακόμα;». Και εκείνος απάντησε: «Θα προχωρήσω μέχρις ότου σταματήσει αυτός που προχωρά μπροστά μου». Αυτό σημαίνει ότι κάποια Θεία δύναμη οδηγούσε τον Κωνσταντίνο. 

Εργάτες και υλικά για την οικοδόμηση μαζεύτηκαν από παντού, ενώ πολλά ειδωλολατρικά μνημεία της Ρώμης, των Αθηνών, της Αλεξάνδρειας, της Εφέσου και της Αντιόχειας, χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση της πόλης. Πολλές εμπορικές και οικονομικές ευκολίες δόθηκαν στη νέα πρωτεύουσα. 

Την άνοιξη του 330 μ.Χ. η εργασία είχε τόσο πολύ προχωρήσει, ώστε ο Κωνσταντίνος μπόρεσε να εγκαινιάσει επίσημα τη νέα πρωτεύουσα. Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Μαΐου του 330, και οι σχετικές γιορτές κράτησαν 40 μέρες. Το χρόνο αυτόν η χριστιανική Κωνσταντινούπολη νίκησε το ειδωλολατρικό Βυζάντιο. 

Κανείς που ασχολείται με την Ελλάδα δεν μπορεί να πληγεί..!


"ΑΡΧΑΙΟΠΛΗΚΤΟΣ.

Μια λέξη που δημιουργήθηκε από το μένος σε οτιδήποτε Ελληνικό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Προέρχεται από τις λέξεις: αρχαίος και πλήττω. Π λ ή τ τ ω σημαίνει χτυπώ, καταφέρω πλήγμα, μεταφορικά β λ ά π τ ω, ζημιώνω. Ο πληγμένος, ο "χτυπημένος" από την αρχαία γνώση και ενασχόληση του με το πνεύμα το Ελληνικό...(;) 

Και αναρωτιέμαι: 

Θάνος Ασκητής: Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το σπίτι;

Η Ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια στον τρόπο σκέψης, νοοτροπίας και συμπεριφοράς, αντίληψης και κουλτούρας ζωής της Νεοελληνικής πραγματικότητας.

Θάνος Ασκητής: Ποιος κυβερνά τελικά αυτό το σπίτι;

Το πως όμως αλλάζουμε και που πάμε, νομίζω ότι είναι ένας προβληματισμός ανοιχτός, εάν παρακολουθήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας με τα προβλήματα να αυξάνονται ακόμα περισσότερο, τώρα στην εποχή της κρίσης. Η Ελληνική κοινωνία του χθες κρατούσε τις παραδόσεις από γενιά σε γενιά, οι ρόλοι των συζύγων υπήρχαν ως πρωταγωνιστές μιας μεγάλης οικογένειας του μόχθου και της αξιοπρέπειας με τα πολλά παιδιά να είναι ο καρπός της μάνας και του πατέρα…

Σήμερα στα χρόνια του καταναλωτισμού, γεννάμε ένα παιδί και αυτό με το ζόρι! Παλιά κάναμε παιδιά, γιατί θέλαμε χέρια για τα χωράφια, για τις δουλειές, ήταν βλέπετε τα πέτρινα χρόνια. Τώρα χρειαζόμαστε αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, κινητά, που μάλιστα τα δίνουμε και στα επτάχρονα παιδιά μας! Πως θα μιλάμε στο παιδί μας, όταν βρίσκεται έξω από το σπίτι, εφόσον δεν του μιλάμε μέσα στο σπίτι, γιατί λείπουμε όλη την ημέρα στις δουλειές μας; Εργαζόμαστε και οι δύο για να μη του λείψει τίποτα! Του αγοράζουμε τα πάντα για να μην αισθάνεται άσχημα, αφού εμείς φεύγουμε το πρωί και γυρίζουμε αργά το βράδυ, κουρασμένοι. Κι αυτό το παιδί που μεγαλώνει με όλες τις ανέσεις, ψάχνει να βρει τους γονείς του, τα πρότυπά του! Κατά τ’ άλλα όμως, δεν του λείπει τίποτα! Ότι ζητάει το έχει. Κανένα όριο. Όλα αγοράζονται μπροστά στο συναισθηματικό κενό.

Χρήματα βγάζουμε για το καλύτερο αύριο του παιδιού μας, που μεγαλώνει με την τηλεόραση, το play station, και άλλα ψηφιακά ευχάριστα πράγματα που η σημερινή τεχνολογία του προσφέρει. Μόνο του, επικοινωνεί με τους ήρωες του star system, του εμπορικού πακέτου της βίας, της αντίδρασης και φυσικά του σεξισμού. Δεν γίνεται χωρίς σεξ. Όσο μάλιστα μεγαλώνει, τόσο η περιέργειά του αυξάνεται. Μαθαίνει από μόνο του ή από φίλους του τι είναι σεξ, τι είναι αγόρι – κορίτσι και εάν ρωτήσει τους γονείς του, αποφεύγουν ή του λένε όπως εκείνοι αντιλαμβάνονται τους ρόλους τους από τα δικά τους βιώματα ή εμπειρίες. Γνώση μηδέν. Θα μου πείτε υπάρχει και το σχολείο.

Σεξ: 5 τεράστιοι… μύθοι που πρέπει να ξεπεράσετε επιτέλους!

σεξ


Όλοι έχουμε ακούσει διάφορες... μυθικών διαστάσεων ιστορίες γύρω από το σεξ. Και τις πιστεύαμε, ειδικά όταν ήμασταν σε εφηβική ηλικία. Δυστυχώς όμως, μερικοί μύθοι για το σεξ παραμένουν ζωντανοί και μετά την ενηλικίωση, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο κρίνουμε την σεξουαλική μας ζωή.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τους πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με το σεξ. Θα δούμε τα γεγονότα και θα τους καταρρίψουμε όπως τους αρμόζει!

1. Η πρώτη φορά για την γυναίκα σημαίνει αυτόματα και... αιμορραγία

Είναι μια παλαιά πεποίθηση ότι ο υμένας μιας γυναίκας δείχνει αν είναι ακόμα παρθένα, ή όχι. Τουλάχιστον αν έχει κάνει σεξ με κολπική διείσδυση. Όμως, αν και σε ορισμένους πολιτισμούς και οπισθοδρομικές αντιλήψεις ο υμένας είναι κάποιου είδους “δείκτης παρθενίας”, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Ο υμένας αυτός είναι μια μεμβράνη στο άνοιγμα του κόλπου. Το σχήμα και το μέγεθός του ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Κανονικά, δεν καλύπτει εξ ολοκλήρου το κολπικό άνοιγμα. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, διότι διαφορετικά η εμμηνόρροια και κάθε άλλη κολπική έκκριση δεν θα μπορούσε να βγει από το σώμα της γυναίκας! Μάλιστα, κάποιες γυναίκες γεννιούνται χωρίς καν να έχουν αυτόν τον υμένα.
Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο υμένας καλύπτει ολόκληρο το κολπικό άνοιγμα -αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται αδιάτρητος υμένας- γίνεται μια χειρουργική επέμβαση για να τον ανοίξει και να επιτρέψει στις κολπικές εκκρίσεις να βγαίνουν από το σώμα.
Αν και η κολπική συνουσία ή κάποιες πιο έντονες σωματικές δραστηριότητες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήξη του υμένα, πολλές γυναίκες δεν βιώνουν κανένα σκίσιμο ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ, καθώς ο υμένας είναι ελαστικός και μπορεί να τεντωθεί για να “αγκαλιάσει” το πέος.
Ακόμη και αν εμφανιστεί σκίσιμο, δεν είναι σίγουρο ότι θα επέλθει και αιμορραγία. Και επειδή οι υμένες μπορούν να έχουν μυριάδες διαφορετικά σχήματα, είναι απίστευτα δύσκολο να πει κανείς αν κάποιο σημάδι σε αυτόν οφείλεται σε μια μικρή ρήξη, ή αν ήταν ανέκαθεν εκεί.

2. Δεν μπορεί να επέλθει εγκυμοσύνη με το σεξ στην περίοδο

Σκέψου το και θα γίνει: Ένα εργαλείο για να έλξεις στη ζωή σου όλα όσα ονειρεύεσαι



Είναι πανεύκολο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!

Τι κοινό έχουν ο Robbie Williams, ο Leonardo DiCaprio, ο Hugh Jackman, ο Barack Obama, η Oprah Winfrey, ο Andre Agassi και η Serena Williams; Είναι όλοι επιτυχημένοι σε αυτό που κάνουν και για να πετύχουν όσα ονειρεύονται χρησιμοποιούν ανάμεσα σε άλλα και τη μέθοδο του NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός).Όπως λέει η Life & Relationship Coach Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη, το NLP δημιουργήθηκε τo 1975 από τον μαθηματικό Richard Bandler και τον John Grinder, καθηγητή Γλωσσολογίας του πανεπιστημίου της Santa Cruz. Το NLP θεωρήθηκε η αντίδραση έναντι της κλασικής ψυχολογίας που απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν εύκολα και να βιώσουν τη χαρά στη ζωή τους αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν τα γεγονότα /ερεθίσματα στη ζωή τους.

Όλοι όσοι εκπαιδεύονται στη συγκεκριμένη μέθοδο προσωπικής ανάπτυξης γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία της είναι το «vision board» δηλαδή ο πίνακας οραματισμού ή ο οπτικός πίνακας της ζωής μας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μας βοηθά να έλξουμε στη ζωή μας όλα όσα ονειρευόμαστε και να πετύχουμε τους στόχους μας στην επαγγελματική αλλά και την προσωπική ζωή μας. Το καλύτερο είναι ότι για να φτιάξει κανείς ένα vision board είναι πανεύκολο, ανέξοδο, διασκεδαστικό και σούπερ αποτελεσματικό!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ VISION BOARD ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Η λογική είναι πολύ απλή: φτιάχνουμε έναν πίνακα με εικόνες ή και φράσεις και ποιήματα από όλα όσα ονειρευόμαστε να έχουμε στη ζωή μας και τον τοποθετούμε σε ένα σημείο όπου τον βλέπουμε κάθε μέρα

Πώς λειτουργεί; Σε πρώτο επίπεδο, βλέποντας καθημερινά αυτό το κολάζ που έχουμε δημιουργήσει, αισθανόμαστε χαρά, ευχαρίστηση, ικανοποίηση. Σε βαθύτερο επίπεδο, όπως γράφει η Ronda Byrne στο βιβλίο της Το Μυστικό, «ο Νόμος της Έλξης διαμορφώνει ολόκληρη τη ζωή μας μέσω της σκέψης μας.

 Όταν οραματιζόμαστε κάτι, εκπέμπουμε αυτή την πανίσχυρη ενέργεια προς το σύμπαν». Και το σύμπαν, με τη σειρά του, μας το στέλνει πίσω.

3 αρχαία βότανα για να αυξήσετε τη συνείδηση και να επεκτείνετε την επίγνωση σας

Του Justin Faerman
Το καθετί που βάζουμε στο σώμα μας έχει μία επίδραση στη συνείδηση και στη λειτουργία του μυαλού, από τον αέρα που αναπνέουμε έως το φαγητό που τρώμε, τα υγρά που πίνουμε και τα πάντα στο ενδιάμεσο. Ακόμα και τα συνηθισμένα φαγητά όπως τα φρούτα, οι σπόροι και τα λαχανικά έχουν ισχυρή επίδραση στη συνείδηση, τις ενέργειες του σώματος και του μυαλού παρόλο που λίγα είναι αρκετά ευαίσθητα για να τα παρατηρήσουμε αφού απαιτείται μια βαθύτερη σχέση και σύνδεση με τον εαυτό μας.


Αλλά αυτό που θα αναφερθεί εδώ είναι μια ειδική τάξη βοτάνων και φαγητών που είναι γενικά ισχυρότερα, περισσότερο σαφή στις επιδράσεις τους και έχουν παλιές καταγεγραμμένες ιστορίες ως ισχυρές επιρροές στην συνείδηση, στην επίγνωση, στη ψυχική και φυσική μας κατάσταση. Αυτά τα βότανα και τα φαγητά συχνά ταξινομούνται ως θεραπευτικά αν και είναι αρκετά δυνατά, ψυχεδελικά στις μεγάλες βοτανικές και αρχαίες ιατρικές παραδόσεις της Ανατολής και της Δύσης. Παρόλο που κάποια από τα τελευταία μπορεί να είναι λίγο ακραία στις επιδράσεις τους, αυτό δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο καλά από τα «μαλακά φυτά» και φαγητά, αλλά απλώς διαφορετικά. Μιλώντας γενικά, κάτι που καταναλώνεται καθημερινά κατά την διάρκεια της ζωής ή για λίγους μήνες ή χρόνια θα έχει μία πιο μόνιμη επίδραση στο σώμα και στο μυαλό από κάτι που καταναλώνεται όχι και τόσο συχνά.


Σε αυτό το άρθρο θα ήθελα να καλύψω λίγα από τα πιο ισχυρά, τιμώμενα θεραπευτικά φυτά από όλο τον κόσμο με μεγάλη ιστορία στην χρήση τους για την αύξηση της συνείδησης και στην ενίσχυση των ουσιών του εγκεφάλου. Κάποια από αυτά είναι κατάλληλα για καθημερινή κατανάλωση και κάποια για λίγες χρήσεις κατά την διάρκεια της ζωής.


Όπως και να ΄χει, ένα πράγμα είναι σίγουρο: η χρήση τους δε θα πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά και αν, για οποιοδήποτε λόγο δεν παρατηρήσετε κανένα αποτέλεσμα, τότε δεν είναι επειδή το φυτό δεν έχει αποτέλεσμα, είναι επειδή δεν είστε αρκετά ευαίσθητοι για να το παρατηρήσετε.

Διακρίνεται το κακό μέσα σας




Michel Angelo (1475-1564)
The Fall and Expulsion from Paradise , 
Sistine Chapel in the Vatican. 

Shows Adam and Eve taking the forbidden fruit and being expelled from the Garden. 
The serpent, with the head of a woman, is coiled around the Tree of Knowledge.


Διακρίνεται το κακό μέσα σας,


Διακρίνεται το κακό μέσα σας, μην ψάχνετε δικαιολογίες για την λανθασμένη και πολλές φορές εγκληματική συμπεριφορά σας προσφεύγοντας σε αστείες δικαιολογίες, ρίχνοντας έτσι το βάρος σε κάποιον ή σε κάτι άλλο.

Ο έκπτωτος κόσμος μας όταν δημιουργήθηκε δύο αντιθετικές δυνάμεις που τον ισορροπούν ήρθαν σε ύπαρξη,το καλό και το κακό όπως και εκατοντάδες άλλες.

Ένα άτομο μέσα στην σχετικότητα της ανθρώπινης φύσης του, μπορεί να είναι ευτυχισμένος πράττοντας και έτσι γινόμενος ένα, με το καλό η το κακό.

Όμως σε μια δεδομένη στιγμή που η συνείδηση μας αγγίζει ένα χαρακτηριστικό σημείο πνευματικότητας, μέσα από αυτήν την ατελείωτη σειρά των ενσαρκώσεων και των εμπειριών, διακρίνει καθαρά ότι ο Δρόμος προς το Πνεύμα οδηγεί πέρα από αυτά τα δύο,σε έναν πλήρη αποχαιρετισμό από αυτήν την φύση.

Σε μια πλήρη αποκόλληση από την ηλεκτρομαγνητική της έλξη.

Ήρθε ο καιρός της μεγάλης αφαίρεσις όλων όσων η ανθρώπινη νόηση θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε λατρεία τύπος, τυπικό, μορφή.


 

Ήρθε ο καιρός της μεγάλης αφαίρεσις όλων όσων η ανθρώπινη νόηση 
θεώρησε σκόπιμο να προσθέσει μέσα σε αυτό που ονομάζουμε 
λατρεία τύπος, τυπικό, μορφή.

Όσοι μπορούσαν να βυθιστούν μέσα στην αρχαία Ελληνική θρησκεία και είχαν δει ακόμη και ελάχιστα πίσω από αυτό το πέπλο που χωρίζει τους δύο κόσμους, δήλωναν πως δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που είχαν βιώσει, έστω και μέσα από αυτήν την φευγαλέα ματιά.

Για αυτό αυτοί μας είπαν πως κάθε προσπάθεια του ανθρώπου να περιγράψει τον Θεό είναι ειδωλολατρία.

Όσοι είχαν εισχωρήσει μέσα στο ιερό των μυστηρίων το γνώριζαν αυτό ξέχωρα από την εκάστοτε εξωτερική λατρεία που υπήρχε στον λαό, απλά γιατί σε όλους αυτούς η συνείδηση τους δεν μπορούσε να υπερβεί το σημείο που από εξωτερικούς θα τους έκανε εσωτερικούς.

Έτσι χρειαζόντουσαν κάθε δυνατό μέσο μέσα από το οποίο θα φτάνανε σε σημαντικές αποκαλύψεις έστω και μέσα από εξωτερικά βοηθήματα.

Ο μυημένος νοιώθοντας όλο αυτό το φορτίο των συναισθημάτων και των αποκαλύψεων ένοιωθε το χρέος να ανταποδώσει μέσα από την καθημερινότητα την ευλάβεια του μέσα από συγκεκριμένους λατρευτικούς τύπους και αυτό είναι σωστό γιατί μέσα από αυτό προσπαθούσε να βρει τρόπους επικοινωνίας με το Πνεύμα, να αρχίσει έναν διάλογο.

Τα 10 πιο παράξενα φαινόμενα του μυαλού

Αποτέλεσμα εικόνας για Prosopagnosia


Όλοι έχουμε μια εμπειρία από διάφορα συναίσθηματα και σκέψεις που βιώνουμε περιστασιακά. Μερικά πράγματα που λέμε ή κάνουμε, την ίδια στιγμή έχουμε την αίσθηση ότι τα έχουμε ξαναπεί ή ότι τα έχουμε ξανακάνει. Νιώθουμε ότι… έχουμε ξαναζήσει τη στιγμή ή ότι γνωρίζουμε τι θα πει ο άλλος πριν το πει, και άλλα παρόμοια.
Ας δούμε τα 10 πιο παράξενα φαινόμενα που συμβαίνουν κάποιες στιγμές στο μυαλό μας!


1) Deja vu
Το Déjà vu είναι η εμπειρία του να έχετε βιώσει ή δει μια νέα κατάσταση στο παρελθόν. Να νιώσετε σαν το γεγονός να έχει ήδη συμβεί ή να επαναλαμβάνεται. Η εμπειρία συνήθως συνοδεύεται από μια έντονη αίσθηση οικειότητας και μια αίσθηση παραδοξότητας ή παραξενιάς. Η “προηγούμενη” εμπειρία συνήθως αποδίδεται σε ένα όνειρο, αλλά μερικές φορές υπάρχει μια σταθερή αίσθηση ότι έχει πραγματικά συμβεί στο παρελθόν.
2) Deja Vecu
Το Déjà vécu είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν όταν νομίζουν ότι βιώνουν το deja vu. Déjà vu είναι η αίσθηση που έχει κάποιος όταν έχει δει κάτι πριν, ενώ déjà vécu είναι η εμπειρία του να έχει δει ένα γεγονός στο παρελθόν, αλλά με μεγάλη λεπτομέρεια, όπως το να αναγνωρίσει μυρωδιές και ήχους. Αυτό, επίσης, συνήθως συνοδεύεται από μια πολύ ισχυρή αίσθηση γνώσης για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.
3) Deja Visite
Το Déjà visite είναι μια λιγότερο κοινή εμπειρία και περιλαμβάνει μια παράξενη γνώση ενός νέου τόπου. Για παράδειγμα, ίσως γνωρίζετε την τοποθεσία γύρω σας (μια νέα πόλη ή ένα τοπίο) παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν την έχετε επισκεφτεί. Γνωρίζετε, δηλαδή, ότι είναι αδύνατο για σας να έχετε αυτή τη γνώση και όμως την έχετε.

Οι τρεις φορές που το Ισλάμ κήρυξε Τζιχάντ στον ελληνισμό. Ποιες είναι οι συνέπειες που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα ο ελληνικός χώρος ...


του Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας και Mαθηματικός
Ο σημερινός ελληνικός χώρος, βρίσκεται στο γεωγραφικό όριο όπου συναντιούνται οι δύο μεγάλοι θρησκευτικοί κόσμοι: ο χριστιανικός και ο ισλαμικός. Ιστορικά πλήρωσε βαρύτατα τη γειτνίαση αυτή με πληθυσμιακό και εδαφικό περιορισμό.
Ακόμα και το Κυπριακό Ζήτημα αποτελεί άλλο ένα οδυνηρό κατάλοιπο της συνάντησης με το Ισλάμ, άσχετα αν οι σύγχρονες εθνικές αντιλήψεις έχουν σκιάσει πλήρως τις θρησκευτικές διαστάσεις του θέματος αυτού. Ο ελληνικός κόσμος υπέκυψε τρεις φορές στο επεκτατικό (ιμπεριαλιστικό, με βάση τη σύγχρονη πολιτική ορολογία) Ισλάμ, κατά τους βυζαντινούς χρόνους, τον Μεσαίωνα και μια φορά κατά τον 20ό αιώνα.
 – Η πρώτη φορά ήταν η σύγκρουση με το αραβικό Ισλάμ, το οποίο οι Βυζαντινοί, επί αυτοκρατόρων Νικηφόρου Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή, κατάφεραν να σταματήσουν στις παρυφές της Μικράς Ασίας.
 – Η δεύτερη ήταν η εμφάνιση του τουρκικού Ισλάμ, το οποίο με τους Σελτζούκους κατέλαβε το κέντρο της αυτοκρατορίας. Οι πρώτοι που εισέβαλαν, λεηλάτησαν και κατέκτησαν τη Μικρά Ασία –πριν την ενσωμάτωσή της στο σελτζουκικό κράτος– ήταν οι φιλοπόλεμοι Ιεροί Πολεμιστές του Ισλάμ, οι γαζήδες που αναζητούσαν λεία.1
 – Η τρίτη φορά, κατά τους ύστερους μεσαιωνικούς χρόνους, σηματοδότησε την πλήρη κυριαρχία των Οθωμανών με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 και την παράδοση της Τραπεζούντας το 1461. Μόνο μετά από τετρακόσια χρόνια τουρκο-ισλαμικής κυριαρχίας κατάφεραν οι Έλληνες να πετύχουν τη χειραφέτηση ενός μικρού και περιφερειακού τμήματος του παλιού ελληνικού κόσμου.

Το νόημα της ζωής όπως το είδαν άνθρωποι διαπρεπείς

Το νόημα της ζωής όπως το είδαν άνθρωποι διαπρεπείς

Κοίτα, δε θέλω να το παίξω φιλόσοφος, αλλά νομίζω ότι αφού είσαι ζωντανός πρέπει να κουνάς χέρια και πόδια, πρέπει να στριφογυρίζεις, γιατί η ζωή είναι το άκρο αντίθετο του θάνατου, και για αυτό πρέπει τουλάχιστον να σκέφτεσαι φωναχτά και πολύχρωμα, αλλιώς δεν είσαι ζωντανός. Mel Brooks-Αμερικανός κωμικός και σκηνοθέτης.
Πώς μετράς την επιτυχία; Γελώντας συχνά και πολύ, κερδίζοντας το σεβασμό έξυπνων ανθρώπων και την αγάπη των παιδιών, απολαμβάνοντας την εκτίμηση έντιμων επικριτών και υπομένοντας την προδοσία κακών φίλων, εκτιμώντας το κάλλος. Ralf Waldo Emerson-Αμερικανός φιλόσοφος.
Προσπάθησε το ταξίδι από την κούνια ως τον τάφο να είναι ενδιαφέρον. Robert Duvall-Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Η ζωή είναι σαν μια βόλτα με το τρενάκι του λούνα πάρκ. Δενόμαστε και κανένας δεν μας σταματάει. Όταν ο γιατρός σε χτυπάει στον ποπό, σου δίνει το εισιτήριο και ξεκινάς. Στα περάσματα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση κι από εκεί στην ωριμότητα, μερικές φορές σηκώνεις τα χέρια σου και ουρλιάζεις, κι άλλες αρπάζεσαι γερά από την μπάρα μπροστά σου. Όμως η ουσία είναι η βόλτα. Το καλύτερο που έχεις να ελπίζεις στο τέλος της ζωής, είναι να σου έχει κοπεί η ανάσα και να έχεις ανακατεμένα τα μαλλιά και όχι το στομάχι σου. Jerry Seinfeld-Αμερικανός κωμικός.

Πώς ένα ποίημα του 50 π.Χ. άλλαξε τον δυτικό πολιτισμό

Πώς ένα ποίημα του 50 π.Χ. άλλαξε τον δυτικό πολιτισμό

Το «Περί φύσεως» του Λουκρήτιου, η ανακάλυψή του σε μοναστηριακή βιβλιοθήκη το 1417 και η επίδραση σε κορυφαίους καλλιτέχνες και στοχαστές.

Ένα βιβλίο κορυφαίου σαιξπηριστή της εποχής μας για ένα λατινικό ποίημα του 50 π.Χ., το οποίο επηρέασε με τη σειρά του ορισμένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δυτικής σκέψης και άνοιξε τον δρόμο στη νεωτερικότητα. Από μια άποψη είναι δυστύχημα που η ανάγκη της συμπύκνωσης «λογοκρίνει» το πραγματικό ύφος και περιεχόμενο του τίτλου, ο οποίος το 2011 κέρδισε το Εθνικό Βραβείο των ΗΠΑ και το 2012 το Πούλιτζερ. 

Κι αυτό επειδή στην «Παρέγκλιση» του Στίβεν Γκρίνμπλατ (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2017, μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου, επιστημονική εποπτεία Γεώργιου Α. Χριστοδούλου) συμπίπτουν ο βιβλιοφιλικός ενθουσιασμός -η μετάφραση αποτελεί πιστό «αντηχείο» του γενναιόδωρου γνώστη Γκρίνμπλατ-, η ανακτημένη γνώση για μια κομβική στιγμή στην ιστορία του πολιτισμού και η έμμεση υπενθύμιση ότι στην εποχή της αφής ένα βιβλίο στέκεται και ως έργο τέχνης.

Ο 75χρονος αμερικανός ιστορικός της λογοτεχνίας, καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Χάρβαρντ, επιστρέφει στην ανακάλυψη του λατινικού έπους «Περί φύσεως» του Λουκρήτιου, για να μεγεθύνει την επίδρασή του στη φιλοσοφία και την τέχνη, με μια περιγραφή που δεν υπολείπεται σε ποιητικότητα, αλλά και σασπένς. Από τη στιγμή που ανακαλύπτει το σύγγραμμα, τον Ιανουάριο του 1417, ο παπικός γραμματέας Πότζο Μπρατσολίνι, σε μοναστηριακή βιβλιοθήκη (πιθανότατα στη Φούλδα), απελευθερώνει το τζίνι που θα στοιχειώσει τον πολιτισμό της εποχής του.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..

i-diadromi-pros-tin-eleftheria-ingolden.gr-woman-sea
Η διαδρομή προς την ελευθερία
είναι μια μεγάλη διαδικασίας αλλαγής,
απλοποίησης, ανακούφισης του είναι.
Ζήσε, ζήσε, ζήσε…
Χόρεψε, χόρεψε, χόρεψε…
χωρίς ανάπαυση..
Δόξασε τη ζωή, αγάπα το μέσα σου!

Μπορείς να γίνεις πιο ευτυχισμένος! Όλα είναι στο μυαλό σου!

Μερικές φορές ότι τα γονίδιά μας είναι τα μόνα που ευθύνονται για το ποιοι είμαστε. Όμως, εάν συνεχίσουμε να το πιστεύουμε αυτό, είναι σαν να διαβάζουμε τη μισή ιστορία. Τείνουμε να είμαστε τόσο απασχολημένοι με το status quo που ξεχνάμε ότι έχουμε τη δύναμη να γίνουμε το άτομο που πάντα θέλαμε να είμαστε!

Κάπως έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη ευτυχία. Το ήξερες ότι μπορείς εύκολα να γίνεις πιο ευτυχισμένος αρκεί να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου γι’ αυτό; Παρακάτω θα βρεις μερικά tips, τα οποία θα σου αλλάξουν τη ζωή εάν αποφασίσεις να τα ακολουθήσεις!

Επιλέγεις πόσο ευτυχισμένος είσαι

Πώς; Με τις σκέψεις που κάνεις! Οι θετικές σκέψεις σε κάνουν ευτυχισμένο ενώ οι αρνητικές σκέψεις σε κάνουν δυστυχισμένο.
“Έχω τόσα παραπάνω κιλά!”- Αυτή είναι μια αρνητική σκέψη που που τελικά σε κάνει δυστυχισμένο.
“Ποτέ δεν θα τα καταφέρω”- Μια επίσης αρνητική σκέψη.

H δημιουργικότητα είναι το “όπλο” κατά του εθισμού



«Ο εθισμός δεν χορταίνει από αυτό που δεν θέλεις πια».
Ας παρατηρήσουμε για λίγο τη ζωή μας και θα ανακαλύψουμε πλήθος εθισμών, τελετουργιών, συνηθειών, καταναγκασμών. Πού εξυπηρετεί μια δομημένη προβλέψιμη καθημερινότητα;
Σαν η ίδια η καθημερινότητα να απαιτεί να γίνουμε εθισμένα – εξαρτημένα άτομα, για να «τη βγάλουμε». Τα πάντα είναι προγραμματισμένα. Και εμείς προγραμματίζουμε τον εαυτό μας για να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα. Μου έρχεται στο μυαλό η έννοια του νευρωτικού ανθρώπου του Freud. H βάση του νευρωτικού ανθρώπου, είναι το άγχος (και κατόπιν η γνωστή Κυρία Ενοχή). Είμαστε «στην πρίζα».
Ναι, θέλεις να ζήσεις και για να ζήσεις χρειάζεσαι λεφτά. Για να έχεις λεφτά, πρέπει να δουλέψεις. Και πού χάνεται το παιχνίδι και φτάνουμε στο σημείο να ζούμε για να δουλεύουμε και όχι να δουλεύουμε για να ζούμε; Και πώς ξεχάσαμε τι θα πει να ζούμε..!
Θυμάμαι μια φίλη που ως «μάρτυρας» έβγαζε 14ωρα σε μια δουλειά που απεχθανόταν και «την αρρώσταινε» (δουλεύοντας συχνά και συχνά και Σαββατοκύριακα). Χρειαζόταν 2 ώρες να πάει και να έρθει, σπαταλώντας βενζίνη, έτρωγε εκεί πρωινό και μεσημεριανό από τα delivery της γειτονιάς, χρησιμοποιούσε το κινητό της για επικοινωνίες της δουλειάς και επέστρεφε στο σπίτι κατάκοπη με τα νεύρα σμπαράλια, μόνο και μόνο για να φάει με το άγχος και τη σιχαμάρα για την επόμενη μέρα. Τώρα πείτε μου, αν αυτό είναι η ζωή που εννοούσε ο οποιοσδήποτε Θεός όταν μας έδωσε το δώρο! Αυτό λοιπόν που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι, μιας και σπατάλαγε πάνω από το μισό μισθό της στη βενζίνη, το φαί και το κινητό, και ενώ ήταν όχι απλά δυσαρεστημένη αλλά «σκασμένη» από τη δουλειά της, συνέχιζε να δουλεύει εκεί.
Κατόπιν, χρειάζεται κάπου να ξεσπάσεις, και εκεί καλά κρατούν οι εθισμοί. Η συγκεκριμένη είχε εθισμό στο φαγητό. Η γευστική απόλαυση έδινε την παρηγοριά, το «αλάτι» της ζωής, την ηδονή και ταυτόχρονα έδινε τροφή στη νευρωτική κατάσταση με νέο κύμα ενοχών, αυτοκαταστροφής, αυτουποτίμησης, στρες. Και μετά δουλειά για να μη τα σκεφτόμαστε. Και παράπονο. Θλίψη.

ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΙΑΣ (ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ)



Το ίδιο αυτό τώρα, όταν υπάρχει στις ανθρώπινες υποθέσεις, ξεγελάει τους περισσότερους ανθρώπους, που πιστεύουν ότι, αν περιβάλλονται από τεράστιες κατοικίες και συγκεντρώνουν πλήθος δούλων και χρημάτων, θα ζήσουν ευχάριστα.
Όμως η ευχάριστη και ευτυχισμένη ζωή δεν προέρχεται από εξωτερικά πράγματα, αλλά αντίθετα, ο άνθρωπος αντλεί από το δικό του χαρακτήρα, σαν από πηγή, την απόλαυση και τη χαρά που προσθέτει στα πράγματα τα οποία τον περιβάλλουν.
Όταν καίει η λαμπρή φωτιά, πιο χαρούμενο μοιάζει το σπίτι, και ο πλούτος είναι πιο ευχάριστος και η φήμη και η δύναμη πιο λαμπρές, αν συνοδεύονται από τη χαρά που βγαίνει μέσα από την ψυχή· έτσι επίσης οι άνθρωποι υπομένουν τη φτώχεια, την εξορία και τα γηρατειά ανάλαφρα και με προσήνεια, ανάλογα με τη φυσική ηρεμία και πραότητα του χαρακτήρα τους.
Οι ενασχολήσεις συνολικά και ο τρόπος ζωής, αν συνοδεύονται από αρετή, είναι χωρίς βάσανα και ευχάριστα, ενώ, αντίθετα, κάθε ανάμειξη κακίας κάνει εκείνα τα πράγματα που φαίνονται λαμπρά, πολύτιμα και επιβλητικά, να γίνονται λυπηρά, αηδιαστικά και ανεπιθύμητα στους
κατόχους τους.
Αυτόν στην αγορά τον έχουν για ευτυχισμένο,
μόλις όμως ανοίξει την πόρτα του σπιτιού, είναι τρισάθλιος·
όλα η γυναίκα του τα κανονίζει, διατάζει και συνεχώς μαλώνει.
(ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ)

Θυμάμαι και αφυπνίζομαι



Η ζωή του κάθε ενός είναι γεμάτη από προβλήματα, κάθε είδους.
Ο άνθρωπος ξεκινάει τον δρόμο της ζωής του υποτίθεται με τις επιλογές του ως σπουδές, γάμο, δουλειά κλπ., με αισιοδοξία, όνειρα, χαρά κάπου εκεί στα 18 – 19.
Όμως αυτό που έχει πάντα σαν σκιά του να τον ακολουθεί, είναι το πριν από αυτή την ηλικία. Τα παιδικά του χρόνια δηλαδή μέχρι την ηλικία των 18.


Τα παιδιά, όπως κι εμείς οι μεγάλοι, περάσαμε μία πολλή σημαντική μετάβαση από το νιώθω στο σκέφτομαι. Και έτσι η ζωή μας στηρίζεται στην λογική. Ενώ το νιώθω, θάφτηκε με την παιδικότητά μας.
Το νιώθω μας θάφτηκε πίσω στα χρόνια της αθωότητάς μας, που όμως ήταν ο πιο σοφός μας σύμβουλος, ήταν η εσωτερική μας σοφία. Το νιώθω μας, μέσα από την εσωτερική μας σοφία, ήταν και ο μόνος μας αληθινός σύμβουλος.
Είμαι σίγουρη πως όλοι σας κατά τη διάρκεια των παιδικών σας χρόνων, είχατε νιώσει αντιπάθεια για κάποιους μεγάλους φίλους των γονιών σας ή συγγενείς, που δεν μπορούσατε να την εξηγήσετε, ούτε να την εκφράσετε, αλλά την νιώθατε έντονα. Αυτό το εσωτερικό κομμάτι λεγόταν ένστικτο και ήταν μία μορφή προστασία. Που όμως αν θα δείτε, έφτανε η λογική να μας το διαλύσει και να χάνουμε την πίστη μας για τον εαυτό μας και γι’ αυτό που νιώθαμε. Καθώς δεν μπορούσαμε να το στηρίξουμε αυτό και υποχρεωνόμασταν τότε να «παίζουμε» θέατρο και να πιέζουμε τους εαυτούς μας να γελάνε θέλουν, δε θέλουν. Όλο αυτό πέρασε σταδιακά μέσα μας και έτσι χάσαμε την επαφή μας με αυτό το κομμάτι μας.
Έτσι οι τότε θυμοί μας, οι τότε ενστάσεις μας και γενικά όλο μας το νιώθω ήταν ένας οδηγός αλήθειας. 

Χάρτες εκατοντάδων χιλιάδων ετών που συνδέονται με μυστηριώδη μέρη





Στη σημερινή κοινωνία, η έννοια του χάρτη είναι στενά συνδεδεμένη με τις νέες τεχνολογίες, προγράμματα περιήγησης, και το Google Maps, ως ένα είδος μαγείας, ή ένα σύγχρονο παράθυρο μέσω του οποίου μπορούμε να ανακαλύψουμε τον κόσμο.

Ωστόσο, ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι δημιούργησαν χάρτες που οδηγούσαν σε μυστηριώδη μέρη.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά σε τρεις μυστηριώδεις αρχαίους χάρτες που οι περισσότεροι από τους αναγνώστες πιθανότατα δεν έχουν ακούσει ποτέ ξανά.

Ο αρχαιότερος αστρολογικός χάρτης του κόσμου


Ένα από τα πιο μυστηριώδη αστρολογικά αρχαία διαγράμματα που βρέθηκαν ποτέ.

Το λάθος είμαι εγώ


του Νεκτάριου Βασιλόπουλου
Λάθος είμαι μόνο εγώ. Εξ’ ολοκλήρου και αδιαιρέτως. Αναπνέοντας και μη. Σε θάλασσα και γη. Με ανθρώπους και χωρίς. Μιλώντας και σιωπώντας. Βαδίζοντας και κολυμπώντας. Χορεύοντας σε ύπνο και ξύπνο. Κοιτάζοντας σε παρελθόν και μέλλον. Στις ακρογιαλιές και στα δειλινά των τραγουδιών και των αναπολήσεων. Για κάθε άνθρωπο που με γνώρισε και θα με γνωρίσει. Για κάθε χαμόγελο που έλαμψε και θα λάμψει. Για κάθε χέρι που με σήκωσε και θα με σηκώσει. Για κάθε δάκρυ που κύλισε και θα κυλίσει πάνω μου. Για κάθε στιγμή που σκέφτηκε και θα σκεφτεί να απομακρυνθεί από μένα. 
Το λάθος είμαι εγώ, επειδή δεν με αναγνωρίζω ως έτσι. Δεν με νιώθω. Δεν με αντιλαμβάνομαι, με τη φωνή της λογικής. Δεν με χωράω στη σκέψη της. Δεν με αναζητώ στις απώλειες. Δεν με μάχομαι στις αναζητήσεις. Μόνο στέκομαι πάνω από το παρόν και κλείνω τα μάτια. Κλείνω τις πέντε αισθήσεις. Δεν ακούω τα σημάδια της αλλαγής. Δεν ζητάω το κάλλιστο. Δεν απαιτώ το μέγιστο. Δεν φοράω το ένδυμα της υπεραξίας μου. Δεν ζώνομαι τα εκρηκτικά της έμπνευσής μου. Δεν μάχομαι στις μάχες που χρωστάω. 

Έτσι θα Αφαιρέσετε Αποτελεσματικά το Λάδι από το Χαλί σας!

Έτσι θα Αφαιρέσετε Αποτελεσματικά το Λάδι από το Χαλί σας!

Ούτε λάδι ούτε ζημιά.. στο χαλί με αυτό το 100% σίγουρο tip.
Μετά την επίσημη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων ξέρουμε γιατί ο χωροχρόνος μας καμπυλώνεται και σταματά όταν βλέπουμε λεκέδες στο χαλί μας—ειδικά αν αυτοί είναι από λάδι. Και μπορεί το λάδι να είναι υπέροχο για τις σαλάτες και φαγητά σας, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι δεν το αντιμετωπίζετε ως θεόσταλτο αγαθό όταν το βλέπετε να αφήνει τα λιπαρά σημάδια του στη μπουχάρα ή τη μοκέτα σας.
Ευτυχώς για εσάς, όλα διορθώνονται αν αναλάβετε άμεσα την κατάλληλη δράση. 
Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνετε για να εξαλείψετε το λεκέ από λάδι από το χαλί;

25 απίστευτα εντυπωσιακές φωτογραφίες που μας δείχνουν τι σημαίνει να αγαπάς και να σε αγαπάνε..

l01

Πραγματικά μία εξαιρετική δουλειά από τον φωτογράφο Natalia Mindru ο οποίος μέσα από 25 φωτογραφίες μπορεί και αποτυπώνει το πρόσωπο της αγάπης με έναν θαυμάσιο τρόπο..Θαυμάστε λοιπόν τα συναισθήματα, τον ρομαντισμό και την μαγεία του φαινομένου της αγάπης όπως ακριβώς το συνέλαβε ο φωτογράφος από την Ρουμανία.
l02

Μοιραστείτε το άρθρο με τους αγαπημένους σας και όχι μόνο, αν σας άγγιξε η αγάπη που ξεχειλίζει μέσα από τις 25 πανέμορφες φωτογραφίες..

Βλεμματική επαφή και κοινωνικότητα


Επιμέλεια –Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» μελετά τις μικρές ασυνείδητες κινήσεις που φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά μας.

Το αίσθημα της «σύνδεσης», της ύπαρξης ψυχικού δεσμού, θεωρείται σημαντικό για την ύπαρξη και την ενίσχυση του αισθήματος της ευεξίας και της ευτυχίας του ανθρώπου.

Σε αυτή την έρευνα ο Eric D. Wesselmann του πανεπιστημίου Purdue και  οι συνεργάτες του Florencia Cardoso από το πανεπιστήμιο Mar del Plata στην Αργεντινή, Samantha Slater από το πανεπιστήμιο του Ohio και Kipling D.Williams επίσης από το πανεπιστήμιο Purdue, μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο μια μικρή κίνηση ή χειρονομία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να νιώσει «συνδεδεμένος».

«Οι συνεργάτες μου κατέγραψαν μαρτυρίες ανθρώπων που ενοχλούνται αν κάποιος ακόμα και αν τους είναι άγνωστος δεν τους ανταποδώσει το χαιρετισμό που του έχουν απευθύνει» σημειώνει ο Wesselman. Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε μια πειραματική συνθήκη για να ελέγξει αν πράγματι μια απλή κίνηση ή χειρονομία επηρεάζει την κοινωνική επαφή με τη συνεργασία ατόμων από το πανεπιστήμιο Purdue. Ένας πειραματικός συνεργός περπατούσε σε ένα πολυσύχναστο μονοπάτι και  ακολουθούσε τυχαία τα εξής σενάρια

Γιατί δεν θυμόμαστε τα πρώτα μας χρόνια;


Από τη Δικαία Ροδίτη, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας  – Ψυχοθεραπεύτρια

Ποια είναι η παλαιότερη ανάμνηση που έχετε από την παιδική σας ηλικία; Πόσες φορές έχει τύχει να σας περιγράφουν οι γονείς σας κάποιο γεγονός από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, που αν και βρισκόσασταν εκεί, αδυνατείτε να το θυμηθείτε; 

Πόσα γεγονότα από εκείνη την πρώτη περίοδο της ζωής σας αναρωτιέστε αν αποτελούν πραγματικές σας αναμνήσεις ή απλά αφηγήσεις συγγενών;

Όσο πίσω στο χρόνο και να φτάνει η μνήμη σας, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακαλέσετε μνήμες από τα 3-4 πρώτα χρόνια της ζωής σας. Αυτό οφείλεται στο φαινόμενο της Παιδικής Αμνησίας ή Αμνησίας της Παιδικής Ηλικίας και πρόκειται ουσιαστικά για την ανικανότητα των ενηλίκων να θυμηθούν γεγονότα από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, πριν το 3ο ή 4ο έτος. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να καταστεί σαφές ότι το φαινόμενο δεν αναφέρεται σε πλήρη απουσία μνημών, αλλά σε μια σχετική έλλειψη αυτών. Από σχετικές έρευνες έχει προκύψει ότι παιδιά κάτω των 3-4 ετών έχουν την ικανότητα τόσο να αποθηκεύουν όσο και να ανακαλούν πληροφορίες. Επιπλέον, από έρευνες έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι παρ’όλο που ως ενήλικες αδυνατούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνειδητό επίπεδο πληροφορίες από την πρώιμη παιδική ηλικία, πρόκειται για μνήμες υπαρκτές που ασκούν πάνω μας επιρροή σε ασυνείδητο επίπεδο.

Θετικά και αρνητικά της πολυγαμίας


polyamoryromanou.jpg
Για κάποιους ανθρώπους το “μαζί ώσπου να μας χωρίσει ο θάνατος” λειτουργεί, για κάποιους άλλους όχι.
Πολλές είναι οι έρευνες διεθνώς που καταδεικνύουν πως το 40% του πληθυσμού έχει απατήσει το/τη σύντροφο/σύζυγό του, το δε 80% έχει σκεφθεί να το κάνει. Όσον αφορά στις ερωτικές φαντασιώσεις, το 50% ερεθίζεται στη φαντασίωση μιας ενδεχόμενης ερωτικής συνεύρεσης με περισσότερους του ενός ερωτικούς συντρόφους ταυτόχρονα. Ζούμε σε μία μονογαμική κοινωνία, στις σκέψεις και στις φαντασιώσεις μας ωστόσο, κυριαρχεί η πολυγαμία.
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η πολυγαμία έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία σε σχέση με τη μονογαμία, καθώς ο πολυγαμικός τύπος συνήθως γλιτώνει τις γκρίνιες της καθημερινότητας και τις θυσίες που χρειάζονται για να κρατηθεί μια μακροχρόνια σχέση ζωντανή.
Έχει όμως και μειονεκτήματα:

Η αυτό-θυσιαζόμενη μητέρα: Mαθήματα ζωής προς την κόρη


Από την Τριανταφυλλιά ΧαρίλαΨυχολόγο, MSc Εργασιακή Υγεία, Ειδίκευση στη Συστημική – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία

«Να ξέρεις να ζεις, σημαίνει να ξέρεις να ζεις με τους άλλους, δίχως να παραβιάζεις τις ανάγκες τις δικές σου ή τις δικές τους. Να ξέρεις να αναθρέψεις το παιδί σου, σημαίνει να το μάθεις να ζει.»

Το πρώτο καθρέφτισμα – η μητέρα ποιήτρια

Ο Winnicott μας μίλησε για τη σημασία του μητρικού καθρεφτίσματος: Την ικανότητα της μητέρας να λειτουργεί ως καθρέφτης. Το βρέφος, καθώς καθρεφτίζεται στα μάτια της μητέρας του αρχίζει να βλέπει τον εαυτό του και αναπτύσσει τον εσωτερικό του κόσμο. Η μητέρα γίνεται «η πρώτη ποιήτρια που με τους χειρισμούς της, τη φωνή της, τα τραγούδια της» συνδέει το βρέφος με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην αρχή της ζωής, η μητέρα και το βρέφος ζουν «συγκοιτιακά». Το βρέφος εξαρτάται απόλυτα από τη μητέρα του κι εκείνη χρειάζεται να υπερβεί τον εαυτό της, ώστε να του παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια. Το απροϋπόθετο της αγάπης όμως είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη θυσία. Και στο σημείο αυτό ξεκινούν οι παρεξηγήσεις που γίνονται στο «όνομα της αγάπης».

Οδύνη και μητρότητα

Αυτή η υπέρβαση του εαυτού για πολλές μητέρες παίρνει τη μορφή της θυσίας σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.
Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι «καλή μητέρα» είναι η αυτοθυσιαζόμενη μητέρα.
Η μητέρα που ταλαιπωρείται. Η μητέρα που στερείται για χάρη του παιδιού της. Η στέρηση της χαράς στα πλαίσια του ρόλου της μητέρας έχει υπάρξει το δόγμα πολλών γενιών. Το «μαζοχιστικό πεπρωμένο των μητέρων» μας λέει ο Cramer, όπου μια καλή μητέρα όφειλε ακόμη και να απολαμβάνει τους πόνους της γέννας, μιας και «η οδύνη αποτελεί μέρος της γυναικείας φυσιολογίας». Αυτό βέβαια μοιάζει να αντιστοιχεί σε πολλές δεκαετίες πίσω. Είναι όμως; Μια γυναίκα στο γραφείο μου, μου μεταφέρει με απόγνωση τα λόγια που της είπε η μητέρα της, όταν έγινε η ίδια μητέρα «Εσείς σήμερα έχετε την επισκληρίδιο. Δεν ξέρετε τι θα πει ο πόνος της γέννας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι η επισκληρήδιος την κάνει λιγότερο μητέρα; Μια άλλη νέα μητέρα πάλι, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει το θυμό της μητέρα της στο μαιευτήριο, γιατί της στέρησε το να είναι εκεί «που πονούσες. Να σου σταθώ στον πόνο σου». Ο πόνος είναι το σημαντικό; Όχι η νέα ζωή;

Έρευνα: η φτώχεια αλλάζει το DNA μας

Έρευνα: η φτώχεια αλλάζει το DNA μας

Η φτώχεια μπορεί να αλλάξει τα γονίδιά μας, με αποτέλεσμα οι έφηβοι που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη ή άγχος και να "πέσουν" στα ναρκωτικά, σύμφωνα με έρευνα.
Πρόκειται για δουλειά Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Duke στις ΗΠΑ, οι οποίοι επιχείρησαν να εντοπίσουν κατά πόσο οι αλλαγές που υφίστανται τα γονίδιά μας από το περιβάλλον και τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις (επιγενετική τροποποίηση της έκφρασης των γονιδίων) επηρεάζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες που σχετίζονται με τον κίνδυνο ψυχικής ασθένειας.
Συλλέγοντας και αναλύοντας δεδομένα για 132 εφήβους, 11 - 15 ετών, για δύο χρόνια, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά των γονιδίων οι οποίες προκαλούνται από το χαμηλότερο κοινωνικό-οικονομικό στάτους, προβλέπουν αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία που συνδέεται με την πιθανότητα ψυχικής νόσου.
Συγκεκριμένα, η σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε φτωχά περιβάλλοντα, υφίστανται αλλαγές σε ένα γονίδιο που αυξάνει τη δραστηριότητα του τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών νόσων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα